Κολπικός έρπης: Τι είναι και πώς να τον αποτρέψετε

Ο κολπικός έρπης είναι μια κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Σήμερα, θα σας πούμε μερικούς τρόπους για να τον αποτρέψετε.
Κολπικός έρπης: Τι είναι και πώς να τον αποτρέψετε
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο κολπικός έρπης είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Σήμερα, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ωστόσο, πρόκειται για μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που είναι εύκολο να αποφευχθεί εάν λάβετε μια σειρά μέτρων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε περισσότερα σχετικά με τον κολπικό έρπητα και ορισμένους τρόπους για να αποφύγετε τη μόλυνση.

Ο κολπικός έρπης είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη

Κολπικός έρπης: Τι είναι και πώς να τον αποτρέψετε
Ο κολπικός έρπης είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που εκδηλώνεται με πληγές των γεννητικών οργάνων. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει πόνο ή φαγούρα.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων δεν είναι ΣΜΝ (σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος). Αυτός ο όρος είναι σωστός μόνο όταν εξελίσσεται μια ΣΜΛ (σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη) (δηλαδή όταν γίνεται ασθένεια). Για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει όταν ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος μετατρέπεται σε καρκίνο της μήτρας.

Στο άρθρο:«Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις: επιδημιολογία και έλεγχος», οι ερευνητές ρίχνουν μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτή τη μόλυνση.

Το κύριο χαρακτηριστικό του έρπητα είναι η παρουσία μιας επώδυνης ανοιχτής πληγής ή έλκους. Επίσης, μπορεί να βγαίνει υγρό.

Ωστόσο, αυτό το είδος ΣΜΛ είναι ασυμπτωματικό ως επί το πλείστον. Αυτό σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν έρπητα και να μην το γνωρίζουν καν. Επομένως, ενδέχεται να μην λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των σεξουαλικών συντρόφων τους από τη μόλυνση. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια μικρή πληγή που δεν είναι επώδυνη και μπορεί απλώς να πιστεύουν ότι είναι μια πληγή.

Η καλύτερη πορεία δράσης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να πηγαίνετε στο γιατρό για να ελέγχετε τον κόλπο σας τακτικά. Έτσι θα μπορέσετε να αποκλείσετε οποιαδήποτε πιθανότητα ΣΜΝ. Ομοίως, μπορεί επίσης να επιβεβαιώσετε ότι έχετε μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Η έλλειψη συνειδητοποίησης θα μπορούσε να σας οδηγήσει στο να συνεχίσετε να εξαπλώνετε τον έρπητα.

Κολπικός έρπης: Δεν υπάρχει θεραπεία

Ο κολπικός έρπης δεν έχει καμία θεραπεία. Αυτό είναι σημαντικό να το θυμάστε και θα πρέπει να αυξήσει τα κίνητρά σας όταν πρόκειται για την προστασία σας από τις ΣΜΝ.

Ωστόσο, μπορείτε να ελέγξετε τα συμπτώματά σας.

Να θυμάστε ότι ο έρπης μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή.

Ο λόγος για τον οποίο ο έρπης δεν έχει θεραπεία είναι ότι πρόκειται για ιό. Επομένως, μην πιστεύετε ότι είστε καλά όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν λόγω κατάλληλης θεραπείας. Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή όταν έχετε πληγές ή λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Μορφές πρόληψης

Ζευγάρι με προφυλακτικό
Τα προφυλακτικά είναι πάντα η καλύτερη μορφή προστασίας από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και ΣΜΝ.

Για να αποτρέψετε τη μετάδοση του κολπικού έρπητα, ακολουθήστε πάντα μια σειρά προστατευτικών μέτρων. Εδώ είναι μερικά από αυτά που πρέπει να θυμάστε:

  • Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της κολπικής, πρωκτικής και στοματικής διείσδυσης.
  • Μην αγγίζετε ανοιχτές πληγές. Εάν το προφυλακτικό δεν καλύπτει την πληγή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, τότε αποφύγετε το σεξ με αυτό το άτομο. Οι πιθανότητες προσβολής από έρπητα είναι υψηλές σε αυτό το σενάριο.
  • Πλύνετε τα χέρια σας συχνά.

Εάν έχετε ήδη μολυνθεί, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με την ακυκλοβίρη και την βαλακυκλοβίρη. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη θεραπεία των ελκών και στη μείωση του πόνου.

Συστάσεις για την αποφυγή του κολπικού έρπητα

Τα προφυλακτικά είναι πολύ αποτελεσματικές μέθοδοι για να προστατευτείτε από ΣΜΝ και ΣΜΛ. Επομένως, είναι απαραίτητα ακόμη και όταν παίρνετε αντισυλληπτικά για να αποφύγετε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η χρήση των προφυλακτικών είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια κάθε είδους σεξουαλικής επαφής (συμπεριλαμβανομένων και του στοματικού και του πρωκτικού σεξ). Είναι απαραίτητο εάν έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Εκτός αυτού, θα πρέπει να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα όταν γνωρίζετε ότι έχετε κολπικό έρπητα. Ενημερώστε τους σεξουαλικούς σας συντρόφους ότι έχετε ΣΜΝ. Κάντε το πριν να έχετε σεξουαλική επαφή μαζί τους.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μην εξαπλωθεί η ΣΜΝ σας είναι να αποφύγετε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια των εξάρσεων. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να έχετε ξεσπάσματα αν ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία.

Θυμηθείτε, δεν υπάρχει θεραπεία για τις ΣΜΝ όπως ο κολπικός έρπης. Έτσι, μπορεί να έχετε ένα ξέσπασμα σε οποιοδήποτε σημείο. Είναι πολύ σημαντικό να προστατευτείτε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hernández Cortina, Abdul. (2008). INFECCION POR HERPES SIMPLE GENITAL: REVISION GLOBAL. Revista Habanera de Ciencias Médicas7(4) Recuperado en 19 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2008000400019&lng=es&tlng=es.
  • Navarro, D., Navalpotro, D., & Fraile, O. (2005). Actualización en el diagnóstico del herpes genital.
  • Sánchez-Crespo Bolaños, José Ramón, & González Hernando, Carolina. (2010). Herpes Genital. Revista Clínica de Medicina de Familia3(2), 124-126. Recuperado en 19 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2010000200013&lng=es&tlng=es.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.