Έξι κόλπα για να προστατεύσετε τα χείλη σας από τον ήλιο

10 Ιουλίου 2019
Η προστασία των χειλιών σας από τον ήλιο είναι σημαντική καθώς καραδοκούν εγκαύματα και άλλες πιθανές συνέπειες. Επίσης σημαντική είναι η φροντίδα τους μετά από την έκθεσή τους στον ήλιο.

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για ορισμένα κόλπα ώστε να προστατεύσετε τα χείλη σας από τον ήλιο. Το εξωτερικό στρώμα δέρματος των χειλιών σας είναι λεπτό και έτσι δεν προστατεύονται επαρκώς από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η περιοχή αυτή έχει ελάχιστη μελανίνη, τη φυσική χρωστική ουσία του δέρματος η οποία θα μπορούσε να προστατεύσει τα χείλη σας από τον ήλιο. Έτσι λοιπόν, δε μαυρίζουν αλλά καίγονται εύκολα.

Επιπλέον, επειδή τα χείλη βρίσκονται στο πρόσωπο είναι σχεδόν πάντοτε εκτεθειμένα στη ζημιά που μπορεί να τους προκαλέσει ο ήλιος.

Εσείς γνωρίζατε ότι αν γλύφετε τα χείλη σας είναι πιθανό να προκαλέσετε μεγαλύτερη βλάβη; Το σάλιο δρα ως μεγεθυντικός φακός και ενισχύει την επίδραση του ηλίου.

Βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στα χείλη

Υπάρχει περίπτωση να οδηγηθείτε σε παρατεταμένη ζημιά, αν το δέρμα των χειλιών σας καεί από τον ήλιο.

Αν τα χείλη σας δεν είναι προστατευμένα και είναι εκτεθειμένα σε υπερβολικό ήλιο, το κολλαγόνο μπορεί ν’ αλλάξει. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να ζαρώσουν τα χείλη σας και να εμφανιστούν ραγάδες γύρω από το στόμα σας. Η βλάβη μπορεί να προκληθεί ακόμη και αν δεν υπάρχουν φυσικά σημάδια της επίδρασης του ηλίου.

Οι ρυτίδες και η πρόωρη γήρανση δεν είναι οι μόνες συνέπειες από τη ζημιά που προκαλεί ο ήλιος. Η παρατεταμένη και χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει και την εμφάνιση ακτινικής χειλίτιδας, μιας προκαρκινικής πάθησης η οποία είναι γνωστή και ως “το χείλος του αγρότη” ή “το χείλος του ναύτη”.

Άτομα με αυτή την πάθηση παραπονιούνται συχνά για ξηρότητα και σπάσιμο των χειλιών. Συχνά εκδηλώνουν και άλλα συμπτώματα από τη ζημιά που προκαλεί στο δέρμα ο ήλιος, όπως προκαρκινικούς συνδέσμους και υπερβολικές ρυτίδες. Εκτιμάται ότι 3.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος διαγιγνώσκονται στα χείλη κάθε χρόνο.

Γυναίκα με επιχείλιο έρπη

Η έκθεση στον ήλιο είναι επίσης μια από τις πιο κοινές αιτίες για την εμφάνιση επιχείλιου έρπητα. Γι’ αυτό, εάν προστατεύσετε τα χείλη σας μειώνετε τον κίνδυνο ανάπτυξης επιχείλιου έρπητα, ο οποίος απαιτεί ειδική φροντίδα.

Πώς να προστατεύσετε τα χείλη σας από τον ήλιο

Οι δερματολόγοι συστήνουν τη χρήση αντηλιακών προϊόντων για τη φροντίδα των χειλιών σας. Είναι σημαντικό να προστατεύσετε τα χείλη σας τουλάχιστον μισή ώρα προτού βγείτε έξω.

Όπως και με τα αντηλιακά σώματος, αυτά τα οποία προορίζονται για τα χείλη μπορούν να εφαρμόζονται συχνά κατά την έκθεση στον ήλιο. Τώρα θα σας πούμε πώς να τα προστατεύσετε:

1. Χρησιμοποιήστε αδιάβροχα προϊόντα

Αν βρίσκεστε σε μια πισίνα ή σε μια παραλία, βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό που χρησιμοποιείτε για τα χείλη σας είναι αδιάβροχο. Είναι απαραίτητο να σας παρέχει προστασία ακόμη και όταν κολυμπάτε για πολλή ώρα (80 λεπτά ή παραπάνω).

Η προστασία των χειλιών από τον ήλιο φεύγει πολύ γρήγορα. Αυτός είναι και ο λόγος όπου θα πρέπει να την εφαρμόζετε όσο συχνά χρειάζεται κατά την επίσκεψή σας στην πισίνα ή την παραλία.

Ανακαλύψτε: Σημάδια από τον ήλιο: 7 φυσικές θεραπείες

2. Αντηλιακό χωρίς παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ για να προστατεύσετε τα χείλη σας

Θα πρέπει επίσης να προσέχετε το αντηλιακό σας να είναι χωρίς παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες σε κάποια άτομα.

Η φωτοδερματίτιδα μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα, ακόμη ευκολότερα στα μέρη στα οποία έχει εφαρμοστεί παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ. Επίσης, μπορεί ν’ αναπτυχθεί και εξάνθημα.

3. Προσέξτε τον δείκτη προστασίας

Γυναίκα βάζει αλοιφή στα χείλη της

Όπως συμβαίνει με τα αντηλιακά σώματος, έτσι και τα αντηλιακά χειλιών μπορούν να περιέχουν έναν συγκεκριμένο δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF). Για να προστατεύσετε τα χείλη σας επιλέξτε ένα με δείκτη προστασίας από 15 και πάνω.

Σιγουρευτείτε όμως πως το προϊόν διατηρεί τα χείλη σας απαλά και ενυδατωμένα. Να θυμάστε ότι η ξηρότητα αυξάνει τα εγκαύματα στην περιοχή.

4. Μη χρησιμοποιείτε lip gloss ως υποκατάστατα

Πιθανόν να έχετε σκεφθεί να εφαρμόσετε lip gloss αντί κάποιας προστατευτικής κρέμας χειλιών, επειδή σας βρίσκεται πρόχειρο. Ωστόσο, αυτό θα προκαλέσει ζημιά στα χείλη σας.

Τα γυαλιστερά lip gloss ή τα κραγιόν βλάπτουν το δέρμα των χειλιών όταν έρθουν σε επαφή με τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Επίσης, η επιλογή ενός lip gloss χωρίς δείκτη προστασίας μπορεί ν’ αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

5. Απολέπιση χειλιών

Προστατεύσετε τα χείλη σας από τον ήλιο

Μετά την έκθεση στον ήλιο, θα πρέπει να κάνετε μια ήπια απολέπιση στα χείλη σας αν είναι ξερά και αρχίζουν να ξεφλουδίζουν. Για τον σκοπό αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη και ελαιόλαδο. Αυτό το μείγμα σας βοηθά ν’ αφαιρέσετε τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα.

Όμως, θα πρέπει να λάβετε προφανώς υπόψη σας ότι, εφόσον μιλάμε για μια ευαίσθητη περιοχή, δε θα πρέπει να κάνετε απολέπιση πολύ δυνατά ή να κακομεταχειριστείτε τα χείλη σας. Επιπλέον, δε θα πρέπει να κάνετε απολέπιση αμέσως μετά την έκθεση στον ήλιο, καθώς τα χείλη σας είναι πιο ευαίσθητα απ’ ότι συνήθως.

Ρίξτε μια ματιά και εδώ: Πώς να αποφύγετε και να θεραπεύσετε τα σκασμένα χείλη

6. Χρησιμοποιήστε προϊόντα που εγκλωβίζουν την υγρασία για να προστατεύσετε τα χείλη σας

Αγοράστε ένα προϊόν από κερί, βαζελίνη, ή παραφίνη. Αυτές οι ουσίες είναι πολύ ήπιες στα χείλη και θα τα κάνουν να φαίνονται καλύτερα.

Πέραν αυτών, εγκλωβίζουν την υγρασία και έτσι μένουν στα χείλη σας περισσότερο. Τώρα μπορείτε ν’ απολαύσετε έναν καλοκαιρινό περίπατο χωρίς ν’ ανησυχείτε για το αν θα πρέπει να βάζετε συχνά κάποια κρέμα.

Απολαύστε όσο περισσότερο μπορείτε τις βόλτες σας χωρίς όμως να ξεχνάτε ότι πρέπει να προστατεύσετε τα χείλη σας από τον ήλιο. Να θυμάστε πως και αυτά υποφέρουν από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Να εφαρμόζετε μια αλοιφή με αντηλιακό στα χείλη σας κάθε μέρα.