Μακρογόλη για τη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας

Η χρήση της μακρογόλης για τη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας συμπληρώνει την υγιεινή και τα διατροφικά μέτρα που ενδείκνυνται γι' αυτή την πάθηση. Θα πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και την άσκηση.
Μακρογόλη για τη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η μακρογόλη είναι ένα φαρμακευτικό καθαρτικό και η αποτελεσματικότητά του οφείλεται στην ωσμωτική του δράση στο έντερο. Ο μηχανισμός δράσης του αυξάνει τον όγκο των κοπράνων και διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου. Χάρη στην ωσμωτική του δράση, βελτιώνεται η μεταφορά των μαλακών κοπράνων διευκολύνοντας έτσι την κένωση.

Ωστόσο, για την αποφυγή παρενεργειών είναι προτιμότερο η μακρογόλη να λαμβάνεται για μικρά χρονικά διαστήματα. Παρακάτω, θα σας πούμε περισσότερα αναφορικά με τη χρήση της για τη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Είναι απαραίτητο να μη θεωρείτε ως λύση αυτή την ουσία. Αποτελεί απλά ένα βοήθημα δεδομένου ότι οι ασθενείς θα πρέπει να εφαρμόσουν επίσης μια σειρά αλλαγών στη διατροφή και την υγιεινή τους. Μεταξύ αυτών των αλλαγών, μπορούμε ν’ αναφέρουμε την πρόσληψη υγρών και την κατανάλωση φυτικών ινών.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι η συχνή σωματική άσκηση και η αποκατάσταση των συνηθειών κένωσης του ατόμου είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία. Χωρίς αυτές τις αλλαγές, η χρήση μακρογόλης για τη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας δε θα φτάσει στη ρίζα του προβλήματος.

Τι δόση πρέπει να παίρνω;

Η μακρογόλη μπορεί να ληφθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, μαζί ή χωρίς φαγητό και ροφήματα. Η ακριβής δόση εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Όμως, μόλις ξεκινήσετε τη χρήση της, δύο μέρες αργότερα θα πρέπει να αρχίσετε να μειώνετε τη δόση. Αν η δυσκοιλιότητα είναι χρόνια, τότε η συνήθης δόση για ενήλικες είναι ένα φακελάκι, μία με τρεις φορές την ημέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα με δύο φακελάκια την ημέρα είναι αρκετά.

Ανάλογα με την αντίδραση του σώματος και την κατάσταση του κάθε ατόμου, ίσως χρειαστούν και τρία φακελάκια την ημέρα. Κατά μέσο όρο η θεραπεία διαρκεί δύο εβδομάδες. Έπειτα, αν επιμένουν τα συμπτώματα, θα πρέπει να δείτε γιατρό.

Αναφορικά με τη χρήση μακρογόλης για τη θεραπεία της κατακράτησης κοπράνων, η δόση είναι μεγαλύτερη. Για να είμαστε πιο ακριβείς, οι ασθενείς μπορούν να πάρουν έως και 8 φακελάκια σε μια περίοδο 6 ωρών για τρεις ημέρες το πολύ. Μόλις ετοιμάσετε το διάλυμα, μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για 6 ώρες μέγιστο χρόνο.

Γυναίκα με δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Στη χρόνια δυσκοιλιότητα ο/η ασθενής δυσκολεύεται στην κένωση του εντέρου.

Πώς θα πρέπει να λαμβάνω τη μακρογόλη;

Για να φτιάξετε το διάλυμα μακρογόλης, θα πρέπει να διαλύσετε το περιεχόμενο του φακέλου σε μισό ποτήρι με νερό και να το πιείτε αμέσως. Όμως, για τη θεραπεία της κατακράτησης κοπράνων είναι πιο εύκολο να διαλύσετε και τα 8 φακελάκια σε ένα λίτρο με νερό.

Αν χρειαστεί, μπορείτε να αυξήσετε τη δόση σε δύο φακελάκια την ημέρα. Παρόλα αυτά, είναι προτιμότερο να περιμένετε λίγες ημέρες για να δείτε αν έχετε θετικά αποτελέσματα προτού αυξήσετε τη δόση. Τα αποτελέσματα ξεκινούν να εμφανίζονται 24 με 48 ώρες μετά τη λήψη της μακρογόλης.

Ποιες παρενέργειες έχει η μακρογόλη;

Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες οι οποίες χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη συχνότητά τους:

  • Πολύ σπάνιες παρενέργειες: Αναφυλακτική αντίδραση, όπως δύσπνοια ή πρήξιμο στον λαιμό και το πρόσωπο εμφανίζονται σπάνια. Το ίδιο και η υπερευαισθησία που εμφανίζεται με τη μορφή αλλεργικών αντιδράσεων στο δέρμα.
  • Πολύ συχνές: Αυτοί οι τύποι παρενεργειών εμφανίζονται στην περίπτωση υπερδοσοληψίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη διάρροια. Ωστόσο, εξαφανίζονται συνήθως σε μία με δύο ημέρες μετά την παύση χρήσης του φαρμάκου.
  • Συχνές αντιδράσεις: Αυτές ίσως περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο ή πρήξιμο.

Αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις της μακρογόλης

Γυναίκα κάθεται στη λεκάνη τουαλέτας
Οι συχνότερες παρενέργειες της μακρογόλης είναι η διάρροια με υγρά κόπρανα και ο κοιλιακός πόνος.

Μεταξύ των αντενδείξεων της μακρογόλης για τη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας και της κατακράτησης κοπράνων βρίσκουμε τις ακόλουθες:

  • Παιδιά κάτω των 12 ετών
  • Παρουσία διάτρησης στο εντερικό τοίχωμα
  • Απόφραξη του λεπτού εντέρου
  • Φλεγμονώδης εντερική νόσος

Η μακρογόλη δεν προτείνεται σε ασθενείς με υπερευαισθησία σε αυτή ή σε όσους/ες υποφέρουν από ελκώδη κολίτιδα, νόσο του Crohn, ή τοξικό μεγάκολο. Όσο για την αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα, δε θα πρέπει να λαμβάνετε άλλο φάρμακο μία ώρα πριν ή μία ώρα μετά τη λήψη μακρογόλης.

Αν είστε ή αν πιστεύετε ότι είστε έγκυες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον/η γιατρό σας πριν αρχίσετε τη λήψη μακρογόλης. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που θηλάζετε.

Η δυσκοιλιότητα απαιτεί περισσότερα από απλά ένα φάρμακο

Η χρήση καθαρτικών και η ποσότητα λήψης ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της δυσκοιλιότητας, μεταξύ άλλων. Οι ειδικοί προτείνουν τα ωσμωτικά φάρμακα χάρη στην ανοχή και την ασφάλειά τους. Όμως, αν δε τα συνδυάσετε με αλλαγές στις συνήθειες, τη διατροφή, και τη φυσική δραστηριότητα, δε θα κάνουν τίποτα από μόνα τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Candy, D., & Belsey, J. (2009). Macrogol (polyethylene glycol) laxatives in children with functional constipation and faecal impaction: A systematic review. Archives of Disease in Childhood. https://doi.org/10.1136/adc.2007.128769

  • Zangaglia, R., Martignoni, E., Glorioso, M., Ossola, M., Riboldazzi, G., Calandrella, D., … Pacchetti, C. (2007). Macrogol for the treatment of constipation in Parkinson’s disease. A randomized placebo-controlled study. Movement Disorders. https://doi.org/10.1002/mds.21243

  • de Graaf, L. (2019). Macrogol. Nursing. https://doi.org/10.1007/s41193-019-0012-5


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.