Ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια: πώς να τη διαχειριστείτε

Αν και η ζήλια μπορεί να εκδηλωθεί σε συγκεκριμένες στιγμές, ένα παιδί που μεγαλώνει με την αγάπη, τον σεβασμό, και την επαφή θα είναι καλύτερα προετοιμασμένο για τον ερχομό ενός αδερφού/ής.
Ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια: πώς να τη διαχειριστείτε
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Thady Carabaño

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια είναι φυσιολογική και συνηθισμένη. Εξάλλου, η άφιξη ενός μωρού το οποίο θα τραβήξει την προσοχή των γονιών και άλλων ενηλίκων μπορεί να εκπλήξει ένα παιδί.

Ενώ οι γονείς αναρωτιούνται αν θα αγαπούν το δεύτερο μωρό όσο αγαπούν το πρώτο, τα παιδιά ανησυχούν για το αν οι γονείς σταματήσουν να τα αγαπούν. Νέα παιδιά, μεγαλύτερα, και έφηβοι ίσως νιώσουν άγχος και ανησυχία.

Φυσικά το γεγονός πως η ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια είναι φυσιολογική, δε σημαίνει ότι οι γονείς δε θα πρέπει να κάνουν κάτι γι’ αυτή. Επίσης, δε θα πρέπει ν’ αγνοήσουν το μωρό που μόλις γεννήθηκε. Οι γονείς θα πρέπει να ισορροπήσουν την προσοχή και την αγάπη προκειμένου να είναι ευτυχισμένα όλα τους τα παιδιά.

Προετοιμάστε τα παιδιά για τον ερχομό του μωρού

Έγκυος μαμά με την κόρη της χαμογελούν

Η διαχείριση της ζήλιας ξεκινά από το πρώτο παιδί.

Αν μεγαλώσατε το πρώτο παιδί με την αγάπη, το χρόνο, την επαφή και τον σεβασμό που χρειαζόταν, θα είναι περισσότερο προετοιμασμένο να μοιραστεί τους γονείς του με το νέο μέλος της οικογενείας.

Μόλις του ανακοινώσετε ότι η μητέρα του είναι έγκυος, το παιδί θα πρέπει να γίνει μέρος αυτής της διαδικασίας. Η αδερφική αγάπη δεν έρχεται από μόνη της, ούτε κληρονομείται, ούτε προσκολλάται χάρη της συγγένειας. Είναι δουλειά των γονιών να φυτέψουν αυτόν τον σπόρο, ώστε να βλαστήσει στα πλαίσια της καθημερινής ζωής.

Η αδερφική αγάπη θα πρέπει να καλλιεργείται από την κύηση. Ίσως θα ήταν καλό για το παιδί να παρευρίσκεται στους ιατρικούς ελέγχους, για να δει τον υπέρηχο του νέου αδερφού ή αδερφής του.

Μπορεί επίσης να συμμετέχει σε ασκήσεις προγεννητικής διέγερσης ή στην επιλογή ονόματος του μωρού. Είναι ευθύνη των γονιών η δημιουργία δεσμού ανάμεσα στα αδέρφια.

Πότε υπάρχει ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια;

Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μωρά έρχονται για να μείνουν. Παρόλο που λαμβάνουν όλη την προσοχή των γονιών, τους πρώτους μήνες, σταδιακά θα γίνουν παιδικοί φίλοι με τα αδέρφια τους μεγαλώνοντας.

Ακόμη και αν υπάρχει τεράστια διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέρφια, μπορούν να μοιράζονται πράγματα και να δένονται συναισθηματικά. Η ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια εμφανίζεται επειδή τα παιδιά αρχίζουν ν’ αναρωτιούνται για το ποια είναι η θέση τους στην οικογένεια και στις καρδιές των γονιών τους. Έτσι, τα μεγαλύτερα αδέρφια ζηλεύουν τα νεότερα και το αντίστροφο.

Οι γονείς πρέπει να κάνουν όλα τους τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά. Θα πρέπει ν’ αγαπιούνται και να φροντίζονται οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητές τους. Με αυτόν τον τρόπο, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί η ζήλια.

Στρατηγικές για να ελέγξετε τη ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια

Αδέρφια τσακώνονται

Η ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους: εκρήξεις θυμού ή κακή συμπεριφορά, επιστροφή σε ήδη ξεπερασμένες φάσεις, διαφωνίες, και καβγάδες. Όμως, οι γονείς μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα εμφάνισης της ζήλιας.

Εδώ σας έχουμε ορισμένες στρατηγικές οι οποίες έχουν αποδειχθεί χρήσιμες:

  1. Κάθε παιδί χρειάζεται φροντίδα και αγάπη σύμφωνα με την προσωπικότητά του και τα μοναδικά του χαρακτηριστικά.
  2. Οι γονείς θα πρέπει να δημιουργούν χώρους που επιτρέπουν στα αδέρφια να αλληλεπιδρούν και να δένονται.
  3. Πρέπει να υπάρχουν όρια και κανόνες ανάμεσα στα αδέρφια. Ανεξαρτήτως του πόσο θυμωμένα είναι, δε μπορούν να σταματήσουν να μιλούν το ένα στο άλλο ούτε να πάνε για ύπνο ή να ξυπνούν χωρίς να χαιρετιούνται. Επίσης, δε μπορούν να προσβάλλουν ή να μη σέβονται το ένα το άλλο. Δε θα πρέπει να καταφεύγουν στη βία για να λύνουν τις διαφορές τους.
  4. Οι γονείς θα πρέπει προσωπικά να καλύπτουν τις ανάγκες κάθε παιδιού.
  5. Θα πρέπει να εξηγήσετε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε όλα το ίδιο. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο να το πείτε. Θα πρέπει να το δείχνετε καθημερινά.
  6. Οι γονείς θα πρέπει ν’ αποφεύγουν την ευνοϊκή μεταχείριση σε κάποιο παιδί.
  7. Δεν πρέπει να συγκρίνετε τα παιδιά σας.
  8. Σε περίπτωση που τα παιδιά μαλώσουν, οι γονείς θα πρέπει να βεβαιωθούν πως δε θα καταλήξουν στη χρήση βίας. Θα πρέπει να τους δώσουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να λύνουν τις διαφορές τους.
  9. Όταν η ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια μετατραπεί σε εχθρότητα ή ακόμη και σε φυσικές αντιπαραθέσεις, αναζητήστε τη βοήθεια ενός θεραπευτή ή ψυχολόγου. Θα πρέπει επίσης να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό αν κάποιο από τα παιδιά σας γίνει επιθετικό, οπισθοδρομικό, ή καταθλιπτικό.

Συμπεράσματα

Ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια

Είναι σημαντικό να σέβεστε την προσωπικότητα του κάθε παιδιού προκειμένου ν’ αποτρέψετε τη ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια. Θα πρέπει επίσης να καλλιεργείτε την αγάπη και τον σεβασμό ανάμεσά τους.

Ένα παιδί το οποίο έχει λάβει αγάπη, χρόνο, σεβασμό, και αφοσίωση από τους γονείς του, θα είναι ένα ευτυχισμένο παιδί. Θα μάθει να συμμερίζεται τους γονείς του, σίγουρα όμως και τα αδέρφια του.

Από την άλλη, οι γονείς θα πρέπει να αφιερώνουν τον ίδιο ποιοτικό χρόνο, την αγάπη, και τον σεβασμό σε όλα τους τα παιδιά. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί εγγύηση πως δε θα μαλώσουν ή δε θα διαφωνήσουν τα αδέρφια. Όμως, θα μπορέσουν να λύσουν τις διαφορές τους επειδή γνωρίζουν ότι έχουν μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των γονιών τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.