Τραυματισμοί στον αστράγαλο: πρόληψη και αντιμετώπιση

Για να αποφευχθούν οι πιθανοί τραυματισμοί στον αστράγαλο, είναι κρίσιμο να δείτε έναν γιατρό με τα πρώτα σημάδια πόνου ή διαστρέμματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί σωστή φροντίδα και αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τραυματισμοί στον αστράγαλο: πρόληψη και αντιμετώπιση

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι τραυματισμοί στον αστράγαλο είναι αρκετά συνηθισμένοι. Περισσότερο από όλους τείνουν να υποφέρουν οι αθλητές.

Όλα τα αθλήματα έχουν τους κινδύνους τους, ένας από τους οποίους είναι ακριβώς οι τραυματισμοί στον αστράγαλο. Ωστόσο οποιαδήποτε λανθασμένη κίνηση μπορεί να προκαλέσει διάστρεμμα.

Το διάστρεμμα στον αστράγαλο περιλαμβάνει ρήξη των συνδέσμων. Αν και πρόκειται για έναν σχεδόν αναπόφευκτο τραυματισμό, υπάρχουν μερικές συμβουλές για να τον προλάβετε.

Αν πάθετε διάστρεμμα, χρειάζεστε ειδική φροντίδα. Μπορεί να μην πρόκειται για κάτι σοβαρό, όμως μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία.

Υπάρχει μία συγκεκριμένη αντιμετώπιση για τα διαστρέμματα στον αστράγαλο. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι υποφέρουν επειδή δεν την εφαρμόζουν σωστά.

Τα διαστρέμματα στον αστράγαλο που δεν αντιμετωπίζονται όπως πρέπει μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε χειρουργική επέμβαση. Είναι πολύ σημαντικό η ίαση να γίνει σωστά έτσι ώστε να μην ξαναπάθετε διάστρεμμα.

Τραυματισμοί στον αστράγαλο: συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους

Προπόνηση με αυτοληπτική αίσθηση

Τραυματισμοί στον αστράγαλο

Η προπόνηση αυτού του είδους είναι θεμελιώδης για την ίαση. Χρησιμοποιείται για την ενδυνάμωση των συνδέσμων του αστραγάλου.

Έτσι προλαμβάνονται τα διαστρέμματα και άλλοι μικροτραυματισμοί. Η προπόνηση με αυτοληπτική αίσθηση χρησιμοποιείται πολύ από τους αθλητές.

Ο θεμελιώδης στόχος της είναι η προετοιμασία του αστραγάλου απέναντι σε μελλοντικούς τραυματισμούς. Έτσι οι συνέπειες δεν θα είναι πολύ σοβαρές.

Ισορροπία ανάμεσα στα δύο πόδια

Όλοι οι άνθρωποι τείνουν να έχουν ένα κυρίαρχο άκρο, κάτι που κάνει το άλλο άκρο να μην αναπτύσσεται όπως θα έπρεπε.

Το να είναι ο ένας αστράγαλος πιο γερός από τον άλλον αποτελεί πρόβλημα, επειδή έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για μελλοντικούς τραυματισμούς.

Επομένως, είναι απαραίτητο να γυμνάζετε εξίσου και τα δύο πόδια για να αποφευχθούν τα διαστρέμματα και οι τραυματισμοί στον αστράγαλο. Πρόκειται για κάτι θεμελιώδες προκειμένου οι μύες των ποδιών σας να αναπτυχθούν με ισορροπημένο τρόπο.

Μυϊκή ενδυνάμωση

Τραυματισμοί στον αστράγαλο

Η επαρκής μυϊκή ενδυνάμωση θα ενισχύσει με βέλτιστο τρόπο τους αστραγάλους. Έτσι προλαμβάνονται τα διαστρέμματα και άλλοι τραυματισμοί στον αστράγαλο.

Οι καλογυμνασμένοι μύες θα στηρίξουν την ευαίσθητη περιοχή γύρω από τους αστραγάλους προστατεύοντάς τη.

Η μυϊκή ενδυνάμωση δεν εστιάζει μόνο στην ένταση της άσκησης αλλά και στην ισορροπία και στην τόνωση που εξασφαλίζουν οι δραστηριότητες που περιλαμβάνει.

Εξάλειψη του φόβου

Μετά από ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο, πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα το ξαναπάθουν. Αυτό οδηγεί σε φόβους και σε περιορισμούς, οι οποίοι κατά συνέπεια επηρεάζουν τη στάση του σώματος και την εκτέλεση ορισμένων δραστηριοτήτων.

Για να ιαθούν σωστά οι τραυματισμοί στον αστράγαλο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε τους αστραγάλους σας όπως και προηγουμένως. Αν είστε υπερπροστατευτικοί, οι αστράγαλοι μπορεί σταδιακά να ατροφήσουν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να θεραπευτούν εντελώς οι τραυματισμοί.

Μια καλή θεραπεία αποκατάστασης περιλαμβάνει την επαρκή κινητοποίηση του αστραγάλου. Έτσι δεν θα χρειάζεται να φοβάστε μελλοντικούς τραυματισμούς.

Μετά από μια περίοδο ανάπαυσης, είναι θεμελιώδες ο αστράγαλος να ενεργοποιείται, έτσι ώστε να επέλθει σταδιακή αποκατάσταση.

Η σημασία της αποκατάστασης

Τραυματισμοί στον αστράγαλο

Αν πάθετε διάστρεμμα στον αστράγαλο, η αποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας. Το να περιμένετε απλώς να περάσει δεν βοηθάει καθόλου σε αυτήν την περίπτωση.

Αν και η φλεγμονή μπορεί να μειωθεί, οι μύες παραμένουν τραυματισμένοι. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιθανό να πάθετε πάλι διάστρεμμα.

Τα διαστρέμματα είναι ήπιοι τραυματισμοί του αστραγάλου. Αν πάθετε διάστρεμμα, αναζητήστε αμέσως ιατρική προσοχή.

Το να πάτε στον γιατρό αποτελεί το πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση. Στη συνέχεια, η φυσιοθεραπεία θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος, όμως είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσετε τέλεια ανάρρωση του αστραγάλου.

Ενεργήστε γρήγορα

Οι πρώτες δύο μέρες μετά το διάστρεμμα στον αστράγαλο είναι θεμελιώδους σημασίας. Είναι πολύ σημαντικό η αναζήτηση ιατρικής παρέμβασης να γίνει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Το διάστρεμμα στον αστράγαλο απαιτεί να ενεργήσετε γρήγορα. Αν είναι δυνατόν, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό αμέσως μετά τον τραυματισμό. Έτσι θα αποφύγετε πολλά μελλοντικά προβλήματα.

Αν και τα διαστρέμματα στον αστράγαλο δεν θεωρούνται σοβαροί τραυματισμοί, η αντιμετώπισή τους είναι κρίσιμης σημασίας. Ένας τραυματισμός αυτού του είδους που δεν αντιμετωπίζεται σωστά μπορεί τελικά να οδηγήσει στην ανάγκη για μια πιο σοβαρή παρέμβαση.

Επίσης, όπως ήδη αναφέραμε, η έλλειψη θεραπευτικής αντιμετώπισης μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη ατροφία του αστραγάλου.

Οι άνθρωποι που αθλούνται και επιδίδονται σε σωματικές δραστηριότητες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Οι διατάσεις των μυών είναι απαραίτητες. Πριν και μετά το τέλος μιας σωματικής δραστηριότητας, οι μύες πρέπει να προετοιμάζονται με ζέσταμα. Έτσι η φθορά και οι κραδασμοί θα είναι μικρότερης έντασης.

Οι διατάσεις και το ζέσταμα πριν την άσκηση αποτελούν την καλύτερη μέθοδο πρόληψης για τους τραυματισμούς στον αστράγαλο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Vanmeerhaeghe, A. F., Tutusaus, L. C., de Antolín Ruiz, P., & i Ortigosa, N. M. (2008). Efectos de un entrenamiento propioceptivo sobre la extremidad inferior en jóvenes deportistas jugadores de voleibol. Apunts. Medicina de l’Esport43(157), 5-13.
  • Urrialde, J. M., Núñez, S. P., & del Olmo, A. B. (2006). Inestabilidad crónica de tobillo en deportistas. Prevención y actuación fisioterápica. Revista Iberoamericana de Fisioterapia y Kinesiología9(2), 57-67.
  • Cruz-Díaz, D. (2013). Inestabilidad crónica de tobillo: tratamiento mediante movilizaciones articulares y un programa de entrenamiento propioceptivo. Validación de la versión española del cuestionario” Cumberland Ankle Instability Tool”.
  • Clínica Mayo. Esguince de tobillo. (2018). Recuperado el 3 de junio de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/sprained-ankle/symptoms-causes/syc-20353225

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.