9 φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε τους μώλωπες

Γνωρίζατε ότι η κρέμα άρνικας είναι ένας εξαιρετικός, φυσικός τρόπος να αντιμετωπίσετε τους μώλωπες; Πέρα από το ότι μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο χάρη στην αναλγητική της δράση, η κρέμα άρνικας βοηθάει τους μώλωπες να θεραπευτούν πιο γρήγορα.
9 φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε τους μώλωπες

Τελευταία ενημέρωση: 12 Ιανουαρίου, 2019

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους μώλωπες φυσικά; Οι μώλωπες μπορεί να είναι αντιαισθητικοί και, το σημαντικότερο, μπορεί να πονάνε.

Αν ανήκετε στους ανθρώπους που παρουσιάζουν μώλωπες ακόμα και μετά από το πιο μικρό χτύπημα, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε μερικούς φυσικούς τρόπους αντιμετώπισής τους.

Οι μώλωπες εμφανίζονται όταν μικρά αιμοφόρα αγγεία σπάζουν.

Μερικά συμπτώματα που συνοδεύουν τους μώλωπες είναι ο πόνος, η φλεγμονή και ο αποχρωματισμός του δέρματος.

Η περιοχή μπορεί να αλλάξει χρώμα και να γίνει αμέσως ευαίσθητη στο άγγιγμα, ενώ αργότερα μπορεί να μελανιάσει. Στη συνέχεια αποκτά κιτρινοπράσινο χρώμα μέχρι τελικά να επιστρέψει στην κανονική της απόχρωση.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους μώλωπες - Μώλωπες σε μηρό

Οι μώλωπες είναι συνήθως αποτέλεσμα χτυπήματος, πτώσης ή αθλητικού τραυματισμού.

Ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, μπορούν να εμφανίζονται απλώς στην περιοχή κάτω από το δέρμα σας ή να φτάνουν μέχρι τον μυ ή ακόμα και μέχρι το οστό. Το τελευταίο είδος μώλωπα είναι το πιο οδυνηρό και χρειάζεται τον περισσότερο χρόνο για να θεραπευτεί.

Ωστόσο, όπως είπαμε, υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να επιταχύνετε την ίαση. Ας τους ρίξουμε μια ματιά!

Πώς να αντιμετωπίσετε τους μώλωπες

1. Πάγος

Μία από τις πιο γρήγορες και οικονομικές φυσικές λύσεις για να αντιμετωπίσετε τους μώλωπες είναι ο πάγος.

Η εφαρμογή πάγου είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά από έναν τραυματισμό, αφού συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής προκαλώντας συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Αυτό μειώνει τον πόνο και βοηθάει στην αποτροπή της εμφάνισης μώλωπα.

Ο πάγος θα πρέπει να τυλίγεται σε ένα πανί για να μη βλάψει το δέρμα σας κατά την εφαρμογή του.

2. Αλόη βέρα

Πώς να αντιμετωπίσετε τους μώλωπες - Ζελέ αλόης σε δοχείο

Η αλόη βέρα είναι μία από τις καλύτερες και πιο πολυχρηστικές επιλογές για το δέρμα σας.

Χάρη στην αλοΐνη, το πικρό κομμάτι στο εξωτερικό μέρος της, καθώς και το τζελ της, η αλόη βέρα είναι ένα αντιφλεγμονώδες και αναζωογονητικό συστατικό.

Απλώστε λίγη παγωμένη αλόη βέρα πάνω στον μώλωπα ή βάλτε λίγο από το τζελ της στην τραυματισμένη περιοχή.

Κάντε απαλό μασάζ μέχρι να απορροφηθεί. Επαναλαμβάνετε τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

3. Άρνικα

Η άρνικα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να αντιμετωπίσετε τους μώλωπες. Όπως μας δείχνει και η μελέτη της Δρ. Marta Marzotto ως αντιφλεγμονώδες μειώνει τη φλεγμονή και καταπραΰνει τον πόνο, έτσι είναι το ιδανικό φυσικό αναλγητικό.

Ο πλέον συνιστώμενος τρόπος να τη χρησιμοποιήσετε είναι να απλώνετε ένα λεπτό στρώμα από αλοιφή άρνικας πάνω στην περιοχή πολλές φορές τη μέρα.

4. Μαϊντανός

Ο μαϊντανός αποτελεί επίσης μια χρήσιμη θεραπεία για να αντιμετωπίσετε τους μώλωπες. Έχει αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας ίασης.

Λιώστε φρέσκο μαϊντανό και εφαρμόστε τον πάνω στους μώλωπες για πέντε λεπτά.

Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία τέσσερις φορές τη μέρα για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

5. Σκόρδο

Το σκόρδο διαθέτει υπέροχες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Για να τις αξιοποιήσετε, απλώστε λίγο φρέσκο χυμό σκόρδου πάνω στους μώλωπες για να βοηθήσετε τους ιστούς να αποκατασταθούν πιο γρήγορα.

Επιπλέον το σκόρδο συνεισφέρει στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος, κάτι που θα μειώσει τον πόνο, ειδικά αν φάτε το σκόρδο ωμό.

Επισκεφθείτε και αυτό το άρθρο: Θέλετε να καλλιεργήσετε σκόρδο στο σπίτι σας;

6. Κρεμμύδι

Πώς να αντιμετωπίσετε τους μώλωπες - Κρεμμύδι κομμένο

Το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε αλλινάση, που ενισχύει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Έτσι προλαμβάνει τη συγκέντρωση αίματος και το μελάνιασμα.

Για αυτόν τον λόγο είναι καλό να τοποθετήσετε μια φέτα φρεσκοκομμένο κρεμμύδι πάνω στην πάσχουσα περιοχή όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Αν έχει ήδη εμφανιστεί μώλωπας, το κρεμμύδι θα συμβάλλει στη γρήγορη θεραπεία του.

7. Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο είναι μια άλλη φανταστική εναλλακτική λύση για την ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος στα σημεία με μώλωπες.

Τοποθετήστε πάνω στο τραύμα μια γάζα ή ένα πανί που έχετε μουσκέψει με μηλόξυδο και κάντε απαλό μασάζ για μερικά λεπτά.

Για να έχετε βέλτιστα αποτελέσματα, επαναλαμβάνετε τη διαδικασία τρεις φορές τη μέρα.

8. Πατάτα

Χάρη στην καταλάση που περιέχει, η πατάτα διατηρεί τα κύτταρα υγιή.

Κόψτε μια πατάτα στη μέση και τοποθετήστε την κομμένη πλευρά πάνω στους μώλωπες για να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή.

Αφήστε τη να δράσει για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Επαναλαμβάνετε τρεις ή τέσσερις φορές τη μέρα.

9. Αλάτι

Το αλάτι μπορεί να απορροφά τα υγρά ανάμεσα στα κύτταρα όταν εφαρμόζεται τοπικά. Έτσι μειώνεται η φλεγμονή και ο πόνος.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να απλώσετε ένα στρώμα αλατιού πάνω στους μώλωπες και να το αφήσετε να δράσει για μερικά λεπτά. Θα δείτε διαφορά άμεσα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.