Βακτηριαιμία: Τι είναι και πότε κινδυνεύετε από αυτήν

Η βακτηριαιμία είναι η παρουσία βακτηρίων στο αίμα, είτε λόγω λοίμωξης είτε από κακό καθαρισμό των χειρουργικών προμηθειών, μεταξύ άλλων πιθανών αιτιών.
Βακτηριαιμία: Τι είναι και πότε κινδυνεύετε από αυτήν

Τελευταία ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Τα βακτήρια είναι απαραίτητοι μικροοργανισμοί για τη λειτουργία του πλανήτη, αλλά και για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Αλληλεπιδρούμε μαζί τους με θετικό και αρνητικό τρόπο. Παρακάτω, θα μιλήσουμε για μία από τις πιο θανατηφόρες αλληλεπιδράσεις: τη βακτηριαιμία.

Πριν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να εξηγήσουμε μερικές από τις ορολογίες που περιβάλλουν τα βακτήρια. Αυτοί οι μικροί οργανισμοί είναι πάντα γύρω σας σε κάθε μία από τις δραστηριότητες που κάνετε, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνετε.

Τα πάντα για τα βακτήρια

Τα βακτήρια είναι μονοκύτταροι οργανισμοί με μέγεθος 0,004 έως 0,1 μικροχιλιαστά. Είναι προκαρυωτικά, που σημαίνει ότι στερούνται πυρήνα κυττάρων και εσωτερικών μεμβρανικών οργάνων, σε αντίθεση με τα ανθρώπινα κύτταρα.

Έχουν ποικίλη μορφολογία, ανάλογα με τις οικογένειες και τα είδη: από σφαιρικό (κόκκο), ράβδο (βάκιλος) ή καμπύλο (vibrio, spirillum ή spirochete).

Η διαδικασία χρώσης γραμμαρίου διαφοροποιεί δύο τύπους βακτηρίων:

  • Gram-θετικό. Αυτά τα βακτήρια χαρακτηρίζονται ως ιώδη λόγω της παρουσίας ενός παχιού στρώματος πεπτιδογλυκάνης στα κυτταρικά τους τοιχώματα. Αυτά τα βακτήρια βρίσκονται κυρίως στην πεπτική οδό.
  • Gram-αρνητικό. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα, οι κυτταρικές μεμβράνες τους δεν είναι μοβ. Έτσι, δίνουν έναν ανοιχτό ροζ λεκέ.

Αυτές οι πληροφορίες θα είναι πολύ σημαντικές σε επόμενες ενότητες. Τώρα, ας επικεντρωθούμε στο θέμα.

Ένας επιστήμονας που αναλύει τα βακτήρια κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Τι είναι η βακτηριαιμία;

Αυτή η κακή πρόγνωση συνίσταται στην παρουσία βακτηρίων ικανών να πολλαπλασιαστούν στο αίμα. Ένα άτομο που δεν είναι εξοικειωμένο με αυτό το θέμα μπορεί να μην βρει τίποτα λάθος σε αυτήν την κατάσταση, καθώς υπάρχουν βακτήρια στο στόμα και την εντερική οδό, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι καλύπτουν ολόκληρο το σώμα μας.

Η απάντηση βρίσκεται στο ανοσοποιητικό σύστημα για άλλη μια φορά. Τα αντισώματα ανιχνεύουν αυτά τα βακτήρια στην κυκλοφορία του αίματος ως ξένα και πυροδοτούν μια ανοσολογική απάντηση για να τα διώξουν.

Τα βακτήρια, με τη σειρά τους, ταξιδεύουν μέσω του κυκλοφορικού συστήματος σαν να ήταν αυτοκινητόδρομος και φτάνουν σε άλλα όργανα και πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Η ανοσολογική απάντηση, προστιθέμενη στη ζημιά που προκαλούν τα βακτήρια, μπορεί να κάνει το σώμα του ατόμου που πάσχει από βακτηριαιμία να κλείσει, πιθανόν να οδηγήσει σε θάνατο.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε: 3 θεραπευτικά smoothies για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Τι τύποι βακτηριαιμίας υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι, οι οποίοι αναφέρονται στην ταξινόμηση που αναφέραμε παραπάνω:

  • Βακτηριαιμία που οφείλεται σε θετικά κατά gram βακτήρια
  • Βακτηριαιμία που οφείλεται σε gram-αρνητικά βακτήρια

Λόγω των θετικών κατά gram βακτηρίων

Τα είδη σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος και εντερόκοκκος είναι τα θετικά κατά gram βακτήρια που ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις βακτηριαιμίας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα είδη Staphylococcus aureus, αφού είναι η πιο κοινή αιτία αυτής της κατάστασης σε όλη την Αμερική. Αυτό το βακτήριο συνήθως κατοικεί στην αναπνευστική οδό και το δέρμα. Επομένως, μια κακώς διαχειριζόμενη χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Ιδού ένα παράδειγμα. Τα όργανα που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση φλεβικού καθετήρα αν δεν έχουν απολυμανθεί σωστά μπορούν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα αποτελέσματα. Εάν ο σωλήνας αγγίξει το δέρμα του ασθενούς και μολυνθεί με σταφυλόκοκκο, η εισαγωγή του στην κυκλοφορία του αίματος δίνει στα βακτήρια ένα νέο περιβάλλον μέσω του οποίου μπορεί να φτάσει σε άλλα όργανα.

Βακτήρια στο αίμα.

Λόγω των gram-αρνητικών βακτηρίων

Σύμφωνα με μελέτη της Oxford Academic, τα αρνητικά κατά gram βακτήρια είναι υπεύθυνα για το 24% όλων των περιπτώσεων βακτηριαιμίας που προκαλούνται από υγειονομικές διαδικασίες και το 45% για εκείνα που συμβαίνουν εκτός νοσοκομείων. Γενικά, αυτά τα βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος ως αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης του αναπνευστικού, του ουρογεννητικού ή του γαστρεντερικού συστήματος.

Αυτός ο τύπος βακτηριαιμίας επηρεάζει επίσης κυρίως άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε το είδος Escherichia coli. Δεδομένου ότι είναι μέρος της φυσικής εντερικής χλωρίδας, προκαλεί το 75% των περιπτώσεων αρνητικής κατά gram βακτηριαιμίας σε ασθενείς σε κίνδυνο, λόγω λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Και κινδυνεύω από βακτηριαιμία;

Η απάντηση είναι καθησυχαστική, καθώς, κατ ‘αρχήν, ένα υγιές άτομο είναι απίθανο να υποφέρει από αυτή. Επιπλέον, οι διαδικασίες υγιεινής και οι μέθοδοι και οι κανονισμοί απολύμανσης έχουν εξελιχθεί πολύ.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως οι ακόλουθοι:

  • Ηπατική ανεπάρκεια
  • Ανάγκη για μεταμόσχευση οργάνων
  • Άτομα οροθετικά
  • Ηλικία, την οποία αναφέραμε παραπάνω

Όπως εξηγήσαμε σε προηγούμενες ενότητες, αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβεί λόγω κακώς απολυμασμένου χειρουργικού εξοπλισμού ή μιας ανεξέλεγκτης λοίμωξης. Τα καλά νέα είναι ότι η βακτηριαιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά και η πρόγνωση είναι συνήθως θετική εάν διαγνωστεί έγκαιρα.

Εάν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από βακτηριακή λοίμωξη, φροντίστε να πάτε και να δείτε έναν γιατρό. Με αυτόν τον τρόπο, αυτοί οι μικροοργανισμοί δεν θα πολλαπλασιαστούν ούτε θα εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.