12 τρόποι για να αποφύγετε την αύξηση βάρους ενώ κοιμάστε

Είναι πολύ πιθανό ότι αρκετοί από μας, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, έχουμε κάποιες κακές νυχτερινές συνήθειες που μας κάνουν να παίρνουμε βάρος. Θέλετε να μάθετε πώς θα αποφύγετε την αύξηση βάρους ενώ κοιμάστε;
12 τρόποι για να αποφύγετε την αύξηση βάρους ενώ κοιμάστε
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αρκετά συχνά έχουμε ορισμένες συνήθειες οι οποίες, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, μας κάνουν να παχαίνουμε. Όμως υπάρχουν τρόποι για να αποφύγετε την αύξηση βάρους.

Αν θέλετε να φροντίσετε τον εαυτό σας με τον καλύτερο τρόπο και να αποφύγετε την αύξηση βάρους, σημειώστε μερικές από τις παρακάτω νυχτερινές συνήθειες που μπορεί να σας κάνουν να παχαίνετε.

Πιθανώς δεν έχετε ιδέα για τις επιπτώσεις τους! Μάθετε πώς θα αποφύγετε την αύξηση βάρους ενώ κοιμάστε!

1. Κοιμάστε πολύ λίγο

αποφύγετε την αύξηση βάρους: Άντρας με το κινητό στο κρεβάτι

Ο λίγος ύπνος μπορεί να σας κάνει να παχύνετε. Επηρεάζει γενικά τον μεταβολισμό σας, επιβραδύνοντάς τον και επιταχύνοντας την αύξηση του βάρους.

Επιπλέον, σας κάνει να πεινάτε περισσότερο και αυξάνει την ποσότητα της κορτιζόλης στο αίμα σας.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι, αν κοιμάστε πολύ λίγο, πιθανώς ασκείστε και λιγότερο. Εξάλλου, αισθάνεστε περισσότερο κουρασμένοι. Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό να προσπαθείτε να κοιμάστε εφτά με οχτώ ώρες κάθε νύχτα, αν θέλετε επίσης να αποφύγετε την αύξηση βάρους.

2. Τρώτε βαριά το βράδυ

Οι μεγάλες ποσότητες φαγητού στο βραδινό σας γεύμα επίσης σας κάνουν να παχαίνετε. Το πρόβλημα είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού -ή φαγητού που είναι βαρύ- στο τελευταίο γεύμα της μέρας. Εξάλλου πρόκειται για τη στιγμή που η διαδικασία της πέψης πάντα επιβραδύνεται.

Επιπλέον, κάτι που πρέπει να έχετε επίσης υπόψη είναι ότι το να τρώτε το βραδινό σας μπροστά την τηλεόραση μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο. Σημαίνει ότι δεν δίνετε προσοχή στην ποσότητα τροφής που καταναλώνετε. Το να ελέγχετε την ποσότητα του φαγητού που τρώτε είναι θεμελιώδες, αν θέλετε να αποφύγετε την αύξηση βάρους.

3. Μην πηγαίνετε για ύπνο αμέσως μετά το βραδινό γεύμα, για να αποφύγετε την αύξηση βάρους

Παρομοίως, το να πηγαίνετε για ύπνο αμέσως μετά το βραδινό γεύμα χωρίς να κάνετε τίποτε άλλο ενδιάμεσα δεν βοηθάει. Αυτή η κακή συνήθεια κάνει το σώμα σας να συσσωρεύει περισσότερο λίπος. Τελικά, δεν βοηθάει σε τίποτα τη σωστή πέψη.

Αντί αυτού, συνιστάται να τρώτε το βραδινό σας μιάμιση με δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο, προκειμένου να αποφύγετε την αύξηση βάρους ενώ κοιμάστε.

4. Τρώτε τηγανητά φαγητά στο βραδινό γεύμα

αποφύγετε την αύξηση βάρους Τηγανητά σνακ

Δεν συνιστάται να τρώτε τηγανητά φαγητά στο βραδινό γεύμα. Έτσι φορτώνετε το σώμα σας με θερμίδες που δεν θα μπορέσει να κάψει, με αποτέλεσμα να συσσωρεύετε περισσότερο λίπος. Επιπλέον, δεν πρόκειται για καλή επιλογή, αν θέλετε να κοιμηθείτε καλά τη νύχτα.

Μια καλύτερη επιλογή είναι να τρώτε πιο υγιεινές τροφές για να αποφύγετε την αύξηση βάρους.

5. Τρώτε πικάντικες τροφές τη νύχτα

Επιπλέον, δεν συνιστάται να περιλαμβάνετε στο βραδινό σας γεύμα πικάντικα φαγητά.

Η κατανάλωση φαγητών που είναι είτε πολύ πικάντικα είτε περιέχουν μεγάλη ποσότητα καυτερής πιπεριάς μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και οπωσδήποτε δεν θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλά.

Όταν κοιμάστε, περνάτε πολλές ώρες χωρίς τροφή. Κατά συνέπεια, οι πικάντικες τροφές τη νύχτα μπορεί να προκαλέσουν πόνο λόγω των στομαχικών οξέων που παράγονται. Για αυτόν τον λόγο συνιστάται να τις αποφεύγετε τη νύχτα. Να απολαμβάνετε τις πικάντικες τροφές άλλες ώρες της μέρας για να αποφύγετε την αύξηση βάρους ενώ κοιμάστε!

6. Τρώτε υδατάνθρακες τη νύχτα

Η κύρια λειτουργία των υδατανθράκων είναι η εξασφάλιση ενέργειας στο σώμα. Πρόκειται προφανώς για ενέργεια που δεν σας χρειάζεται όταν κοιμάστε.

Επιπλέον οι υδατάνθρακες περιέχουν πολλά ραφιναρισμένα σάκχαρα, που πρέπει να καούν αμέσως για να μη μετατραπούν σε λίπος.

7. Προσοχή με το επιδόρπιο!

Η ζάχαρη και το ραφιναρισμένο αλεύρι περιέχουν ουσίες που μπορούν να συσσωρευτούν στα κύτταρά σας σε μορφή λίπους. Για αυτόν τον λόγο δεν είναι καλή ιδέα να καταναλώνονται το βράδυ, αφού οι θερμίδες που περιέχουν δεν θα καούν από τον οργανισμό σας.

Αντί αυτού, είναι πολύ καλύτερο να επιλέγετε φρούτα. Τα φρούτα είναι από τη φύση τους γλυκά, νόστιμα, γεμάτα βιταμίνες και απαλλαγμένα από λίπος.

8. Τσιμπολόγημα

αποφύγετε την αύξηση βάρους Γυναίκα τσιμπολογάει μπροστά στο ψυγείο

Αν έχετε ήδη φάει το βραδινό σας, το να ανοίγετε ξανά το ψυγείο για να τσιμπολογήσετε κάτι ακόμα οπωσδήποτε δεν είναι καλή ιδέα. Το μόνο που πετυχαίνετε είναι να καταναλώνετε επιπλέον θερμίδες που δεν θα καούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επίσης παράγετε επιπλέον ενέργεια που θα σας κρατήσει ξύπνιους. Επιπλέον, η ενέργεια αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί σωστά από το σώμα σας. Πρόκειται για έναν σίγουρο τρόπο να παχύνετε.

9. Παραλείπετε το βραδινό γεύμα

Εξάλλου είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η παράλειψη του βραδινού γεύματος δεν αποτελεί λύση. Μάλιστα, παραλείποντας αυτό το σημαντικό γεύμα εμποδίζετε την απώλεια κιλών, επειδή ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται.

Όταν έρθει η ώρα για το επόμενο γεύμα σας, θα αισθάνεστε πιο πεινασμένοι. Επιπλέον, η παράλειψη του βραδινού γεύματος μπορεί να αυξήσει την αίσθηση άγχους σας και να σας κάνει να χάσετε μυϊκή μάζα και να συσσωρεύσετε λίπος.

10. Καταναλώνετε οινόπνευμα ή καφεΐνη

αποφύγετε την αύξηση βάρους Φλιτζάνι με αχνιστό καφέ

Επίσης είναι καλύτερα να αποφεύγετε και το οινόπνευμα και την καφεΐνη λίγο πριν πάτε για ύπνο, αφού και τα δύο επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο σας. Επιπλέον περιέχουν πολλές θερμίδες. Λόγω αυτού, είναι βέβαιο ότι θα διαταράξουν τα σχήματα ύπνου σας και θα σας κάνουν να παχύνετε.

Αντί αυτού, πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή ένα ποτήρι νερό. Πρόκειται για πολύ πιο συνετή επιλογή, αν θέλετε να αποφύγετε την αύξηση βάρους!

11. Χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο και τον υπολογιστή σας

Το μπλε φως και τα ραδιοκύματα που εκπέμπει η οθόνη του κινητού σας τηλεφώνου και του υπολογιστή σας επηρεάζουν τα σχήματα ύπνου σας. Τελικά αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Είναι καλύτερα να αποσυνδέεστε από αυτές τις εθιστικές συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν πάτε για ύπνο. Αντί αυτού, το διάβασμα ενός βιβλίου ή η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής αποτελούν πολύ καλύτερες επιλογές για να αποφύγετε την αύξηση βάρους.

12. Πηγαίνετε για ύπνο πολύ αργά

Κάτι τελευταίο που πρέπει να έχετε υπόψη είναι ότι απλώς το να πηγαίνετε αργά για ύπνο -μετά τις 1 π.μ., για παράδειγμα- μπορεί να σας κάνει να παχύνετε. Αυτό επειδή πηγαίνετε ενάντια στο φυσικό σύστημα του σώματός σας προκειμένου να διατηρήσετε το συγκεκριμένο σχήμα ύπνου.

Θα καταλήξετε να θέλετε να φάτε ξανά πολύ νωρίς το πρωί, εφόσον μένετε ξύπνιοι περισσότερες ώρες καίγοντας τις θερμίδες του βραδινού της προηγούμενης νύχτας. Τελικά αυτό σημαίνει ότι πιθανώς καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεστε. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι παίρνετε κιλά.

Πιθανώς μαντέψατε ήδη ότι ο πιο εύκολος τρόπος για να αποφύγετε την αύξηση βάρους είναι ο εξής: να πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα και να ξεκουράζεστε!

Ευγενική παραχώρηση κύριας εικόνας: © wikiHow.com


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ortinau L, Hoertel H, Douglas S, Leidy H. Effects of high-protein vs. high- fat snacks on appetite control, satiety, and eating initiation in healthy women. Nutrition Journal. 2014;13(1).
  • Jakubowicz D, Barnea M, Wainstein J, Froy O. High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity. 2013;21(12):2504-2512.
  • Markwald R, Melanson E, Smith M, Higgins J, et al. Impact of insufficient sleep on total daily energy expenditure, food intake, and weight gain. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2013;110(14):5695-5700.
  • Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar J, Lee Y, et al. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. International Journal of Obesity. 2013;37(4):604-611.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.