Τι συμβαίνει όταν καταναλώνετε πολλή βιταμίνη D

Η δηλητηρίαση από βιταμίνη D, συνήθως δε δείχνει κανένα σύμπτωμα και μπορεί ν' αναστραφεί, ευτυχώς, εύκολα. Εφόσον δεν ανιχνεύεται εύκολα, είναι σημαντικό είναι να δείτε κάποιον ειδικό αν έχετε αμφιβολίες.
Τι συμβαίνει όταν καταναλώνετε πολλή βιταμίνη D
Mario Benedetti Arzuza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Mario Benedetti Arzuza.

Έχει γραφτεί από Ivan Aranaga Amengual

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τι συμβαίνει όταν καταναλώνετε πολλή βιταμίνη D; Η κατανάλωση βιταμινών είναι απαραίτητη  για να διατηρείστε υγιείς, γεμάτοι ενέργεια, δραστήριοι και γεμάτοι ζωή. Ωστόσο, ίσως να μη γνωρίζετε ότι ακόμη και αυτά τα συμπληρώματα θα πρέπει να καταναλώνονται σε συγκεκριμένες ποσότητες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, όπως με τη βιταμίνη D, μπορεί να είναι επιβλαβή.

Όταν αρχίζετε να παίρνετε βιταμίνες, είναι απαραίτητο να ελέγχετε την ποσότητα που χρειάζεστε και ποιο είναι το καθιερωμένο ημερήσιο όριο το οποίο μπορείτε να πάρετε. Δεν θα πρέπει να πάτε στο φαρμακείο, να πάρετε ένα φάρμακο και να το χρησιμοποιήσετε χωρίς γνώση ή έστω μια συμβουλή.

Να θυμάστε: πολλά φαγητά και ροφήματα, περιέχουν την ποσότητα βιταμινών που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Γι’ αυτό, ένα συμπλήρωμα δεν έχει πάντα νόημα και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην υγεία σας.

Εξάλλου, όλες οι υπερβολές είναι επιζήμιες.

Η βιταμίνη D προέρχεται από τη σύνθεση της χοληστερίνης χάρη στις ακτίνες του ηλίου. Ορισμένοι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή ηλιακή ακτινοβολία και θρέφουν τον εαυτό τους με τέτοιον τρόπο, ώστε να γεμίζουν τα αποθέματά τους.

Όμως, άλλοι χρειάζονται ένα συμπλήρωμα για ν’ ανακτήσουν το υπόλοιπο ποσοστό, εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσης της θρεπτικής αυτής ουσίας. Το λάθος, ωστόσο, είναι η πρόσληψή της χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς δοσολογία.

Σε κάποιο σημείο, μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Σήμερα, θα δούμε μόνο αυτό το κομμάτι.

Δηλητηρίαση από βιταμίνη D

γυναίκα με το χέρι να κλείνει το στόμα- καταναλώνετε πολλή βιταμίνη D

Η βιταμίνη D δεν διαλύεται στο νερό, έτσι το σώμα δυσκολεύεται να την αποβάλει. Γι’ αυτό, συσσωρεύεται. Αυτή η θρεπτική ουσία δρα όπως τα στεροειδή και περιφέρεται μέσα στα κύτταρα.

Όταν βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα, τα σημεία όπου βρίσκει καταφύγιο η βιταμίνη είναι, όπως οι υποδοχείς πρωτεΐνης και οι διαβιβαστές, γεμάτα και δεν μπορεί να δεθεί μαζί τους με επιτυχία.

Από τη στιγμή που απελευθερώνεται στο σώμα, ξεκινά την αύξηση της απορρόφησης ασβεστίου στο έντερο. Αυτό προκαλεί υπερασβεστιαιμία. Άλλα όργανα τα οποία επηρεάζονται είναι οι πνεύμονες, τα νεφρά και η καρδιά.

Ορισμένες ήπιες παθήσεις που μπορεί να συμβούν είναι:

 • Ναυτία και εμετός
 • Δυσκοιλιότητα
 • Μυϊκή κόπωση και πόνος στα οστά
 • Άγχος και κατάθλιψη
 • Σύγχυση

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D θα πρέπει να είναι λιγότερη από 4000 IU. Όμως, η πιθανότητα δηλητηρίασης από βιταμίνη D από την κατανάλωση μέσω τροφών ή από τον ήλιο είναι ελάχιστη.

Για να υπάρξει δηλητηρίαση, ο ασθενής θα πρέπει να έχει πάνω από 150 ng / ml (375 nmo / l) στο αίμα του.

Ευτυχώς, σχεδόν όλες οι υποθέσεις τοξικότητας είναι αναστρέψιμες. Επιπλέον, ελάχιστες προκαλούν ασβεστοποίηση των αρτηριών ή νεφρική ανεπάρκεια.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης αν καταναλώνετε πολλή βιταμίνη D

ηλικιωμένος άνδρας με πονόκοιλο- καταναλώνετε πολλή βιταμίνη D

Περιστασιακά, η τοξικότητα της βιταμίνης D δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Όμως, σε μέτριες περιπτώσεις μπορούν να παρουσιαστούν οι ακόλουθες παθήσεις:

 • Υπερασβεστιαιμία
 • Ναυτία και εμετός
 • Δυσκοιλιότητα
 • Άγχος
 • Αδυναμία
 • Αλλοιωμένη συνείδηση
 • Υψηλή πίεση
 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Απώλεια ακοής

Τι συμβαίνει όταν καταναλώνετε πολλή βιταμίνη D: Βήματα για να εξαλείψετε την τοξικότητα της βιταμίνης D

βιταμίνη D σε κάψουλες- καταναλώνετε πολλή βιταμίνη D
 • Πρώτα, θα πρέπει να συμβουλευθείτε γιατρό. Εκεί, ο γιατρός σας θα σας γράψει τις απαραίτητες εξετάσεις για ν’ ανιχνεύσετε τα επίπεδα της ουσίας στο αίμα σας. Είναι σημαντικό να μην πάτε στο εργαστήριο χωρίς να μιλήσετε με τον/ην γιατρό σας πρώτα.
 • Αν έχετε αφύσικα υψηλά επίπεδα, σταματήστε τα συμπληρώματα βιταμίνης D. Ακόμη και με την κατανάλωση 10,000 IU την ημέρα, ο κίνδυνος τοξικότητας είναι χαμηλός. Όμως, το καλύτερο θα ήταν να περιορίσετε την πρόσληψη σε λιγότερο από 4000. Στις περιπτώσεις παιδιών και ηλικιωμένων, 700 IU την ημέρα είναι αρκετά.
 • Θα πρέπει να έχετε επίγνωση της ποσότητας βιταμίνης D που καταναλώνετε καθημερινά. Αν έχετε επαρκή έκθεση στον ήλιο, δεν είναι απαραίτητο να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα. Γενικά, το συμπλήρωμα αυτό ενδείκνυται για ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε μέρη με λίγο ήλιο.
 • Αυξήστε την πρόσληψη από το φαγητό. Το ψάρι, τα φασόλια, το ενισχυμένο γάλα ή ο χυμός πορτοκαλιού μπορούν να σας προμηθεύσουν μεταξύ 600 και 1000 IU ανά μερίδα. Αυτό, μαζί με την έκθεση στον ήλιο, είναι αρκετό για το σώμα σας.
 • Είναι επίσης απαραίτητο να μειώσετε την πρόσληψη συμπληρωμάτων ή τροφών πλούσιων σε ασβέστιο.
 • Ταυτόχρονα, αυξήστε την κατανάλωση προϊόντων τα οποία περιέχουν νάτριο, όπως επίσης και τα υγρά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υπερβολική βιταμίνη D μπορεί να πάρει και μήνες για να εκδηλωθεί, γι’ αυτό είναι δύσκολα ανιχνεύσιμη ασθένεια. Θα πρέπει να μάθετε να ξεχωρίζετε τα συμπτώματά σας από αυτά άλλων παθήσεων και να είστε έτοιμοι για οποιαδήποτε αλλαγή. Προσέχετε για να μην καταναλώνετε πολλή βιταμίνη D!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mondul AM., Weinstein SJ., Layne TM., Albanes D., Vitamin D and cancer risk and mortality: state of the science, gaps and challenges. Epidemiol Rev, 2017. 39 (1): 28-48.
 • Marcinowska Suchowierska E., Kupisz Urbanska M., Lukaszkiewicz J., Pludowski P., Jones G., Vitamin D toxicity a clinical perspective. Front Endocrinol, 2018.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.