Τρόφιμα που δεν μπορείτε να φάτε εάν έχετε υψηλό ουρικό οξύ

Εάν έχετε υψηλό ουρικό οξύ, είναι σημαντικό να προσέχετε και να παρακολουθείτε τη διατροφή σας, το βάρος σας και να υιοθετήσετε μερικές καλές συνήθειες. Χάρη σε μια ισορροπημένη διατροφή, μπορείτε να διατηρήσετε τον έλεγχο του ουρικού οξέος.
Τρόφιμα που δεν μπορείτε να φάτε εάν έχετε υψηλό ουρικό οξύ
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το υψηλό ουρικό οξύ ή η υπερουριχαιμία παραδοσιακά σχετίζεται με άτομα που αγαπούν τις υπερβολές, τόσο στο φαγητό όσο και στο ποτό. Αν και γνωρίζουμε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, η αλλαγή της διατροφής είναι σημαντική εάν έχετε υψηλό ουρικό οξύ.

Υπερουριχαιμία ή υψηλό ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ είναι μια ένωση που αποτελείται από άνθρακα, άζωτο, οξυγόνο και υδρογόνο που δημιουργείται όταν το σώμα σας διαλύει πουρίνες. Οι πουρίνες σχηματίζονται φυσικά στο σώμα και βρίσκονται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα.

Το ουρικό οξύ δεν προκαλεί προβλήματα υγείας όταν έχετε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς εκκρίνεται από τα νεφρά. Ωστόσο, μερικές φορές, για διάφορους λόγους, τα επίπεδα ουρικού οξέος σας μπορούν να αυξηθούν πέρα ​​από τα αποδεκτά επίπεδα.

Όταν έχετε υψηλό ουρικό οξύ, ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η ουρική αρθρίτιδα. Ωστόσο, οι αρνητικές συνέπειες της υπερουριχαιμίας μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρές. Σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νεφρικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων και χρόνιας αρθριτικής βλάβης.

Τρόφιμα με υψηλό ουρικό οξύ

κόκκινο κρέας
Τα κόκκινα κρέατα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες.

Πρέπει να διορθώσετε την περίσσεια ουρικού οξέος για να αποφύγετε μακροχρόνια προβλήματα υγείας και απώλεια ποιότητας ζωής. Η αλλαγή μερικών διατροφικών συνηθειών μπορεί να είναι πολύ ευεργετική.

Εάν υποφέρετε από αυτό το πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να αποφύγετε κάποια τρόφιμα. Παρόλο που πρέπει να έχετε κατά νου ότι δεν μιλάμε για απαγορευμένα τρόφιμα, απλά τρόφιμα που πρέπει να περιορίσετε.

Τροφές πλούσιες σε πουρίνες

Οι πουρίνες είναι συστατικά που σχηματίζονται φυσικά στο σώμα. Όταν διασπώνται μετατρέπονται σε ουρικό οξύ. Επομένως, ο έλεγχος της πρόσληψης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας ουρικού οξέος στο αίμα σας. Ειδικά κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων ουρικής αρθρίτιδας.

Τα ακόλουθα είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη:

 • Συκώτι, νεφρά, γλυκόψωμο και άλλα όργανα.
 • Κόκκινο κρέας από αγελάδες, πρόβατα και χοίρους.
 • Λιπαρά ψάρια και θαλασσινά όπως σαρδέλες, αντσούγιες, τόνος, γαρίδες και καβούρια. Δεν πρέπει να τα απαλλαγείτε από όλα αυτά, γιατί τότε θα χάσετε τα οφέλη τους. Αλλά πρέπει να τρώτε μέτριες μερίδες.
 • Λουκάνικα.
 • Πολύ ζυμωμένα τυριά.
 • Ορισμένα λαχανικά όπως τα σπαράγγια, τα μπιζέλια, το σπανάκι και η ντομάτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Μια λογική επιλογή είναι να μετριάσετε την κατανάλωση αυτού του τύπου λαχανικών σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Παχυντικά φαγητά

Είναι πιο δύσκολο να εξαλειφθεί το ουρικό οξύ όταν τρώτε πολύ λίπος. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να ελέγχετε το λίπος στη διατροφή σας εάν έχετε υψηλό ουρικό οξύ.

Η καλύτερη επιλογή, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, είναι να χρησιμοποιήσετε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ωμό για να νοστιμίσετε τα πιάτα σας, αλλά και για το μαγείρεμα. Είναι καλύτερα να εξαλείψετε πλήρως τα μεταποιημένα τρόφιμα που μπορούν να έχουν trans ή υδρογονωμένα λίπη και να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

Φρουκτόζη και ζαχαρούχα ποτά

Η φρουκτόζη είναι ο μόνος υδατάνθρακας που έχει αποδειχθεί ότι έχει άμεση σχέση με το μεταβολισμό του ουρικού οξέος. Σε αυτήν την περίπτωση, μιλάμε για αναψυκτικά, χυμούς φρούτων και άλλα γλυκά ποτά. Ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας είναι διπλός σε άτομα που πίνουν δύο ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά την ημέρα, σε σύγκριση με εκείνους που πίνουν λιγότερο από ένα ανά μήνα.

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο για αυτήν την αύξηση του ουρικού οξέος. Μπορεί να οφείλεται σε άλλα συστατικά στα ποτά εκτός από τη φρουκτόζη ή λόγω άλλων ανθυγιεινών συνηθειών.

Αλκοόλ

Στην περίπτωση αλκοολούχων ποτών, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο κίνδυνος εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας είναι διπλάσιος στους άνδρες που πίνουν 50 γραμμάρια ή περισσότερο αλκοόλ την ημέρα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν αλκοόλ.

Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά ουρικής αρθρίτιδας. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στις γυναίκες.

Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα αυξάνει τη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος. Αυτό καθιστά δύσκολο για τους νεφρούς να αποβάλουν το ουρικό οξύ. Από την άλλη πλευρά, εάν πίνετε χρόνια αλκοόλ, το πρόβλημα προέρχεται από τα υψηλά επίπεδα πουρίνης.

Διατροφικά βήματα που πρέπει να θυμάστε

μπουκάλια με αλκοόλ
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο υψηλού ουρικού οξέος, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Όταν μιλάμε για υπερουριχαιμία, δεν μιλάμε μόνο για τρόφιμα που δεν μπορείτε να φάτε. Υπάρχουν άλλα διατροφικά βήματα και σχετικές πτυχές που μπορείτε να αλλάξετε για να βελτιώσετε την κατάστασή σας:

 • Δεν βοηθά να έχετε βάρος μεγαλύτερο από αυτό που θεωρείται υγιές. Εάν είστε υπέρβαροι, πρέπει να λάβετε μέτρα για τη σταδιακή απώλεια βάρους.
 • Δεν πρέπει να περιορίζετε γρήγορα ή υπερβολικά τις θερμίδες σας, καθώς αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
 • Μείνετε ενυδατωμένοι. Θα πρέπει να πίνετε περίπου 2 λίτρα νερού την ημέρα.

Όλα αυτά τα βήματα πρέπει να συνοδεύουν τη θεραπεία που θα σας υποδείξει ένας γιατρός.

Συνοψίζοντας

Θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, λιπαρών ψαριών, ζαχαρούχων ποτών και αλκοόλ, εάν πάσχετε από υπερουριχαιμία. Το να τρώτε με μέτρο, να πίνετε πολύ νερό και να ακολουθείτε μια διατροφή γεμάτη με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι, θα είναι μια μεγάλη βοήθεια για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος υγείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Álvarez Larido B, Alonso Valdivielso JL. [Hyperuricemia and gout; the role of diet]. Nutrición Hospitalaria. Abril 2014. 1;29(4):760-70.
 • Jamnik J, et al. Fructose intake and risk of gout and hyperuricemia: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open. Octubre 2016. 3;6 (10).
 • Pemberton C, et al. Manual de dietética de la Clínica Mayo. Ediciones Medici. 1993.
 • Rongrong L. et al. Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta-analysis and systematic review. Asia Pacific Journal of clinical Nutrition . 2018;27(6). 1344-1356.
 • Contreras Roura, Jiovanna. “Errores innatos del metabolismo de las purinas y otras enfermedades relacionadas.” Revista Cubana de Pediatría 84.2 (2012): 197-200.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.