Γιατί σχηματίζονται τα κότσια και πώς αντιμετωπίζονται

Είναι πολύ απλό να καταλάβετε ότι έχετε κότσια επειδή τα βλέπετε απλώς κοιτάζοντας τα πόδια σας. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων συμπτωμάτων είναι το πρήξιμο και ο υπερβολικός πόνος
Γιατί σχηματίζονται τα κότσια και πώς αντιμετωπίζονται
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα κότσια είναι η αύξηση του μεγέθους της άρθρωσης στη βάση του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού, η οποία οφείλεται στη μετατόπιση οστού ή ιστού. Μάθετε σε αυτό το άρθρο γιατί σχηματίζονται τα κότσια.

Συμπτώματα που συνδέονται με τα κότσια

Είναι πολύ απλό να καταλάβετε ότι έχετε κότσια επειδή τα βλέπετε απλώς κοιτάζοντας τα πόδια σας. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων συμπτωμάτων είναι το πρήξιμο και ο υπερβολικός πόνος, όμως υπάρχουν και άλλοι τρόποι αναγνώρισής τους:

 • Ένα σκληρό εξόγκωμα σχηματίζεται στη βάση του μεγάλου δαχτύλου και στην εξωτερική πλευρά του ποδιού σας.
 • Η μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση αρχίζει να κοκκινίζει, να πρήζεται και/ή να πονάει.
 • Εμφανίζονται κάλοι, φουσκάλες και άλλα είδη ερεθισμών.
 • Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας παρουσιάζει περιορισμένη και οδυνηρή κινητικότητα.

Πώς σχηματίζονται τα κότσια;

Τα κότσια σχηματίζονται όταν η ισορροπία δυνάμεων που ασκείται στις αρθρώσεις και στους τένοντες των ποδιών σας ανατρέπεται. Κατά συνέπεια προκύπτει παραμόρφωση στο πόδι και ανισορροπία στην άρθρωση.

Διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να εμφανιστούν κότσια λόγω κληρονομικών παραγόντων, τρόπου περπατήματος, ψηλών τακουνιών ή άλλου είδους παπουτσιών κ.λπ.. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζονται κότσια λόγω τραυματισμών στα πόδια, νευρομυϊκών διαταραχών ή εκ γενετής παραμορφώσεων.

Συμβουλές για να προλάβετε τα κότσια

σχηματίζονται τα κότσια- ποδια
 • Θα πρέπει να αποφεύγετε τα στενά παπούτσια και να επιλέγετε εκείνα που επιτρέπουν στο πόδι σας να κινείται.
 • Τα ψηλά τακούνια και τα μυτερά παπούτσια κάνουν τα κότσια να αναπτύσσονται ευκολότερα, επειδή εκθέτουν το πόδι και το μεγάλο του δάχτυλο σε περισσότερη πίεση.
 • Η χρήση διαχωριστών των δαχτύλων του ποδιού βοηθάει στη διόρθωση της κατεύθυνσης των δαχτύλων σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Δείτε έναν ειδικό για να σας προτείνει ένα επίθεμα με μαλακό και λείο υλικό, προκειμένου να μειωθεί ο πόνος που προκαλούν τα κότσια και να αποτραπεί η τριβή τους πάνω στα παπούτσια σας.
 • Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες Α και C, ασβέστιο και βιταμίνη D για να ενισχύσετε τα οστά σας.
 • Μπορείτε να αγοράσετε ειδικούς νάρθηκες για κότσια, οι οποίοι βοηθούν στη διόρθωση της παραμόρφωσης στο οστό και αποτρέπουν την επιδείνωσή της, προκειμένου να αποφύγετε το χειρουργείο.
 • Διατηρείτε ένα ισορροπημένο βάρος για να αποφύγετε την παχυσαρκία, ένα πρόβλημα που προκαλεί κότσια.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα κότσια

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ανακούφισης από τα κότσια χωρίς χειρουργική επέμβαση. Για να βρείτε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης για τα κότσια, θα πρέπει να διαπιστώσετε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και να ενεργήσετε πριν η παραμόρφωση μετατραπεί σε χειρότερο πρόβλημα. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους αντιμετώπισης για ανακούφιση από την πίεση που ασκείται στα κότσια και για το σταμάτημα της προοδευτικής παραμόρφωσης της άρθρωσης.

Επιθέματα και επίδεσμοι

Ως πρώτο βήμα θα πρέπει να βάλετε επιθέματα στα κότσια. Οι επίδεσμοι βοηθούν να κρατηθεί το πόδι σε κανονική θέση και μειώνουν την πίεση και τον πόνο.

Θεραπεία για τη μείωση της φλεγμονής για να μην σχηματίζονται τα κότσια

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσιάζονται με τα κότσια είναι η φλεγμονή των ποδιών και ο πόνος. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, μπορείτε να εφαρμόσετε μια πολύ συνηθισμένη και αποτελεσματική θεραπεία που δεν κοστίζει πολύ και χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά.

Τι πρέπει να κάνετε

 • Βράστε 3 λίτρα νερό και αφήστε το στην άκρη.
 • Προσθέστε 5 κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι και έπειτα βυθίστε τα πόδια σας στο νερό για δεκαπέντε λεπτά.
 • Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε πάγο στην πάσχουσα περιοχή. Απλώς βάλτε παγάκια σε μια σακούλα ή τυλίξτε τα σε μια πετσέτα. Αποφεύγετε να τοποθετείτε τον πάγο απευθείας πάνω στα κότσια.

Θεραπεία με λεβάντα για να μην σχηματίζονται τα κότσια

σχηματίζονται τα κότσια με λεβαντα

Η θεραπεία αυτή βοηθάει στην ανακούφιση από τα προβλήματα που προκαλούν τα κότσια. Είναι ιδανική για τη μείωση της φλεγμονής και αποτρέπει την εμφάνιση αυτού του προβλήματος στο μέλλον.

Θα χρειαστείτε:

Τι πρέπει να κάνετε

 • Βάλτε 100 γραμμάρια άνθη λεβάντας και 3/4 ηλιέλαιο σε ένα μεταλλικό δοχείο. Έπειτα θερμάνετε για δύο ώρες σε μπεν-μαρί.
 • Μόλις περάσουν οι δύο ώρες, φιλτράρετε το λάδι πάνω από μια κατσαρόλα, προσθέστε ακόμα 100 γραμμάρια άνθη λεβάντας και βάλτε ξανά το μείγμα σε μπεν-μαρί για δύο ώρες.
 • Για να ολοκληρώσετε, θα πρέπει να φιλτράρετε πάλι το λάδι και να βάλετε μερικές σταγόνες πάνω στην πάσχουσα περιοχή.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.