Πρέπει να πίνετε τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Η κατανάλωση τσαγιού είναι συνηθισμένη αν και κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο.
Πρέπει να πίνετε τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Είναι σύνηθες για τις γυναίκες να πίνουν τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς προσπαθούν να επισημάνουν την ταλαιπωρία που είναι χαρακτηριστική της κατάστασής τους. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουν τις αρνητικές παρενέργειες που μπορεί να έχουν ορισμένες εγχύσεις από βότανα.

Οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τα φαρμακευτικά φυτά με τη μορφή φυτικών εγχύσεων για αιώνες. Ωστόσο, πολλές από τις έγκυες γυναίκες που πίνουν αυτά τα παρασκευάσματα συχνά δεν γνωρίζουν την επίδραση που μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο φυτό σε αυτές. Μερικά βότανα έχουν μικρές συνέπειες, αλλά πρέπει να είναι προσεκτικές με ορισμένα φυτά.

Μπορείτε να πιείτε τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το να πίνουν ένα φλιτζάνι τσάι δεν είναι πραγματικά επιβλαβές για μια έγκυο γυναίκα. Το απλό γεγονός ότι πίνετε μια έγχυση, δεν είναι πολύ σημαντικό.

Ωστόσο, η κατανάλωση τσαγιού που παρασκευάζεται από συγκεκριμένα φαρμακευτικά φυτά συχνά ενέχει κίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας μελέτης, έως και το 55% των εγκύων γυναικών πίνουν εγχύσεις βοτάνων. Το τρομακτικό μέρος είναι ότι οι περισσότερες δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις που αυτά τα φυτά θα μπορούσαν να έχουν στο μωρό τους.

Η εγκυμοσύνη

Το σώμα μιας γυναίκας υφίσταται προσωρινές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της εμφάνισης νέων οργανικών δομών, όπως ο πλακούντας. Έτσι, οποιαδήποτε ουσία, φυσική ή συνθετική, που θα μπορούσε να αλλάξει τις φυσιολογικές διεργασίες αυτού του σταδίου, αντενδείκνυται αυστηρά.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι η κατανάλωση τσαγιού κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι η πιο σχετική εδώ. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανάπτυξη του εμβρύου είναι πιο ευαίσθητη στην επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου.

Από την άποψη αυτή, οποιαδήποτε φάρμακα, χημικές ουσίες, μεταβολίτες φαρμακευτικών φυτών ή οποιαδήποτε ασθένεια, μπορούν να επηρεάσουν και να βλάψουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου από τη δεύτερη εβδομάδα έως τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης. Αυτό, μαζί με τις ιδιότητες των διαφόρων ενεργών μεταβολιτών, οδηγεί σε πολλές διαταραχές.

Η τερατογένεση, η κυτταροτοξικότητα, η γονοτοξικότητα και άλλοι όροι αναφέρονται στις επιζήμιες αλλαγές που υφίστανται τα κύτταρα των εμβρύων κατά τον σχηματισμό τους. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν τις ουσίες που σχετίζονται περισσότερο με αυτές τις διαδικασίες.

Όπως το αλκοόλ ή ο καπνός είναι χημικές ουσίες που παρεμποδίζουν την εμβρυογένεση, τα φαρμακευτικά φυτά μπορούν επίσης να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε αυτό. Το βασικό πράγμα εδώ είναι να λαμβάνετε προφυλάξεις κατά την κατανάλωση εγχύσεων βοτάνων.

εξέταση εγκύου
Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο επειδή το έμβρυο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Τι επιτρέπεται

Τα φυτικά προϊόντα έχουν ευρύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και λιγότερες παρενέργειες από τα συνθετικά. Δυστυχώς, αυτό το γεγονός συνέβαλε στην αντίληψη ότι οτιδήποτε είναι φυσικό δεν είναι επιβλαβές. Πολλά από αυτά τα φυτά δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μιας εγκύου γυναίκας, μεταξύ των οποίων:

 • Δυόσμος. Αυτό το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του κολικού και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς προετοιμάζει τους μαστούς για γαλουχία.
 • Τζίντζερ. Αυτό το ρίζωμα είναι ιδανικό για την ανακούφιση της ναυτίας και του εμέτου.
 • Δενδρολίβανο. Αυτό το φυτό μπορεί να ανακουφίσει τον πονόλαιμο, την αϋπνία και το άγχος.
 • Βαλεριάνα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό το βότανο ως μυοχαλαρωτικό για αιώνες.
 • Βάλσαμο λεμονιού ή μελισσόχορτο. Αυτό το φυτό βοηθά στην πεπτική δυσφορία και ως μυοχαλαρωτικό.

Υπάρχουν πολλά άλλα βότανα που είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αυτά που μόλις αναφέραμε είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα. Έτσι, δεν υπάρχουν αντενδείξεις και οι έγκυες γυναίκες μπορούν να τα πίνουν με αυτοπεποίθηση – εκτός εάν ο γιατρός τους δηλώσει διαφορετικά.

Τσάι από βότανα που ΔΕΝ συνιστώνται

Ακριβώς όπως μερικά τσάγια είναι ασφαλή για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν φυτά που δεν πρέπει να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου. Αυτά είναι τα πιο σχετικά:

 • Το χαμομήλι και το σύκο προκαλούν τοκετό και μπορούν να διαστέλλουν τον τράχηλο σε υψηλές δόσεις.
 • Η μέντα μπορεί να προκαλέσει συστολές.
 • Ο απήγανος προκαλεί τοκετό και σχετίζεται με την εμπλοκή της μήτρας και το πρήξιμο – είναι μια άμβλωση.
 • Η αλόη βέρα προκαλεί αιμορραγία της μήτρας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί θεωρούν ότι προκαλεί άμβλωση.
 • Η αρτεμησία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτόματη έκτρωση ενεργοποιώντας τη ροή του αίματος της μήτρας.
 • Μία από τις ενεργές αρχές του μπόλντο είναι το thujone και μπορεί να οδηγήσει σε αυθόρμητη άμβλωση.
τσάι από αλόη
Η αλόη βέρα έχει ενεργούς μεταβολίτες που μπορούν να προκαλέσουν άμβλωση σε μεγάλες δόσεις.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε εάν πίνετε τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα φαρμακευτικά φυτά είναι ασφαλή επειδή οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν από την αρχαιότητα. Λάβετε υπόψη ότι το “φυσικό” δεν σημαίνει απαραίτητα ασφαλές και υγιεινό.

Οι γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν εγχύσεις βοτάνων πρέπει να συμβουλευτούν τον επαγγελματία υγείας τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές από τις επιπτώσεις των φυτών στην εγκυμοσύνη είναι ακόμα άγνωστες, συμπεριλαμβανομένων των καλών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Macarro Ruiz D, Miguelez L, Martínez M, Martínez G, Manrique T. Fitoterapia en el embarazo y lactancia: ¿Beneficio o riesgo?.RECIEN. 2014. 1-7.
 • Pulido Acuña G, Vásquez Sepúlveda P, Gómez L. Uso de hierbas medicinales en mujeres gestantes y en lactancia en un hospital universitario de Bogotá (Colombia). 2012. 21(4);199-203.
 • Souza M, Tangerina M, Silva V, Vilegas W, Sannomiya M. Plantas medicinales abortivas utilizadas por mujeres UBS: análisis de etnofarmacología y cromatografía por CCD y CLAE. Rev. bras. plantas med. 2013;15 (4); 763-773.
 • Rev. peru. biol. 13(3): 223 – 225.
 • Macías-Peacok B, Pérez-Jackson L, Suárez-Crespo M, Fong-Domínguez C, Pupo-Perera E. Consumo de plantas medicinales por mujeres embarazadas. Rev Med Inst Mex Seguro Soc. 2009; 47 (3): 331-334.
 • Zinn, Tigua, and Ericka Beatriz. Consecuencias del consumo de infusiones de plantas medicinales en el primer trimestre de gestación. Diss. Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Médicas. Carrera de Obstetricia, 2019.
 • Carrasco, Ángeles María Márquez, Marina Rico Neto, and María de los Reyes Leo Rodríguez. “Seguridad de la toma de infusiones herbales en el embarazo: manzanilla, valeriana, tila, té y menta-poleo.”
 • Tisné, Luis, and Antropología Teosófica. “Infusiones, tisanas o té de hierbas permitidas y nocivas durante el embarazo y la lactancia.” Antropología 14.1 (2019).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.