Τσάι Sassafras: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν το δοκιμάσετε

Η κατανάλωση τσαγιού Sassafras έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες προειδοποιούν για ορισμένους κινδύνους - μάθετε περισσότερα εδώ!
Τσάι Sassafras: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν το δοκιμάσετε
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το τσάι sassafras ήταν δημοφιλές μεταξύ εκείνων που αναζητούσαν να μετριάσουν ορισμένες ασθένειες και λοιμώξεις. Στην πραγματικότητα, το ίδιο το φυτό δεν χρησιμοποιείται μόνο για την παρασκευή αυτού του ροφήματος, αλλά και για την παραγωγή μιας σκόνης που χρησιμοποιείται συχνά ως καρύκευμα.

Ωστόσο, η χρήση του είναι αμφιλεγόμενη, καθώς διαπιστώθηκε ότι μία από τις κύριες δραστικές ενώσεις του – η σαφρόλη – έχει δυνητικά τοξικές επιδράσεις. Τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτό; Παρακάτω, θα εξετάσουμε τα πιθανά οφέλη του, τις παρενέργειές του και τις συστάσεις κατανάλωσης. Διαβάστε παρακάτω!

Τι είναι το τσάι sassafras;

Το τσάι sassafras είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από τα φύλλα και τα μέρη της ρίζας του δέντρου sassafras, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Sassafras albidum. Το είδος αυτό είναι ενδημικό σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής και της Ανατολικής Ασίας. Χαρακτηρίζεται από τον λείο φλοιό του και τα εντυπωσιακά πρασινοκίτρινα άνθη του.

Επίσης, το ρόφημα παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο που παρασκευάζονται και άλλα είδη τσαγιού. Απλά βράστε τα φύλλα και τα μέρη της ρίζας σε νερό για 15 έως 20 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο, τα αρώματα εγχέονται στο υγρό και τα εκχυλίσματα συμπυκνώνονται.

Το τσάι διατίθεται επίσης σε φακελάκια τσαγιού και συμπυκνώματα σε καταστήματα βοτάνων. Καλό είναι να ακολουθείτε τις συστάσεις κατανάλωσης του κατασκευαστή.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει επίσης να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Έλαιο μέντας: Τι χρησιμοποιείται, αντενδείξεις και παρασκευή

Οι χρήσεις και τα πιθανά οφέλη από το τσάι sassafras

Στη λαϊκή παράδοση, το τσάι sassafras συνδέεται με αναλγητικές, αντιμικροβιακές, αντιπαρασιτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μέχρι στιγμής, μόνο μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα έχουν αξιολογήσει τη δυνατότητά του να συμβάλλει στην ευεξία.

Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να το θεωρήσουν ως θεραπευτική επιλογή στον άνθρωπο. Μάλιστα, προειδοποιούν ότι οι παρενέργειές του μπορεί να υπερτερούν των πλεονεκτημάτων του.

Αντιφλεγμονώδεις δυνατότητες

Μία από τις δραστικές ενώσεις του τσαγιού sassafras, η sassarandainol, έχει συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα φλεγμονής. Σε μια έρευνα στο Natural Product Research, η ουσία αυτή – μαζί με 10 άλλες ενώσεις του φυτού – παρουσίασε αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Έτσι, η κατανάλωση αυτού του ροφήματος συνδέεται με θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Η φλεγμονή συνδέεται με παθολογικές καταστάσεις όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές διαταραχές και ο διαβήτης.

sassafras tea for diabetes
Η εξήγηση για την πρόληψη του διαβήτη με το τσάι sassafras έγκειται στην ικανότητα μείωσης της συστηματικής φλεγμονής, η οποία αποτελεί μηχανισμό πίσω από τις μεταβολικές ασθένειες.

Αντιπαρασιτικές ιδιότητες

Σε μελέτη που κοινοποιήθηκε μέσω του Natural Product Communications, το εκχύλισμα sassafras έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα ως αντιπαρασιτικό. Συγκεκριμένα, βοήθησε στην καταπολέμηση του παρασίτου της λεϊσμανίασης, μιας τροπικής μολυσματικής ασθένειας που προκαλείται από το πρωτόζωο Leishmania.

Όσον αφορά αυτές τις επιδράσεις, τα στοιχεία εξακολουθούν να λείπουν. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα καθόρισαν ότι μπορεί να σκοτώσει το παράσιτο χωρίς να επηρεάσει τα κοντινά κύτταρα.

Αντιδιαβητικές επιδράσεις

Το τσάι Sassafras δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής για τον διαβήτη.

Στην πραγματικότητα, η χρήση του πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία αντιστοιχούν σε μελέτες σε ζώα. Σε έρευνα σε αρουραίους, που αναφέρθηκε στο Drug Research , το φυτό έδειξε αντιδιαβητικό δυναμικό.

Συγκεκριμένα, η δραστική ουσία που ονομάζεται σαφρόλη συνδέθηκε με μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και με ανακούφιση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο, καθώς η ουσία αυτή συνδέεται επίσης με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Διουρητικές επιδράσεις

Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το τσάι sassafras δρα ως φυσικό διουρητικό. Αυτό σημαίνει ότι διεγείρει την αποβολή των κατακρατούμενων υγρών στους ιστούς, γεγονός που θα βελτίωνε διαταραχές όπως το οίδημα και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμη περισσότερα στοιχεία.

Άλλα πιθανά οφέλη από το τσάι sassafras

Στην παραδοσιακή ιατρική, οι ιθαγενείς Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν το τσάι sassafras για πολλούς άλλους ιατρικούς σκοπούς. Οι εφαρμογές αυτές εξαπλώθηκαν ακόμη και στην Ασία και την Ευρώπη, όπου η χρήση του έγινε επίσης δημοφιλής.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία WebMD, τα οφέλη είναι τα εξής:

 • Βελτίωση της πέψης
 • Μείωση του πυρετού
 • Φροντίδα της υγείας του ουροποιητικού συστήματος
 • Έλεγχος δερματικών διαταραχών
 • Ανακούφιση από το πρήξιμο των ματιών
 • Αντιμετώπιση διαστρεμμάτων
 • Πρόληψη τσιμπημάτων εντόμων
 • Μείωση της αρθρίτιδας και των διαταραχών των αρθρώσεων

Σας αρέσει αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πράσινο τσάι, τζίντζερ και ρόφημα κανέλας για ανανέωση του σώματος

Οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες από το τσάι sassafras

Τις τελευταίες δεκαετίες, η κατανάλωση του τσαγιού sassafras έχει αποτελέσει πηγή διαμάχης, κυρίως λόγω των αποδείξεων για τις αρνητικές του επιδράσεις. Για την ακρίβεια, η σαφρόλη, μία από τις κύριες δραστικές ενώσεις του, έχει συνδεθεί με τοξικές αντιδράσεις και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

Μάλιστα, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέταξε την ουσία αυτή ως “απαγορευμένη” για προσθήκη ή άμεση χρήση ως ανθρώπινη τροφή. Ο λόγος; Μελέτες συνδέουν τη λήψη της με καρκίνο του ήπατος και μη φυσιολογική ανάπτυξη κυττάρων.

Έχει επίσης συνδεθεί με αρνητικές καρδιαγγειακές επιδράσεις. Συγκεκριμένα, έρευνα στο Toxicology Letters σημείωσε ότι η σαφρόλη μπορεί να προκαλέσει τη ρήξη των εναποθέσεων πλάκας στις αρτηρίες, συμβάλλοντας σε οξέα καρδιακά επεισόδια.

Επιπλέον, η χρήση της αποθαρρύνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω του πιθανού κινδύνου αποβολής. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της γαλουχίας ή σε μικρά παιδιά.

Ορισμένες πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων είναι οι ακόλουθες:

sassafras tea can cause health problems
Αυτό το τσάι θα μπορούσε να διεγείρει τη ρήξη της αθηρωματικής πλάκας, οδηγώντας σε οξέα συμβάντα, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Το περιοδικό Drugs τονίζει ότι το φυτό αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες, ειδικά όταν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις. Οι πιο συχνές αντιδράσεις είναι οι εξής:

 • Διαφορισμός
 • Θερμές αναλαμπές
 • Εξάντληση
 • Ταχυκαρδία
 • Σπασμοί
 • Παραισθήσεις
 • Παράλυση
 • Ναυτία και έμετος
 • Δερματίτιδα (για τοπική χρήση)
 • Μείωση της θερμοκρασίας του σώματος

Η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων προειδοποιεί για δηλητηρίαση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.

Τι πρέπει να θυμάστε για το τσάι sassafras

Αν και το τσάι sassafras συνδέεται με οφέλη για την υγεία στη λαϊκή παράδοση, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν την ασφάλειά του. Αντιθέτως, μελέτες δείχνουν ότι οι αρνητικές του επιδράσεις μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία.

Για το λόγο αυτό, ο FDA απαγόρευσε την κατανάλωσή του ως πρόσθετο τροφίμων και ως συμπλήρωμα διατροφής. Ωστόσο, είναι δυνατόν να βρείτε στην αγορά ποικιλίες τσαγιού χωρίς σαφρόλη. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τις ετικέτες, να μετριάζετε την κατανάλωση και, σε περίπτωση ασθένειας, να συμβουλεύεστε πρώτα έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Rodman, C. P. (2020). Sassafras. Journal of Clinical Oncology. American Society of Clinical Oncology. https://doi.org/10.1200/JCO.19.01839
 • Hausner, E. A., & Poppenga, R. H. (2013). Hazards Associated with the Use of Herbal and Other Natural Products. In Small Animal Toxicology (pp. 335–356). Elsevier. https://doi.org/10.1016/b978-1-4557-0717-1.00026-0
 • Hou YL, Chang HS, Wang HC, Wang SY, Chen TY, Lin CH, Chen IS. Sassarandainol: a new neolignan and anti-inflammatory constituents from the stem of Sassafras randaiense. Nat Prod Res. 2015;29(9):827-32. doi: 10.1080/14786419.2014.988713. Epub 2014 Dec 11. PMID: 25495689.
 • Hunter P. The inflammation theory of disease. The growing realization that chronic inflammation is crucial in many diseases opens new avenues for treatment. EMBO Rep. 2012 Nov 6;13(11):968-70. doi: 10.1038/embor.2012.142. Epub 2012 Oct 9. PMID: 23044824; PMCID: PMC3492709.
 • Pulivarthi D, Steinberg KM, Monzote L, Piñón A, Setzer WN. Antileishmanial Activity of Compounds Isolated from Sassafras albidum. Nat Prod Commun. 2015 Jul;10(7):1229-30. PMID: 26411017.
 • Rani S, Sharma S, Kumar S. To investigate antihyperglycemic and antihyperlipidemic potential of safrole in rodents by in-vivo and in-vitro study. Drug Res (Stuttg). 2014 Jun;64(6):287-95. doi: 10.1055/s-0033-1357192. Epub 2013 Oct 16. PMID: 24132706.
 • Wile D. Diuretics: a review. Ann Clin Biochem. 2012 Sep;49(Pt 5):419-31. doi: 10.1258/acb.2011.011281. Epub 2012 Jul 10. PMID: 22783025.
 • Oh SW, Han SY. Loop Diuretics in Clinical Practice. Electrolyte Blood Press. 2015 Jun;13(1):17-21. doi: 10.5049/EBP.2015.13.1.17. Epub 2015 Jun 30. PMID: 26240596; PMCID: PMC4520883.
 • Sassafras – Uses, Side Effects, and More. (n.d.). WebMd. Available in https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-674/sassafras
 • US Deparment of Health and Human Services. (2011). Report on Carcinogens, 15th edition: Polycyclic Aromatic Hydrocarbons : 15 Listings. National Toxicology Program. Retrieved from http://ntp.niehs.nih.gov/go/roc
 • Su L, Zhang H, Zhao J, Zhang S, Zhang Y, Zhao B, Miao J. Safrole-2′,3′-oxide induces atherosclerotic plaque vulnerability in apolipoprotein E-knockout mice. Toxicol Lett. 2013 Feb 27;217(2):129-36. doi: 10.1016/j.toxlet.2012.12.011. Epub 2012 Dec 25. PMID: 23270965.
 • Ernst E. Herbal medicinal products during pregnancy: are they safe? BJOG. 2002 Mar;109(3):227-35. doi: 10.1111/j.1471-0528.2002.t01-1-01009.x. PMID: 11950176.
 • Sassafras. (Oct 22, 2021). Drugs. Available in https://www.drugs.com/npp/sassafras.html

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.