5 Συμβουλές για τον έλεγχο της ταχυκαρδίας

Για την πρόληψη και τη θεραπεία της ταχυκαρδίας, θα χρειαστεί να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής και τη διατροφή σας. Σήμερα θα σας πούμε ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε.
5 Συμβουλές για τον έλεγχο της ταχυκαρδίας

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Το να νιώθετε ότι ο καρδιακός σας ρυθμός ανεβάζει ταχύτητα μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας. Στην πραγματικότητα, εάν το σύμπτωμα γίνει επαναλαμβανόμενο, είναι απαραίτητο να ζητήσετε ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν οφείλεται σε σημαντικό πρόβλημα. Έτσι, σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε μερικές εξαιρετικές συμβουλές για τον έλεγχο της ταχυκαρδίας.

Παρόλο που είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τις ιατρικές συστάσεις, ορισμένες συνήθειες και οικιακές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφισή της. Να θυμάστε ότι αυτή η κατάσταση προκαλείται όταν η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα από το κανονικό, συνοδευόμενη από ζάλη, νευρικότητα και κόπωση.

Μπορεί να προκληθεί από μια κατάσταση άγχους και στρες, αλλά είναι επίσης ένα προειδοποιητικό σημάδι καρδιαγγειακών παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια ή ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση. Μάθετε πώς να το αντιμετωπίσετε.

Συμβουλές για τον έλεγχο της ταχυκαρδίας

Οι φυσικές μέθοδοι για τον έλεγχο της ταχυκαρδίας θα λειτουργήσουν ως συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της. Παρόλο που θα χρειαστεί να πάτε στον γιατρό για να την παρακολουθείτε, η εφαρμογή αυτών των συστάσεων αποτρέπει τις κρίσεις.

1. Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο

Τροφή με κάλιο.

Όπως σε κάθε φυσική θεραπεία, το φαγητό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνιστάται η αύξηση της κατανάλωσης πηγών καλίου. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανεπάρκεια καλίου είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν καρδιακές δυσκολίες, όπως φαίνεται σε αυτή τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Medicine.

Μερικές τροφές που το παρέχουν είναι:

 • Μπανάνες
 • Πράσινα μήλα
 • Αβοκάντο
 • Καρύδα
 • Πεπόνια
 • Ντομάτες
 • Πλιγούρι βρώμης
 • Σπόροι και ξηροί καρποί
 • Όσπρια

2. Ετοιμάστε φυσικά αφεψήματα για τον έλεγχο της ταχυκαρδίας

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία φυτών που μπορούν να ελέγξουν την ταχυκαρδία με φυσικό τρόπο. Τα ενεργά συστατικά τους βελτιστοποιούν την κυκλοφορία του αίματος και, με τη σειρά τους, βοηθούν στη ρύθμιση της δραστηριότητας του νευρικού συστήματος. Επιλέξτε μία από τις παρακάτω επιλογές:

Πώς να το ετοιμάσετε:

Ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού από το επιλεγμένο φυτό σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Στη συνέχεια σκεπάστε το και αφήστε το να βράσει για 10 λεπτά. Τέλος, το φιλτράρουμε με ένα σουρωτήρι και το πιούμε. Προαιρετικά μπορείτε να το γλυκάνετε με στέβια ή μέλι.

3. Κάντε μασάζ στο στήθος

Τα θεραπευτικά αποτελέσματα των μασάζ στο στήθος είναι ιδανικά για τον έλεγχο της ταχυκαρδίας σε μια στιγμή άγχους. Συνιστάται η χρήση αιθέριου ελαίου με αρωματικές και χαλαρωτικές ιδιότητες για την ενίσχυση των επιδράσεών του. Γίνεται με τον εξής τρόπο:

 • Ξαπλώστε ανάσκελα, κατά προτίμηση στον καναπέ ή στο κρεβάτι, βάλτε το χέρι σας στο γυμνό στήθος σας.
 • Πιέστε ελαφρά με την παλάμη του χεριού στο δέρμα για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι απλώς ένα επιφανειακό μασάζ και ότι μπορείτε να μετακινήσετε τον ιστό που περιβάλλει τα πλευρά.
 • Κάντε κύκλους σαν να είχατε ένα ρολόι στο στήθος σας, ακολουθώντας αργά την κατεύθυνση των βελόνων.
 • Επαναλάβετε για περίπου 5 λεπτά. Αποφύγετε να σηκωθείτε ξαφνικά.

4. Αποφύγετε την πρόσληψη διεγερτικών

Μια γυναίκα που πίνει τσάι.

Μία από τις κύριες αιτίες της ταχυκαρδίας είναι η τακτική κατανάλωση διεγερτικών τροφών και ουσιών. Αν και πολλοί άνθρωποι το αγνοούν, ορισμένες ουσίες αυξάνουν τη συχνότητα του καρδιακού παλμού. Μερικά από τα πιο κοινά προϊόντα είναι:

5. Κάντε σωματική άσκηση για τον έλεγχο της ταχυκαρδίας

Δεν είναι μυστικό ότι η σωματική άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία, όπως επισημαίνει αυτή η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Spanish Journal of Cardiology. Επομένως, δεν είναι ασυνήθιστο να το προτείνουμε ως μέτρο για τον έλεγχο της ταχυκαρδίας. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα συμπληρώματα ιατρικών θεραπειών και δίαιτας.

Η πρακτική αυτής της συνήθειας βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει τον καρδιακό μυ. Βοηθά επίσης στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Μεταξύ άλλων, βοηθά στην πρόληψη του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας, παράγοντες που συνδέονται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Μερικές επιλογές είναι:

Extra tip: χρησιμοποιήστε κρύο νερό

Το κρύο νερό έχει θεραπευτικά αποτελέσματα που παρέχουν χρήσιμα οφέλη στον οργανισμό. Όχι μόνο αυξάνει την αίσθηση της ενέργειας, αλλά επανενεργοποιεί επίσης την κυκλοφορία του αίματος και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Ως εκ τούτου, μπορεί να εφαρμοστεί ως σύμμαχος κατά της ταχυκαρδίας.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, εφαρμόστε κρύο νερό στο πρόσωπο και τα μάτια για 10 δευτερόλεπτα. Εάν αντιμετωπίζετε κρίση αυξημένου καρδιακού ρυθμού, βρέξτε τα χέρια σας με κρύο νερό ή εφαρμόστε μια κομπρέσα στην περιοχή της καρδιάς.

Για να έχετε υπόψη σας…

Εκτός από όλες τις συστάσεις που παρέχονται, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η βαθιά αναπνοή για 3 έως 5 λεπτά μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ταχυκαρδίας. Μια άλλη συμβουλή που μπορεί να εφαρμοστεί είναι να βήξετε 5 φορές κατά την έναρξη της επίθεσης, καθώς θα τονώσει το πνευμονογαστρικό νεύρο και θα μειώσει τον καρδιακό ρυθμό.

Οι περισσότερες περιπτώσεις ταχυκαρδίας ή αίσθημα παλμών δεν θεωρούνται σοβαρές, ούτε υποδηλώνουν σοβαρή ασθένεια. Ωστόσο, εάν το σύμπτωμα είναι επίμονο ή εμφανίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, είναι καλύτερο να αναζητήσετε ιατρικό έλεγχο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kienzle M, Guidici M. Heart palpitations: Frequently asked questions.
 • Heras M, Fernández M. Concentraciones séricas de potasio: importancia de la normopotasemia. Medicina Clínica. 2017; 148(12), 562-565.
 • Barros L, Dueñas M, Dias M, Sousa M, Santos-Buelga C, Ferreira I. Phenolic profiles of cultivated, in vitro cultured and commercial samples of Melissa officinalis L. infusions. Food Chemistry. 2013;136(1):1-8.
 • Wohlmuth H, Penman K, Pearson T, Lehmann R. Pharmacognosy and Chemotypes of Passionflower (Passiflora incarnata L.). Biological and Pharmaceutical Bulletin. 2010;33(6):1015-1018.
 • Pérez A. Ejercicio, piedra angular de la prevención cardiovascular. Revista española de cardiología. 2008; 61(5): 514-528.
 • Rojas I, Castro M, Chacón L, De Pablos J, et al. Hidratación parenteral. Arch Venez Puer Ped. 2009;  72( 4 ): 154-162.
 • Reyes Caorsi W. Alcohol, arritmias y enfermedad coronaria. Rev.Urug.Cardiol. 2020;  35( 1 ): 20-45.
 • Boada M, Pippo A, Rodriguez M, González V, et al . Hiperpotasemia severa en emergencia: Manifestaciones clínicas y manejo terapéutico a propósito de tres casos. Arch. Med Int. 2012 ; 34( 3 ): 91-94.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.