Συστήματα άρδευσης: 4 τύποι και τα χαρακτηριστικά τους

Τα συστήματα άρδευσης είναι θεμελιώδεις μηχανισμοί για τη βελτιστοποίηση του νερού στις γεωργικές διαδικασίες και την αποδοτικότερη παραγωγή. Είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους εδάφους, καλλιέργειες και οικονομικής ευχέρειας.
Συστήματα άρδευσης: 4 τύποι και τα χαρακτηριστικά τους

Τελευταία ενημέρωση: 05 Οκτωβρίου, 2021

Τα συστήματα άρδευσης είναι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται στις γεωργικές δραστηριότητες για την ύδρευση των καλλιεργειών. Αυτή η τεχνική επιτρέπει στο έδαφος να παραμείνει σε ευνοϊκές συνθήκες και αποτρέπει τη σπατάλη νερού. Μάθετε τους τέσσερις τύπους άρδευσης σε αυτό το άρθρο!

Αυτά τα συστήματα ποτίσματος αυξάνουν την παραγωγικότητα επειδή ποτίζουν τις καλλιέργειες τις κατάλληλες ώρες και κατανέμουν ομοιόμορφα το νερό. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αναλυθούν οι ανάγκες των φυτών, ο τύπος του εδάφους και ο προϋπολογισμός που διατίθεται για την υποδομή για την επιλογή του καταλληλότερου.

Τύποι άρδευσης

Ο αγροτικός τομέας έχει αναπτύξει πολλά καινοτόμα συστήματα. Παρακάτω είναι μια περιγραφή των τύπων άρδευσης που μπορείτε να εγκαταστήσετε.

1. Συστήματα άρδευσης στάγδην

Αυτό το σύστημα άρδευσης είναι ένα σύνολο σωλήνων εγκατεστημένων σε όλο το μήκος της γης με στάγδην μπροστά από κάθε φυτό. Με αυτόν τον τρόπο το νερό βγαίνει μια σταγόνα κάθε φορά και ποτίζει άμεσα τις ρίζες των φυτών.

Αυτό το σύστημα είναι ένα από τα πιο αποδοτικά αφού δεν υγραίνει όλο το χώμα, παρά μόνο συγκεκριμένες περιοχές. Επιπλέον, είναι αυτόματο, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε σε άλλες εργασίες στο μεταξύ.

Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτού του τύπου άρδευσης είναι ότι εμποδίζει τη συσσώρευση υπερβολικού νερού και δεν προκαλεί ανεπιθύμητες λακκούβες και εξάτμιση. Ομοίως, αποτρέπει τα ζιζάνια και το στέγνωμα των ξηρών εδαφών παρέχοντας ισορροπημένα επίπεδα νερού.

Υπάρχει όμως ένα μειονέκτημα. Τα υπολείμματα μπορούν να συσσωρευτούν στα ακροφύσια με την πάροδο του χρόνου και να εμποδίσουν τη διέλευση του νερού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να το συντηρήσετε σωστά.

Ένα μεγάλο θερμοκήπιο.
Εκτεταμένες καλλιέργειες ορισμένων φυτών χρησιμοποιούν στάγδην άρδευση για εξοικονόμηση νερού.

2. Συστήματα άρδευσης με ψεκαστήρα

Αυτό το σύστημα αποτελείται από αρκετούς ψεκαστήρες τοποθετημένους σε στρατηγικά σημεία και το νερό φτάνει σε ολόκληρη την καλλιέργεια με τη μορφή βροχής. Επιπλέον, αυτό το εργαλείο έχει την επιλογή να κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις ή να παραμένει στατικό. Αυτό γίνεται για τον εντοπισμό της άρδευσης.

Η άρδευση με ψεκασμό έχει το πλεονέκτημα ότι ψεκάζει εξίσου κάθε φυτό. Επιπλέον, μπορείτε να ελέγξετε την πίεση του νερού ανάλογα με την απόσταση που πρέπει να καλύψετε και τις ανάγκες των καλλιεργειών σας.

Ένα άλλο μεγάλο χαρακτηριστικό της άρδευσης με ψεκασμό είναι ότι είναι κατάλληλο για εγκατάσταση σε όλους τους τύπους εδαφών. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να μελετήσετε λεπτομερώς την ποσότητα και τις θέσεις των ψεκαστήρων. Κυρίως για να διασφαλιστεί ότι φτάνει αρκετό νερό σε κάθε περιοχή.

Το μειονέκτημα αυτού του συστήματος είναι ότι απαιτεί εξαντλητική φροντίδα των επιπέδων του νερού υπό διαχείριση. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να βλάψει τις ρίζες των φυτών.

3. Σύστημα άρδευσης με βαρύτητα

Σε αυτόν τον τύπο άρδευσης, οι καλλιέργειες βρίσκονται σε σειρές και υπάρχει ένα κανάλι μεταξύ τους. Έτσι, το νερό μπαίνει στο έδαφος και γλιστράει σε αυτή τη διαδρομή και στη συνέχεια εισχωρεί στις ρίζες των φυτών.

Το κύριο πλεονέκτημα της άρδευσης με βαρύτητα είναι ότι δεν απαιτεί την εγκατάσταση ακριβών υποδομών. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι συχνά το χρησιμοποιούν όταν χρειάζονται έναν προσβάσιμο μηχανισμό εύκολο στη συντήρηση. Επιπλέον, το νερό της βροχής μπορεί να χυθεί απευθείας σε κανάλια και να επαναχρησιμοποιηθεί για άρδευση.

Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι χρησιμοποιεί περισσότερο νερό από άλλα συστήματα καθώς δεν διαθέτει μηχανικό αυτοματισμό. Επίσης, οι πλημμύρες είναι πιο πιθανές εάν το έδαφος είναι ατελές και δεν έχει επαρκή αποστράγγιση. Επιπλέον, η απουσία τεχνολογίας απαιτεί επίσης περισσότερη παρέμβαση από τον κηπουρό και περισσότερες ώρες εργασίας.

4. Συστήματα άρδευσης εξώθησης

Αυτό το σύστημα άρδευσης αποτελείται από έναν πορώδη σωλήνα εγκατεστημένο σε όλο το μήκος της καλλιέργειας. Είναι ένας τρόπος για το νερό να βγαίνει σιγά σιγά σε μικρές ποσότητες και να διαπερνά όλα τα μέρη ενός φυτού.

Επιπλέον, αυτό το σύστημα πρέπει να βρίσκεται μέσα στο έδαφος. Αυτό γίνεται έτσι ώστε η επαφή με τις ρίζες να είναι πιο άμεση και τα φυτά να μεγαλώνουν καλύτερα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της άρδευσης με εξώθηση είναι ότι παρέχει επίπεδα νερού που δεν επιτρέπουν τη λακκούβα. Επιπλέον, το υλικό των εύκαμπτων σωλήνων είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ακραίες καιρικές συνθήκες και η θέση τους εξασφαλίζει ότι η καλλιέργεια έχει πάντα την κατάλληλη υγρασία.

Το μειονέκτημα αυτού του τύπου άρδευσης είναι ότι είναι βρίσκεται υπόγεια και μπορεί να φιλοξενήσει υπολείμματα που φράζουν τους εύκαμπτους σωλήνες. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε τη σωστή συντήρηση με εκπαιδευμένους επαγγελματίες.

Η σημασία των διαφόρων τύπων

Η άρδευση είναι ζωτικής σημασίας για τα φυτά καθώς το νερό τρέφει το έδαφος όπου αναπτύσσονται. Ομοίως, αυτός ο πόρος επιτρέπει στα φυτά να αποκτήσουν τα μόρια που χρειάζονται για να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, να τρέφονται και να ανθίζουν ικανοποιητικά.

Ως πρόσθετο χαρακτηριστικό, η άρδευση είναι απαραίτητη ώστε τα φυτά να μην μαραθούν και να διατηρήσουν ένα ωραίο χρώμα. Το νερό είναι υπεύθυνο για την εξισορρόπηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση παραγόντων όπως η οξύτητα του εδάφους.

Ένα από τα διάφορα συστήματα άρδευσης.
Τα συστήματα άρδευσης με ψεκασμό είναι πιο πιθανό να πλημμυρίσουν περιοχές.

Ρίξτε μια ματιά και εδώ: 10 φυτά που μπορείτε εύκολα να μεγαλώσετε στον κήπο σας

Ο σχεδιασμός είναι απαραίτητος όταν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε τύπο συστημάτων άρδευσης

Πρέπει να μελετήσετε διεξοδικά τις διαστάσεις της γης και τις ανάγκες των καλλιεργειών σας πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα συγκεκριμένο σύστημα άρδευσης. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προγραμματίσετε με επιτυχία τις ποσότητες νερού που απαιτούνται, τον χρόνο εφαρμογής και τα κατάλληλα χρονοδιαγράμματα.

Είναι επίσης απαραίτητο να ελέγχετε συνεχώς την κατάσταση των καλλιεργειών για να διασφαλίσετε ότι η κατανομή του νερού είναι δίκαιη. Με τον ίδιο τρόπο, η αυστηρή παρατήρηση σάς επιτρέπει να είστε σε εγρήγορση για διαρροές, αλλαγές πίεσης και όλες εκείνες τις μηχανικές βλάβες που χρειάζονται άμεση παρέμβαση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Demin P. Aportes para el mejoramiento del manejo de los sistemas de riego [Internet]. San Fernando del Valle de Catamarca: Ediciones INTA; 2014. [citado 14 de julio de 2021]
  • Edmundo A. Riego por goteo [Internet]. El Salvador: CENTA; 2013. [citado 14 de julio de 2021]
  • Fernández R. Manual de riego para agricultores: riego por aspersión [Internet]. Sevilla: Consejería de Agricultura y Pesca, Servicio de Publicaciones y Divulgación; 2o1o. [citado 14 de julio de 2o21]
  • González J. Playan E. Principios básicos del riego por superficie [Internet]. Madrid: Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación; (S.F) [citado 14 de junio de 2021]
  • Espinosa J. Molina E. Acidez y encalado de los suelos [Internet]. (S.L): IPNI; 1999. [citado 14 de julio de 2021]

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.