Πώς να φτιάξετε κρεμαστές γλάστρες για τα φυτά σας

Η διακόσμηση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του σπιτιού σας δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη! Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς να φτιάχνετε κρεμαστές γλάστρες.
Πώς να φτιάξετε κρεμαστές γλάστρες για τα φυτά σας

Έχει γραφτεί από Patricia Sofia Jimenez Blanco

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Θα πρέπει ν’ αγοράσετε φυτά για το σπίτι καθώς προσφέρουν ζωντάνια και χρώμα στον χώρο. Θέλετε να μάθετε πώς να φτιάχνετε κρεμαστές γλάστρες γι’ αυτά; Είναι πολύ σημαντικό να τοποθετήσετε τα φυτά σε έναν χώρο όπου θα δείχνουν ωραία.

Δε χρειάζεστε πολλά υλικά ή εμπειρία για να φτιάξετε τις δικές σας. Για την ακρίβεια, μπορείτε να τις κάνετε ακόμη και ανακυκλώσιμες!

Μία από τις καλύτερες πτυχές είναι πως είναι φθηνές. Μόνο με λίγα υλικά, θα μπορέσετε να κατασκευάσετε τις δικές σας κρεμαστές γλάστρες για οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού σας, εσωτερικά και εξωτερικά.

Πώς να φτιάξετε τις δικές σας κρεμαστές γλάστρες

Μία κρεμαστή γλάστρα
Μπορείτε να τοποθετήσετε κρεμαστές γλάστρες σε διάφορα σημεία για να ζωντανέψετε τα φυτά σας.

Το να φτιάχνετε τις δικές σας κρεμαστές γλάστρες είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη. Βρείτε αντικείμενα τα οποία μπορείτε ν’ ανακυκλώσετε και πιάστε δουλειά!

Τα υλικά που χρειάζεστε

 • Ανακυκλωμένα δοχεία, όπως γυάλινα δοχεία, κούπες γιαουρτιού, πλαστικά δοχεία, κ.λπ.
 • Σχοινί ή σπάγκο από βαμβάκι, νάιλον
 • Φυτά
 • Άμμο για το σύστημα αποστράγγισης των φυτών
 • Χώμα για τη γλάστρα
 • Ψαλίδι
 • 1 γάντζο

Οδηγίες

 1. Πάρτε το σχοινί ή τον σπάγκο και κόψτε το σε οκτώ κομμάτια του ίδιου μήκους. Θα πρέπει να τα κάνετε περίπου 60 με 85 εκατοστά. Το μήκος εξαρτάται από το μέγεθος της γλάστρας.
 2. Δέστε όλες τις άκρες του σχοινιού, μέχρι να πάρετε έναν μεγάλο κόμπο σε μία από τις βάσεις.
 3. Απλώστε τα σχοινιά σε μια επίπεδη επιφάνεια και χωρίστε τα οκτώ κομμάτια σε τέσσερα ζευγάρια.
 4. Δέστε κάθε κομμάτι 8 εκατοστά από τη βάση.
 5. Πάρτε τις δύο άκρες (αριστερά και δεξιά) και δέστε τις μαζί για να ολοκληρώσετε τον κύκλο.
 6. Συνεχίστε να κάνετε κόμπους 5 με 10 εκατοστά πάνω από την πρώτη σειρά κόμπων. Να θυμάστε ότι η απόσταση θα εξαρτηθεί από το πλάτος της γλάστρας.
 7. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία. Δέστε δύο σχοινιά εναλλακτικών σειρών ώστε η δεύτερη σειρά κόμπων ν’ αποτελείται από την αντίθετη ομάδα σχοινιών.
 8. Μην ξεχνάτε να πάρετε τις δύο άκρες που περισσεύουν και να τις δέσετε αφότου ολοκληρωθεί ο κύκλος κάθε σειράς.
 9. Δοκιμάστε το μέγεθος της σπιτικής κρεμαστής γλάστρας. Αυτό το κάνετε τοποθετώντας την γλάστρα της επιλογής σας.
 10. Μπορείτε να προσθέσετε και άλλους κόμπους αν θέλετε.
 11. Τώρα ήρθε η ώρα για να φυτέψετε! Προσθέστε μια στρώση άμμου στον πάτο της γλάστρας και έπειτα προσθέστε μια στρώση χώματος.
 12. Τοποθετήστε το φυτό της επιλογής σας και τελειώστε γεμίζοντας με χώμα.
 13. Βάλτε τη γλάστρα με το φυτό μέσα στην κρεμαστή υποδομή που φτιάξατε. Τραβήξτε απαλά κάθετα.
 14. Δώστε έναν τελευταίο κόμπο στο άλλο άκρο της γλάστρας.
 15. Εγκαταστήστε έναν γάντζο για να μπορέσετε να την κρεμάσετε όπου θέλετε.

6 κρεμαστές γλάστρες που μπορείτε να κατασκευάσετε από ανακυκλώσιμα υλικά

Μόλις κάνετε την πρώτη προσπάθεια για χειροτεχνίες, θα δείτε πόσο εύκολο είναι! Για την ακρίβεια, μπορείτε να πειραματιστείτε με κάθε είδους υλικό. Παραδείγματος χάρη, αυτή είναι εξαιρετική ευκαιρία για την ανακύκλωση ρούχων, υφασμάτων, ή αντικειμένων που δε χρειάζεστε πλέον.

Θα σας δείξουμε μια λίστα με ορισμένες ιδέες για γλάστρες από ανακυκλώσιμα υλικά τις οποίες μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι. Επιλέξτε, απλώς, την ιδέα που σας αρέσει ή ταιριάζει περισσότερο στο στιλ σας!

Μεταλλικές γλάστρες στον τοίχο
Επαναχρησιμοποιήστε κονσέρβες, δοχεία, και άλλα υλικά που έχετε στο σπίτι για να φτιάξετε κρεμαστές γλάστρες.

1. Κρεμαστές γλάστρες από παλιά μπλουζάκια

Πρόκειται για έναν από τους πιο εύκολους τρόπους να φτιάξετε τις δικές σας κρεμαστές γλάστρες καθώς θα χρησιμοποιήσετε υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα μπλουζάκι το οποίο δε φοράτε πλέον και να το κόψετε σε λωρίδες.

Ξεκινήστε κάνοντας κόμπους τις λωρίδες, όπως εξηγήσαμε παραπάνω. Μπορείτε να ενώσετε λωρίδες διαφορετικού χρώματος για να πετύχετε ένα πιο πρωτότυπο σχέδιο.

2. Κρεμαστές γλάστρες από ξύλο και σχοινί

Αν έχετε ένα κούτσουρο στο σπίτι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μια κρεμαστή γλάστρα. Η ιδέα εδώ είναι να το χρησιμοποιήσετε ως βάση και να το υποστηρίξετε με μια σειρά σχοινιών προκειμένου να μπορέσετε να το κρεμάσετε.

Κάντε μικρές τρύπες στο κούτσουρο και βάλτε σχοινί στην κάθε μία. Έπειτα, δέστε έναν κόμπο στο κάτω μέρος. Κρεμάστε τη γλάστρα και τοποθετήστε το φυτό της επιλογής σας.

3. Κρεμαστές γλάστρες με τελάρα κεντήματος

Ένα ακόμη αντικείμενο που ίσως έχετε στο σπίτι είναι ένα τελάρο κεντήματος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε ένα στο μέγεθος που επιθυμείτε και να βρείτε μια γλάστρα που να χωρά σε αυτό.

Κολλήστε τη γλάστρα στο τελάρο ώστε να μην πέσει. Έπειτα, τοποθετήστε μέσα το φυτό και κρεμάστε το. Απλό, αλλά όμορφο!

4. Κρεμαστές γλάστρες από ανακυκλωμένα λάστιχα

Αυτή είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για εξωτερικούς χώρους. Αν ο κήπος σας δεν έχει ζωντάνια ή θέλετε να δείχνει πιο δημιουργικός, δοκιμάστε αυτή τη γλάστρα κατασκευασμένη από ανακυκλωμένα λάστιχα.

Δείτε αν μπορείτε να βρείτε ένα παλιό λάστιχο στο γκαράζ σας και κρεμάστε το σε ένα δένδρο. Έπειτα, τοποθετήστε μέσα τα φυτά που θέλετε. Επιπλέον, μπορείτε να τοποθετήσετε κάποιο διακοσμητικό αντικείμενο για να κάνετε το λάστιχο να ξεχωρίζει.

5. Κρεμαστές γλάστρες-ντισκομπάλες

Ναι, γνωρίζουμε πως δεν έχουν όλοι μια παλιά ντισκομπάλα στο σπίτι. Όμως, αν είστε από τους τυχερούς και έχετε μία, μπορείτε σίγουρα να τη χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μια κρεμαστή γλάστρα από αυτή. Αυτή είναι σίγουρα μια ιδέα για όσους λατρεύουν τα αντισυμβατικά ντεκόρ.

Αρχικά, χωρίστε την μπάλα στα δύο. Πάρτε το κάθε μισό και κάντε δύο τρύπες στις άκρες για να τις δέσετε με σχοινί.

Αφότου προσθέσετε τα σχοινιά, κρεμάστε τη δημιουργία σας και βάλτε μέσα όποιο φυτό θέλετε. Είναι μια πολύ δημιουργική ιδέα η οποία ταιριάζει και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους.

6. Μια ξύλινη σανίδα

Τέλος, μπορείτε να φτιάξετε μια κρεμαστή γλάστρα με μια μακριά, ξύλινη σανίδα. Αν έχετε μία στη διάθεσή σας, χρησιμοποιήστε τη για να δώσετε ζωή στον κήπο σας.

Κάντε απλώς έναν κύκλο στη σανίδα σύμφωνα με το μέγεθος της γλάστρας. Έπειτα, κόψτε τον για να κάνετε μια τρύπα. Η ξύλινη σανίδα σάς επιτρέπει να κάνετε διαφορετικές τρύπες και να βάλετε από μια γλάστρα στην κάθε μία.

Μετά θα πρέπει να φροντίσετε να κάνετε δύο τρύπες στις άκρες για να δέσετε τα σχοινιά ώστε να μπορείτε να την κρεμάσετε όπου επιθυμείτε.

Πιάστε δουλειά

Όπως βλέπετε, η κατασκευή μια κρεμαστής γλάστρας είναι πιο εύκολη απ’ ότι νομίζατε. Με λίγη φαντασία, δημιουργικότητα, και υπομονή, θα μπορέσετε να φτιάξετε μοναδικές δημιουργίες.

Διαλέξτε ανακυκλώσιμα υλικά για να δείτε πόσο διασκεδαστικό είναι να τους δώσετε μια νέα πνοή! Εξάλλου, είναι καλό και για τον πλανήτη και για τη διακόσμηση του σπιτιού. Κάντε μια δοκιμή σήμερα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Escuelas idea sana Eroski. La importancia de reciclar. Fundación EROSKI (2006).
 • Plantas L. Clasificación de las plantas. (2011).
 • Barrionuevo V, Planchuelo A, Fuentes E. Evaluación de plantas nativas para decorar nuestros jardines. Agro Sur (2006).
 • Cabrera R. Propiedades, uso y manejo de sustratos de cultivo para la producción de plantas en maceta. Revista Chapingo Serie Horticultura (1999).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.