Τα λάθη του Ουπαμεκανό στο Champions League

Ο Γάλλος αμυντικός βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για τα επαναλαμβανόμενα λάθη του. Του λείπει η συγκέντρωση; Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την απόδοσή του;
Τα λάθη του Ουπαμεκανό στο Champions League
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 15 Νοεμβρίου, 2023

Μετά την αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Μπάγερν Μονάχου για τα προημιτελικά του Champions League, ξεκίνησαν πολλοί να σχολιάζουν την απόδοση του παίκτη της Μπάγερν, Ουπαμεκανό, και τα λάθη του. Ο 24χρονος Γάλλος αμυντικός έχασε την μπάλα 15 φορές στο ματς και μία από αυτές κατέληξε στο γκολ του Σίλβα για τη Σίτι που έκανε το 2-0 και ουσιαστικά κατέστησε σχεδόν αδύνατη την ανατροπή.

Εφιάλτης στο Champions League

Γιατί ο Ουπαμεκανό έκανε τόσα πολλά λάθη σε ένα τόσο κρίσιμο ματς; Τι ρόλο παίζει η πνευματική προετοιμασία στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές;

Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, από τον τομέα της αθλητικής ψυχολογίας, ότι διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τις καθοριστικές στιγμές στον αγωνιστικό χώρο. Η φυσική προετοιμασία και η στρατηγική του προπονητικού επιτελείου είναι μόνο μερικά στοιχεία, στα οποία μπορούμε να προσθέσουμε και την ψυχική κατάσταση των παικτών.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο Journal of Physical Education and Sport, 6 ψυχικοί παράγοντες πρέπει να αξιολογούνται στην προπόνηση και να προετοιμάζονται:

  1. Κίνητρο
  2. Αυτοπεποίθηση
  3. Έλεγχος του άγχους
  4. Ομαδικό παιχνίδι
  5. Συγκέντρωση
  6. Γνώση

6 παράγοντες για την πνευματική προετοιμασία

1. Κίνητρο

Το κίνητρο σε κάθε τομέα της ζωής είναι σημαντικό. Μπορεί να είναι εσωτερικό ή εξωτερικό. Και τα δύο ενεργοποιούν μηχανισμούς που επηρεάζουν τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε.

Εξωτερικό κίνητρο μπορεί να είναι τα χρήματα που κερδίζουν οι παίκτες στο ποδόσφαιρο ή τα βραβεία που κερδίζονται ως μέλος σε μια ομάδα, αλλά και σε προσωπικό και ατομικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα η Χρυσή Μπάλα. Αντίθετα, το εσωτερικό κίνητρο προέρχεται από το μέσα μας, από αυτό που παρακινεί έναν ποδοσφαιριστή να παίξει και να απολαύσει την καριέρα του.

Σύμφωνα με ψυχολογικές έρευνες, οι ημιεπαγγελματίες παίκτες έχουν περισσότερα κίνητρα από τους ερασιτέχνες και τους επαγγελματίες. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον γεγονός. Σημαίνει ότι δεν μπορούν όλοι οι ελίτ αθλητές να αποδίδουν πάντα στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, καθώς δεν έχουν πάντα κίνητρα.

2. Αυτοπεποίθηση: ένα από τα λάθη του Ουπαμεκανό;

Μήπως τα λάθη του Ουπαμεκανό οφείλονται σε έλλειψη αυτοπεποίθησης; Αυτός ο ψυχολογικός παράγοντας ορίζεται ως η αυτοαντίληψη ενός παίκτη για την ικανότητά του να αποδώσει καλά στον αγώνα.

Η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Κάποιοι θα πρέπει να δουλέψουν περισσότερο σε αυτή την πτυχή λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, η αυτοπεποίθηση μπορεί να πέσει γρήγορα όταν γίνονται λάθη. Υπάρχει μεγαλύτερος φόβος να συνεχίσουν να γίνονται λάθη και μετά.

3. Έλεγχος του άγχους

Το άγχος είναι σχεδόν αναπόφευκτο για τους περισσότερους επαγγελματίες παίκτες όταν αντιμετωπίζουν έναν αγώνα υψηλού επιπέδου. Πώς να ελέγξετε το άγχος πριν από έναν αγώνα του Champions League;

Στο ποδόσφαιρο, το άγχος των παικτών ορίζεται ως μια αυξημένη κατάσταση νευρικότητας σχετικά με την απόδοση που θα έχουν. Μπορεί να εκδηλωθεί με σωματικά συμπτώματα, όπως ο υπεραερισμός, αλλά και με νοητικές εκφράσεις, όπως η χαμηλή συγκέντρωση.

Επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι εσωτερικές πεποιθήσεις συνδέονται άμεσα με το άγχος στο ποδόσφαιρο. Ορισμένοι παίκτες έχουν μια πολύ κακή εικόνα για τον εαυτό τους, γεγονός που αυξάνει τη νευρικότητά τους όταν μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και μπορεί να αισθάνονται ότι δεν θα αποδώσουν όπως θα έπρεπε.

4. Ομαδικό παιχνίδι

Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα. Τα λάθη του Ουπαμεκανό στον αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ επηρέασαν ολόκληρη την ομάδα της Μπάγερν και, ενδεχομένως, η κακοδιαθεσία ολόκληρης της ομάδας επηρέασε τον Γάλλο αμυντικό σαν φαύλος κύκλος.

Αυτή η αμοιβαιότητα συμβαίνει πολύ έντονα στο ποδόσφαιρο. Οι αθλητικοί ψυχολόγοι το γνωρίζουν, γι’ αυτό και οι κορυφαίοι σύλλογοι του κόσμου διοργανώνουν ομαδικές συνεδρίες για την αντιμετώπιση των σχέσεων μεταξύ των παικτών.

Μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπινους δεσμούς που επηρεάζουν την απόδοση: φιλίες και εχθρότητες μεταξύ των παικτών. Στον αγωνιστικό χώρο, ένας παίκτης μπορεί να δώσει πάσα σε έναν παίκτη που συμπαθεί περισσότερο, αντί σε έναν άλλο που μπορεί να ήταν σε καλύτερη θέση για να σκοράρει, για παράδειγμα.

5. Συγκέντρωση: ακόμα ένα από τα λάθη του Ουπαμεκανό;

Μήπως ο Ουπαμεκανό δεν ήταν συγκεντρωμένος και γι’ αυτό έκανε τόσα πολλά λάθη; Ο αθλητισμός της ελίτ απαιτεί σχεδόν συνεχή πλήρη προσοχή για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης.

Η συγκέντρωση στο ποδόσφαιρο νοείται ως η ικανότητα ενός παίκτη να αγνοεί τους εξωτερικούς περισπασμούς και να επικεντρώνεται στο παιχνίδι. Αν το πετύχει αυτό, θα αποδώσει τα μέγιστα.

Η ικανότητα συγκέντρωσης συνδέεται με τους άλλους ψυχολογικούς παράγοντες που έχουμε ήδη αναφέρει. Σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα, το άγχος αυξάνει τους περισπασμούς. Το μη ελεγχόμενο άγχος παρεμβαίνει με σκέψεις που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή του παίκτη.

Ομοίως, ο θυμός μειώνει τη συγκέντρωση, σύμφωνα με τους McCarthy et al. Οι αθλητές που δεν μπορούν να ελέγξουν το θυμό τους κάνουν περισσότερα λάθη κατά τη διάρκεια των αγώνων, ειδικά αν είναι νέοι.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Kylian Mbappé: Η αυστηρή ρουτίνα άσκησης και διατροφής του επόμενου μεγάλου αστέρα του ποδοσφαίρου

6. Γνώση

Η γνώση στο ποδόσφαιρο είναι δύσκολο να οριστεί. Θεωρητικά, είναι η σχέση μεταξύ των εσωτερικών σκέψεων και της απόδοσης που επιτυγχάνεται. Επομένως, μπορεί να θεωρηθεί και ψυχολογικός παράγοντας σε αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους.

Το υψηλό άγχος μειώνει την απόδοση, όπως και η έλλειψη συγκέντρωσης και η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Η λιγότερη γνώση προκαλεί μεγαλύτερα λάθη.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, υπάρχει σχέση μεταξύ της γνωστικής παρεμβολής και της πνευματικής κόπωσης. Αυτό σημαίνει ότι ένας παίκτης που είναι αγχωμένος, αγχώδης, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν ταιριάζει καλά με την ομάδα του, θα έχει περισσότερες παρεμβατικές σκέψεις, θα αισθάνεται πιο “πνευματικά κουρασμένος” και θα έχει χαμηλότερη συγκέντρωση.

Τα λάθη του Ουπαμεκανό δεν έχουν μία και μόνη εξήγηση

Το να αποδώσει κανείς τα λάθη του Ουπαμεκανό στο Τσάμπιονς Λιγκ σε έναν μόνο παράγοντα θα ήταν πολύ απλοϊκό. Η ψυχική προετοιμασία στον κορυφαίο αθλητισμό περιλαμβάνει διαφορετικά θέματα και όλα είναι αλληλένδετα.

Είναι επίσης σημαντικό να έχει κανείς την εσωτερική δύναμη να μην μένει στα λάθη και να συνεχίζει. Ένας κακός αγώνας δεν είναι το τέλος του κόσμου. Ο επόμενος αγώνας θα είναι η πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νεαρός Γάλλος για να ανακάμψει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.