10 διαφορές μεταξύ αυτοεκτίμησης και εγωκεντρισμού

Η αυτοεκτίμηση και ο εγωκεντρισμός είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να διαχειριζόμαστε τον εγωισμό μας, ώστε να μην επηρεάζει τη ζωή μας.
10 διαφορές μεταξύ αυτοεκτίμησης και εγωκεντρισμού
Andrés Carrillo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Andrés Carrillo.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλοί άνθρωποι συγχέουν την ύπαρξη αυτοεκτίμησης με τον εγωκεντρισμό. Ωστόσο, πρόκειται για εντελώς διαφορετικές έννοιες.

Η αυτοεκτίμηση αναφέρεται στη θετική αυτοαντίληψη που αναπτύσσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Α ν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, οι εγωκεντρικοί άνθρωποι τείνουν να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγωισμός τους υπόκειται πολύ στη γνώμη των άλλων ανθρώπων. Βασικά, αυτό σημαίνει ότι οι εγωκεντρικοί άνθρωποι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική έγκριση.

Η σύγχυση μεταξύ αυτών των όρων συμβαίνει επειδή οι εγωκεντρικοί άνθρωποι συχνά εμφανίζονται να έχουν αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση έχουν πραγματική αυτοπεποίθηση.

Υπάρχουν κι άλλες διαφορές μεταξύ αυτοεκτίμησης και εγωκεντρισμού; Σίγουρα υπάρχουν! Ας ρίξουμε μια ματιά.

10 διαφορές μεταξύ αυτοεκτίμησης και εγωκεντρισμού

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει με τη γνήσια προσωπική ικανοποίηση. Από την άλλη πλευρά, ο εγωκεντρισμός εξαρτάται από εξωτερικές απόψεις. Στο άρθρο, θα δούμε αναλυτικότερα άλλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της αυτοεκτίμησης και του εγωκεντρισμού.

1. Ο εγωκεντρισμός προκαλεί την ανάγκη για συνεχή προσοχή

Ενώ οι άνθρωποι με καλή αυτοεκτίμηση δεν χρειάζονται συνεχή προσοχή, η προσοχή είναι μια καταναγκαστική ανάγκη για τους ανθρώπους που είναι εγωκεντρικοί. Επίσης, ένα άτομο με αυτοπεποίθηση δεν επιδιώκει να ευχαριστήσει τους άλλους με εξαναγκαστικό τρόπο.

Οι άνθρωποι με διογκωμένο εγωισμό συχνά προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή μέσω του αυτοεπαίνου, κάτι που καταλήγει να είναι αντιπαραγωγικό. Έτσι, οι εγωκεντρικοί άνθρωποι καταλήγουν τελικά να αποξενώνονται από τον κοινωνικό τους κύκλο.

10 διαφορές μεταξύ αυτοεκτίμησης και εγωκεντρισμού
Οι εγωκεντρικοί άνθρωποι επιδιώκουν να είναι το κέντρο της προσοχής παντού και πάντα.

2. Ο εγωκεντρισμός προκαλεί την ανάγκη για δυσανάλογο θαυμασμό, μια από τις διαφορές μεταξύ αυτοεκτίμησης και εγωκεντρισμού

Μια άλλη ένδειξη των ανθρώπων με υπερβολικό εγωισμό είναι ο υπερβολικός θαυμασμός για τον εαυτό τους. Αντίθετα, η υψηλή αυτοεκτίμηση χαρακτηρίζεται από αυτογνωσία και αυτοαποδοχή.

Αυτό σημαίνει ότι η θετική αυτοαντίληψη δεν συνεπάγεται την ανάγκη για μεγάλο θαυμασμό.

3. Η συνεκτίμηση των αναγκών των άλλων ανθρώπων

Οι άνθρωποι με καλά εδραιωμένη αυτοεκτίμηση λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες των άλλων. Από την άλλη πλευρά, οι εγωκεντρικοί επικεντρώνονται στην ικανοποίηση μόνο των δικών τους αναγκών και επιθυμιών.

Η μέριμνα για τον εαυτό μας είναι απαραίτητη για μια υγιή ζωή, αρκεί να μην χάνουμε την ενσυναίσθηση για τους γύρω μας.

4. Οι άνθρωποι με καλή αυτοεκτίμηση έχουν την ικανότητα να αποδέχονται τα λάθη τους, μια από τις διαφορές μεταξύ αυτοεκτίμησης και εγωκεντρισμού

Όταν ένα άτομο έχει υψηλή αυτοεκτίμηση, υπάρχει η δυνατότητα να αποδεχτεί τα λάθη του. Ωστόσο, οι εγωκεντρικοί άνθρωποι συνήθως δεν διαθέτουν κάτι τέτοιο.

Όσοι πιστεύουν ότι έχουν πάντα δίκιο έχουν υπερβολικό εγωισμό. Όταν καταλαβαίνουμε ότι μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη μας, βρισκόμαστε στο δρόμο για τη βελτίωση της αυτοεκτίμησής μας.

5. Οι άνθρωποι με καλή αυτοεκτίμηση είναι σε θέση να δέχονται την κριτική

Αυτό το χαρακτηριστικό συνδέεται στενά με το προηγούμενο και αφορά την ικανότητά μας να δεχόμαστε κριτική. Ένα άτομο με αυτοπεποίθηση κατανοεί ότι η κριτική δεν είναι προσωπική επίθεση .

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν υπερόπτες άνθρωποι που εκλαμβάνουν την κριτική ως προσωπική προσβολή.

6. Οι άνθρωποι με υγιή αυτοεκτίμηση βοηθούν ανιδιοτελώς

Είναι λογικό ότι ένα εγωκεντρικό άτομο δεν βοηθάει αν δεν περιμένει να λάβει κάτι σε αντάλλαγμα. Όταν οι άνθρωποι νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους, δεν υπάρχει χώρος για γνήσια υποστήριξη .

Εν τω μεταξύ, εκείνοι που λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες των άλλων απολαμβάνουν πραγματικά να βοηθούν τους άλλους.

7. Η έλλειψη υγιών ορίων μπορεί να υποδηλώνει εγωκεντρισμό

Η έλλειψη υγιών ορίων κατά την παιδική ηλικία κάνει τα παιδιά να μεγαλώνουν πιστεύοντας ότι όλα επιτρέπονται. Ένας από τους στόχους της θετικής ανατροφής είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν με καλή αυτοεκτίμηση και υγιή εγωισμό.

Η αυτοεκτίμηση μας βοηθά να προσαρμοζόμαστε καλύτερα στην κοινωνία και διευκολύνει την ανοχή σε ορισμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, για να δεχτούμε καλά την ήττα, είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμησή μας . Είναι επίσης απαραίτητο να αναγνωρίσουμε ότι δεν επιτρέπονται όλα και δεν μπορούμε να είμαστε πάντα όλοι νικητές.

8. Οι εγωκεντρικοί άνθρωποι κάνουν συνεχείς συγκρίσεις

Σε αντίθεση με εκείνους που έχουν αυτοεκτίμηση,οι εγωκεντρικοί άνθρωποι τείνουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους σε συνεχή βάση. Οι συγκρίσεις συχνά προσανατολίζονται σε άτομα του στενού τους περιβάλλοντος τα οποία ζηλεύουν. Για παράδειγμα, μπορεί να περιλαμβάνουν συναδέλφους, μέλη της οικογένειας ή φίλους.

9. Η ικανότητα ανάθεσης αρμοδιοτήτων είναι ένδειξη υγιούς αυτοεκτίμησης

Η ικανότητα ανάθεσης λειτουργιών συνίσταται στην αποδοχή ότι δεν μπορούμε πάντα να τα καταφέρνουμε όλα. Ένα άτομο με καλή αυτοεκτίμηση ξέρει πώς να περιβάλλεται από θετικούς ανθρώπους που το βοηθούν να επιτύχει τους στόχους του.

Στο άλλο άκρο βρίσκονται εκείνοι που επιμένουν να τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας κάνοντας τα πάντα, ακόμη και όταν δεν έχουν τις ικανότητες.

10. Η αυτοεκτίμηση μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της συναισθηματικής σταθερότητας

Η αυτοεκτίμηση αποτελεί προστατευτικό παράγοντα έναντι της συναισθηματικής δυσφορίας. Για τους εγωκεντρικούς, η ανάγκη για προσοχή είναι εξαντλητική. Είναι επίσης απογοητευτικό να μην είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής.

Υπό αυτή την έννοια, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η καλή αυτοεκτίμηση μας βοηθά να ρυθμίζουμε καλύτερα τα συναισθήματα και την κοινωνική πίεση.

10 διαφορές μεταξύ αυτοεκτίμησης και εγωκεντρισμού
Η ισχυρή αυτοεκτίμηση συμβάλλει στην προώθηση της συναισθηματικής μας ευημερίας.

Πώς να είστε λιγότερο εγωκεντρικοί και να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας

Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι το να έχετε αυτοεκτίμηση και το να είστε εγωκεντρικοί είναι δύο φυσικές καταστάσεις. Ωστόσο, το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πώς να διαχειριζόμαστε τον εγωκεντρισμό μας, ώστε να μην επηρεάζει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Η ισορροπία είναι το κλειδί.

Το να θέλουμε να καταστείλουμε εντελώς το εγώ είναι μη ρεαλιστικό. Με αυτή την έννοια, αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι η αυτοεκτίμησή μας να λειτουργεί ως ανάχωμα που μας επιτρέπει να ρυθμίζουμε τις εγωκεντρικές μας παρορμήσεις. Προκειμένου να κρατήσουμε το εγώ μας στο περιθώριο, μπορούμε να κάνουμε ενδοσκόπηση και να εντοπίσουμε τις πτυχές που πρέπει να βελτιώσουμε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Chainé, S. M., Ruíz, M. J. M., Nieto, J., & Mandujano, J. L. (2017). Crianza positiva y negativa asociada a los problemas severos de conducta infantil. Salud y drogas17(2), 137-149.
  • Roca, E. L. I. A. (2013). Autoestima sana. Una visión actual, basada en la investigación.
  • Montt, M. E., & Chávez, F. U. (1996). Autoestima y salud mental en los adolescentes. Salud mental19(3), 30-35.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.