Εξαλείψτε εύκολα και μόνοι σας την οδοντική πλάκα

Η οδοντική πλάκα είναι μια λεία και κολλώδης μεμβράνη που σχηματίζεται από ένα βακτήριο και συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι να σταθεροποιηθεί καλά στα δόντια.
Εξαλείψτε εύκολα και μόνοι σας την οδοντική πλάκα

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Εξαλείψτε εύκολα και μόνοι σας την οδοντική πλάκα. Η οδοντική πλάκα χρησιμοποιεί τα σάκχαρα, τα οποία καταναλώνουμε όταν τρώμε, για να παράγει οξέα τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Αν αυτό δεν ελεγχθεί εγκαίρως, το σμάλτο των δοντιών αποσυντίθεται και προκαλεί τρύπα στο δόντι με αποτέλεσμα την κακή εμφάνιση και τη δυσάρεστη αναπνοή.

Η οδοντική πλάκα δεν φαίνεται εύκολα με γυμνό μάτι καθώς είναι άχρωμη και μπορεί να μοιάζει με άλλα στοιχεία του δοντιού. Ωστόσο, μόλις συσσωρευτεί πιθανότατα θα μπορείτε να τη δείτε εύκολα σαν ένα λευκό στρώμα υπολειμμάτων ανάμεσα στα δόντια. Η πλάκα συνεχίζει να αναπτύσσεται καθημερινά και οδηγεί σε πολλά άλλα προβλήματα του στόματος. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να ακολουθείτε καλές, καθημερινές συνήθειες σωστής υγιεινής και να σταματήσετε την ανάπτυξή της με τη χρήση διαφόρων σπιτικών θεραπειών.

Συμβουλές για να εμποδίσετε και να θεραπεύσετε την οδοντική πλάκα

Για να εμποδίσετε και να θεραπεύσετε την οδοντική πλάκα είναι πολύ σημαντικό να έχετε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής οι οποίες θα διευκολύνουν την απομάκρυνση του βακτηρίου που προκαλεί αυτό το πρόβλημα.

Σωστό βούρτσισμα

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξαλείψετε το βακτήριο που προκαλεί την οδοντική πλάκα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν βουρτσίζουν σωστά τα δόντια τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοση της καταπολέμησης του βακτηρίου. Για να ξεκινήσετε, θα πρέπει να επιλέξετε μια οδοντόβουρτσα με στρογγυλές και μαλακές τρίχες ώστε να προστατεύεται ο ιστός των ούλων σας. Επιλέξτε μια οδοντόκρεμα με φθόριο που να φέρει σφραγίδα έγκρισης.

Κατά το βούρτσισμα να κρατάτε την οδοντόβουρτσα όπως το μολύβι και να κάνετε μικρές κυκλικές κινήσεις πάνω από κάθε ένα ή δυο δόντια κάθε φορά.

Να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα

Εξαλείψτε εύκολα και μόνοι σας την οδοντική πλάκα

Το οδοντικό νήμα για πολλούς ανθρώπους δεν αποτελεί μέρος της τακτικής στοματικής τους υγιεινής καθώς δεν γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο για την εξάλειψη των περισσότερων βακτηρίων. Όπως και το βούρτσισμα έτσι και το οδοντικό νήμα είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείτε σωστά για να έχετε καλά αποτελέσματα. Κόβετε περίπου 45 cm οδοντικό νήμα, τυλίγετε την κάθε άκρη στα δάχτυλά σας (2,5 cm περίπου) και αρχίζετε να κινείτε με απαλές κινήσεις το οδοντικό νήμα ανάμεσα στα δόντια σας, προς τα κάτω στα πάνω δόντια και προς τα πάνω στα κάτω δόντια.

Να ξεπλένετε τα δόντια σας μεταξύ των γευμάτων

Μετά το φαγητό είναι πολύ σημαντικό να ξεπλένετε το στόμα σας καθώς με αυτό τον τρόπο τα μικρά κομμάτια φαγητού που παραμένουν ανάμεσα στα δόντια σας θα αφαιρούνται εύκολα. Για να το κάνετε αυτό χρησιμοποιείτε ένα στοματικό διάλυμα του εμπορίου ή φτιάξτε ένα μόνοι σας με αναλογία 50/50 νερό και υπεροξείδιο του υδρογόνου (με χαμηλή συγκέντρωση: 0.2% – 0.8%).

Σπιτικές θεραπείες για την αφαίρεση της οδοντικής πλάκας

Αν η οδοντική πλάκα έχει ήδη επηρεάσει την υγεία του στόματός σας, αυτές οι σπιτικές θεραπείες θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμες για την καταπολέμησή της.

Συνταγή 1

Εξαλείψτε εύκολα και μόνοι σας την οδοντική πλάκα

Για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή θα χρειαστείτε 15 gr από το κέλυφος των καρυδιών και λίγο νερό. Τοποθετείτε τα κελύφη μέσα στο νερό και τα αφήνετε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια, τα αφήνετε να σταθούν και μουλιάζετε σε αυτό το μείγμα την οδοντόβουρτσά σας. Βουρτσίζετε απαλά τα δόντια σας με αυτό το μείγμα για 3 λεπτά και επαναλαμβάνετε τη θεραπεία τρεις φορές την ημέρα.

Συνταγή 2

Αυτή η συνταγή συνδυάζει τις ιδιότητες των ηλιόσπορων με άνθη λάιμ για τη βελτίωση της υγείας των δοντιών σας. Για να τη φτιάξετε, μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά 2 κουταλιές του γλυκού ηλιόσπορους με 2 κουταλιές του γλυκού άνθη λάιμ σε 1/2 λίτρο νερό. Τα αφήνετε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά και στη συνέχεια βουρτσίζετε τα δόντια σας με αυτό το μείγμα, μετά από κάθε γεύμα.

Συνταγή 3

Εξαλείψτε εύκολα και μόνοι σας την οδοντική πλάκα

Το μηλόξυδο αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα για την καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν οδοντική πλάκα. Μια επιλογή είναι να πλένετε το στόμα σας με μηλόξυδο και να το ξεπλένετε άμεσα με νερό. Άλλη μια επιλογή είναι να φτιάξετε ένα μείγμα με νερό και μηλόξυδο με αναλογία 50/50 το οποίο θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε σαν στοματικό διάλυμα.

Συνταγή 4

Αυτή η τελευταία θεραπεία περιλαμβάνει ένα μείγμα με μιάμιση κουταλιά της σούπας φύλλα βουνίσιας αρτεμισίας με 2 κουταλιές της σούπας κρασί που έχει υποστεί ζύμωση. Αφήνετε το μείγμα να σταθεί για 2 ώρες περίπου, το στραγγίζετε και το χρησιμοποιείτε για να βουρτσίσετε τα δόντια σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.