15 συμβουλές για ταξίδια με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Σε κάθε ταξίδι πρέπει πάντα να λαμβάνετε προφυλάξεις και πολύ περισσότερο αν έχετε κάποια πάθηση. Διαβάστε παρακάτω και θα σας πούμε τι πρέπει να κάνετε όταν ταξιδεύετε με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
15 συμβουλές για ταξίδια με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όταν πάσχετε από μια χρόνια πάθηση, οι διακοπές πρέπει πάντα να είναι καλά σχεδιασμένες. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο αν ταξιδεύετε με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Εξάλλου, κάθε λεπτομέρεια μετράει.

Η πάθηση αυτή παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα όπως πόνο, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά προκαλούν δυσφορία στο άτομο, το οποίο μπορεί να υποφέρει από άγχος ή στρες όταν παίρνει το αεροπλάνο ή ταξιδεύει με χερσαία μέσα μεταφοράς.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απέχετε από τις διακοπές. Απλώς πρέπει να λάβετε ορισμένα μέτρα. Επομένως, αυτές οι συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες.

Τι είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου;

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, γνωστή ως IBD ή IBS, είναι μια χρόνια πάθηση. Επηρεάζει το παχύ έντερο και μπορεί να παρουσιαστεί σε δύο τύπους:

Όσον αφορά τα αίτια, φαίνεται ότι εμφανίζεται λόγω συνδυασμού διαφόρων παραγόντων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται φυσικοί παράγοντες (προβλήματα κινητικότητας του εντέρου), νευρολογικοί παράγοντες (δυσλειτουργία στην αλληλεπίδραση εντέρου-εγκεφάλου) και ψυχολογικοί παράγοντες (στρεσογόνες καταστάσεις).

Σύμφωνα με ανασκόπηση του 2017, ο επιπολασμός της εκτιμάται σε 0,3% παγκοσμίως. Ωστόσο, οι τιμές αυτές ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή.

Επιπλέον, τα συμπτώματα της ΦΝΕ ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Φούσκωμα
 • Πόνος στην κοιλιά
 • Τροποποιημένη εντερική διέλευση
 • Κοιλιακή διάταση ή φούσκωμα
 • Μεταβλητές κενώσεις (υδαρείς ή μικρές και σκληρές)

Η θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου περιλαμβάνει συνήθως αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδίως στη διατροφή, και σωματική άσκηση. Επίσης, συνήθως περιλαμβάνει υποστηρικτική θεραπεία για την καταπολέμηση του στρες και τη χρήση σπασμολυτικών φαρμάκων και προκινητικών. Επί του παρόντος, συνιστώνται επίσης προβιοτικά, καθώς και βιολογική θεραπεία.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο στην κοιλιά

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές αν ταξιδεύετε με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Όταν ταξιδεύετε με ΦΝΕ, οι αλλαγές στη ρουτίνα, το άγχος και άλλοι παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Για να το αποφύγετε αυτό και να απολαύσετε το ταξίδι σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές.

1. Μιλήστε στο γιατρό σας

Η ΦΝΕ δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την κατάστασή σας. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε στο γιατρό για τον αντίστοιχο έλεγχο.

Επίσης, ο γιατρός θα πρέπει να ενημερωθεί για τον προορισμό, τη διάρκεια και την εκτιμώμενη ημερομηνία του ταξιδιού, ώστε να μπορέσει να κάνει συστάσεις σχετικά με την πρόσθετη θεραπεία.

Consulta antes de viajar con enfermedad inflamatoria intestinal.
Είναι καλύτερο να προγραμματίσετε μια διαβούλευση πριν από το ταξίδι, ώστε να πάρετε τις συνταγές που εξασφαλίζουν επαρκή προμήθεια φαρμάκων κατά τη διάρκεια των διακοπών.

2. Επιλέξτε έναν φιλικό προορισμό

Όταν αποφασίζετε να ξεκινήσετε ένα ταξίδι, η επιλογή της τοποθεσίας είναι κρίσιμη. Όταν ταξιδεύετε με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, φιλικός προορισμός σημαίνει ένα μέρος όπου υπάρχουν καλές συνθήκες υγιεινής και το φαγητό ή το νερό δεν θα προκαλέσει προβλήματα.

3. Εντοπίστε τα κοντινά νοσοκομεία που θα βοηθήσουν στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Μόλις επιλεγεί ο προορισμός, ενημερωθείτε για τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Μάθετε πόσο μακριά βρίσκονται, πώς μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτές και ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας (ιατρικές ειδικότητες).

4. Συνάψτε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Για να είστε πιο προστατευμένοι, μια επιλογή είναι να συνάψετε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας με διεθνή κάλυψη, το οποίο θα καλύπτει πιθανά ιατρικά έξοδα για νοσηλεία, φάρμακα, εξετάσεις και μεταφορές.

5. Όταν ταξιδεύετε με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, προγραμματίστε τα πάντα καλά

Κάθε ταξίδι πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένο όταν πάσχετε από μια χρόνια ασθένεια. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε με τις προετοιμασίες το συντομότερο δυνατό, προβλέποντας τα πάντα. Αν δεν επιλύσουμε ορισμένες λεπτομέρειες στην αρχή, αυτό μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη των διακοπών.

Για παράδειγμα, φανταστείτε έναν περισπασμό που μας κάνει να ξεχάσουμε τα φάρμακα. Κάντε μια λίστα και ελέγξτε τι λείπει και τι είναι έτοιμο κατά τον προγραμματισμό.

6. Συμπεριλάβετε ιατρική έκθεση

Θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας στις αποσκευές σας και κατά προτίμηση στην χειραποσκευή σας μια ιατρική έκθεση. Θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον ασθενή, την ασθένεια, τα φάρμακα και τον τρόπο επικοινωνίας με τον θεράποντα επαγγελματία.

Αυτό είναι επίσης χρήσιμο σε περίπτωση που πρέπει να εξηγήσετε γιατί ταξιδεύετε με ορισμένα φάρμακα.

7. Να έχετε πάντα τα φάρμακα στη χειραποσκευή σας

Αντίστοιχα, τα φάρμακα, ειδικά εκείνα που μπορεί να απαιτούνται με κάποια επείγουσα ανάγκη σε περίπτωση κάποιας παρόξυνσης, πρέπει να βρίσκονται στη χειραποσκευή και ποτέ στη βαλίτσα.

8. Να έχετε μαζί σας επαρκείς δόσεις όταν ταξιδεύετε με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Όταν πρόκειται για τα φάρμακα που παίρνουμε, πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε την απαραίτητη ποσότητα, ανάλογη με τον αριθμό των ημερών που πρόκειται να ταξιδέψουμε και λίγο παραπάνω, για κάθε περίπτωση.

9. Ερευνήστε τις εναλλακτικές ονομασίες των φαρμάκων

Είναι επίσης απαραίτητο να μάθουμε ποιες είναι οι ονομασίες που δίνονται στα φάρμακα που παίρνουμε στον προορισμό μας. Αν και πρέπει να ταξιδεύουμε με τα φάρμακά μας, καλό είναι να το γνωρίζουμε τα ονόματα των φαρμάκων στο μέρος που πάμε σε περίπτωση απώλειας αποσκευών.

10. Προβλέπουμε στάσεις για τουαλέτα κατά μήκος του δρόμου

Όταν ταξιδεύουμε από ξηράς, πρέπει να σκεφτούμε την πιθανότητα να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κάποια στιγμή τουαλέτα. Έτσι, είναι καλό να καθορίσουμε τη διαδρομή σηματοδοτώντας πού υπάρχουν πρατήρια καυσίμων, στάσεις στην άκρη του δρόμου ή χώροι ανάπαυσης για τους οδηγούς.

11. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή

Η διατροφή σε περιπτώσεις φλεγμονώδους νόσου του εντέρου είναι κάτι που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα. Ενώ για ορισμένους ασθενείς αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, άλλοι είναι πιο ευαίσθητοι.

Όταν ταξιδεύουμε, δεν είναι πάντα δυνατό να μεταφέρουμε και να ετοιμάζουμε το δικό μας φαγητό. Έτσι, όταν τρώτε κάπου, ρωτήστε ποια είναι τα συστατικά των πιάτων. Είναι επίσης καλό να μάθουμε εκ των προτέρων πώς παρασκευάζονται τα τυπικά φαγητά των τόπων που θα επισκεφθούμε.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν ορισμένα συμπτώματα. Αντίθετα, συνιστάται η κατανάλωση φυτικών ινών με μέτρο.

12. Αποφύγετε το street food, αν πάσχετε από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Αν και ο πειρασμός να δοκιμάσετε street food είναι μεγάλος, θα πρέπει να το αποφεύγετε για διάφορους λόγους. Ορισμένα εξωτικά τρόφιμα είναι ωμά και δεν υπάρχει επίσης καμία εγγύηση για την υγιεινή τους.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι τροφιμογενείς μολυσματικές ασθένειες είναι από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Και τα άτομα με ΦΝΕ μπορεί να είναι αρκετά ευάλωτα από αυτή την άποψη.

Traveling with inflammatory bowel
Το άτομο με ΦΝΕ δεν πρέπει να τρώει από πλανόδιους πωλητές. Είναι δύσκολο να διασφαλίσουμε την ποιότητα των συστατικών σε έναν προορισμό που δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων.

13. Καταναλώστε εμφιαλωμένο νερό

Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι, αλλά θα πρέπει κατά προτίμηση να πίνετε εμφιαλωμένο νερό. Αυτό γίνεται για να είστε πιο σίγουροι ότι είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλές ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένο νερό.

14. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Όταν σχεδιάζετε διακοπές, μπορεί να αγχωθείτε με τόσες πολλές λεπτομέρειες: διαβατήριο, εισιτήρια, βαλίτσες, παιδιά, κατοικίδια. Και αν ταξιδεύετε με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, θα πρέπει να προσθέσετε και τα φάρμακα.

Ωστόσο, πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι, γιατί το άγχος και το στρες μπορεί να πυροδοτήσουν εξάρσεις της ΦΝΕ.

15. Ταξίδια με φλεγμονώδες έντερο: Επισκεφθείτε το γιατρό σας κατά την επιστροφή σας

Κατά την επιστροφή σας, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Ο στόχος εδώ είναι να βεβαιωθείτε ότι η κατάσταση δεν έχει επιδεινωθεί. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ελέγξετε ότι όλα είναι εντάξει.

Δεν πρέπει να σταματήσετε να ταξιδεύετε ακόμα κι αν έχετε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Η τελευταία μας σύσταση είναι η εξής: ακόμη και αν έχετε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, δεν πρέπει να σταματήσετε να ταξιδεύετε. Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση και πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί της.

Εφόσον δεν υπάρχει πυρετός ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα που να συνιστά κάτι τέτοιο, το να κάνετε διακοπές και να αποσυνδεθείτε από τη ρουτίνα σας μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο και να βοηθήσει ακόμη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας.

Φυσικά, πρέπει να είστε ενήμεροι για τυχόν κρούσματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ωστόσο, λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα εμφάνισής της ή τις επιπτώσεις της.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cabezas Sánchez C. Enfermedades infecciosas relacionadas con el agua en el Perú. Simposio, Rev Peru Med Exp Salud Publica. 2018; 35(2): https://doi.org/10.17843/rpmesp.2018.352.3761.
 • Córdoba M, Del Coco V, Basualdo J. Agua y salud humana. Química Viva. 2010; 9(3): 105-119.
 • Oliva-Martínez M. Enfermedades infecciosas transmitidas por alimentos.Medimay. 2008; 14 (3): http://medimay.sld.cu/index.php/rcmh/article/view/327.
 • Ng S, Shi H, Hamidi N, et al. Worldwide incidence and prevalence of inflammatory bowel disease in the 21st century: a systematic review of population-based studies. The Lancet. 2017; 390(10114): 2769-2778.
 • Yamamoto-Furusho J. Tratamiento de la enfermedad inflamatoria intestinal. Revista de Gastroenterología de México. 2012; 77(S1): 39-41.
 • Zúñiga Carrasco I, Caro Lozano J. Enfermedades transmitidas por los alimentos: una mirada puntual para el personal de salud. Enf Inf Microbiol. 2017; 37(3): 95-104.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.