Βαριά Μυασθένεια: όσα πρέπει να ξέρετε

Η βαριά μυασθένεια προκαλεί συνήθως στους ασθενείς την απώλεια των εκφράσεων του προσώπου, μεταξύ άλλων. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τα πάντα γι' αυτή την ασθένεια.
Βαριά Μυασθένεια: όσα πρέπει να ξέρετε

Τελευταία ενημέρωση: 25 Ιανουαρίου, 2020

Η βαριά μυασθένεια είναι μια αυτοάνοση ασθένεια και χαρακτηρίζεται από την αδυναμία των εκούσιων μυών. Αυτή η πάθηση αναγκάζει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους μυϊκούς υποδοχείς οι οποίοι τους επιτρέπουν να κινούνται. Αυτό σημαίνει ότι διακόπτεται η σύνδεση μεταξύ των νεύρων και των μυών, αποτρέποντας τη σωστή τους λειτουργία.

Ο όρος βαριά μυασθένεια (myasthenia gravis) προέρχεται από τα Λατινικά και σημαίνει “σοβαρή μυϊκή αδυναμία”. Επηρεάζει περίπου 1 στους 5.000 ανθρώπους. Αν και μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, εμφανίζεται συχνότερα πριν τα 40 έτη στις γυναίκες και μετά τα 50 στους άνδρες.

Πρόκειται για μια πολύπλοκη ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία. Όμως, ορισμένοι τρόποι αντιμετώπισης βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτή την ασθένεια.

Βαριά μυασθένεια

Για να κατανοήσετε την ασθένεια, θα πρέπει πρώτα να σας εξηγήσουμε πώς λειτουργούν οι μύες.

Οι μύες δέχονται χημικά σήματα από άλλα νεύρα. Κανονικά, όταν κάνουμε μια εκούσια κίνηση, αυτές οι ουσίες απελευθερώνονται στις νευρικές απολήξεις. Οι ουσίες αυτές δρουν μέσα στους μυϊκούς υποδοχείς και η κίνηση εκτελείται με την επιθυμητή δύναμη και ακρίβεια.

Νευρικές απολήξεις

Όμως, η βαριά μυασθένεια προκαλεί βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα και επιτίθεται στους μυϊκούς υποδοχείς. Έτσι, δεν επιτρέπει στα χημικά να ενεργοποιήσουν τους μυς, προκαλώντας αδυναμία και κόπωση.

Αυτή η αδυναμία των μυών επιδεινώνεται μετά από ένα διάστημα δραστηριότητας. Η βαριά μυασθένεια επηρεάζει, συνήθως, μυς όπως αυτούς που ελέγχουν τις εκφράσεις του προσώπου, το μάσημα, ή την κατάποση. Μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τους αναπνευστικούς μύες.

Συμπτώματα

Όπως προαναφέραμε, η μυϊκή αδυναμία είναι το κύριο σύμπτωμα. Αυτή επιδεινώνεται όσο χρησιμοποιείται ένας μυς και βελτιώνεται με την ξεκούραση. Δυστυχώς, τα συμπτώματα χειροτερεύουν με τον καιρό, και μέσα σε λίγα χρόνια γίνονται αρκετά σοβαρά.

Αν και μπορεί να επηρεάζει πολλές ομάδες μυών, εκείνοι που επηρεάζονται περισσότερο είναι:

  • Οι μύες των ματιών. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από βαριά μυασθένεια έχουν προβλήματα όρασης όπως διπλωπία. Επίσης, υποφέρουν συνήθως από βλέφαρα που κρεμούν.
  • Πολλοί/ες ασθενείς δυσκολεύονται στην ομιλία. Έχουν επίσης απαλή, ένρινη φωνή.
  • Η διαδικασία κατάποσης. Αυτή η ασθένεια επηρεάζει απλές κινήσεις όπως το μάσημα ή την κατάποση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος πνιγμού όταν πίνετε ή όταν τρώτε.
  • Εκφράσεις του προσώπου. Οι ασθενείς συχνά δε μπορούν να χαμογελάσουν φυσιολογικά.
  • Επιπλέον, αδυναμία μπορεί να εκδηλωθεί και στα άκρα ή το λαιμό. Όταν συμβεί αυτό, επηρεάζεται η ικανότητα του/ης ασθενούς να περπατά ή να κρατά το κεφάλι σε μια φυσιολογική στάση, γι’ αυτό και έχει την τάση να γέρνει.
Γυναίκα με πόνο στο λαιμό

Βαριά μυασθένεια – Διάγνωση

Για να διαγνωστεί η ασθένεια ο/η γιατρός θα πρέπει να γνωρίζει όλα τα συμπτώματα του/ης ασθενούς και το ιατρικό ιστορικό. Έπειτα, θα πρέπει να γίνουν παθολογικές εξετάσεις. Επίσης, χρειάζονται πολλές επιπρόσθετες εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Παραδείγματος χάρη, οι γιατροί θα προχωρήσουν σε μια νευρολογική εξέταση για να ελέγξουν τη δύναμη των μυών, τα αντανακλαστικά, και τον συντονισμό, μεταξύ άλλων.

Και οι αιματολογικές εξετάσεις δίνουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη διάγνωση. Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, πρόκειται για μια αυτοάνοση ασθένεια, γι’ αυτό βρίσκονται συγκεκριμένα αντισώματα στο αίμα του/ης ασθενούς συνήθως. Οι γιατροί καταφεύγουν και σε άλλες εξετάσεις όπως:

  • Εξέταση με πάγο. Αυτή είναι χρήσιμη για άτομα με βλέφαρα που κρεμούν. Ο/η γιατρός τοποθετεί πάγο στο βλέφαρο για περίπου δύο λεπτά και έπειτα αναλύει την κίνηση της περιοχής.
  • Επαναληπτική διέγερση νεύρωνΜε αυτή την εξέταση στέλνονται ηλεκτρικοί παλμοί στα νεύρα για να φανεί αν διεγείρονται οι μύες.

Συμπέρασμα

Η βαριά μυασθένεια είναι μια πολύπλοκη ασθένεια η οποία προκαλεί αδυναμία στους μυς. Μπορεί να επηρεάζει διαφορετικά μέρη του σώματος όπως τα μάτια, τα άκρα, ή τους αναπνευστικούς μυς.

Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του/ης ασθενούς. Επίσης, δεν υπάρχει θεραπεία ακόμη, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να δείτε έναν/μία γιατρό αν εκδηλώσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα ώστε να σας δώσει την καταλληλότερη θεραπεία για τον έλεγχό του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.