Βερβένα ή Λουίζα: Περιγραφή, χαρακτηριστικά και χρήσεις της

Είστε εξοικειωμένοι με τα φαρμακευτικά φυτά; Ίσως θέλετε να συνεχίσετε να διαβάζετε αυτό το άρθρο καθώς πρόκειται να συζητήσουμε τις θρεπτικές ιδιότητες της βερβένα ή λουίζας.
Βερβένα ή Λουίζα: Περιγραφή, χαρακτηριστικά και χρήσεις της
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η βερβένα είναι ένα άγριο φαρμακευτικό φυτό που θεωρείται επεμβατικό σε ορισμένα οικοσυστήματα. Έχει πολλές εφαρμογές στην απλή ιατρική καθώς μπορεί να ρυθμίσει θετικά την κατάσταση του νου σας. Για αυτόν τον λόγο τα άτομα με επαναλαμβανόμενο άγχος και στρες τη χρησιμοποιούν συχνά.

Στη συνέχεια, θα σας πούμε για όλες τις πιθανές χρήσεις αυτού του φυτού – που προέρχονται από την Κεντρική Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να το εισαγάγετε στη διατροφή σας και να αρχίσετε να εκμεταλλεύεστε τις ιδιότητές του για την υγεία.

Βερβένα: Οφέλη για την υγεία

Αυτό το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί ως καθαριστικό βότανο από την αρχαιότητα. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι η πρόσληψή της έχει καταπραϋντική δράση. Γι ‘αυτό το λόγο οι άνθρωποι αρχίζουν να το χρησιμοποιούν για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Frontiers in Pharmacology, η βερβένα έχει αγχολυτικές και ηρεμιστικές ικανότητες. Αυτό επιτρέπει τη χρήση της σε διάφορες παθολογικές εικόνες που σχετίζονται με νευρικές διαδικασίες.

Παρ ‘όλα αυτά, οι ερευνητές πρέπει ακόμη να κάνουν περισσότερες κλινικές δοκιμές για να αξιολογήσουν την πιθανή αλληλεπίδρασή της με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ειδικά αυτά που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία αυτών των ψυχικών καταστάσεων.

Επιπλέον, αυτό το βότανο έχει αντισπασμωδικές και αντιδιαρροϊκές ιδιότητες, όπως αναφέρεται σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evidence-Based Integrative Medicine. Έτσι, μπορεί να βελτιώσει τις διαδικασίες οξείας διάρροιας, να μειώσει τον πόνο και τον κίνδυνο αφυδάτωσης που σχετίζεται με την απώλεια υγρών.

Τέλος, σημειώστε ότι η βερβένα έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι μειώνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με οδοντικά και στοματικά προβλήματα και μειώνει το πρήξιμο και τα συμπτώματα. Όχι μόνο αυτό, είναι μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία κατά του πόνου που προκαλείται από στοματικές παθολογίες.

βερβένα φυτό
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βερβένας την καθιστούν μια επιλογή για τον χρόνιο πόνο.

Ένα πιθανό αντιοξειδωτικό;

Υπάρχουν εικασίες σχετικά με την αντιοξειδωτική ικανότητα της βερβένας όταν καταναλώνεται ως έγχυση. Τα φυτοχημικά στη σύνθεσή της θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών. Επίσης, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σύνθετων ασθενειών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην καθυστέρηση των ρυτίδων γήρανσης. Ωστόσο, η επιστημονική βιβλιογραφία απέτυχε να αποδείξει αυτήν την ικανότητα μέχρι στιγμής. Στην πραγματικότητα, χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να εκτιμήσουμε, να αξιολογήσουμε και να δείξουμε τις επιπτώσεις της έγχυσης από βερβένα στην οξείδωση.

Τρόποι κατανάλωσης για τη βερβένα

Μπορείτε να βρείτε τη βερβένα, ως φαρμακευτικό βότανο, σε εξειδικευμένα καταστήματα. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να κάνετε μια πόσιμη έγχυση. Υπάρχουν επίσης συμπληρώματα που περιέχουν το αποξηραμένο φυτό σε κάψουλες. Αυτή η μορφή παρουσίασης είναι η πιο βολική όταν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε σε υψηλές δόσεις. Είτε αυτό είτε για τη μείωση του πόνου που προκαλείται από ουλίτιδα, για παράδειγμα.

Ωστόσο, είναι σπάνιο να τη χρησιμοποιήσετε ως καρύκευμα ή μπαχαρικό. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι πολύ νόστιμη και δεν συνδυάζεται καλά με τη δυτική γαστρονομία.

Παρ ‘όλα αυτά, μπορείτε να αγοράσετε έναν συνδυασμό φυτών που περιέχει αυτό το βότανο μεταξύ των συστατικών του σε πολλά παντοπωλεία και να κάνετε εγχύσεις με αυτό.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Δεν γνωρίζουμε πολλά για τις αλληλεπιδράσεις της βερβένα με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σε κάθε περίπτωση, και δεδομένης της δυνατότητάς της, είναι καλύτερο να αποφύγετε την κατανάλωσή της εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά.

Η τρέχουσα ιατρική βιβλιογραφία δεν προσφέρει πολλές πληροφορίες σχετικά με τα δραστικά συστατικά του φυτού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε την ασφάλειά της όταν αναμειγνύεται με φάρμακα, επομένως πάντα να είστε προσεκτικοί.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εισαγάγετε το φυτό στη διατροφή σας, αλλά μόνο εάν δεν έχετε χρόνια πάθηση ή σοβαρή παθολογία. Ως συνήθως, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που μπορεί να ξεκαθαρίσει τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να έχετε.

αιθέριο έλαιο βερβένα
Δεν γνωρίζουμε πολλά για τις αλληλεπιδράσεις της λουίζας με άλλα φάρμακα, οπότε να την καταναλώνετε με προσοχή.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες από τη βερβένα

Η βερβένα είναι ένα άγριο φαρμακευτικό φυτό με ορισμένες ιδιότητες που μπορούν να θεραπεύσουν συγκεκριμένες παθολογίες, ειδικά εκείνες φλεγμονώδους φύσης.

Τέλος, γνωρίζετε ότιμπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της οξείας διάρροιας. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα με την οποία να αξιολογηθεί το πραγματικό δυναμικό αυτού του βοτάνου, το πλαίσιο εφαρμογής του και οι περιορισμοί του.

Προς το παρόν, πρέπει να καταλήξουμε στη φυσική του μορφή και να το πιούμε ως έγχυση για να επωφεληθούμε από τις αντιφλεγμονώδεις και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες. Θυμηθείτε, συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Khan AW., Khan AU., Ahmed T., Antioconvulsant, anxiolytic, and sedative activities of verbena officinalis. Front Pharmacol, 2016.
  • Sisay M., Bussa N., Gashaw T., Evaluation of the antispasmodic an antisecretory activities of the 80 % methanol extracts of verbena officinalis L: evidence from in vivo antidiarrheal study. J Evid Based Integr Med, 2019.
  • Grawish ME., Anees MM., Elsabaa HM., Abdel Raziq M., et al., Short term effects of verbena officinalis Linn decoction on patients suffering from chronic generalized gingivitis: double blind randomized controlled multicenter clinical trial. Quintessence Int, 2016. 47 (6): 491-8.
  • Etou Ossibi, A. W., et al. “Anti-oxidative stress potentiality of aqueous extract of the leaves of Lippia multiflora Moldenke (Verbenaceae).” Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 5.6 (2016): 254-258.
  • da Silva, Alessandra P., et al. “Tyrosinase inhibitory activity, molecular docking studies and antioxidant potential of chemotypes of Lippia origanoides (Verbenaceae) essential oils.” PloS one 12.5 (2017): e0175598.
  • Almeida, Milene C., et al. “Genetic diversity and chemical variability of Lippia spp.(Verbenaceae).” BMC research notes 11.1 (2018): 725.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.