Τι είναι η βερβερίνη και ποια είναι τα οφέλη της;

Τα κύρια οφέλη της βερβερίνης είναι η μείωση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, η διευκόλυνση της απώλειας βάρους και η πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα άλλα οφέλη και τις παρενέργειές της.
Τι είναι η βερβερίνη και ποια είναι τα οφέλη της;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Andarcia

Τελευταία ενημέρωση: 20 Νοεμβρίου, 2023

Αν και η βερβερίνη σχετίζεται με τη θεραπεία του διαβήτη και τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, έχει και πολλά άλλα οφέλη. Πρόκειται για μια χημική ουσία που μπορεί να βρεθεί σε διάφορα φυτά, όπως στο βατόμουρο και στο φιλόδεντρο.

Είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Μάθετε τι είναι η βερβερίνη, πώς μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τις πιθανές παρενέργειές της.

Τι είναι η βερβερίνη και πώς δρα;

Η βερβερίνη είναι μια βιοδραστική ένωση που ανήκει στην ομάδα των αλκαλοειδών και υπάρχει σε διάφορα φυτά, κυρίως στην οικογένεια των Berberis. Πρόκειται για μια κίτρινη ουσία που έχει χρησιμοποιηθεί ως βαφή και έχει μακρά ιστορία στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Έχει αποδειχθεί ότι η βερβερίνη μπορεί να ωφελήσει τα διάφορα βιολογικά συστήματα του σώματος. Αυτό είναι δυνατό επειδή, μετά την κατάποση, λαμβάνει χώρα απορρόφηση και μεταφορά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Μόλις εισέλθει στα κύτταρα, η ένωση αυτή συνδέεται με άλλα μόρια και τα μεταβάλλει, όπως ακριβώς θα έκανε ένα φάρμακο.

Μια άλλη λειτουργία αυτής της ουσίας είναι η ενεργοποίηση ενός ενζύμου που βρίσκεται στα κύτταρα, το οποίο ονομάζεται AMP-ενεργοποιημένη πρωτεϊνική κινάση (AMPK). Γενικά, το ένζυμο αυτό βρίσκεται σε όργανα όπως ο εγκέφαλος, οι μύες, τα νεφρά, η καρδιά και το ήπαρ και είναι σημαντικό για τον έλεγχο του μεταβολισμού.

Berberine plant.
Η βερβερίνη δεν λαμβάνεται από ένα μόνο φυτό, πολλά λαχανικά περιέχουν την ουσία ως αλκαλοειδές.

Κύρια οφέλη της βερβερίνης

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική έχει χρησιμοποιήσει τη βερβερίνη στη θεραπεία πολλών παθήσεων. Σας παρουσιάζουμε ποια οφέλη αποδίδει η επιστήμη σε αυτή τη σημαντική χημική ουσία.

1. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια ασθένεια κατά την οποία ο ασθενής εμφανίζει υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ως αποτέλεσμα της αντίστασης στην ινσουλίνη ή της έλλειψής της. Αυτές οι υψηλές τιμές είναι ικανές να βλάψουν ιστούς και όργανα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biochemistry and Cell Biology έδειξε ότι η βερβερίνη μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Ομοίως, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Metabolism έδειξε ότι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη μετφορμίνη.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Endocrinology έδειξε ότι η βερβερίνη είναι σε θέση να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, να αυξήσει τη γλυκόλυση, να μειώσει την παραγωγή σακχάρου στο ήπαρ, να καθυστερήσει τη διάσπαση των υδατανθράκων στο έντερο και να αυξήσει τον αριθμό των καλών βακτηρίων του.

Τέλος, μια μελέτη σε 116 διαβητικούς ασθενείς που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism υπέδειξε ότι η κατανάλωση 1 γραμμαρίου βερβερίνης ημερησίως με άδειο στομάχι μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα κατά 20%. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι η ουσία αυτή μειώνει τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κατά 12% και τα λιπίδια όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

2. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Η βερβερίνη συνδέεται επίσης με την απώλεια βάρους. Μια μελέτη 12 εβδομάδων σε παχύσαρκα άτομα έδειξε ότι η λήψη 500 χιλιοστογραμμαρίων τρεις φορές την ημέρα οδήγησε σε απώλεια πάνω από 2 κιλά και 3,6% του σωματικού λίπους.

Ομοίως, μια άλλη μελέτη σε 37 άνδρες και γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο έδειξε ότι η λήψη 300 χιλιοστογραμμαρίων βερβερίνης 3 φορές την ημέρα μείωσε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από 31.5 σε 27,4 σε μόλις 3 μήνες.

Για τους ερευνητές, η απώλεια βάρους είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των λειτουργιών των ορμονών που ρυθμίζουν το λίπος (ινσουλίνη, αδιπονεκτίνη και λεπτίνη), καθώς και της αναστολής της ανάπτυξης των κυττάρων τους σε μοριακό επίπεδο. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες.

3. Μειώνει τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μια ανασκόπηση 11 μελετών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Planta Medica έδειξε ότι η βερβερίνη μπορεί να μειώσει τη συνολική χοληστερόλη κατά 0,61 mmol/L, να μειώσει την κακή χοληστερόλη (LDL) κατά 0.65 mmol/L, να μειώσει τα τριγλυκερίδια του αίματος κατά 0,50 mmol/L και να αυξήσει την καλή χοληστερόλη (HDL) κατά 0,05 mmol/L.

Είναι επίσης ικανή να μειώσει τα επίπεδα της απολιποπρωτεΐνης Β κατά 13-15%, μιας ουσίας που αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Ταυτόχρονα, αναστέλλει το ένζυμο PCSK9, το οποίο δημιουργεί μείωση της LDL χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος.

Ποια άλλα οφέλη παρέχει η βερβερίνη;

Η αποτελεσματικότητα αυτής της ένωσης κατά του διαβήτη τύπου 2 υπήρξε καθοριστική για την αύξηση των μελετών αυτής της ουσίας. Εκτός από αυτά που έχουν ήδη αναφερθεί, αυτά είναι μερικά από τα άλλα οφέλη της βερβερίνης:

 • ΚατάθλιψηΜια έρευν έδειξε ότι η βερβερίνη μπορεί να καταπολεμήσει αυτή τη διαταραχή.
 • Αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες: Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, η βερβερίνη αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες.
 • Λοιμώξεις: Η ουσία αυτή καταπολεμά επίσης επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα.
 • Καρδιακή ανεπάρκεια: Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η βερβερίνη βελτιώνει τα συμπτώματα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με αυτή την πάθηση.
Blood sugar levels.
Η πιο γνωστή και πιο μελετημένη χρήση της βερβερίνης είναι για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Συνιστώμενη δοσολογία και πιθανές παρενέργειες

Δεδομένου ότι οι επιδράσεις της βερβερίνης μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες, είναι απαραίτητο να κατανέμεται η συνιστώμενη δοσολογία σε πολλές λήψεις ανά ημέρα για να επιτευχθούν σταθερά επίπεδα στο αίμα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι η λήψη 3 δόσεων των 500 χιλιοστογραμμαρίων, η οποία βρίσκεται εντός του εύρους που χρησιμοποιείται για επιστημονικές μελέτες.

Οι παρενέργειες περιορίζονται σε προβλήματα πέψης, όπως εντερικές κράμπες, διάρροια, μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα και πόνος στο στομάχι. Επιπλέον, εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη λήψη.

Η βερβερίνη έχει πολλαπλές επιδράσεις

Η βερβερίνη είναι μια βιοδραστική ένωση που υπάρχει σε διάφορα φυτά και χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Τα οφέλη της περιλαμβάνουν τη μείωση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, τη διευκόλυνση της απώλειας βάρους και την πρόληψη της ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, όσοι επιθυμούν να καταναλώσουν την ουσία αυτή ως συμπλήρωμα μπορούν να προσλαμβάνουν από 900 έως 1500 mg ημερησίως.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Tillhon, M., Guamán Ortiz, L. M., Lombardi, P., & Scovassi, A. I. (2012). Berberine: new perspectives for old remedies. Biochemical pharmacology, 84(10), 1260–1267. https://doi.org/10.1016/j.bcp.2012.07.018
 • Yao, J., Kong, W., & Jiang, J. (2015). Learning from berberine: Treating chronic diseases through multiple targets. Science China. Life sciences, 58(9), 854–859. https://doi.org/10.1007/s11427-013-4568-z
 • Lee, Y. S., Kim, W. S., Kim, K. H., Yoon, M. J., Cho, H. J., Shen, Y., Ye, J. M., Lee, C. H., Oh, W. K., Kim, C. T., Hohnen-Behrens, C., Gosby, A., Kraegen, E. W., James, D. E., & Kim, J. B. (2006). Berberine, a natural plant product, activates AMP-activated protein kinase with beneficial metabolic effects in diabetic and insulin-resistant states. Diabetes, 55(8), 2256–2264. https://doi.org/10.2337/db06-0006
 • Chang, W., Chen, L., & Hatch, G. M. (2015). Berberine as a therapy for type 2 diabetes and its complications: From mechanism of action to clinical studies. Biochemistry and cell biology = Biochimie et biologie cellulaire, 93(5), 479–486. https://doi.org/10.1139/bcb-2014-0107
 • Yin, J., Xing, H., & Ye, J. (2008). Efficacy of berberine in patients with type 2 diabetes mellitus. Metabolism: clinical and experimental, 57(5), 712–717. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2008.01.013
 • Pang, B., Zhao, L. H., Zhou, Q., Zhao, T. Y., Wang, H., Gu, C. J., & Tong, X. L. (2015). Application of berberine on treating type 2 diabetes mellitus. International journal of endocrinology, 2015, 905749. https://doi.org/10.1155/2015/905749
 • Zhang, Y., Li, X., Zou, D., Liu, W., Yang, J., Zhu, N., Huo, L., Wang, M., Hong, J., Wu, P., Ren, G., & Ning, G. (2008). Treatment of type 2 diabetes and dyslipidemia with the natural plant alkaloid berberine. The Journal of clinical endocrinology and metabolism, 93(7), 2559–2565. https://doi.org/10.1210/jc.2007-2404
 • Hu, Y., Ehli, E. A., Kittelsrud, J., Ronan, P. J., Munger, K., Downey, T., Bohlen, K., Callahan, L., Munson, V., Jahnke, M., Marshall, L. L., Nelson, K., Huizenga, P., Hansen, R., Soundy, T. J., & Davies, G. E. (2012). Lipid-lowering effect of berberine in human subjects and rats. Phytomedicine : international journal of phytotherapy and phytopharmacology, 19(10), 861–867. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2012.05.009
 • Yang, J., Yin, J., Gao, H., Xu, L., Wang, Y., Xu, L., & Li, M. (2012). Berberine improves insulin sensitivity by inhibiting fat store and adjusting adipokines profile in human preadipocytes and metabolic syndrome patients. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2012, 363845. https://doi.org/10.1155/2012/363845
 • Zhou, L. B., Chen, M. D., Wang, X., Song, H. D., Yang, Y., Tang, J. F., Li, F. Y., Xu, M. Y., & Chen, J. L. (2003). Zhonghua yi xue za zhi, 83(4), 338–340.
 • Dong, H., Zhao, Y., Zhao, L., & Lu, F. (2013). The effects of berberine on blood lipids: a systemic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Planta medica, 79(6), 437–446. https://doi.org/10.1055/s-0032-1328321
 • Shidfar, F., Ebrahimi, S. S., Hosseini, S., Heydari, I., Shidfar, S., & Hajhassani, G. (2012). The Effects of Berberis vulgaris Fruit Extract on Serum Lipoproteins, apoB, apoA-I, Homocysteine, Glycemic Control and Total Antioxidant Capacity in Type 2 Diabetic Patients. Iranian journal of pharmaceutical research : IJPR, 11(2), 643–652.
 • Cameron, J., Ranheim, T., Kulseth, M. A., Leren, T. P., & Berge, K. E. (2008). Berberine decreases PCSK9 expression in HepG2 cells. Atherosclerosis, 201(2), 266–273. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2008.02.004
 • Kulkarni, S. K., & Dhir, A. (2008). On the mechanism of antidepressant-like action of berberine chloride. European journal of pharmacology, 589(1-3), 163–172. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2008.05.043
 • Sun, Y., Xun, K., Wang, Y., & Chen, X. (2009). A systematic review of the anticancer properties of berberine, a natural product from Chinese herbs. Anti-cancer drugs, 20(9), 757–769. https://doi.org/10.1097/CAD.0b013e328330d95b
 • Li, Z., Geng, Y. N., Jiang, J. D., & Kong, W. J. (2014). Antioxidant and anti-inflammatory activities of berberine in the treatment of diabetes mellitus. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2014, 289264. https://doi.org/10.1155/2014/289264
 • Cernáková, M., & Kostálová, D. (2002). Antimicrobial activity of berberine–a constituent of Mahonia aquifolium. Folia microbiologica, 47(4), 375–378. https://doi.org/10.1007/BF02818693
 • Zeng, X. H., Zeng, X. J., & Li, Y. Y. (2003). Efficacy and safety of berberine for congestive heart failure secondary to ischemic or idiopathic dilated cardiomyopathy. The American journal of cardiology, 92(2), 173–176. https://doi.org/10.1016/s0002-9149(03)00533-2
 • Yin, J., Xing, H., & Ye, J. (2008). Efficacy of berberine in patients with type 2 diabetes mellitus. Metabolism: clinical and experimental57(5), 712–717. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2008.01.013

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.