Βιοψία σιελογόνων αδένων: Πότε γίνεται;

Η βιοψία σιελογόνων αδένων είναι μια ειδική εξέταση που επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση διηθητικών και καρκινικών καταστάσεων.
Βιοψία σιελογόνων αδένων: Πότε γίνεται;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 04 Μαρτίου, 2023

Οι αδένες είναι μια ομάδα οργάνων που ειδικεύονται στην παραγωγή και έκκριση ζωτικών ουσιών για το ανθρώπινο σώμα. Η μελέτη της ανατομίας και της λειτουργίας τους είναι χρήσιμη για τη διάγνωση ορισμένων ασθενειών. Σας ενδιαφέρει να μάθετε πότε πραγματοποιείται η βιοψία σιελογόνων αδένων; Εδώ θα σας πούμε.

Οι σιελογόνοι αδένες βρίσκονται στο στόμα και στο ανώτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα και η βασική τους λειτουργία είναι η παραγωγή σάλιου για την πέψη. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι, λόγω της αγγείωσης και της ανατομίας τους, είναι επιρρεπείς σε πολλαπλές φλεγμονώδεις και διηθητικές καταστάσεις και η δυσλειτουργία τους αποτελεί σήμα κινδύνου για την υποψία ορισμένων διαταραχών.

Τι είναι η βιοψία σιελογόνων αδένων;

Από ανατομικής και λειτουργικής άποψης, οι σιελογόνοι αδένες διακρίνονται σε μείζονες και ελάσσονες ή επικουρικούς αδένες. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από τον παρωτιδικό αδένα, που βρίσκεται στον μασητήρα μυ, στη συνέχεια έχουμε τον υπογλώσσιο, κάτω από τη γλώσσα, και τον υπογνάθιο αδένα, που βρίσκεται στη βάση της στοματικής κοιλότητας.

Η βιοψία σιελογόνων αδένων συνίσταται στην ελεγχόμενη λήψη ενός μικρού τμήματος ιστού ή ολόκληρου του αδένα για την επακόλουθη ιστοπαθολογική μελέτη. Η εξέταση αυτή μπορεί να διενεργηθεί μόνο από εκπαιδευμένους επαγγελματίες και ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Βιοψία σιελογόνων αδένων: Πότε γίνεται;
Η παραγωγή σάλιου είναι δυνατή χάρη στους αδένες αυτούς, οι οποίοι κατανέμονται στην αρχική ζώνη του πεπτικού συστήματος, από το στόμα.

Πότε πρέπει να διενεργηθεί βιοψία;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βιοψία διενεργείται όταν υπάρχει κλινική υποψία όγκου ή διηθητικών διεργασιών στον ιστό. Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι όγκοι των σιελογόνων αδένων αντιπροσωπεύουν έως και το 5% των όγκων της κεφαλής και του τραχήλου, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι καλοήθεις.

Υπό αυτή την έννοια, η βιοψία του αδένα καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό του τύπου της βλάβης και, βάσει του αποτελέσματος αυτού, τον καθορισμό της ιατρικής πορείας που πρέπει να ακολουθηθεί. Ομοίως, η εξέταση συνιστάται συνήθως όταν οι γιατροί υποπτεύονται αποφρακτική διαδικασία στην αποχέτευση των αδένων.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι συγγραφείς αναφέρουν ότι η βιοψία σιελογόνων αδένων αποτελεί ένα από τα κύρια κριτήρια για τη διάγνωση του συνδρόμου Sjögren. Πρόκειται για ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργία στην έκκριση σάλιου και δακρύων από τους αδένες.

Προετοιμασίες για την εξέταση

Δεν απαιτούνται ειδικές προετοιμασίες για τη διενέργεια της βιοψίας. Ωστόσο, συνιστάται να μην καταναλώνετε φαγητό ή ποτό για 6 έως 8 ώρες πριν από την εξέταση.

Επιπλέον, ο ειδικός μπορεί να υποδείξει την προσωρινή διακοπή των αντιπηκτικών φαρμάκων μερικές ημέρες πριν από την εξέταση, εάν ο ασθενής λαμβάνει αυτού του είδους τα φάρμακα.

Πώς πραγματοποιείται η βιοψία σιελογόνων αδένων;

Η βιοψία σιελογόνων αδένων πραγματοποιείται συνήθως σε ιατρείο. Η τεχνική επιλογής είναι η βιοψία με αναρρόφηση με λεπτή βελόνα. Η τελευταία διευκολύνει την εξαγωγή μικρού δείγματος σιελογόνου αδένα χωρίς να προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Για τη λήψη του δείγματος, η περιοχή που θα προσεγγιστεί πρέπει πρώτα να καθαριστεί και να αποστειρωθεί με ισοπροπυλική αλκοόλη. Στη συνέχεια, θα χορηγηθεί ένα τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει και να εξαλείψει τον πόνο στην περιοχή. Ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ένα μικρό τσίμπημα και στη συνέχεια να χάσει την ευαισθησία του.

Αφού προετοιμαστεί η περιοχή, ο ειδικός θα εισάγει τη βελόνα βιοψίας μέχρι να φτάσει στον προς αξιολόγηση σιελογόνο αδένα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ελαφρά πίεση ή δυσφορία για 1 έως 2 λεπτά. Στη συνέχεια θα αναρροφηθεί και θα αφαιρεθεί ένα μικρό τμήμα του αδενικού ιστού για να σταλεί στο εργαστήριο.

Στην περίπτωση βιοψίας σιελογόνου αδένα για το σύνδρομο Sjögren, είναι πιθανό να απαιτηθεί περαιτέρω χορήγηση αναισθητικού και να ληφθούν πολλαπλά δείγματα ιστού από διαφορετικούς αδένες. Στο πλαίσιο αυτό, ενδέχεται να τοποθετηθούν μερικά ράμματα στο σημείο προσέγγισης. Η περιοχή μπορεί να είναι ευαίσθητη και κόκκινη για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση.

Ανάλυση των αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης δίνονται από εξειδικευμένο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Κανονικά, ο αδενικός ιστός είναι άθικτος και χωρίς ανώμαλες αναπτύξεις ή ενδείξεις καρκινικών αλλοιώσεων.

Ωστόσο, η βιοψία σιελογόνου αδένα μπορεί να είναι θετική για φλεγμονώδεις διεργασίες, λοιμώξεις, διηθήσεις και πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων. Ομοίως, η κυτταρική δυσλειτουργία και η ατροφία των ιστών αποτελούν ενδείξεις του συνδρόμου Sjögren. Μια άλλη παθολογία που μπορεί να εντοπιστεί είναι η σαρκοείδωση.

Βιοψία σιελογόνων αδένων: Πότε γίνεται;
Η πιο γνωστή φλεγμονή των σιελογόνων αδένων είναι η παρωτίτιδα. Ωστόσο, δεν πρόκειται για διάγνωση που απαιτεί βιοψία.

Κίνδυνοι της βιοψίας σιελογόνων αδένων

Η βιοψία σιελογόνων αδένων είναι μια σχετικά ασφαλής διαδικασία με χαμηλό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών. Ορισμένοι από τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Λοίμωξη
  • Αιμορραγία
  • Αλλεργία στην αναισθησία
  • Τραυματισμός του τριδύμου ή του προσωπικού νεύρου
  • Μούδιασμα του χείλους ή του δέρματος του προσώπου

Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν ήπιο πόνο και δυσφορία τις ημέρες μετά την επέμβαση, οι οποίες μπορούν να ανακουφιστούν με παυσίπονα που δεν κυκλοφορούν στο φαρμακείο. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια εάν εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

Βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μετά τη βιοψία

Η βιοψία σιελογόνου αδένα είναι μια διαγνωστική διαδικασία για την αξιολόγηση της ανατομίας και της μικροσκοπικής λειτουργίας του αδενικού ιστού. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να ανιχνευθούν καρκινικές παθήσεις, καθώς και άλλες καταστάσεις, όπως το σύνδρομο Sjögren.

Η αυστηρή ιατρική παρακολούθηση μετά από κάθε τέτοια διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας
.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • León JA, Lorenty LW, Martínez FH. Biopsia de glándula salival menor en el diagnóstico confirmatorio del Síndrome de Sjögren y Amiloidosis. Cambios rev. méd. 2018; 17(2):89-94
  • Nazar G, Vial G, Ibarra A, Cabezas L. Tumores de cabeza y cuello. Revista Médica Clínica Las Condes. 2007; 18(4): 408-418.
  • Parra R, Polo J, Rojas A. Interpretación de la biopsia de glándula salival menor en el síndrome de Sjögren. Correlación clínico-patológica. Revista Colombiana de Reumatología. 2020; 27(52): 82-89.
  • Sánchez A, Martínez R. Enfermedades sistémicas que afectan a las glándulas salivares. Seminarios de la Fundación Española de Reumatología. 2010; 11(3): 94-99.
  • Santiago M, Seisdedos M, García N, Secco A. Frecuencia de complicaciones y rédito de la biopsia de glándula salival menor. 2012; 8(5): 255-258.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.