Η απίστευτη δύναμη της ασπιρίνης στον οργανισμό

Το ενεργό συστατικό της ασπιρίνης είναι αναγνωρισμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως βασικό φάρμακο. Πολύ πριν από αυτή την αναγνώριση, βρέθηκε ήδη σε φαρμακεία πρώτων βοηθειών σε εκατομμύρια σπίτια.
Η απίστευτη δύναμη της ασπιρίνης στον οργανισμό

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 28 Οκτωβρίου, 2022

Η απίστευτη δύναμη της ασπιρίνης. Τι γνωρίζετε για τη δύναμη της ασπιρίνης; Η ασπιρίνη είναι ένα περιζήτητο φάρμακο και καταναλώνεται πολύ σε όλο τον κόσμο. Το δραστικό συστατικό, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, περιέχει αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιπυρετικές δράσεις.

Είναι ένα χαμηλού κόστους φάρμακο και πωλείται ελεύθερα, χωρίς να χρειάζεται συνταγή. Ωστόσο, η δύναμη της ασπιρίνης μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό, τι νομίζετε.

Πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών χρησιμοποιούν ασπιρίνη για να αντιμετωπίσουν πονοκεφάλους ή μυϊκούς πόνους που προκαλούνται από άγχος ή στρες.

Επιπλέον, δρα για να απαλύνει ορισμένες ασθένειες και ανακουφίζει από τον πυρετό και άλλα συμπτώματα της γρίπης. Αυτές είναι μερικές από τις πιο συνήθεις χρήσεις από την εφεύρεσή της πριν από 120 χρόνια.

Κατά την τελευταία δεκαετία, έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και θεραπεία καρδιακών και εγκεφαλοαγγειακών προβλημάτων. Η ασπιρίνη βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές, καθώς αναστέλλουν την πρόσφυση των αιμοπεταλίων στα αιμοφόρα αγγεία.

Υπάρχουν πολλές χρήσεις για αυτό το φάρμακο. Μεταξύ άλλων, αποτελεί μέρος της αντιρευματικής αγωγής, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο που προκαλείται από αρθρίτιδα, λύκο και ψωριασική αρθρίτιδα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτές τις απίστευτες χρήσεις σε αυτό το άρθρο.

Ασπιρίνη: Ένα ισχυρό αναλγητικό

χάπια, αναλγητικό- δύναμη της ασπιρίνης

Αν δοθεί η σωστή δοσολογία από έναν ειδικό, η δύναμη της ασπιρίνης μπορεί να αποτρέψει την αποβολή λόγω του συνδρόμου Hughes .

Επίσης, συνταγογραφείται για τη θεραπεία των χολόλιθων, τον έλεγχο των ηπατικών όγκων και τη μείωση του κινδύνου του σακχαρώδους διαβήτη.

Λειτουργεί επίσης καλά όταν πρόκειται για σπάνιες ασθένειες όπως η νόσος Kawasaki (φλεγμονή των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων).

Επιπλέον, η ασπιρίνη έχει πολλές τοπικές χρήσεις. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας, του έρπητα, των ηλιακών εγκαυμάτων και των τσιμπημάτων των εντόμων.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη δημιουργία σπιτικών προϊόντων ομορφιάς για τα χείλη, το πρόσωπο, τα μαλλιά και τα πόδια.

Στο σπίτι, μπορείτε ακόμη και να το χρησιμοποιήσετε για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα πουκάμισα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να διαλύσετε μερικά χάπια στο νερό και να μουλιάσετε το πουκάμισο.

Όχι μόνο αυτό, αλλά και ως συντηρητικό για τα κομμένα φυσικά λουλούδια.

Τι πρέπει να ξέρω για τη δύναμη της ασπιρίνης;

χάπια χυμένα σε πάγκο- δύναμη της ασπιρίνης

Αυτό το πηκτικό δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του τελικού σταδίου της εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ή αλκοόλ. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας και αναιμίας κατά περισσότερο από 30%.

Η ασπιρίνη απαγορεύεται για άτομα που έχουν έλκη, ιδιαίτερα έλκη στομάχου ή έλκη των ματιών. Το οξύ που περιέχει μπορεί να κάνει την κατάσταση χειρότερη.

Οι γιατροί προτείνουν να παίρνετε την ασπιρίνη με το φαγητό και να την αραιώνετε. Θα πρέπει να τη πάρετε μόνο κάθε τέσσερις με έξι ώρες, για τρεις ή τέσσερις ημέρες, όχι παραπάνω. Αυτή είναι μια καλή συμβουλή εάν έχετε γρίπη, πυρετό ή γενικά δεν αισθάνεστε καλά.

Σε υψηλές δόσεις η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει «κουδούνισμα» στα αυτιά, ρήξη στομάχου και σύνδρομο Reye σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

Αν και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, η ασπιρίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται συνεχώς γι’ αυτόν τον λόγο. Εάν έχετε προβλήματα με την καρδιά, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει να παίρνετε μικρές ημερήσιες δόσεις ασπιρίνης.

Οι αντιπηκτικές και οι αντιφλεγμονώδεις δράσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση της νόσου του Alzheimer (ενεργεί ως νευροπροστατευτικό) και του AIDS (επιβραδύνει τον ιό HIV).

Παρενέργειες

χάπια πάνω σε καρδιογράφημα- δύναμη της ασπιρίνης

Αν και η ασπιρίνη έχει πολλά οφέλη για την υγεία, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη συχνή της χρήση και τις παρενέργειες. Πρώτα απ’όλα, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ μπορεί να προκαλέσει εσωτερική ή εγκεφαλική αιμορραγία.

Πολλοί επιστήμονες συζητούν εάν το φάρμακο αυτό πρέπει να παρέχεται μόνο σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων ή μόνο σε υγιείς ενήλικες.

Η λανθασμένη χρήση του μπορεί να ελαττώσει τη δράση του και να το μετατρέψει σε «εχθρό» της υγείας. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση ασπιρίνης ή οποιουδήποτε άλλου φαρμάκου πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Μορφές ασπιρίνης και η δύναμη της ασπιρίνης

ασπιρίνη σε κουτιά- δύναμη της ασπιρίνης

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ παρασκευάζεται από την Bayer Laboratories και διανέμεται παγκοσμίως σε διάφορες μορφές:

  • Σε κόκκους ή δισκία. Μπορείτε να το πάρετε με ή χωρίς νερό, σε αντίθεση με τα διαλυτά δισκία, τα οποία πρώτα πρέπει να διαλυθούν.
  • Διαλυτά δισκία με βιταμίνη C για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.
  • Άλλες μορφές ασπιρίνης είναι η ασπιρίνη που μπορείτε να μασήσετε, η οποία έχει γεύση πορτοκαλιού.
  • Η σύνθετη ασπιρίνη περιέχει επιπλέον συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση της γρίπης και του κρυολογήματος.

Σε όλες τις μορφές της, η επίδρασή της είναι άμεση και διαρκεί έως και 24 ώρες.

Το ενεργό συστατικό της ασπιρίνης είναι αναγνωρισμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως βασικό φάρμακο. Πολύ πριν από αυτή την αναγνώριση, βρέθηκε ήδη σε φαρμακεία πρώτων βοηθειών σε εκατομμύρια σπίτια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.