Οίδημα του μυελού των οστών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το οίδημα του μυελού των οστών είναι μια φλεγμονώδης διεργασία των οστών. Συχνά, προκαλεί πόνο κατά την άσκηση, ειδικά όταν είναι παρατεταμένης διάρκειας. Θέλετε να μάθετε παραπάνω; Συνεχίστε την ανάγνωση!
Οίδημα του μυελού των οστών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τελευταία ενημέρωση: 09 Μαΐου, 2021

Το οίδημα του μυελού των οστών είναι μια φλεγμονώδης διεργασία η οποία συμβαίνει, κυρίως, στο δοκιδωτό οστό. Με άλλα λόγια, προκαλείται στο εσωτερικό, σπογγώδες τμήμα των οστών. Τα αίτια κυμαίνονται από τραύματα μέχρι εκφυλιστικές ασθένειες. Μερικές φορές προκαλείται και σε όσους ξεκινούν έντονη φυσική άσκηση μετά από έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Το επιστημονικό περιοδικό Dolor, Investigación, Clínica y Terapéutica εξηγεί πως αυτή η παθολογία συναντάται συχνά στη ρευματολογία. Ο λόγος είναι πως υπάρχει μεγαλύτερη χρήση και διαθεσιμότητα μαγνητικών απεικονίσεων. Κατά συνέπεια, είναι ευκολότερη η αναγνώριση του προβλήματος.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της όμως;

Τι είναι το οίδημα του μυελού των οστών;

Με απλά λόγια, μπορούμε να πούμε ότι τα οστά αποτελούνται από δύο ιστούς οι οποίοι ξεχωρίζουν εύκολα. Ένας από αυτούς είναι το φλοιώδες οστό, το οποίο είναι φτιαγμένο από σκληρό και συμπαγές υλικό που περιβάλλει το εξωτερικό τείχος του σκελετού. Από την άλλη έχουμε το δοκιδωτό οστό, έναν περισσότερο σπογγώδη ιστό, μέρος του εσωτερικού σκελετικού υλικού.

Στο δοκιδωτό οστό, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αιμοφόρων αγγείων καθώς τα οστά πρέπει να θρέφονται και αυτά. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο FASTA University of Argentina, την φλεγμονή προκαλεί μια συσσώρευση υγρών μέσα στο δοκιδωτό οστό.

Το παραπάνω συμβαίνει συχνά επειδή τα αιμοφόρα αγγεία σπάνε και η αιμορραγία γίνεται μέσα στο οστό. Αιτία μπορεί να είναι επίσης και η συσσώρευση φλεγμονώδους υγρού μετά από τραυματισμό. Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το οίδημα του μυελού των οστών είναι ένα είδος μώλωπα μέσα στο οστό.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η πάθηση αυτή μπορεί να συμβεί και στο φλοιώδες οστό, παρότι δεν συμβαίνει συχνά. Ομοίως, είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως τα χαρακτηριστικά διαφέρουν ανάλογα την αντιστρεπτότητά του.

Έτσι, οι ειδικοί το χωρίζουν σε δύο μεγάλες ομάδες:

  1. Σύνδρομο παροδικού οιδήματος οστού (TBES): Πρόκειται για μια αναστρέψιμη φλεγμονώδη διαδικασία η οποία μειώνεται με τον χρόνο και με θεραπεία.
  2. Οστεονέκρωση: Αυτή προκαλεί τον θάνατο των κυττάρων που διαμορφώνουν τα οστά (οστεοκύτταρα). Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί τη θεωρούν μη αναστρέψιμη παθολογία.
Απεικόνιση οιδήματος του μυελού των οστών
Το οίδημα του μυελού των οστών είναι μια φλεγμονώδης διεργασία την οποία χαρακτηρίζει η συσσώρευση υγρών μέσα στο οστό.

Γιατί συμβαίνει το οίδημα του μυελού των οστών;

Όπως ίσως να περιμένατε, τα περισσότερα οιδήματα του μυελού των οστών είναι αποτέλεσμα τραυματισμών, πτώσεων, σωματικής υπερφόρτωσης, ή σωματικής καταπόνησης κατά τη γυμναστική. Το Reumatología del Hospital General de Elche μάς προειδοποιεί ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αίτια δεν είναι εντελώς ξεκάθαρα.

Παρότι η κύρια αιτία πρόκλησης είναι ένας σοβαρός τραυματισμός συνήθως, οι μικροτραυματισμοί που συνεχίζουν με τον καιρό, μπορούν να προκαλέσουν, επίσης, οίδημα του μυελού των οστών.

Παραδείγματος χάρη, σε έναν αγώνα δρόμου 10 χιλιομέτρων, ένα άτομο χτυπά το έδαφος περίπου 8.000 φορές. Κατά συνέπεια, αυτό επηρεάζει την εσωτερική δομή του οστού καθώς επίσης τους μυς και τους συνδέσμους.

Παρόλα αυτά, η άσκηση δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας ενεργοποίησης. Ασθένειες όπως οστεοαρθρίτιδα, αγγειακή νέκρωση (έλλειψη παροχής αίματος), οστεοπόρωση, ή το πολύπλοκο περιοχικό σύνδρομο πόνου, προάγουν και αυτές την εμφάνιση της φλεγμονής. Εν ολίγοις, οτιδήποτε αποδυναμώνει το οστό, το προδιαθέτει για σπάσιμο.

Οίδημα του μυελού των οστών – Τα συμπτώματα

Οι κλινικές εκδηλώσεις του οιδήματος του μυελού των οστών ίσως διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τη σοβαρότητά του. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical Rheumatologyτα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Τοπικό πόνο στην επηρεασμένη δομή του οστού.
  • Δυσφορία όταν λειτουργεί το τραυματισμένο οστό. Ο πόνος αυξάνεται με την άσκηση.
  • Όταν η αντιμετώπιση για τον τραυματισμό δεν γίνεται σωστά, ο πόνος εκτείνεται ακόμη και όταν ξεκουράζεται ο ασθενής.
  • Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, υπάρχει πιθανότητα το άτομο να βιώσει δυσφορία σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα.

Λόγω της φύσης τους, μπορείτε να μαντέψετε εύκολα πως το οίδημα του μυελού των οστών είναι συχνότερο στα γόνατα, στα μετατάρσια του ποδιού, ή στην πτέρνα. Επιπλέον, τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με την οστική δομή.

Διάγνωση

Αυτό το είδος τραυματισμού δεν είναι ορατό στην παραδοσιακή ακτινογραφία, γι’ αυτό είναι απαραίτητη μια μαγνητική. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι νέες τεχνικές όπως η Υπολογιστική Τομογραφία Διπλής Ενέργειας (DET), η οποία ανακατασκευάζει εικόνες από την αποσύνθεση των υλικών, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα εργαλεία για την ανίχνευση ενός οστικού οιδήματος.

Ποια είναι η θεραπεία για το οίδημα του μυελού των οστών;

Σύμφωνα με ειδικούς στην τραυματολογία, η θεραπεία περιλαμβάνει διάφορες φάσεις:

  • Η ξεκούραση είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τη βέλτιστη ανάρρωση. Για ν’ ανακουφιστείτε από οξεία συμπτώματα είναι σημαντική η χρήση πατερίτσας. Επίσης σημαντική είναι η μείωση της πίεσης και του φορτίου στο οστό για τέσσερις εβδομάδες.
  • Διάφορα φάρμακα μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν. Παραδείγματος χάρη, αναλγητικά για τον έλεγχο του πόνου, διφωσφονικά, βιταμίνες, και άλλα συμπλέγματα για την αύξηση της οστικής πυκνότητας ή ιλοπρόστη για την αγγειοδιαστολή.
  • Έπειτα από τα αρχικά ιατρικά στάδια, είναι καλό να γίνει φυσικοθεραπεία. Εδώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπείες με μαγνήτες, θερμοθεραπεία, χαλάρωση των μυών, άσκηση στο νερό, και άλλες τεχνικές.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ίσως είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο χειρουργείο. Είναι πιθανό να γίνει αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης με τη χρήση πολλαπλών διατρήσεων για την αποβολή του υγρού από το οστό.

Γιατρός εξετάζει ασθενή
Η θεραπεία για το οίδημα του μυελού των οστών έχει διάφορα στάδια. Αρχικά, η ξεκούραση είναι το κλειδί. Ωστόσο, στη συνέχεια, οι ειδικοί προτείνουν φυσικοθεραπεία.

Προληπτικά μέτρα

Όπως λέει η γνωστή παροιμία, “η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο“. Δε θα πρέπει να πιέζουμε το σώμα μας περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Επίσης, σε περιπτώσεις ακραίας σωματικής δραστηριότητας, είναι απαραίτητη η παρουσία ενός προπονητή ο οποίος θα ρυθμίζει την άσκηση.

Ταυτόχρονα, αν βιώσετε δυσφορία μετά το περπάτημα, το τρέξιμο, ή κάποια άλλη δραστηριότητα, θα πρέπει να πάτε στον γιατρό σας. Είτε πρόκειται για οίδημα του μυελού των οστών, είτε για κάταγμα, ή για διάστρεμμα, θα πρέπει να πάρετε μια έγκαιρη διάγνωση για να αντιμετωπίσετε γρήγορα το πρόβλημα και να αποτρέψετε τις επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.