Βουτυρικό οξύ: Οφέλη και επιδράσεις

Θα σας πούμε τι είναι το βουτυρικό οξύ και γιατί πρέπει να διασφαλιστεί η γένεσή του για να αποφευχθεί η ανάπτυξη φλεγμονωδών εντερικών παθολογιών. Διαβάστε παρακάτω.
Βουτυρικό οξύ: Οφέλη και επιδράσεις

Τελευταία ενημέρωση: 10 Αυγούστου, 2023

Το βουτυρικό οξύ είναι ένα από τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που έχουν αντιφλεγμονώδες δυναμικό και μπορούν να χρησιμεύσουν ως ενεργειακό υπόστρωμα για τα βακτήρια που ζουν στον πεπτικό σωλήνα. Δίνεται μεγάλη σημασία σε αυτές τις ενώσεις. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η διατήρηση ενός υγιούς μικροβιόκοσμου μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία μεσοπρόθεσμα.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να σημειωθεί ότι για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των πεπτικών διεργασιών, πρέπει να υπάρχει ποικιλομορφία των μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο. Διαφορετικά, θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια κατάσταση δυσβίωσης, με αυξημένη ζύμωση και εμφάνιση αερίων, κοιλιακού πόνου και διάρροιας.

Τι είναι το βουτυρικό οξύ;

Το βουτυρικό οξύ είναι ένα λιπαρό οξύ μικρής αλυσίδας που δημιουργείται από τη ζύμωση των διαλυτών ινών στο έντερο. Είναι το κύριο ενεργειακό υπόστρωμα στο παχύ έντερο και διεγείρει την απορρόφηση νατρίου και του νερού εκεί.

Βοηθά επίσης στον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που ζουν στο έντερο. Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Nutrients, θα μπορούσε να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη παθολογιών όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Γιατί έχει σημασία για την υγεία;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτού του είδους η ένωση έχει καθοριστική αντιφλεγμονώδη δράση. Ως εκ τούτου, προτείνεται ότι η παρουσία της σε επαρκείς ποσότητες θα ήταν καθοριστική για την αντιμετώπιση παθολογιών όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η νόσος του Crohn.

Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα στο περιοδικό Current Pharmaceutical Design. Μάλιστα, η συμπληρωματική χορήγηση του στοιχείου αυτού δοκιμάζεται για την πρόληψη και τη διαχείριση αυτών των παθολογιών.

Θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση ακόμη και στην ανοσολογική λειτουργία. Εξάλλου, οι μικροοργανισμοί στο γαστρεντερικό σύστημα αποτελούν ένα από τα πρώτα εμπόδια στην είσοδο τοξινών και παθογόνων μικροοργανισμών στη συστηματική κυκλοφορία. Εάν εξασφαλιστεί καλή πυκνότητα βακτηρίων, θα είναι λιγότερο πιθανό τα στοιχεία αυτά να μην περάσουν από το εντερικό επιθήλιο.

Intestinal microbiota.
Η ζωτικότητα του μικροβιόκοσμου σχετίζεται άμεσα με τη γενική ανθρώπινη υγεία.

Οι φυτικές ίνες και ο ρόλος τους

Είναι βασικό να διασφαλιστεί η κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών για την εδραίωση της γένεσης του βουτυρικού οξέος εσωτερικά. Μάλιστα, μελέτη στο περιοδικό Nature Reviews επιβεβαιώνει τις θετικές επιδράσεις στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Γενικά, η κατανάλωση βρώμης και μήλων συνιστάται ιδιαίτερα, καθώς περιέχουν δύο θετικές ουσίες: τις β-γλυκάνες και τις πηκτίνες. Χάρη σε αυτές, θα αποφευχθούν καταστάσεις δυσβίωσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φυτικές ίνες όχι μόνο προστατεύουν από μεταβολές στη μικροβιακή χλωρίδα, αλλά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της εισόδου της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό αποτρέπει σύνθετες μεταβολικές παθολογίες, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί η δύναμη των φυτικών ινών να δρουν στην όρεξη και τον κορεσμό. Μπορούν να αποτρέψουν την υπερφαγία (υπερβολική επιθυμία για κατανάλωση τροφής), η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενεργειακή ανισορροπία υπέρ της πρόσληψης.

Τα ίδια τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας προστατεύουν επίσης από όλα αυτά τα φαινόμενα. Ειδικά από τα μεταβολικά.

Some oats.
Η ενσωμάτωση των φυτικών ινών στη διατροφή έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι η σωστή διέγερση του μεταβολισμού του μικροβιόκοσμου.

Το βουτυρικό οξύ είναι μια ευεργετική ένωση

Το βουτυρικό οξύ είναι ένα από τα κύρια ενεργειακά υποστρώματα για τους μικροοργανισμούς που απαρτίζουν τον μικροβιόκοσμο. Είναι ένα στοιχείο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θα βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης διαφόρων χρόνιων και σύνθετων παθολογιών.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να συντίθεται σωστά, περιλαμβάνοντας επαρκή ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών στη διατροφή. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο γι’ αυτό από την κατανάλωση λαχανικών σε αφθονία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί με ένα προβιοτικό συμπλήρωμα ή να συμπεριληφθούν στη ρουτίνα περισσότερες τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Αυτό θα βελτιστοποιήσει τις πεπτικές διαδικασίες και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • McNabney SM, Henagan TM. Short Chain Fatty Acids in the Colon and Peripheral Tissues: A Focus on Butyrate, Colon Cancer, Obesity and Insulin Resistance. Nutrients. 2017;9(12):1348. Published 2017 Dec 12. doi:10.3390/nu9121348
  • Silva JPB, Navegantes-Lima KC, Oliveira ALB, et al. Protective Mechanisms of Butyrate on Inflammatory Bowel Disease. Curr Pharm Des. 2018;24(35):4154-4166. doi:10.2174/1381612824666181001153605
  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.