Νάτο, το παχύρρευστο ιαπωνικό τρόφιμο που παρέχει προβιοτικά

Το νάτο είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό τρόφιμο με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ένα από αυτά είναι η προβιοτική του δράση. Θα σας πούμε περισσότερα γι' αυτό και πώς να το τρώτε εδώ.
Νάτο, το παχύρρευστο ιαπωνικό τρόφιμο που παρέχει προβιοτικά
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Το νάτο είναι ένα ιαπωνικό τρόφιμο που παρασκευάζεται από ζυμωμένα φασόλια σόγιας με μοναδικά χαρακτηριστικά. Έχει μια οσμή που μοιάζει με αμμωνία, μια υφή που μοιάζει με βλέννα και μια γεύση που μόνο το 62% των Ιαπώνων απολαμβάνει. Ωστόσο, επειδή είναι ζυμωμένο, έχει αναγνωρισμένα οφέλη για την υγεία.

Αυτό το παραδοσιακό τρόφιμο έχει τρία είδη:

 1. Hamanatto.
 2. Itohiki.
 3. Daitokuji natto.

Το hamanatto και το daitokuji παρασκευάζονται με την προσθήκη μούχλας για 24 ώρες. Για το itohiki, προστίθενται βακτήρια και καλλιεργείται για 24 ώρες χωρίς την προσθήκη αλατιού.

Το κύριο πλεονέκτημά του, πάντα, είναι ότι είναι προβιοτικό. Εδώ θα αναλύσουμε το νάτο ως λειτουργικό τρόφιμο. Μην το χάσετε.

Τι είναι το νάτο;

Το νάτο είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό τρόφιμο που παρασκευάζεται από ζυμωμένα φασόλια σόγιας. Δεν παρασκευάζεται με οποιαδήποτε βακτήρια. Χρησιμοποιείται το Bacillus natto, το οποίο δίνει στο προϊόν το όνομά του.

Η υφή του είναι ζελατινώδης, σαν ένα είδος γλίτσας ή βλέννας. Η μυρωδιά του μοιάζει με αμμωνία και συνήθως σερβίρεται ξεχωριστά στα εστιατόρια, για να μην ενοχλεί τους υπόλοιπους πελάτες.

Αν και η γεύση του είναι λίγο πιο ευχάριστη από τη μυρωδιά του, λίγοι είναι αυτοί που το προτιμούν πραγματικά. Ωστόσο, καθώς θεωρείται ευεργετική τροφή, πολλοί είναι αυτοί που την καταναλώνουν.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων νάτο παρέχει τα εξής:

 • Θερμίδες: 211.
 • Πρωτεΐνη: 19 γραμμάρια.
 • Λιπαρά: 11 γραμμάρια.
 • Ζάχαρη: 13 γραμμάρια.
 • Φυτικές ίνες: 5,4 γραμμάρια.
 • Σύνθετοι υδατάνθρακες: 4,9 γραμμάρια.
 • Κορεσμένα λιπαρά: 1,6 γραμμάρια.
 • Βιταμίνη C: 13 χιλιοστόγραμμα.
 • Σίδηρος: 8,6 χιλιοστόγραμμα.
 • Κάλιο: 729 χιλιοστόγραμμα.
 • Ασβέστιο: 217 χιλιοστόγραμμα.
Νάτο, το παχύρρευστο ιαπωνικό τρόφιμο που παρέχει προβιοτικά
Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αυτού του πιάτου δεν είναι του γούστου όλων.

Ένα ιαπωνικό προβιοτικό

Όταν παρασκευάζεται το νάτο, ολόκληρα τα φασόλια σόγιας πλένονται και μουλιάζουν όλη τη νύχτα σε ζεστό νερό. Οι σπόροι αυτοί στη συνέχεια μαγειρεύονται για 20 έως 30 λεπτά σε χύτρα ταχύτητας.

Οι μαγειρεμένοι σπόροι αποθηκεύονται στους 45 βαθμούς Κελσίου πριν από τον εμβολιασμό του προβιοτικού βακτηριακού στελέχους. Στη συνέχεια αφήνονται να ζυμώσουν για 18 έως 20 ώρες.

Σε μελέτες σε ζώα έχει βρεθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, ενζυματικές και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες. Επιπλέον, σε μια θεραπεία για παχύσαρκα ποντίκια, το βακτήριο μπόρεσε να διαφοροποιήσει την εντερική χλωρίδα των εξεταζόμενων ατόμων.

Αλλά όχι μόνο αυτό, αλλά μείωσε σημαντικά το σωματικό βάρος των ζώων. Επιπλέον, μειώθηκαν τα τριγλυκερίδια και η ολική χοληστερόλη.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι αυτός ο βάκιλος λειτούργησε ως προβιοτικό όταν χρησιμοποιήθηκε σε ζωοτροφές χοίρων για 28 ημέρες. Για να επιβεβαιωθεί η θεωρία, 90 χοίροι ταΐστηκαν με Bacillus natto για 35 και 40 ημέρες. Οι συγγραφείς της δημοσίευσης τονίζουν το αντιβιοτικό δυναμικό του νάτο, καθώς και το γεγονός οτι η παρουσία του βάκιλλου εξουδετέρωσε την Escherichia coli.

Όμως δεν διεξήχθησαν όλες οι μελέτες σε ζώα. Μια άλλη, πιο πρόσφατη μελέτη, εξέτασε τις επιδράσεις στον ανθρώπινο εντερικό μικροβιόκοσμο από την κατανάλωση καψουλών νάτο.

Διαπιστώθηκε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των bifidobacteria στα άτομα που μελετήθηκαν. Τα bifidobacteria είναι μικροοργανισμοί που κατοικούν στη χλωρίδα του εντέρου και σχετίζονται με τη συνολική καλή υγεία. Μπορούν να διασπάσουν τις τροφές και να καταπολεμήσουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Άλλα οφέλη του νάττο

Το νάττο έχει και άλλα οφέλη, καθώς θεωρείται υπερτροφή. Ας δούμε αναλυτικά.

Θα μπορούσε να αναστείλει τις ιογενείς λοιμώξεις

Σε επιστημονικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με εκχύλισμα νάτο ανέστειλαν ιογενείς λοιμώξεις, όπως το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που οφείλεται στον κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και τον ερπητοϊό των βοοειδών 1 (BHV-1). Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτό επιτυγχάνεται με την αποικοδόμηση των ιικών σωματιδίων.

Μια άλλη μελέτη έδειξε πώς το ένζυμο νατοκινάση είναι σε θέση να καταστρέψει την πρωτεΐνη S του κορονωϊού. Η πρωτεΐνη αυτή είναι απαραίτητη για την είσοδο του ιού στα κύτταρα. Η ανάλυση έδειξε ότι η πρωτεΐνη S στην επιφάνεια των κυττάρων αποικοδομήθηκε όταν η ναττοκινάση προστέθηκε στο μέσο καλλιέργειας.

Θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων

Η έρευνα έδειξε ότι η ναττοκίνη, το πιο δραστικό συστατικό του νάτο, έχει ινωδολυτική δράση, αντιυπερτασική, υπολιπιδαιμική, αντιαθηροσκληρωτική, αντιαιμοπεταλιακή και νευροπροστατευτική δράση.

Πρώιμες μελέτες έδειξαν ότι η ναττοκίνη ενισχύει τις θρομβολυτικές δραστηριότητες. Προτείνεται ότι αυτό οφείλεται σε αντιθρομβωτικές, αντιπηκτικές, αντιοξειδωτικές και λιπιδαιμονοκατευναστικές επιδράσεις. Μια άλλη μελέτη περιέγραψε πώς η συμπληρωματική χορήγηση ναττοκίνης, 9 φορές ημερησίως, ήταν αποτελεσματική στην καταστολή της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης σε ασθενείς με αθηρωματικές πλάκες. Η θεραπεία με την ένωση διήρκεσε 26 εβδομάδες.

Έχει επίσης αναλυθεί η επίδραση της ναττοκίνης στην αρτηριακή υπέρταση. Η συμπληρωματική χορήγηση εφαρμόστηκε για 8 εβδομάδες σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση και διαπιστώθηκε ότι μειώθηκε τόσο η συστολική όσο και η διαστολική αρτηριακή πίεση.

Νάτο, το παχύρρευστο ιαπωνικό τρόφιμο που παρέχει προβιοτικά
Η καρδιαγγειακή επίδραση της τροφής δεν σχετίζεται με τις προβιοτικές της ιδιότητες. Θα μπορούσε να δράσει μέσω άλλων μηχανισμών.

Πώς να φτιάξετε σπιτικό νάτο;

Για την παρασκευή του νάτο θα πρέπει να χρησιμοποιείται το στέλεχος Bacillus subtilis natto, επειδή είναι αυτό που παράγει τη μοναδική και χαρακτηριστική ζύμωση του προϊόντος. Για το σκοπό αυτό απαιτούνται τα εξής συστατικά:

 • Νερό.
 • 500 γραμμάρια φασόλια σόγιας.
 • 1 γραμμάριο σπόρων Bacillus subtillis natto (ή επίσης 50 γραμμάρια ήδη παρασκευασμένου νάτο).

Αρχικά, όλα τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να βράσουν για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση. Αφού γίνει αυτό, τα φασόλια σόγιας μουλιάζουν για 12 ώρες, αν και πολλοί συνιστούν να τα αφήνουν μέχρι και μια ολόκληρη ημέρα.

Όταν βγουν από τη φάση του μαλακώματος, θα πρέπει να μαγειρευτούν για 15 λεπτά σε χύτρα ταχύτητας ή σε μέτρια φωτιά για 6 ώρες. Όταν μαγειρευτούν, αφαιρούνται από τη φωτιά, στραγγίζονται και αφήνονται να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ζεστό μέρος, μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία περίπου 50 βαθμών Κελσίου. Θα χρειαστείτε ένα θερμόμετρο.

Όταν φτάσουν σε αυτή τη θερμοκρασία θα πρέπει να προσθέσετε τα βακτήρια. Εάν δεν έχετε τη σκόνη Bacillus natto , μπορείτε να βάλετε 50 γραμμάρια παρασκευασμένου νάτο. Ανακατέψτε ώστε τα βακτήρια να ενσωματωθούν καλά με τη μαγειρεμένη σόγια.

Αφήστε το να ζυμωθεί σε σταθερή θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου για 24 ώρες. Μπορείτε να το τοποθετήσετε στο φούρνο για να επιτύχετε την ιδανική ζύμωση.

Όταν επέλθει η ζύμωση, είναι έτοιμο για κατανάλωση. Αν και πολλοί το αφήνουν να μαραθεί στο κρύο του ψυγείου για 1 έως 3 ημέρες ακόμα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.