Βιολογική θεραπεία για τη νόσο του Crohn

Η νόσος του Crohn προκαλεί τραυματισμούς στο πεπτικό σύστημα λόγω φλεγμονώδους διαδικασίας. Μάθετε σχετικά με τη βιολογική θεραπεία για τη νόσο του Crohn εδώ.
Βιολογική θεραπεία για τη νόσο του Crohn
Maryel Alvarado Nieto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maryel Alvarado Nieto.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η νόσος του Crohn είναι μία από τις δύο υποτροπιάζουσες παθήσεις που αναφέρονται συλλογικά ως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και οι επιλογές βιολογικής θεραπείας είναι οι τελευταίες καινοτομίες στον τομέα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης, επιταχύνοντας την έρευνα για την εξεύρεση αποτελεσματικών προσεγγίσεων. Μάθετε περισσότερα για τη νόσο του Crohn στο άρθρο.

Λόγω της συμπτωματολογίας της νόσου του Crohn, είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καθιέρωση αποτελεσματικής θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς.

Τι είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου;

Ο όρος φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΦΝΕ ) συγκεντρώνει δύο διαφορετικές καταστάσεις που έχουν χρόνια πορεία, αλλά με επαναλαμβανόμενα συμπτώματα. Πρόκειται για τη νόσο του Crohn (CD) και την ελκώδη κολίτιδα (UC).

Η ΦΝΕ προσβάλλει με παρόμοιο τρόπο τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ 20 και 30 ετών, αλλά μπορεί να διαγνωστεί ακόμη και στην παιδική ηλικία.

Νόσος του Crohn

Σε αυτή τη φλεγμονώδη διαδικασία προσβάλλονται διάφορα τμήματα του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων περιοχών του βλεννογόνου με φυσιολογικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να εντοπίζεται σε οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, αλλά είναι συχνότερη στο απομακρυσμένο τμήμα του λεπτού εντέρου και του παχέος εντέρου.

Η φλεγμονή στη νόσο του Crohn περιλαμβάνει συνήθως όλα τα στρώματα του εντερικού τοιχώματος, γι’ αυτό και ονομάζεται διατοιχωματική. Επιπλέον, εμφανίζονται ελκωτικές αλλοιώσεις ποικίλου βάθους, που της δίνουν μια εμφάνιση κυβόλιθου.

Όταν ενεργοποιείται αυτή η πάθηση, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η διάρροια και ο κοιλιακός πόνος. Αυτά μπορεί να συνοδεύονται από άλλες κλινικές εκδηλώσεις, όπως πυρετός, έμετος και απώλεια βάρους.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλοιώσεις που επηρεάζουν άλλα όργανα και συστήματα, αλλά εξακολουθούν να συνδέονται με την παθολογική διαδικασία της νόσου του Crohn:

 • Αρθροπάθειες
 • Στοματίτιδα
 • Οζώδες ερύθημα

Είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται διάφορες εξετάσεις για τις αλλοιώσεις που προκαλούν οποιαδήποτε ασθένεια στο πεπτικό σύστημα. Ορισμένες από αυτές τις εξετάσεις περιλαμβάνουν είναι οι εξής:

 • Ανίχνευση των αντισωμάτων p-ANCA και anti-Saccharomyces
 • Απλή ακτινογραφία κοιλίας
 • Κολονοσκόπηση και ειλεοσκόπηση
 • Κοιλιακό υπερηχογράφημα

Από την άλλη πλευρά, ο προσδιορισμός της φύσης της πάθησης είναι απαραίτητος για την ακριβή διάγνωση της νόσου του Crohn. Κυρίως για τη διαφοροποίηση των μικροσκοπικών αλλοιώσεων από εκείνες που προκαλούνται από την ελκώδη κολίτιδα.

Ελκώδης κολίτιδα

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση της ελκώδους κολίτιδας, η πιο συνηθισμένη εντόπιση είναι το ορθό, με την πάθηση να επεκτείνεται συχνά προς το παχύ έντερο. Ομοίως, σε αυτή τη φλεγμονώδη διαδικασία, δεν υπάρχουν περιοχές με φυσιολογικό βλεννογόνο που παρεμβάλλονται στις αλλοιωμένες περιοχές.

Colonoscopia para la enfermedad de Crohn.
Η κολονοσκόπηση επιτρέπει στους γιατρούς να πάρουν δείγματα για βιοψία του εντερικού βλεννογόνου.

Η πολυπαραγοντική προέλευση της νόσου του Crohn έχει οδηγήσει στη βιολογική θεραπεία

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι απαραίτητοι για να αναπτύξει ένα άτομο με ευάλωτο γενετικό στοιχείο τη νόσο του Crohn. Επιπλέον, υπάρχει ένας γενετικός παράγοντας που εμπλέκεται. Αυτό έχει οδηγήσει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι τα γονίδια εμπλέκονται στην εμφάνιση της πάθησης.

Μπορεί να υπάρχουν έως και 201 παράγοντες που εμπλέκονται στη γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη της ΦΝΕ.
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για ΦΝΕ. Η διατροφή των βιομηχανοποιημένων κοινωνιών, με πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες, φαίνεται επίσης να παίζει ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.

Τέλος, η μη φυσιολογική ανοσολογική απόκριση συμβάλλει στην ανάπτυξη της ΦΝΕ. Τα συστατικά του εντερικού τοιχώματος και η φυσιολογική βακτηριακή χλωρίδα που κατοικεί στον πεπτικό σωλήνα πυροδοτούν επίσης μια υπερβολική αντίδραση που δημιουργεί συνθήκες για τη φλεγμονώδη διαδικασία.

Θεραπευτικές επιλογές για τη νόσο του Crohn

Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος θεραπευτική αγωγή που να θεραπεύει τη νόσο του Crohn, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις που ελέγχουν την υποκείμενη φλεγμονώδη διαδικασία. Η επίτευξη πλήρους ύφεσης είναι ο ιδανικός στόχος των σημερινών θεραπευτικών σχημάτων.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο οι γιατροί να εξετάζουν κάθε περίπτωση σε ατομική βάση. Αυτό θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων, αλλά και τη θέση των βλαβών.

Μεταξύ των διαθέσιμων θεραπευτικών κατευθυντήριων γραμμών, χρησιμοποιείται η ακόλουθη κλίμακα:

 1. Αμινοσαλικυλικά φάρμακα όπως η μεσαλαζίνη
 2. Κορτικοστεροειδή φάρμακα όπως η πρεδνιζόνη
 3. Ανοσοκατασταλτικά όπως η αζαθειοπρίνη και η μεθοτρεξάτη
 4. Βιολογική θεραπεία με αντισώματα
 5. Χειρουργική επέμβαση

Είναι πάντα απαραίτητο να αξιολογείται η προηγούμενη φαρμακευτική αγωγή που χορηγήθηκε και η ανταπόκριση που επιτεύχθηκε με αυτήν. Αυτό καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό του βαθμού αποτελεσματικότητας μιας συγκεκριμένης θεραπείας. Συνεπώς, είναι δυνατή η σωστή επιλογή της θεραπευτικής αγωγής.

Σε ήπιες έως μέτριες καταστάσεις, η καλύτερη επιλογή είναι να ξεκινήσετε με αμινοσαλικυλικά. Στη συνέχεια, οι γιατροί συχνά προτείνουν σε ένα άτομο να προχωρήσει σε άλλα σχήματα. Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή.

Τι είναι η βιολογική θεραπεία για τη νόσο του Crohn;

Η βιολογική θεραπεία αποτελείται από μια ομάδα φαρμάκων των οποίων η δραστική ουσία λαμβάνεται με την επεξεργασία υλικού βιολογικής προέλευσης, δηλαδή ζωντανών οργανισμών. Αυτή η θεραπευτική επιλογή επιτρέπει τη διαχείριση ασθενειών που έχουν ανοσολογική συνιστώσα.

Στη θεραπεία της νόσου του Crohn με βιολογική θεραπεία, ορισμένες ενώσεις βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονώδους διαδικασίας. Μεταξύ αυτών των σχημάτων είναι τα ακόλουθα:

 • Αντισώματα κατά του TNF, συμπεριλαμβανομένων infliximab και adalimumab
 • Αντισώματα κατά της ιντεγκρίνης όπως το Vedolizumab
 • Αντισώματα κατά της ιντερλευκίνης όπως Ustekinumab

Η βιολογική θεραπεία δεν αποτελεί την πρώτη γραμμή θεραπείας για τη νόσο του Crohn.

Ωστόσο, υπάρχουν ειδικές καταστάσεις στις οποίες η προσφυγή σε αυτά τα φάρμακα είναι μια βιώσιμη επιλογή. Συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να συνιστάται όταν οι προσεγγίσεις με υψηλές δόσεις στεροειδών δεν παρουσιάζουν επαρκή ανταπόκριση (κορτικοαντίσταση). Μπορεί επίσης να είναι μια καλή ιδέα όταν μια νέα έξαρση (κορτικοεξάρτηση) εμφανίζεται ξανά μετά από ύφεση όταν η δόση μειώνεται.

Η τρέχουσα σύσταση σε αυτές τις δύσκολα διαχειρίσιμες περιπτώσεις είναι να υποδεικνύεται ανοσοκατασταλτική θεραπεία πριν από την έναρξη βιολογικής θεραπείας. Φυσικά, η εξατομικευμένη προσέγγιση στους ασθενείς βοηθά στον προσδιορισμό του ποιος μπορεί να έχει πραγματικό όφελος.

biological therapy for Crohn's disease
Η βιολογική θεραπεία είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά εξακολουθεί να έχει υψηλό κόστος και δεν ενδείκνυται σε όλους τους ασθενείς.

Οι κίνδυνοι της βιολογικής θεραπείας για τη νόσο του Crohn

Ο κύριος κίνδυνος είναι η αυξημένη ευπάθεια στην ανάπτυξη σοβαρών λοιμώξεων. Ο κίνδυνος αυτός παρατηρείται τόσο στη χρήση στεροειδών όσο και στη χρήση ανοσοκατασταλτικών.

Οποιαδήποτε λοιμώδης διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας ασυμπτωματικής φυματίωσης, θα πρέπει να αποκλείεται πριν από την έναρξη της βιολογικής θεραπείας.

Η παρακολούθηση είναι το κλειδί για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Έχει ανακαλυφθεί αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου σε ασθενείς με ΦΝΕ σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός εξαρτάται επίσης από τη διάρκεια και την έκταση της πάθησης, καθώς και από το ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου στην οικογένεια.

Λόγω της χρόνιας φύσης της πάθησης και αυτού του αυξημένου κινδύνου, συνιστάται η περιοδική επανεξέταση του ασθενούς, πέραν της καθιερωμένης θεραπείας. Αυτό περιλαμβάνει κολονοσκοπήσεις για την επίδειξη των αλλαγών του βλεννογόνου.

Αν και η θέση των τραυματισμών παραμένει συνήθως σταθερή, η σοβαρότητά τους μπορεί να ενταθεί με την πάροδο του χρόνου. Στην πραγματικότητα, το σύνηθες φλεγμονώδες πρότυπο κατά την έναρξη της νόσου μπορεί να εξελιχθεί με την πάροδο των ετών.

Επομένως, είναι σημαντικό να μην αμελείτε την υγεία σας, εάν έχετε νόσο του Crohn. Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να σας πει εάν είστε ή όχι καλός υποψήφιος για βιολογική θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mora, H.; Díaz, C.; Guedea, E.; Manejo de la Enfermedad de Crohn en la Era de la Terapia Biológica y Celular; Universidad de Zaragoza; 2019.
 • Adegbola, S. O., Sahnan, K., Warusavitarne, J., Hart, A., & Tozer, P. (2018). Anti-TNF therapy in Crohn’s disease. International journal of molecular sciences19(8), 2244.
 • Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
 • Sans, M.; Enfermedad de Crohn; Gastroenterología y Hepatología; 31 (Supl 4): 47 – 50; 2008.
 • Comisión Regional de Farmacia y Terapéutica. Consejería de Sanidad y Política Social. Región de Murcia; Documento de Consenso sobre el Uso de Terapia Biológica en el Tratamiento de la Enfermedad de Crohn; 2015.
 • Ginard, D.; Khorrami, S.; Pérez, L.; Tavio, E.; López, A.; García, M.; Muñoz, F.; Ibáñez, L.; Marín, I.; Guevara, J.; Casellas, F.; Eficacia y Efectividad de la Terapia Biológica en la Enfermedad Inflamatoria Intestinal. Estudio EFIFECT; Gastroenterología y Hepatología; 2016.
 • Engel, T., Yung, D. E., Ma, C., Pariente, B., WIls, P., Eliakim, R., … & Kopylov, U. (2019). Effectiveness and safety of Ustekinumab for Crohn’s disease; systematic review and pooled analysis of real-world evidence. Digestive and Liver Disease51(9), 1232-1240.
 • del Val, J. H., & Arce, N. M. (2005). Terapia biológica en el tratamiento de la enfermedad de Crohn fistulizante. Publicación de GETECCU para Formación Continuada, 102.
 • Carrasco, G.; Histología en la Enfermedad Inflamatoria Intestinal; Revista Médica Clínica Las Condes; 30 (4); 2019.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.