Πλήρες γάλα ή με χαμηλά λιπαρά; Ποιο είναι το καλύτερο;

Ποιες είναι οι διαφορές για το πλήρες γάλα και το γάλα με χαμηλά λιπαρά; Ποιο είναι πιο υγιεινό;
Πλήρες γάλα ή με χαμηλά λιπαρά; Ποιο είναι το καλύτερο;
Eliana Delgado Villanueva

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Θέλετε να μάθετε τι λένε οι νέες μελέτες σχετικά με τα υγιεινά οφέλη που έχουν το πλήρες γάλα και το γάλα χαμηλών λιπαρών; Αν ναι, συνεχίστε την ανάγνωση.

Ένα από τα πρώτα μέτρα που λαμβάνουν οι άνθρωποι όταν ξεκινούν μια δίαιτα αδυνατίσματος είναι να αντικαταστήσουν το πλήρες γάλα με ένα χαμηλών λιπαρών. Η λογική πίσω από αυτό είναι οι λιγότερες θερμίδες που οδηγούν σε απώλεια βάρους.

Από την άλλη, ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν το γάλα με χαμηλά λιπαρά επειδή τους αρέσει η γεύση του. Βρίσκουν το πλήρες γάλα πολύ δυνατό και βαρύ.

Όποιος και να είναι ο λόγος, είναι σημαντικό να αναλύουμε τις τροφές της καθημερινής μας διατροφής. Είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε αν το γάλα με χαμηλά λιπαρά είναι η καλύτερη εναλλακτική.

Πλήρες γάλα εναντίον γάλακτος με χαμηλά λιπαρά

Η κύρια διαφορά των δύο ειδών είναι πως το γάλα με χαμηλά λιπαρά περιέχει μικρότερο ποσοστό λιπαρών, όπως δηλώνει και το όνομά του. Έτσι, έχει λιγότερες θερμίδες.

Ωστόσο, όταν βγάζετε το λίπος γάλακτος από τη διατροφή σας, βγάζετε και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, και Ε. Σε κάθε περίπτωση, στην εποχή μας σχεδόν όλα τα γάλατα είναι ενισχυμένα και εμπλουτισμένα με πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Όμως, ποια εκδοχή είναι η πιο θρεπτική;

Ποιο είναι πιο θρεπτικό; Το πλήρες γάλα ή το γάλα με χαμηλά λιπαρά;

Γαλακτοκομικά προϊόντα πάνω σε τραπέζι
Η διαδικασία αποβουτύρωσης μπορεί να μειώσει τις βιταμίνες και το ασβέστιο, μειώνοντας έτσι τη θρεπτική αξία του γάλακτος.

Όπως προαναφέραμε, η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι το ποσοστό λίπους και το πόσο αυτό επηρεάζει τις θερμίδες και τη γεύση τους.

Επίσης, όταν χάνει το λίπος, το γάλα με χαμηλά λιπαρά χάνει και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες που είναι χαρακτηριστικές στο γάλα. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι βιταμίνες Α και D. Η βιταμίνη D είναι γνωστή ως καλσιφερόλη. Επιπλέον, χάνεται και μια μικρή ποσότητα βιταμίνης Ε ή τοκοφερόλης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Sergio Casalmiglia, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μπαρτσελόνα, χάνοντας αυτές τις βιταμίνες, οι άνθρωποι χάνουν και μέρος της δυνατότητας απορρόφησης ασβεστίουΟ λόγος είναι πως το πεπτικό σύστημα το συλλέγει καλύτερα με την παρουσία λίπους και βιταμινών γάλακτος.

Αυτή τη στιγμή, το επεξεργασμένο γάλα με χαμηλά λιπαρά δε διαφέρει πολύ αναφορικά με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες και την ποσότητα ασβεστίου που περιέχει επειδή προστίθενται σε αυτό βιταμίνες Α, D, και Ε. Όμως, το αν μπορείτε να τις απορροφήσετε είναι άλλο ζήτημα.

Αυτές οι βιταμίνες δεν είναι απαραίτητα συνθετικές, αλλά δεν προέρχονται και από το λίπος. Γι’ αυτό, και τα δύο είδη γάλακτος έχουν, στις μέρες μας, την ίδια περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, αλλά το ένα έχει λιγότερες θερμίδες.

Τι λένε οι μελέτες;

Μία μελέτη του 2017 η οποία δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Διατροφής αναφέρει ότι η πρόσληψη τυριού και γιαουρτιού από πλήρες γάλα δεν οδηγεί σε αύξηση του βάρους. Αντιθέτως, θα μπορούσε να την αποτρέψει στην πραγματικότητα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον διαβήτη. Αυτά είναι οφέλη τα οποία, σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι άνθρωποι καταναλώνουν προϊόντα με χαμηλά λιπαρά δε μπορούν να πάρουν.

Μια άλλη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση πλήρους γάλακτος αποτρέπει τον διαβήτη. Σε αυτή τη μελέτη αναλύθηκαν δείγματα αίματος 3.000 ανθρώπων άνω των 15 ετών. Βρέθηκε ότι τα άτομα που έπιναν πλήρες γάλα είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη.

Επιπλέον, ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο Mohammad Yakoob, δε βρήκε καμία σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης πλήρους γάλακτος και της παχυσαρκίας ή του διαβήτη στη μεγάλη ανάλυση των ιατρικών δεδομένων που έκανε στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, στην αξιολόγηση του, φαίνεται ότι όσοι άνθρωποι κατανάλωναν πλήρες γάλα προστατεύονταν.

Μελέτες σε παιδιά

Μαμά ταΐζει μωρό
Οι μελέτες δε συνδέουν το γάλα χαμηλών λιπαρών με το χαμηλό βάρος στα παιδιά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 ανέλυσε τη διατροφή 2.700 παιδιών από 2 ετών έως και 6 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που έπιναν πλήρες γάλα είχαν μικρότερη μάζα σώματος.

Ο Δρ. Dariush Mozaffarian λέει: “Πιστεύω ότι αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν πως χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην πολιτική που συνιστά τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών. Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι όσοι άνθρωποι καταναλώνουν πλήρες γάλα στη διατροφή τους είναι σε καλύτερη φόρμα απ’ όσους ακολουθούν μια διατροφή με γάλα χαμηλών λιπαρών.

Ελπίζουμε να αποκτήσατε μια ιδέα για τον βαθμό των θρεπτικών συστατικών που προσφέρουν το πλήρες γάλα και το γάλα με χαμηλά λιπαρά. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι οι παραπάνω μελέτες ρίχνουν φως στο ζήτημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Wang TJ. Vitamin D and Cardiovascular Disease. Annu Rev Med. 2016;67:261-72.
  • Tanja Kongerslev Thorning, Hanne Christine Bertram, Jean-Philippe Bonjour, Lisette de Groot, Didier Dupont, Emma Feeney, Richard Ipsen, Jean Michel Lecerf, Alan Mackie, Michelle C McKinley, Marie-Caroline Michalski, Didier Rémond, Ulf Risérus, Sabita S Soedamah-Muthu, Tine Tholstrup, Connie Weaver, Arne Astrup, Ian Givens, Whole dairy matrix or single nutrients in assessment of health effects: current evidence and knowledge gaps, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 105, Issue 5, May 2017, Pages 1033–1045,
  • Mohammad Y Yakoob, Peilin Shi, Frank B Hu, Hannia Campos, Kathryn M Rexrode, E John Orav, Walter C Willett, Dariush Mozaffarian; Circulating biomarkers of dairy fat and risk of incident stroke in U.S. men and women in 2 large prospective cohorts, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 100, Issue 6, 1 December 2014, Pages 1437–1447.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.