Υδροχλωρική δονεπεζίλη: Ενδείξεις και προειδοποιήσεις

Η υδροχλωρική δονεπεζίλη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη νόσο Αλτσχάιμερ και είναι σχετικά ανεκτό. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε φάρμακο, υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης ήπιας ή μέτριας έντασης παρενεργειών.
Υδροχλωρική δονεπεζίλη: Ενδείξεις και προειδοποιήσεις

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η υδροχλωρική δονεπεζίλη είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές εγκεκριμένο από τον FDA φάρμακο για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ ήπιας ή μέσης έντασης. Όμως, η συνεχής χρήση της δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά, τη λειτουργικότητα ή την ποιότητα ζωής των ασθενών. Επίσης, δεν επιβραδύνει την εξέλιξη της ασθένειας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το φάρμακο πλεονεκτεί έναντι άλλων. Η υδροχλωρική δονεπεζίλη έχει ευκολότερη δοσολογία και μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά τοξικότητας του ήπατος από τους χρήστες του.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές μεγαλύτερης διάρκειας για να καλυφθεί η έλλειψη αποδείξεων αναφορικά με τα οφέλη του φαρμάκου στην υγεία. Επίσης, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα αν κρατούν για μεγάλο διάστημα αυτά τα οφέλη;

Αλτσχάιμερ ή άνοια

Ένας άνδρας παρηγορεί ηλικιωμένο

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή αιτία για την άνοια, αλλά υπάρχουν και άλλες. Αυτή η ασθένεια επηρεάζει συνήθως τους ηλικιωμένους. Η άνοια δεν είναι ασθένεια, αλλά μέρος μιας ομάδας συμπτωμάτων τα οποία βλάπτουν τη μνήμη, την ικανότητα σκέψης, και τις κοινωνικές δεξιότητες. Επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή ζωή του ανθρώπου.

Παρότι το Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή αιτία για την άνοια, δε γνωρίζουμε ακόμη πώς προκαλείται. Ακόμη και χωρίς να γνωρίζουν οι επιστήμονες τι πυροδοτεί τη νόσο, έχουν παρατηρήσει ότι στους εγκεφάλους των ασθενών εμφανίζονται αμυλοειδείς πλάκες και νευροϊνιδιακές αλλοιώσεις.

 • Οι αμυλοειδείς πλάκες είναι η συγκέντρωση μιας πρωτεΐνης γνωστής ως “β-αμυλοειδής”.
 • Οι νευροϊνιδιακές αλλοιώσεις είναι μια σειρά ινωδών πρωτεϊνών γνωστές ως “ταυ”.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για την ασθένεια. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το σύνδρομο Down και η σοβαρή γνωστική αναπηρία.

Τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ, συχνά συναντάμε τα ακόλουθα:

 • Απώλεια μνήμης
 • Δυσκολία στην επικοινωνία, τη λογική, τον σχεδιασμό και την οργάνωση
 • Σύγχυση και αποπροσανατολισμό
 • Κατάθλιψη
 • Αγωνία
 • Παράνοια

Υδροχλωρική δονεπεζίλη: Η επίδρασή της στο σώμα

Απεικόνιση των φάσεων του Αλτσχάιμερ
Η άνοια σχετίζεται με την απώλεια ενός συγκεκριμένου τύπου νευρώνα.

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της δονεπεζίλης, είναι γνωστά ως αναστολείς της ακετυλοχολινεστεράσης και μπορούν να καθυστερήσουν τη φθορά ενός χημικού με το όνομα ακετυλοχολίνη. Η ουσία απελευθερώνεται στο συναπτικό κενό ανάμεσα σε δύο νευρώνες και έτσι ενεργοποιείται μία νευροδιαβίβαση.

Όμως, αν δεν υπάρχει αρκετή ακετυλοχολίνη στον εγκέφαλο, τότε το φάρμακο δε θα λειτουργήσει σωστά. Έτσι, οι ασθενείς θα αισθανθούν συμπτώματα που σχετίζονται με αυτή την ασθένεια. Η δονεπεζίλη καθυστερεί τον εκφυλισμό αυτής της ουσίας αυξάνοντας προσωρινά τα επίπεδά της.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια ακόμη. Το μόνο πράγμα που γνωρίζουν οι επιστήμονες είναι πώς να καθυστερούν τη γνωστική φθορά. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι θα βρεθεί θεραπεία για τη γεροντική άνοια ή τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης: Νόσος Αλτσχάιμερ: Ανιχνεύστε έγκαιρα τα πρώτα σημάδια

Υδροχλωρική δονεπεζίλη: Παρενέργειες

Το φάρμακο αυτό είναι γενικά αρκετά ανεκτό. Επίσης, οι περισσότερες παρενέργειές του είναι προσωρινές. Παρόλα αυτά, ορισμένες φορές, μπορεί να υπάρξουν άλλες παρενέργειες μέτριας ή σοβαρής έντασης.

Οι παρενέργειες που σχετίζονται με τις χολινεργικές δράσεις του φαρμάκου οφείλονται κυρίως στο στερητικό σύνδρομο από τη διακοπή της θεραπείας μετά τις πρώτες 12 εβδομάδες. Γενικά, οι παρενέργειες που ακολουθούν είναι οι συχνότερες:

 • Ναυτία και εμετός
 • Διάρροια
 • Πονοκέφαλοι
 • Αϋπνία και παρασιμνία

Προειδοποιήσεις και μέτρα πρόληψης

Υδροχλωρική δονεπεζίλη

Ορισμένοι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν λαμβάνουν αυτό το φάρμακο. Ο λόγος είναι πως κάποιοι είναι υπερευαίσθητοι στα παράγωγα ή στα έκδοχα της πιπεριδίνης.

Επίσης, οι έγκυες γυναίκες ή οι γυναίκες που θηλάζουν δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν το φάρμακο. Αυτό επειδή δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα σχετικά με τις παρενέργειές του σε αυτές τις ομάδες. Ομοίως, άτομα με οποιοδήποτε από τα προβλήματα που ακολουθούν θα πρέπει επίσης να το αποφεύγουν:

 • Μυϊκή χαλάρωση από σουκινυλοχολίνη
 • Διαταραχές με τον κιρκάδιο ρυθμό
 • Γαστρεντερικές διαταραχές
 • Διαταραχές ούρησης
 • Γλαύκωμα κλειστής γωνίας
 • Άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Συμπέρασμα

Η δονεπεζίλη αποτελεί μεγάλη πρόοδο στον τομέα της νευρολογίας. Γι’ αυτό, θεωρείται σημαντική βελτίωση για τη θεραπεία της άνοιας που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Όμως, υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να ερευνηθούν για να συνεχίσει η εξέλιξη και η ανακάλυψη μιας οριστικής θεραπείας για την ασθένεια.

Οι άνθρωποι που πρέπει να λάβουν αυτή τη θεραπεία θα πρέπει να έχουν κοντά τους ένα αξιόπιστο άτομο με καλή υγεία το οποίο θα μπορεί να τους δίνει τις σωστές δόσεις και να ακολουθεί τις οδηγίες του/ης γιατρού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Villar Fernández, I. (2007). Utilización de fármacos específicos para la enfermedad de Alzheimer. Neurología: Publicación Oficial de La Sociedad Española de Neurología.
 • Custodio, N., Montesinos, R., Bendezú, L., Cortijo, P., Torres, H., & Escobar, J. (2017). Efectos de inhibidores de colinesterasa en pacientes con enfermedad asociada a cuerpos de Lewy. Anales de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15381/anales.v69i3.1133
 • Azanza, J. R., S�daba, B., Quetglas, E. G., & Escolar, M. (1998). Donepezilo: una nueva opci�n en el tratamiento de la enfermedad de Alzheimer. Revista de Medicina de La Universidad de Navarra.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.