Τα υπέρ και τα κατά του να κάθεστε στο πάτωμα

Γνωρίζατε ότι το να κάθεστε στο πάτωμα κάνει πραγματικά καλό στην υγεία σας, αν το κάνετε σωστά; Εδώ έχουμε ορισμένες οδηγίες και συστάσεις!
Τα υπέρ και τα κατά του να κάθεστε στο πάτωμα

Έχει γραφτεί από Ana Luzardo

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το να κάθεστε στο πάτωμα, σας κάνει πολύ καλό. Εξάλλου, πόση ώρα περνάτε στην καρέκλα καθημερινά; Μάλλον πολλή. Για την ακρίβεια, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να υπολογίσετε τον χρόνο που περνάτε σε αυτή τη στάση. Όμως, όπως συμβαίνει με όλα, υπάρχουν κίνδυνοι και οφέλη και στις δύο στάσεις.

Ναι, ορισμένοι άνθρωποι κάθονται στο πάτωμα. Υπάρχουν ακόμη και κουλτούρες και χώρες στις οποίες αυτή η στάση είναι φυσιολογική. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές διαφωνίες γύρω από αυτή και είναι σημαντικό να τις δούμε λεπτομερώς για να δείτε ποιος τρόπος είναι καλύτερος για εσάς.

Η επίδραση του να κάθεστε σε μια καρέκλα

Το να κάθεστε έχει τεράστια επίδραση στην υγεία σας. Να θυμάστε ότι δαπανάτε λιγότερη ενέργεια απ’ ό,τι όταν κινείστε. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ασθένειες όπως παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτης, και υψηλή χοληστερίνη, σχετίζονται με τον χρόνο που περνούμε σε αυτή τη στάση.

Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες, αλλά οι αποδείξεις δείχνουν ότι η κίνηση είναι απαραίτητη, ακόμη και σε χαμηλή ένταση. Αυτό επειδή μειώνεται ο κίνδυνος σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως η απόφραξη του μυοκαρδίου ή έμφραγμα.

Τα υγιεινά οφέλη του να κάθεστε στο πάτωμα

Υπάρχει μια συνεχής διαφωνία γι’ αυτή την πρακτική. Ίσως να μη σας βολεύει αρχικά, αλλά έχει θετική επίδραση στο σώμα σας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα από τα οφέλη.

1. Είστε πιο δραστήριοι

Με το να κάθεστε στο πάτωμα, ενεργοποιούνται περισσότεροι μυς και αποτρέπεται ο πόνος στην πλάτη. Δεν είναι μαγική λύση για τον πόνο στη μέση, προφανώς, αλλά βοηθά, αρκεί να κάθεστε με ίσια την πλάτη.

Γυναίκα κάνει γιόγκα
Τα καθίσματα είναι εξαιρετικά για τη μητέρα και το έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη και τη γέννα.

2. Η ανατομία του σώματος δείχνει ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος αφόδευσης

Πολλοί, πάρα πολλοί άνθρωποι υπερασπίζονται αυτή τη δήλωση. Έχει όντως λογική καθώς τα καθίσματα μάς επιτρέπουν να έχουμε μια καλύτερη γωνία μεταξύ του παχέος εντέρου, του ορθού, και του πρωκτού. Αυτό διευκολύνει την αφόδευση καθώς ισορροπεί τη θέση του σφιγκτήρα και του πυελικού εδάφους.

3. Συνιστάται κατά τη γέννα

Το βαθύ κάθισμα επιτρέπει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα για τη διέλευση του μωρού. Αυτή η στάση είναι μία από αυτές που χρησιμοποιούνται περισσότερο στο ζωικό βασίλειο κατά τη γέννα καθώς η διάμετρος της πυέλου μεγαλώνει πιο εύκολα.

Επίσης, η βαρύτητα βοηθά περισσότερο και έτσι μειώνεται η προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλει η γυναίκα. Ακόμη, βοηθά με τις συσπάσεις καθώς η θέση προάγει την πίεση του εμβρύου στον τράχηλο της μήτρας, και αυτό συμβάλλει σε μια πιο εύκολη γέννα. Ακόμη ένα πλεονέκτημα είναι πως το σχίσιμο του μαλακού ιστού μειώνεται αισθητά.

4. Βελτιώνει τη στάση του σώματος και τον πόνο στον αυχένα

Τα καθίσματα βοηθούν στο να φύγει η πίεση από τον αυχένα επειδή το να κάθεστε στο πάτωμα διατηρεί ελαστικούς και ευλύγιστους τους συνδετικούς ιστούς. Αντιθέτως, το να κάθεστε στην καρέκλα τους σφίγγει.

Πράγματα που θα πρέπει να έχετε στο νου όταν κάθεστε στο πάτωμα

Υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα αυτής της πρακτικής καθώς μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα τα οποία θα πρέπει να προσέχετε. Ας ρίξουμε μια ματιά.

1. Γονάτισμα

Αυτό πιέζει τα γόνατα και τους αστραγάλους σας. Έτσι, αν νιώσετε πόνο ή μούδιασμα στα άκρα, προσπαθήστε να καθίσετε με το ένα γόνατο στο πάτωμα και το ένα πόδι σε κανονική θέση, να πατά στο πάτωμα.

2. Ισορροπία όσο κάθεστε στο πάτωμα

Όταν γονατίζετε υπάρχει λιγότερη ισορροπία καθώς τα οπίσθια παραμένουν πάνω από το πάτωμα. Κρατηθείτε σε έναν τοίχο ή έναν καναπέ και αλλάξτε στάση αν υπάρξει πόνος ή η σταθερότητα είναι πρόβλημα.

3. Πώς να καθίσετε με σταυρωμένα πόδια

Αυτή η στάση μπορεί να χειροτερέψει προβλήματα, όπως για παράδειγμα τον πόνο στην μέση και την κακή στάση του σώματος. Όμως, αν την επιλέξετε, μη καμπουριάζετε και κρατήστε τη σπονδυλική σας στήλη σε ουδέτερη θέση. Ρίξτε το βάρος σας στους γοφούς σας αντί στα πόδια.

Στάσεις για να κάθεστε στο πάτωμα

Υπάρχουν αρκετές στάσεις για να κάθεστε στο πάτωμα. Δοκιμάστε τις και δείτε ποια σας βολεύει περισσότερο.

1. Στα γόνατα

Σταθείτε όρθιοι, βάλτε το ένα σας πόδι πίσω από το σώμα σας, αλλάζοντας το κέντρο βάρους σας στο μπροστινό πόδι. Χαμηλώστε το πίσω γόνατο, αργά-αργά, προς το πάτωμα και διατηρήστε τα δάκτυλά των ποδιών σας στο πάτωμα με λυγισμένο τον αστράγαλό σας.

Φέρτε τους ώμους σας προς τους γοφούς σας και χαμηλώστε, προς το πάτωμα, το μπροστινό γόνατο. Έπειτα, ανοίξτε τα γόνατά σας στο πλάτος των ώμων και ξεκουράστε τα οπίσθιά σας στις φτέρνες σας.

2. Σταυροπόδι

Καθίστε στο πάτωμα. Λυγίστε τα γόνατά σας προς τα έξω. Τοποθετήστε το ένα πόδι σας κάτω από το αντίθετο γόνατο, έπειτα μεταφέρετε το βάρος σας στους γοφούς σας αντί για τα πόδια σας. Η κοιλιά σας θα πρέπει να βρίσκεται πάνω από τους γοφούς.

Ένας τρόπος για να μειώσετε την πίεση από τους γοφούς είναι να καθίσετε στην άκρη μιας διπλωμένης κουβέρτας ή πάνω σε μαξιλάρια.

3. Κάμψη στο κάθισμα

Αυτή η στάση μπορεί να σας βοηθήσει με τα προβλήματα στο γόνατο ή τον αστράγαλοΠροσπαθήστε να καθίσετε στο πάτωμα, λυγίζοντας και τα δύο γόνατα, με τις πατούσες σας να πατούν στο πάτωμα. Τοποθετήστε τα πόδια σας με άνοιγμα λίγο μεγαλύτερο από το πλάτος των γοφών και διατηρήστε την κοιλιά σας πάνω από τους γοφούς.

4. Καθίσματα

Σταθείτε με τα πόδια σας ανοιχτά στο πλάτος των γοφών, σιγά-σιγά χαμηλώστε τα οπίσθιά σας μέχρι ν’ ακουμπήσουν, σχεδόν, το πάτωμα. Κρατήστε ίσιους τους ώμους και το στήθος σας.

Γυναίκα κάθεται στο έδαφος σε δάσος
Το να κάθεστε στο έδαφος σε εξωτερικούς χώρους προάγει τη σύνδεσή σας με τη φύση.

Υπάρχουν παρενέργειες όταν κάθεστε στο πάτωμα;

Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα, θα πρέπει να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις για τα πιθανά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν. Το βάρος του σώματός σας μετατοπίζεται στα κάτω άκρα, έτσι υπάρχει πίεση στα γόνατα και τους αστραγάλους. Για την ακρίβεια, αυτό το βάρος μπορεί να μειώσει την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα.

Έχετε προβλήματα με τους γοφούς, τα γόνατα, ή τους αστραγάλους; Τότε, είναι καλύτερο να μην κάθεστε στο πάτωμα. Ο λόγος είναι πως αυτή η πρακτική μπορεί να κάνει πιο αδύναμες τις αρθρώσεις. Επίσης, θα δυσκολευτείτε να σηκωθείτε.

Όπως βλέπετε, το να κάθεστε στο πάτωμα μπορεί να σας κάνει καλό αν γνωρίζετε πώς να το κάνετε, και αν διατηρήσετε αυτή την καλή συνήθεια θα φροντίσετε παραπάνω το σώμα σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Laskowski E. ¿Cuáles son los riesgos de estar sentado mucho tiempo? [Internet]. Mayo Clinic. 21/08/2020 [Consultado 24/01/2021]. Disponible en https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/sitting/faq-20058005
  • Lugones M. El parto en diferentes posiciones a través de la ciencia, la historia y la cultura. Revista Cubana de Ginecología y Obstetricia 2012;38(1):134-145.
  • Romero Añanca, Katia, and Milagros Yenifer Vargas Baca. “Relación entre los partos verticales y desgarros perineales en pacientes atendidas en el Centro de Salud de Belenpampa, enero a junio–2018.” (2018).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.