Πόνος στην πλάτη: 5 αιτίες που τον προκαλούν

Αν και ο πόνος στην πλάτη μπορεί να μην οφείλεται σε κάτι σοβαρό, πρέπει πάντα να δίνουμε προσοχή και να μην τον υποτιμούμε, ειδικά αν επιμένει για περισσότερο από μία εβδομάδα. Ακολουθούν πέντε προβλήματα υγείας που προκαλούν πόνο στην πλάτη.
Πόνος στην πλάτη: 5 αιτίες που τον προκαλούν
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 16 Απριλίου, 2023

Που μπορεί να οφείλεται ο πόνος στην πλάτη σας; Το σώμα σας μερικές φορές σας προειδοποιεί για ορισμένα προβλήματα υγείας με πόνο στη πλάτη. Τα προβλήματα αυτά αφορούν συγκεκριμένα σημεία του σώματος και μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

Εφόσον το σώμα σας σάς ενημερώνει ότι κάτι δεν πάει καλά, θα πρέπει να δίνετε προσοχή. Τα όργανά σας μπορεί να μη λειτουργούν σωστά: οι αρθρώσεις, τα οστά, οι μύες, ή άλλα συστήματα του σώματος. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για μερικές ασθένειες και νόσους που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη. Περισσότερα στοιχεία για τον πόνο στην πλάτη παραθέτουν σε μελέτη τους οι Chen, K. Y., Shaparin, N., & Gritsenko, K. (

Όμως, τι εννοούμε λέγοντας “πλάτη”; Αναφερόμαστε στην περιοχή ανάμεσα στο κάτω μέρος του αυχένα και τους ώμους μέχρι τη μέση σας. Η σπονδυλική στήλη καθορίζει το μήκος της. Σε αυτό το μέρος του σώματος βρίσκονται όργανα όπως οι πνεύμονες και τα νεφρά.

Η πλάτη σας έχει μια πολύ σημαντική λειτουργία. Κρατάει το σώμα σας ακίνητο ή το κινεί, ανάλογα με το τι αποφασίζετε. Επιπλέον επιτρέπει στο σώμα σας να διατηρεί ένα σταθερό κέντρο βάρους. Η πλάτη σας είναι επίσης υπεύθυνη για την κάλυψη και την προστασία του νωτιαίου μυελού σας.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον πόνο στην πλάτη

Πόνος στην πλάτη: 5 αιτίες που τον προκαλούν

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας. Μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος. Με άλλα λόγια, ο πόνος μπορεί να εξαφανιστεί σε μία εβδομάδα ή μπορεί να διαρκεί για πάνω από τρεις μήνες.

Από την άλλη, ο πόνος στην πλάτη μερικές φορές περνάει μόνος του, ακόμα και αν δεν γνωρίζετε την αιτία. Και αν η προέλευσή του δεν είναι κάποιο σοβαρό πρόβλημα, μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει κρύα ή ζεστά επιθέματα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Ποια προβλήματα υγείας προκαλούν πόνο στην πλάτη;

Παρακάτω θα μιλήσουμε για μερικά από τα προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα και προκαλούν τον πόνο στην πλάτη.

1. Καρκίνος του προστάτη

Πόνος στην πλάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις αιτίες για τον πόνο στην πλάτη, αφού μπορεί να επηρεάσει τον πέμπτο σπόνδυλο. Μπορεί να προκαλέσει λουμπάγκο ή πόνο στη δεξιά πλευρά της πλάτης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ιερολαγονίτιδα. Πρόκειται για οίδημα της ιερολαγόνιας άρθρωσης, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης και στο πλάι της λεκάνης.

2. Ενδομητρίωση

Ο πόνος στην πλάτη λόγω ενδομητρίωσης μπορεί να είναι πολύ δυνατός. Ο πόνος προκαλείται από συσπάσεις της μήτρας. Μπορεί να οφείλεται σε ουλές που σχηματίζονται λόγω της βλάβης που προκαλεί η ενδομητρίωση. Αν η βλάβη είναι εσωτερική, μπορεί να αισθάνεστε πόνο στον πλάτη ή στο στήθος. Μπορείτε να καταπραΰνετε τον πόνο με τη βοήθεια φαρμάκων και με ζεστά μπάνια για να χαλαρώσουν οι μύες της πλάτης σας.

3. Σκολίωση

Πόνος στην πλάτη - σκολίωση

Η σκολίωση είναι μια πολύ έντονη στρέβλωση της σπονδυλικής στήλης προς το πλάι. Ένα από τα συμπτώματά της είναι ο πόνος στην πλάτη. Μπορεί να είναι οξύς ή επαναλαμβανόμενος.

4. Λουμπάγκο

Το λουμπάγκο προκαλεί πόνο στην πλάτη λόγω του τραβήγματος κάποιου συνδέσμου ή μυός της πλάτης. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί λόγω κάποιας μικροσκοπικής ρήξης στην περιοχή. Αρχίζει με μια απότομη κίνηση, όπως το σήκωμα ενός αντικειμένου με μεγάλο βάρος ή μια λανθασμένη διάταση. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει λίγο ή μπορεί να είναι τόσο δυνατός που η κίνηση είναι αδύνατη.

5. Οστεοπόρωση

Πόνος στην πλάτη - οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στην πλάτη λόγω των συνεχών καταγμάτων στους σπονδύλους. Η ασθένεια αυτή αναπτύσσεται μέσα στα χρόνια χωρίς συμπτώματα. Με τον καιρό μπορεί να αρχίσει να προκαλεί έντονο πόνο στην πλάτη.

Φροντίστε το σώμα σας για να αποφύγετε τον πόνο στη πλάτη!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.