Η υπερβολική ανησυχία για την υγεία σας

Η υπερβολική ανησυχία για την υγεία σας σάς κάνει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για οποιαδήποτε δυσφορία και να πιστεύετε ότι πάσχετε από κάποια ασθένεια ενώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Η υπερβολική ανησυχία για την υγεία σας

Τελευταία ενημέρωση: 05 Μαρτίου, 2021

Στην εποχή μας βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες. Όταν αυτές αφορούν την υγεία και την προστασία μας, δημιουργείται μια υπερβολική ανησυχία για την υγεία η οποία μπορεί να παρέμβει στην καθημερινότητά μας.

Ως υγεία ορίζεται μία κατάσταση σωματικής, πνευματικής, και κοινωνικής ευεξίας. Δεν είναι απλά η απουσία μιας ασθένειας. Είναι πλέον αρκετά σύνηθες να δείτε άτομα τα οποία φοβούνται ότι θα αρρωστήσουν τα ίδια ή τα οικεία τους πρόσωπα.

Παρότι είναι αλήθεια ότι είναι σημαντικό να έχετε έναν καλό τρόπο ζωής και να προσέχετε την υγεία σας, η υπερβολική ανησυχία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε τι να κάνετε και ποιες στρατηγικές μπορείτε να υιοθετήσετε για να τη διαχειριστείτε.

Τι είναι η υπερβολική ανησυχία για την υγεία σας;

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το ν’ ανησυχείτε για τον εαυτό σας είναι φυσιολογικό. Όλοι ανησυχούμε λίγο-πολύ να μην αρρωστήσουμε. Αυτό είναι φυσικό και ωφέλιμο όταν μας ωθεί να βελτιώσουμε τις συνήθειές μας. Παραδείγματος χάρη, να τρώμε σωστά ή να γυμναζόμαστε τακτικά.

Επίσης, σας προκαλεί εγρήγορση σε πιθανά σημάδια ασθενειών και σας παροτρύνει να δείτε τον γιατρό σας όποτε χρειαστεί. Όμως, όταν αρχίζει να μεγαλώνει η ανησυχία, μπορεί να οδηγήσει σε αγωνία.

Όταν συμβεί αυτό, αρνητικές σκέψεις και αγωνία πως θα αρρωστήσετε αρχίζουν να κατακλύζουν το μυαλό σας. Αυτό προκαλεί μια κατάσταση εγρήγορσης κατά την οποία ο παραμικρός πόνος σάς κάνει να πιστεύετε ότι αρρωστήσατε.

Η γενική παραπληροφόρηση για διάφορες καταστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα έχει προκαλέσει τη δραματική αύξηση του φόβου στους ανθρώπους. Υπάρχει ένα φαινόμενο συλλογικής ανησυχίας το οποίο ξεπερνά το άτομο και θέτει στην ίδια κατάσταση εγρήγορσης ολόκληρες ομάδες ατόμων.

Η αγωνία μπορεί να οδηγήσει σε παράλογα πράγματα. Αν δεν θέσουμε υπό έλεγχο την ανησυχία για την υγεία μας, θα πάρουμε δραστικά μέτρα τα οποία στο τέλος θα γίνουν αντιπαραγωγικά, προκαλώντας ασθένειες αντί να μας προστατεύουν.

Γυναίκα αγχωμένη κρατά το κεφάλι της
Η υπερβολική ανησυχία, για οποιονδήποτε λόγο, είναι επιζήμια.

Σημάδια υπερβολικής αγωνίας

Η γραμμή μεταξύ φυσιολογικής και υπερβολικής αγωνίας είναι πολύ λεπτή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να σας πουν αν έχετε αγγίξει ή ξεπεράσει τα όρια. Αρχικά έχουμε την κατάσταση φόβου που προαναφέραμε.

Όταν κάποιος φοβάται συνεχώς με οποιονδήποτε πόνο, ανεξάρτητα το πόσο μικρός είναι, αυτό δείχνει εμμονή. Ακόμη περισσότερο αν αρχίσετε ν’ αναζητάτε πληροφορίες πάνω σε αυτόν ή δε μπορείτε να σταματήσετε να τον σκέφτεστε.

Η συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων τους προκαλεί να οργανώνουν τη ζωή τους γύρω από το υποτιθέμενο πρόβλημα. Η οικογένεια, η δουλειά και φιλικές τους σχέσεις αλλάζoυν εξαιτίας της εμμονής.

Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν ακόμη και να πιστεύουν ότι πρόκειται για σύμπτωμα συγκεκριμένης ασθένειας. Δίνουν στην υπόθεσή τους το όνομα μιας πάθησης και κάνουν διάγνωση μόνοι τους, ανοίγοντας τον δρόμο στην υποχονδρία.

Σε αυτή την περίπτωση, αρχίζουν ν’ ανησυχούν για τις συνέπειες της υποτιθέμενης ασθένειας. Έχουν επίσης την τάση να την κάνουν θέμα συζήτησης, χωρίς ν’ αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.

Από την άλλη, η υπερβολική ανησυχία για την υγεία μπορεί να εκδηλωθεί με έναν πολύ αυστηρό έλεγχο της διατροφής ή της άσκησης. Με τον ίδιο τρόπο, το άτομο ίσως αρχίσει να λαμβάνει φάρμακα ή συμπληρώματα βιταμινών χωρίς να έχει συμβουλευτεί γιατρό.

Γυναίκα στη γωνία και φρούτα και λαχανικά στο προσκήνιο- υπερβολική ανησυχία
Οι ξαφνικές αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να είναι σημάδι μιας υπερβολικής ανησυχίας για την υγεία σας.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτή την περίπτωση είναι να ζητήσετε βοήθεια. Όταν η ανησυχία μετατραπεί σε αγωνία, είναι καλύτερο να δείτε έναν ψυχολόγο προκειμένου να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημά σαςΗ ψυχοθεραπεία είναι συνήθως η καλύτερη θεραπεία.

Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι οι πηγές πληροφόρησης που έχετε δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Είναι σημαντικό να διασταυρώνετε τα δεδομένα και ν’ αποφεύγετε να σας κυριεύει ο φόβος. Υπάρχουν πολλά άρθρα στο διαδίκτυο, όμως θα πρέπει να εξακριβώνετε ότι έχουν γραφτεί από αξιόπιστους αρθρογράφους και ότι ο ιστότοπος που διαβάζετε είναι επίσης αξιόπιστος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Vallejo, S. Gómez, et al. “Hipocondría en la infancia y adolescencia. Revisión bibliográfica.” Revista de Psiquiatría Infanto-Juvenil 35.1 (2018): 7-16.
  • Pérez, Sara Mercedes Pérez. “Cibercondría: La hipocondría virtual.” Ágora de enfermería 20.3 (2016): 104-110.
  • Arnáez, Sandra, Gemma García-Soriano, and Amparo Belloch. “Hipocondría y pensamientos intrusos sobre la enfermedad: desarrollo y validación de un instrumento de evaluación.” Psicología Conductual 25.1 (2017): 165.
  • Rodríguez, Concepción Fernández, and Rafael Fernández Martínez. “Tratamientos psicológicos eficaces para la hipocondría.” Psicothema 13.3 (2001): 407-418.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.