Μάθετε πώς να εξουδετερώνετε τις αρνητικές σκέψεις

12 Ιανουαρίου 2019
Παρακάτω θα σας δείξουμε πώς να εξουδετερώνετε τις αρνητικές σκέψεις ώστε ν' απολαύσετε μια καλύτερη ζωή. Μπορείτε να το καταφέρετε!

Ο μέσος Δυτικός τρόπος ζωής εμπεριέχει συχνά μεγάλες ποσότητες άγχους αλλά και αρνητικές σκέψεις. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής μπορούν να γίνουν τόσο αφόρητοι ώστε, σε πολλές περιπτώσεις, οι αρνητικές σκέψεις γίνονται τρόπος ζωής ο οποίος μπορεί να μας πληγώσει.

Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά οι σκέψεις είναι ισχυρές.

Αν οι σκέψεις μας είναι γεμάτες από αρνητικά συναισθήματα και καταστροφικές λέξεις, είμαστε ικανοί να κάνουμε τον εαυτό μας χίλια κομμάτια μέσα στην ημέρα. Δεν θα νιώσουμε καθόλου καλά και η ζωή θα είναι μια συνεχόμενη μάχη.

Από την άλλη, αν οι σκέψεις μας είναι γεμάτες συναισθήματα τα οποία μπορούν να μας κάνουν καλύτερους, να μας ολοκληρώσουν και να μας ανυψώσουν πνευματικά, θα δούμε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα.

Για να μάθουμε πώς να τιθασεύουμε τις σκέψεις μας και ν’ ακολουθήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Επιπλέον, θα πρέπει να διορθώσουμε συγκεκριμένες πράξεις και να δοκιμάσουμε καινούργιες.

Το κλειδί βρίσκεται στο να γνωρίζουμε πώς να αγκαλιάσουμε αυτές τις αλλαγές οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε καλά βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Οι ακόλουθες προτάσεις έχουν στόχο να σας βοηθήσουν να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές για να σταματήσετε να διαλύετε τον εαυτό σας και ν’ αρχίσετε να είστε πιο ευτυχισμένοι. Δεν έχει να κάνει με το ν’ αποφεύγετε την αρνητικότητα πάση θυσία, αλλά αντίθετα, να μάθετε πώς να την ελέγχετε ώστε να μη σας τραβάει κάτω.

Είστε έτοιμοι να πετάξετε τις αρνητικές σκέψεις;

Προτάσεις για να εξουδετερώσετε τις αρνητικές σκέψεις

1. Αλλάξτε τη γλώσσα του σώματος

Αν καμπουριάζετε συνήθως, αν σταυρώνετε τα χέρια και τα πόδια σας διαρκώς και έχετε μια εχθρική γλώσσα του σώματος προς άλλους αλλά και προς τον εαυτό σας, θα πρέπει να κάνετε λίγες αλλαγές.

Πρώτα απ’ όλα, διορθώστε τη στάση του σώματός σας. Διατηρείτε πάντοτε ίσια την πλάτη σας. Το σώμα σας θα σας ευχαριστεί και θα νιώσετε καλύτερα, βελτιώνοντας τη διάθεσή σας.

Επιπροσθέτως, όταν κάθεστε, ν’ αποφεύγετε να σταυρώνετε τα χέρια και τα πόδια σας, ειδικά όταν μιλάτε με κάποιον. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να κρατήσετε ίσια την πλάτη σας, τα πόδια στο έδαφος και τα χέρια σας χαλαρά (στο τραπέζι, στην κοιλιά σας ή οπουδήποτε θέλετε). Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε τον εαυτό σας ν’ αποβάλει τις ανασφάλειες, θα γίνετε πιο δεκτικοί στον διάλογο και θα αφήσετε καλύτερη εντύπωση.

Αρνητικές σκέψεις - Δύο άνδρες συζητούν

2. Επικοινωνήστε

Αρνητικές σκέψεις - Δύο φίλοι μιλούν

Για ν’ απαλλάξουμε τον εαυτό μας από τις αρνητικές σκέψεις, βοηθάει πάντα το να μιλάμε σε κάποιο άτομο που εμπιστευόμαστε. Αν και ίσως σας είναι δύσκολο να το πιστέψετε, μπορεί να σας βοηθήσει ακόμη και το να μιλάτε δυνατά με τον εαυτό σας.

Για την ακρίβεια, οι ψυχολόγοι προτείνουν μια συγκεκριμένη άσκηση σε στιγμές μεγάλης έντασης όταν δεν νιώθετε τόσο καλά.

  • Η άσκηση περιλαμβάνει την ηχογράφηση και έκφραση όλων σας των ανησυχιών, δυνατά, σαν να μιλούσατε σε κάποιον που εμπιστεύεστε ή στον ψυχολόγο σας.
  • Αφότου ηχογραφήσετε τον εαυτό σας, απλώς διαγράψτε την ηχογράφηση. Δεν υπάρχει λόγος να την αποθηκεύσετε ή να την ακούσετε.

Εφόσον δεν θα αισθανθείτε την κρίση του ακροατή, θα μπορέσετε να τα βγάλετε όλα από μέσα σας. Έτσι, θα νιώσετε περισσότερη ανακούφιση και θα είστε έτοιμοι να κοιτάξετε την κατάσταση πιο αντικειμενικά.

Υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές τις οποίες μπορείτε να εφαρμόσετε για εκφράζεστε. Η κεντρική ιδέα είναι να μην κρατάτε τίποτα μέσα σας και να προχωράτε μπροστά.

Διαβάστε επίσης: 7 σημάδια ότι πρέπει να δώσετε τέλος σε μια φιλία

3. Χαλαρώστε το πνεύμα σας

Αρνητικές σκέψεις - Γυναίκα διαλογίζεται

Αυτές τις ημέρες, το να μάθετε πώς να χαλαρώνετε και να βρείτε τη στιγμή για να το κάνετε είναι ζωτικής σημασίας. Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε λίγο χρόνο, να σταματήσετε οτιδήποτε κάνετε και ν’ αρχίσετε απλά ν’ αναπνέετε βαθειά.

Ο σκοπός είναι να επικεντρώσετε την ενέργειά σας στην αναπνοή σας για λίγα λεπτά (5-10 το πολύ), ώστε να μειώσετε τις άμυνές σας και ν’ απελευθερώσετε τη συσσωρευμένη ένταση. Παίρνοντας βαθιές αναπνοές θα εξουδετερώσετε τις αρνητικές σκέψεις για λίγο.

Αυτό θα σας βοηθήσει να τις αντιληφθείτε καλύτερα ώστε να ελέγξετε την κατάσταση και να τις αντικαταστήσετε με θετικές σκέψεις.

4. Αλλάξτε τις αρνητικές σκέψεις

Αρνητικές σκέψεις - Ένα ζωγραφιστό χαμόγελο

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το να μάθετε ν’ απαλλάσσετε τον εαυτό σας από τις αρνητικές σκέψεις δεν έχει να κάνει με το ν’ αγνοούμε την πραγματικότητα, αλλά με την αλλαγή της αντίληψής μας προς αυτή.

Για να σας δώσουμε ένα παράδειγμα, αν αντιμετωπίζετε μια δυσκολία ως αποτυχία, θα χάσετε την ευκαιρία να ωριμάσετε και να γίνετε πιο δυνατοί.

Σε στιγμές αντιπαράθεσης, δεν χρειάζεται ν’ αφήσετε τις αρνητικές σκέψεις να σας ελέγχουν και να σας αποτρέψουν να δείτε τη λύση. Θα πρέπει να κάνετε μια παύση (όσες φορές χρειαστεί) ώστε ν’ αλλάξετε αυτόν τον τρόπο σκέψης ο οποίος δεν βοηθά.

5. Χρησιμοποιήστε τη δημιουργικότητα προς όφελός σας

Αρνητικές σκέψεις - Πίνακας ζωγραφικής

Ο δημιουργικός τρόπος σκέψης θα σας βοηθήσει να βγείτε από το αρνητικό αδιέξοδο.

Εξάλλου, δεν υπάρχει πάντα λύση για κάθε πρόβλημα. Συχνά θα πρέπει να βρίσκουμε νέους τρόπους και ν’ αλλάζουμε λίγο τον τρόπο προσέγγισης.

Φυσικά, οι υγιεινές δραστηριότητες θα σας βοηθήσουν ν’ αναπτύξετε τη δημιουργική σκέψη. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να ζωγραφίσουν, κάνουν σχέδια, να συγγράφουν, να χορεύουν μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων. Έχουν όλα να κάνουν με το να είστε δυναμικοί.

Ρίξτε μια ματιά εδώ: 5 ιδέες για να δημιουργήσετε έναν κήπο μινιατούρα στο σπίτι σας

6. Πηγαίνετε για έναν περίπατο

Ορισμένες φορές, το να φύγετε από την περιοχή θα σας βοηθήσει ν’ απελευθερώσετε το πνεύμα σας και να σκεφτείτε πιο καθαρά. Ένας περίπατος σ’ ένα πάρκο ή ένα μέρος με καθαρό αέρα, θα σας βοηθήσει ν’ αποσπάσετε τον εαυτό σας και να βάλετε σε μια τάξη τις σκέψεις σας.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι οι περίπατοι δεν είναι χρήσιμοι μόνο όταν αισθάνεστε να σας έχουν κατακλύσει οι σκέψεις. Οι εβδομαδιαίοι περίπατοι μπορούν να σας βοηθήσουν ν’ αποφύγετε τις ακραίες επιπτώσεις του άγχους και της αγωνίας.

Αρνητικές σκέψεις - Γυναίκες περπατούν

7. Κάντε μια λίστα με όλα τα καλά πράγματα στη ζωή σας

Πολλές φορές, επικεντρωνόμαστε υπερβολικά στα προβλήματά μας, τόσο πολύ ώστε να μη βλέπουμε τα καλά πράγματα στη ζωή μας. Έτσι, όταν προσπαθείτε να εξουδετερώσετε τις αρνητικές σκέψεις, προσπαθήστε να κάνετε μια λίστα με τα καλά πράγματα.

Έπειτα, θα θυμάστε όλα τα θετικά πράγματα που έχετε και, το πιο σημαντικό, πόσο πολύ αξίζουν. Ο έλεγχος των σκέψεών σας είναι μια καθημερινή εργασία η οποία μπορεί να γίνει ευκολότερη αν προσπαθήσετε λίγο παραπάνω.