Καρκινοφοβία ή αλλιώς ο φόβος για τον καρκίνο

Είναι λογικό να υπάρχει κάποιος φόβος για καρκίνο, αρκεί να μην είναι υπερβολικός ή να οδηγεί σε ιδεοληπτικές συμπεριφορές. Εάν φοβάστε συνεχώς τον καρκίνο και αυτός ο φόβος περιορίζει τη ζωή σας, ίσως θελήσετε να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο.
Καρκινοφοβία ή αλλιώς ο φόβος για τον καρκίνο

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Είναι φυσιολογικό να φοβόμαστε τον καρκίνο. Σε τελική ανάλυση, είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Συνήθως, χρειάζεστε σοβαρές θεραπείες για να τον αντιμετωπίσετε. Σχεδόν όλοι φοβούνται τις ασθένειες και τον θάνατο σε κάποιο βαθμό. Αλλά τι είναι η καρκινοφοβία;

Αυτός ο φόβος γίνεται πρόβλημα όταν αρχίζει να γίνεται παράλογος και εμμονή. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι φοβία. Επομένως, οδηγεί στη λήψη περιττών προφυλάξεων που μπορεί ακόμη και να είναι αντιπαραγωγικές.

Ο υπερβολικός φόβος για τον καρκίνο οδηγεί επίσης σε περιττό συναισθηματικό πόνο. Μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε οποιοδήποτε σύμπτωμα ως πιθανό σημάδι καρκίνου και κάθε περίσταση μπορεί να αισθάνεται σαν απειλή. Ωστόσο, αυτό βλάπτει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία.

Καρκινοφοβία: Ένας υπερβολικός φόβος για τον καρκίνο

φοβισμένη γυναίκα

Η καρκινοφοβία είναι ο υπερβολικός και παράλογος φόβος για τον καρκίνο. Η λέξη «παράλογος» δεν σημαίνει ότι είστε τρελοί ή ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε. Βασικά, σημαίνει ότι ο φόβος είναι υπερβολικός, ή δεν βασίζεται σε κάποιο γεγονός.

Ομοίως, όταν υπάρχει υπερβολικός φόβος και γίνεται φοβία, επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή. Μπορεί να αποφεύγετε τον ήλιο γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μελάνωμα. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να μην τρώτε ορισμένα τρόφιμα επειδή υπάρχουν φήμες ότι προκαλούν καρκίνο.

Η καρκινοφοβία σάς κάνει συνεχώς να ανησυχείτε επειδή βλέπετε κινδύνους όπου δεν υπάρχουν. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος είναι υποχόνδριος. Άτομα με αυτήν την πάθηση πιστεύουν ότι οποιοδήποτε σύμπτωμα είναι το τέλος του κόσμου, ακόμα κι αν δεν υπάρχει λόγος για αυτό.

Η πορεία της αποφυγής

Ένας από τους δρόμους που ακολουθούν τα άτομα με καρκινοφοβία είναι ο δρόμος της αποφυγής. Με άλλα λόγια, αποφεύγουν οτιδήποτε πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Συνολικά, υπάρχουν δύο τύποι αποφυγής:

  1. Στον πρώτο τύπο, γίνονται υπερβολικά προσεκτικοί. Είναι πολύ προσεκτικοί με τη διατροφή τους, με τη χρήση κινητών τηλεφώνων κ.λπ.
  2. Στον δεύτερο τύπο, λόγω του φόβου του καρκίνου, αποφεύγουν να πάνε στο γιατρό με κάθε κόστος. Μερικές φορές, αισθάνονται σίγουροι ότι έχουν την ασθένεια, αλλά φοβούνται ότι ο γιατρός θα επιβεβαιώσει την αυτοδιάγνωση. Προτιμούν να ζουν με αμφιβολία και άγχος.

Ο εμμονικός φόβος του καρκίνου-Καρκινοφοβία

γυναίκα πίσω από καρέκλα

Ένα άλλο κοινό πράγμα μεταξύ των ατόμων με καρκινοφοβία είναι ο ιδεολογικός φόβος. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσατε να πείτε ότι αυτό είναι το αντίθετο της αποφυγής. Αντί να αλλάξουν ή να αποσπάσουν τον εαυτό τους από το θέμα, εμμένουν να μάθουν ό, τι μπορούν για αυτό.

Επίσης, κάθε φορά που πονάει το σώμα τους ή αισθάνονται άβολα, πηγαίνουν απεγνωσμένοι στον γιατρό. Αυτό συμβαίνει επειδή φοβούνται ότι οποιοδήποτε σύμπτωμα είναι προειδοποίηση για καρκίνο. Ωστόσο, καταλήγουν να παρερμηνεύουν τι ακούνε. Εάν πάνε στον γιατρό και δεν βρουν καρκίνο, πιστεύουν ότι ο επαγγελματίας κάνει λάθος. Στη συνέχεια, πηγαίνουν σε έναν νέο γιατρό ή αρνούνται να πάρουν φάρμακα γενικά.

Αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται συνεχώς και το να πηγαίνουν στο γιατρό τους κάνει χειρότερα και όχι καλύτερα.

Μύθοι και γεγονότα για τον καρκίνο

Πρέπει να έχετε κατά νου ότι από τη στιγμή της γέννησής σας, αρχίζετε να πεθαίνετε. Αργά ή γρήγορα, όλοι θα πεθάνουμε για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Αυτό δεν είναι εύκολο για κάποιους να το διαχειριστούν, αλλά γίνεται ευκολότερο όταν αποδεχόμαστε ότι είναι γεγονός.

Σήμερα, τα ποσοστά καρκίνου έχουν αυξηθεί παγκοσμίως. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να ισχύει επειδή οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν τον καρκίνο νωρίτερα από πριν. Πιθανώς, η διάγνωση της νόσου έχει βελτιωθεί, κάτι που δεν σημαίνει ότι η ίδια η ασθένεια έχει αυξηθεί.

Τόσο ο καρκίνος όσο και άλλες ασθένειες μπορούν να προληφθούν σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, είναι αδύνατο να τις αποτρέψετε εντελώς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε όλες. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, σωματικά και ψυχικά, βοηθάει πολύ στην πρόληψη ασθενειών.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε καρκινοφοβία, συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • del Pino, M. M. (2014). Algunas reflexiones sobre el tabú a la palabra cáncer. Archivo Médico Camagüey, 10(5).
  • García, R. F. (2000). Aplicación de la terapia de aceptación y compromiso en un ejemplo de evitación experiencial. Psicothema, 12(3), 445-450.
  • Reich, M., Gaudron, C., & Penel, N. (2009). When cancerophobia and denial lead to death. Palliative & Supportive Care, 7(2), 253-255.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.