Τι είναι οι υπό όρους φυσικές ικανότητες;

Οι υπό όρους φυσικές ικανότητες είναι η ταχύτητα, η δύναμη, η αντοχή και η ευλυγισία. Μπορούν να βελτιωθούν με προπόνηση.
Τι είναι οι υπό όρους φυσικές ικανότητες;
Andrés Felipe Cardona

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από το γυμναστή Andrés Felipe Cardona.

Τελευταία ενημέρωση: 16 Απριλίου, 2023

Η φυσική κατάσταση θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη της καλύτερης αθλητικής μας απόδοσης. Επιπλέον, ενισχύοντας τις ιδιότητές μας, αποκτούμε επίσης οφέλη για την υγεία. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι είναι οι υπό όρους φυσικές ικανότητες και σε τι συνίστανται.

Ορίζονται ως οι ιδιότητες που διαθέτει ένας άνθρωπος και οι οποίες εκτελούνται κατά τη σωματική δραστηριότητα. Είναι η ταχύτητα, η δύναμη, η ευλυγισία και η αντοχή.

Επιπλέον, εξαρτώνται από τα ενεργειακά συστήματα του σώματος και μπορούν να αποκτηθούν ή να βελτιωθούν με συγκεκριμένες μεθόδους προπόνησης. Επιπλέον, οι κινητικές ενέργειες που εφαρμόζονται στη σωματική δραστηριότητα αφορούν όλες τις μυϊκές ομάδες και τις αρθρώσεις. Έτσι, όσο περισσότερο αναπτύσσουμε τις φυσικές μας ικανότητες, τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοσή μας.

Διαβάστε για τις υπό όρους φυσικές ικανότητες μία προς μία

Οι υπό όρους φυσικές ικανότητες είναι τέσσερις:

 • Ταχύτητα.
 • Δύναμη.
 • Αντοχή.
 • Ευλυγισία.

Συνδέονται με τη σωματική απόδοση και την προπόνηση του κάθε ατόμου. Έτσι, εφαρμόζοντάς τις στην πράξη, εκτελούμε ενέργειες συνειδητά και εκούσια.

1. Ταχύτητα

Η ταχύτητα είναι η φυσική ικανότητα που μας επιτρέπει να εκτελούμε κινήσεις ή ενέργειες στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Είναι επίσης μία από τις βασικές ιδιότητες που πρέπει να αναπτύξει ένας αθλητής για πολλές προπονήσεις.

Απαιτεί καλή σωματική προετοιμασία. Αυτά είναι μερικά από τα είδη της ταχύτητας:

 • Μεταφορική: είναι η ικανότητα να διανύουμε μια απόσταση στον συντομότερο δυνατό χρόνο.
 • Αντίδραση: είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο αθλητής από τη στιγμή που δέχεται ένα ερέθισμα και εκτελεί την πρώτη ενέργεια. Για παράδειγμα, όταν σφυρίζει ο διαιτητής και ο αθλητής κάνει την πρώτη κίνηση για να ξεκινήσει τον αγώνα, όπως η εκκίνηση ενός μαραθωνίου ή το άλμα στο νερό σε ένα αγώνισμα κολύμβησης. Αυτή είναι η ταχύτητα των αντανακλαστικών.
 • Αντοχή: είναι η ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει την κόπωση κατά τη διάρκεια του χρόνου που διαρκεί η άσκηση ή ο αγώνας. Έχει να κάνει με την ικανότητα διατήρησης της απόδοσης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
 • Επιτάχυνση: αύξηση της ταχύτητας προοδευτικά μέχρι να φτάσει στο μέγιστο σημείο.
 • Μέγιστη ταχύτητα: συνίσταται στην εκτέλεση μιας κίνησης στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Καθορίζεται ανάλογα με τις φυσικές δυνατότητες του καθενός.
 • Διανοητική ταχύτητα: αφορά τον συντονισμό. Είναι η ικανότητα αλλαγής κατεύθυνσης στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχει κανείς τον έλεγχο των άκρων για να τα κινεί γρήγορα.
Carrera de maratón.
Στους μαραθωνίους, η σημαντική ταχύτητα δεν είναι η ταχύτητα αντίδρασης, αλλά η ταχύτητα αντοχής.

2. Δύναμη

Δύναμη είναι η φυσική ικανότητα να εκτελεί κανείς έργο ή μια κίνηση. Μέσω αυτής μπορούμε να ξεπεράσουμε ή να εξουδετερώσουμε μια καθορισμένη αντίσταση.

Οι ασκήσεις για την ανάπτυξη των μυών, μας επιτρέπουν να αυξήσουμε τη δύναμη και να βελτιώσουμε την κατάστασή μας. Επομένως, είναι σημαντικό να τις συμπεριλαμβάνουμε στην προπονητική ρουτίνα.

Υπάρχουν 3 τύποι δύναμης στη φυσική δραστηριότητα:

 • Δύναμη-αντοχή: πρόκειται για την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στην κόπωση. Για παράδειγμα, στην άρση βαρών, το φορτίο που χρησιμοποιείται, η ένταση και η διάρκεια θα μετριούνται σε κύκλους μέγιστης επανάληψης.
 • Μέγιστη δύναμη: πρόκειται για το μέγιστο βάρος που μπορούμε να σηκώσουμε σε μία μόνο κίνηση. Με τη μέγιστη εργασία δύναμης μπορούμε να επιτύχουμε μυϊκή υπερτροφία, να κάψουμε θερμίδες και να βελτιώσουμε την αθλητική απόδοση.
 • Ταχεία δύναμη: αυτή η δύναμη αναπτύσσεται με υψηλή ταχύτητα, αν και όχι μέγιστη, για να ξεπεράσουμε την εξωτερική αντίσταση και να ελέγξουμε τις φάσεις της μυϊκής συστολής. Η ποδηλασία, το τρέξιμο ή οι κοιλιακοί απαιτούν τη χρήση γρήγορης δύναμης.

3. Ευλυγισία

Ευλυγισία είναι η ικανότητα διάτασης των μυών για την επίτευξη μεγαλύτερου εύρους κίνησης. Αυτή η ικανότητα χάνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί να γίνει ειδική προπόνηση για τη διατήρησή της ή τη βελτίωσή της.

Η γιόγκα, η ρυθμική γυμναστική ή η πάλη είναι παραδείγματα ασκήσεων που απαιτούν μεγάλη ευλυγισία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η προπόνηση δύναμης μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων, ακόμη και χωρίς πρόσθετες διατάσεις.

Υπάρχουν δύο τύποι ευλυγισίας:

 • Δυναμική: αναπτύσσεται από δραστηριότητες που απαιτούν κινητικότητα των αρθρώσεων. Εμφανίζεται στις ασκήσεις προθέρμανσης, στις οποίες οι μύες αυξάνουν τη θερμοκρασία, την ενεργοποίηση, τη δύναμη και την ταχύτητα στη συστολή τους. Ο αθλητής είναι αυτός που τις εκτελεί και δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια.
 • Στατική: είναι όταν μια εξωτερική βοήθεια διευκολύνει το εύρος της κίνησης. Αυτό μπορεί να συμβεί αν έχουμε τη συνεργασία ενός συντρόφου ή τη δύναμη της βαρύτητας. Επίσης, όταν διατηρούμε μια θέση διάτασης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

4. Αντοχή

Αντοχή είναι η ικανότητα εκτέλεσης σωματικής προσπάθειας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα σε μια συγκεκριμένη άσκηση. Είναι επίσης θεμελιώδης για τη μείωση της κόπωσης και την αύξηση της απόδοσης.

Ένα έργο που ονομάζεται: “Resistance training is medicine” υποστηρίζει ότι τα οφέλη της προπόνησης αντοχής περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο της κίνησης, την ταχύτητα βάδισης, τη λειτουργική ανεξαρτησία, τις γνωστικές δεξιότητες και την αυτοεκτίμηση.

Η αντοχή μπορεί να είναι αερόβια ή αναερόβια και ο συνδυασμός και των δύο είναι ο καλύτερος κατά την προπόνηση:

 • Αερόβια: είναι αυτή που μας επιτρέπει να εκτελούμε μια δραστηριότητα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια. Είναι εμφανής σε ασκήσεις μέτριας έντασης, όπως το τζόκινγκ, ο χορός ή η ποδηλασία.
 • Αναερόβια: είναι όταν μια έντονη δραστηριότητα ασκείται σε μικρά χρονικά διαστήματα- για παράδειγμα, στην άρση σωματικού βάρους ή στο σπριντ.
Levantamiento de peso para mejorar las cualidades físicas.
Η ανύψωση ενός βάρους ενάντια στη βαρύτητα είναι μια άσκηση για τη βελτίωση της δύναμης και της αναερόβιας αντοχής.

Ενισχύστε τις δυνατότητές σας και τις φυσικές ικανότητες!

Η ανάπτυξη των υπό όρους φυσικών ικανοτήτων αποτελεί βασικό παράγοντα για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, γι’ αυτό είναι σκόπιμο να συμπεριλάβουμε ποικίλες ασκήσεις στη ρουτίνα μας. Φυσικά, είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε μια κανονικότητα για να επιτύχουμε την εξέλιξη.

Πρέπει επίσης να συνοδεύουμε τις ρουτίνες με μια καλή διατροφή και άλλες υγιεινές συνήθειες. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι η υπερπροπόνηση μπορεί να είναι επιβλαβής, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.



Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.