Ο καρδιακός ρυθμός κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας

Η σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού, καθώς η μυϊκή ζήτηση ενέργειας είναι υψηλότερη. Το σημερινό άρθρο θα περιγράψει λεπτομερώς τα πάντα σχετικά με αυτό.
Ο καρδιακός ρυθμός κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας
Maria Marin Garcia

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Maria Marin Garcia.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Ο καρδιακός ρυθμός (HR) είναι ο αριθμός των καρδιακών παλμών ανά λεπτό (bpm) και μια αύξηση κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας είναι φυσιολογική. Η φυσιολογική μέση τιμή κατά την ανάπαυση είναι 60-100 bpm, αν και κυμαίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες για τη μέση τιμή κατά την ανάπαυση, όπως η γενετική, το φύλο, η ηλικία, η ψυχολογική κατάσταση, η φυσική κατάσταση, η στάση του σώματος, το υψόμετρο, η θερμοκρασία, το κάπνισμα, μεταξύ άλλων. Τα δεδομένα αυτά είναι χρήσιμα για να διαπιστώσουμε γρήγορα και εύκολα πώς λειτουργεί η καρδιά. Μας επιτρέπουν επίσης να γνωρίσουμε την ένταση της σωματικής δραστηριότητας που εκτελούμε.

Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα μειώνει τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής, καθώς μας φέρνει σε καλύτερη φόρμα. Βοηθά την καρδιά να καταβάλλει λιγότερη προσπάθεια καθημερινά, καθώς είναι “καλύτερα εκπαιδευμένη”. Πώς λοιπόν η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό; Ας το αναλύσουμε.

Ο καρδιακός ρυθμός κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας

Γιατί αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας;

Τα κύρια όργανα που έχουν αντίκτυπο κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας είναι η καρδιά και οι πνεύμονες. Οι τελευταίοι είναι υπεύθυνοι για την ανταλλαγή οξυγόνου (O2) και διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Παίρνουν Ο2 για την αύξηση της λειτουργίας των μυών και αποβάλλουν το CO2 ως οργανικά απόβλητα από τον οργανισμό.

Η καρδιά είναι υπεύθυνη για την άντληση αίματος φορτισμένου με οξυγόνο στους μυς, προκειμένου να τους παρέχει την απαραίτητη ενέργεια. Στη συνέχεια επιτρέπει στο φορτισμένο με CO2 αίμα να πάει στους πνεύμονες και να βγει.

Οι μύες πρέπει να εργάζονται πιο σκληρά όταν γυμναζόμαστε. Έτσι, το σώμα πρέπει να καταναλώνει Ο2 και να αποβάλλει CO2 σε μεγαλύτερες ποσότητες. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει αύξηση των ενεργειακών απαιτήσεων.

Συνέπειες της άσκησης και ο καρδιακός ρυθμός

Six Cardio Exercises You Can Do at Home

Λόγω των παραπάνω, είναι απαραίτητη η αύξηση της καρδιακής άντλησης για να μπορέσουν οι μύες να εκτελέσουν κανονικά τη δραστηριότητά τους. Επιπλέον, όπως ακριβώς υπάρχει αύξηση του καρδιακού ρυθμού, έτσι υπάρχει και αύξηση του αριθμού των αναπνοών. Αυτό βοηθά την καρδιά κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.

Ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας είναι συνήθως 60-100 bpm. Ωστόσο, ο φυσιολογικός αριθμός καρδιακών παλμών μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 120 και 160 bpm κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ο μέγιστος ρυθμός που μπορεί να φτάσει η καρδιά στην κορύφωση της άσκησης εξαρτάται από την ηλικία και μπορεί κανείς να τον εκτιμήσει με αυτόν τον τύπο: 220-ηλικία=μέγιστος καρδιακός ρυθμός.

Φυσιολογικά συμπτώματα αυξημένου καρδιακού ρυθμού και αναπνοής κατά τη διάρκεια της άσκησης

Σύμφωνα με τη διαδικασία που εξηγήθηκε παραπάνω, μπορεί κανείς να συνοψίσει ότι η σωματική δραστηριότητα παράγει διάφορα συμπτώματα στο σώμα μας.

  • Ένα άτομο αρχίζει μια σωματική δραστηριότητα χωρίς να παρατηρεί την αύξηση του καρδιακού του ρυθμού ή του μοτίβου αναπνοής του.
  • Μετά από λίγα λεπτά, οι μύες μπορεί να τσούζουν και τα πόδια να είναι βαριά.
  • Η αναπνοή αυξάνεται προοδευτικά και στη συνέχεια υπάρχει δύσπνοια, κόπωση, βήχας ή συριγμός.
  • Ο καρδιακός παλμός είναι ταχύτερος και ισχυρότερος από το συνηθισμένο. Συνήθως το γνωρίζουμε αυτό ως “αυξημένο καρδιακό ρυθμό”.
  • Υπάρχει ελαφρύς πόνος, σφίξιμο στο στήθος και αίσθημα παλμών.
  • Το αίσθημα δυσφορίας στην αρχή της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να σταθεροποιηθεί ή και να εξαφανιστεί και να επιτρέψει στο άτομο να τη συνεχίσει κανονικά.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε;

Μια ακραία αύξηση του καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιακών προβλημάτων. Επιπλέον, η καθυστερημένη αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού μετά θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι τέτοιων καταστάσεων.

Η συνεχής αύξηση του καρδιακού ρυθμού σε συνδυασμό με δύσπνοια θα μπορούσε να είναι σημάδι αναπνευστικής πάθησης. Για το λόγο αυτό, θα μπορούσε να είναι καλή ιδέα η χρήση οργάνων παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού για τον έλεγχο των καρδιακών παλμών ανά λεπτό. Επίσης, να παρακολουθείτε την αναπνοή κατά τη διάρκεια και μετά τη σωματική άσκηση.

Να είστε σαφείς σε αυτό

Η αύξηση του καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας είναι φυσιολογική. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό σε αυτή την περίπτωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.