Mario Casas: Πλήρης ρουτίνα προπόνησης σώματος

Ο Mario Casas έχει αλλάξει αρκετές φορές το σώμα του για τους ρόλους που παίζει ως ηθοποιός. Εδώ θα σας πούμε τα μυστικά της ρουτίνας και της διατροφής του.
Mario Casas: Πλήρης ρουτίνα προπόνησης σώματος
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 12 Αυγούστου, 2023

Ο Ισπανός ηθοποιός Mario Casas αναγνωρίζεται για τη μεγάλη του ικανότητα στην προπόνηση. Αυτό ισχύει τόσο για το είδος της προπόνησης που σας βοηθά να αποκτήσετε μυϊκή μάζα όσο και για το αντίθετο είδος που βοηθά το σώμα σας να χάσει βάρος.

Το 2018 εμφανίστηκε στην ταινία Ο φωτογράφος του Μαουτχάουζεν με μια λεπτότητα χαρακτηριστική του χαρακτήρα του. Για τον ρόλο αυτό, είχε χάσει περίπου 30 κιλά από το συνηθισμένο του βάρος των περίπου 165 κιλών.

Ωστόσο, σήμερα τον βλέπουμε στα κοινωνικά του δίκτυα με πολλή μυϊκή μάζα. Η προπόνηση του Mario Casas για όλο το σώμα και το λειτουργικό πρόγραμμα δύο μπλοκ του έχουν δώσει τα αποτελέσματα που δείχνει στις φωτογραφίες. Ας ρίξουμε μια ματιά στα μυστικά του.

Η λειτουργική προπόνηση του Mario Casas

Η μέθοδος της λειτουργικής προπόνησης έχει κερδίσει έδαφος τόσο στους διάσημους όσο και στους μη διάσημους ανθρώπους. Άμεσα συνδεδεμένη με το CrossFit και με σαφείς διαφορές από το παραδοσιακό γυμναστήριο, αυτή η μέθοδος είναι γνωστή για τα αποτελέσματα που παρουσιάζει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτό το είδος λειτουργικής προπόνησης συμβαίνει όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις:

  • Οι ασκήσεις είναι πολλαπλών αρθρώσεων. Έτσι, προτιμώνται ασκήσεις που ενεργοποιούν περισσότερες από μία ζώνες του σώματος κάθε φορά.
  • Οι κινήσεις είναι φυσικές. Προτεραιότητα δίνεται σε εκείνους τους τρόπους προπόνησης που αναπαράγουν θέσεις και φορτία που μπορεί να συναντήσει κανείς στην καθημερινή ζωή και που θα αντιπροσώπευαν τρόπους καθημερινής άσκησης, όπως το σκύψιμο ή το ανέβασμα του χεριού για να πιάσει κάτι.
  • Τα ελεύθερα βάρη προηγούνται των μηχανημάτων. Στη λειτουργική προπόνηση χρησιμοποιούνται αλτήρες, βαράκια και ιατρικές μπάλες. Αυτά τα στοιχεία δεν είναι προσαρτημένα σε κάτι, όπως συμβαίνει με τα μηχανήματα γυμναστηρίου. Αυτό βελτιώνει τη ρευστότητα της κάθε κίνησης.
  • Το άτομο προσπαθεί πάντα να διατηρεί μια ισορροπία. Οι φυσικές κινήσεις της προπόνησης συχνά δουλεύουν το ένα μισό του σώματος κάθε φορά, για να τονωθεί η σταθερότητα. Έτσι, ενώ γυμνάζετε τα χέρια ή τα πόδια, για παράδειγμα, πρέπει να έχετε μυϊκή ένταση στον πυρήνα σας, με αποτέλεσμα να δουλεύετε τους κοιλιακούς μυς.
functional training
Η λειτουργική προπόνηση δεν απαιτεί πάρα πολύ εξοπλισμό, αν και είναι χρήσιμο να υπάρχουν μερικά βασικά εργαλεία (όπως οι ζώνες TRX) και μερικά βαριά (αλτήρες).

Δύο περιοχές την ημέρα

Ένας τρόπος για να κάνετε ολόσωμη προπόνηση είναι ο συνδυασμός της εργασίας δύο μυϊκών περιοχών την ίδια ημέρα, έτσι ώστε τα διαλείμματα να επιτρέπουν την αποκατάσταση των άλλων ινών. Με αυτόν τον τρόπο, όταν διεγείρετε ξανά τις ίδιες περιοχές, ο χρόνος έχει ήδη επιδράσει.

Αυτό μας είπε ο Mario Casas σχολιάζοντας το πρόγραμμα που δημιούργησε ο Fran Carmona, ο προσωπικός του γυμναστής:

Πηγαίνω στο γυμναστήριο πέντε ημέρες την εβδομάδα και προσπαθώ να ξεκουράζομαι δύο. Συνήθως κάνω λειτουργική προπόνηση ανά μυϊκές ομάδες δύο μυών την ημέρα: στήθος με τρικέφαλους ή κοιλιακούς με καρδιο. -Mario Casas

Η ξεκούραση μεταξύ των ερεθισμάτων είναι το κλειδί. Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν ότι ο μυς χρειάζεται αυτή την περίοδο επούλωσης για να αναγεννηθούν οι ίνες. Τότε, συχνά καταλήγουν σε υπερπροπόνηση.

Αν και ο Ισπανός ηθοποιός πηγαίνει στο γυμναστήριο πέντε ημέρες την εβδομάδα, ο τρόπος που οργανώνει τις ασκήσεις είναι το κλειδί. Ίσως οι τρικέφαλοί του να γυμνάζονται μόνο δύο φορές την εβδομάδα, για παράδειγμα, επειδή η εναλλαγή των ασκήσεων επιτρέπει αυτή την ενδιάμεση ξεκούραση.

Υπάρχει πάντα κάποια κάρδιο άσκηση για τον Mario Casas

Ένα άλλο πράγμα που μπορούμε να μάθουμε από την προπόνηση του Mario Casas είναι ότι δεν εγκαταλείπει την άσκηση κάρδιο. Μερικές φορές, πέφτουμε και εμείς στον πειρασμό να κάνουμε μόνο δύναμη για να αναζητήσουμε την υπερτροφία, αλλά αφήνουμε απ’ έξω την υγιή αερόβια άσκηση.

Η άσκηση κάρδιο μας επιτρέπει να διατηρήσουμε την ευκινησία και την αντοχή. Ταυτόχρονα, είναι ένας μακροπρόθεσμος προστατευτικός παράγοντας για την πρόληψη καρδιακών και πνευμονικών παθήσεων.

Αν ρίξουμε μια ματιά στις ρουτίνες των διασημοτήτων – για τις οποίες γίνεται όλο και περισσότερο λόγος στο διαδίκτυο – όλες περιλαμβάνουν καρδιακή άσκηση σε κάποιο σημείο. Ο Henry Cavill τη χρειαζόταν για να διατηρήσει τον Superman του ευκίνητο- ο Chris Hemsworth τη συνδυάζει με γυμναστική.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε αυτό το άρθρο: 12 καλλυντικές χρήσεις της βαζελίνης

Χωρίς υγιεινή διατροφή, δεν υπάρχει καλή ρουτίνα για όλο το σώμα

Η προπόνηση του Mario Casas δεν δίνει αποτελέσματα μόνο κάνοντας λειτουργική προπόνηση. Το φαγητό παίζει επίσης βασικό ρόλο στη διατήρηση του σχηματισμού μυϊκής μάζας και στην αποφυγή αύξησης του σωματικού βάρους από λίπος.

Εκτός από τα ροφήματα πρωτεΐνης και όλα τα υπόλοιπα, τρώω έξι γεύματα την ημέρα και πίνω περίπου τρία με τέσσερα λίτρα νερό για να ανακάμψω και να ενυδατωθώ. -Mario Casas

Η μυϊκή υπερτροφία απαιτεί πρωτεΐνες μεταξύ των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε. Υπό αυτή την έννοια, ο Ισπανός ηθοποιός ακολουθεί ένα διατροφικό πλάνο που μοιράζονται και άλλοι αστέρες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Τα ψάρια και το κοτόπουλο είναι τα προτιμώμενα κρέατα σε αυτές τις περιπτώσεις. Παρέχουν πρωτεΐνη με ελάχιστα συνοδευτικά λιπαρά, οπότε μας επιτρέπουν να αντλήσουμε βάρος από τις φυτικές ίνες και όχι από το λίπος. Ένα αυγό είναι ένα άλλο βασικό συστατικό με τον ίδιο στόχο και καλό είναι να υπάρχει στο πρωινό.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η βάση του Casas είναι η διάσημη δίαιτα CBR που έχει γίνει δημοφιλής από ηθοποιούς όπως ο Dwayne Johnson. Το ακρωνύμιο σημαίνει κοτόπουλο-μπρόκολο-ρύζι. Φυσικά, δεν είναι ένας τρόπος διατροφής που μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά βοηθάει σε εκείνες τις στιγμές που αναζητάτε γρήγορη μυϊκή υπερτροφία.

Τα γλυκά με κενές θερμίδες είναι η καταστροφή της προπόνησης του Mario Casas, όπως ο ίδιος ομολόγησε. Ωστόσο, ο ηθοποιός έχει καταφέρει να ελέγξει την επιθυμία του για γλυκά με επιμονή και ξεκάθαρους στόχους.

Έχω αλλάξει τον τρόπο που τρώω και αυτό έχει αλλάξει τον μεταβολισμό μου. -Mario Casas

lean meat in Mario Casas diet
Το κοτόπουλο είναι το κρέας-σταρ όταν πρόκειται για προπόνηση υπερτροφίας. Πολλοί το συνδυάζουν με μπρόκολο και ρύζι.

Πυγμαχία, η άλλη δημοφιλής προπόνηση των διασημοτήτων

Δεν είναι είδηση ότι η πυγμαχία για προπόνηση έχει πολλαπλά οφέλη. Υπάρχουν διασημότητες που την προσθέτουν στο πρόγραμμά τους και έχει αποκτήσει πολύ δημοφιλή χώρο στα γυμναστήρια πολλών πόλεων και κωμοπόλεων.

Στην τάση αυτή έχει ενταχθεί και ο Mario Casas. Κάνει πυγμαχία τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, οπότε έχει διπλές ημέρες προπόνησης, εκτός από τις λειτουργικές ασκήσεις που κάνει σχεδόν καθημερινά.

Το cardio boxing είναι έντονο. Η καύση θερμίδων που συνοδεύει τις κινήσεις του αθλήματος είναι υψηλή. Όχι μόνο χάνεις βάρος, αλλά τονώνεις και τη σιλουέτα σου, καθώς ο πυρήνας σου βρίσκεται υπό συνεχή ένταση κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Αν λοιπόν πιστεύετε ότι μπορείτε να εντάξετε στα σχέδιά σας κάτι από τον Ισπανό ηθοποιό, να θυμάστε ότι δεν παραλείπει την καρδιοαναπνευστική άσκηση. Με την πυγμαχία ή την καλά σχεδιασμένη λειτουργική προπόνηση, μπορείτε να αποκτήσετε μυϊκή μάζα χωρίς να χάσετε την ευκινησία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • McLaughlin, Emily Claire, et al. “Balance and functional training and health in adults: an overview of systematic reviews.” Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism 45.10 (2020): S180-S196.
  • Agarwal, Shashi K. “Cardiovascular benefits of exercise.” International journal of general medicine 5 (2012): 541.
  • García-Espinosa, Luis Garcés. “Analizando el término “kilocalorías vacías”.” Revista Cubana de Alimentación y Nutrición 20.1 (2010): 6.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.