Υπόθετα γλυκερίνης: Πώς λειτουργούν και αντενδείξεις

Τα υπόθετα γλυκερίνης ενδείκνυνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της προσωρινής και περιστασιακής δυσκοιλιότητας για ενήλικες και εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω.
Υπόθετα γλυκερίνης: Πώς λειτουργούν και αντενδείξεις

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Γενικά, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν υπόθετα γλυκερίνης για την επίλυση της περιστασιακής δυσκοιλιότητας. Οι γιατροί τα συστήνουν για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πάθηση, επειδή δρουν γρήγορα και άμεσα.

Η γλυκερόλη είναι το δραστικό συστατικό στα υπόθετα γλυκερίνης. Είναι μια ουσία που ασκεί καθαρτική δράση όταν χορηγείται από το ορθό. Αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται επειδή όταν χορηγούνται τα υπόθετα, τα κόπρανα μαλακώνουν και παράγουν ένα ήπιο τοπικό ερεθιστικό αποτέλεσμα, διεγείροντας την εντερική περισταλτικότητα.

Πώς λειτουργούν τα υπόθετα γλυκερίνης;

Όπως αναφέραμε, η επίδραση των υπόθετων γλυκερίνης οφείλεται σε διπλή δράση:

  • Τοπική ερεθιστική επίδραση στον πρωκτικό βλεννογόνο: η ερεθιστική δράση δεν επηρεάζει τα εντερικά τοιχώματα. Προκαλεί τη συστολή του ορθού που προωθεί την αποβολή των κοπράνων.
  • Οσμωτική δράση: η γλυκερόλη απορροφά νερό και αυτό, μαζί με τις λιπαντικές του ιδιότητες, μαλακώνει τα κόπρανα και διευκολύνει την αποβολή τους.

Τα υπόθετα γλυκερίνης δρουν από 15 λεπτά έως μία ώρα μετά την εφαρμογή τους. Επιπλέον, το σώμα σας δεν απορροφά γλυκερίνη, σχεδόν εξαλείφεται με τα κόπρανα.

πόνος στην κοιλιά

Ενδείξεις

Οι γιατροί συστήνουν υπόθετα γλυκερίνης για την ανακούφιση της περιστασιακής δυσκοιλιότητας σε ενήλικες.

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Γενικά, η δυσκοιλιότητα είναι όταν μειώνεται η συχνότητα των κοπράνων. Η δυσκοιλιότητα είναι ένα σύμπτωμα που σημαίνει ότι η εντερική διέλευση μειώνεται για κάποιο λόγο.

Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει περισσότερες τις γυναίκες από τους άνδρες, ειδικά τις γυναίκες μεταξύ 20 και 35 ετών και μετά την ηλικία των 60 ετών.

Ανάλογα με το πόσο διαρκεί, η δυσκοιλιότητα μπορεί να ταξινομηθεί σε δύο τύπους:

  • Περιστασιακή: αυτή μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στη διατροφή και την κατανάλωση νερού, έλλειψη άσκησης, θεραπεία με ορισμένα φάρμακα ή καταστάσεις άγχους.
  • Χρόνια: για να θεωρήσουν τη δυσκοιλιότητα χρόνια οι γιατροί, πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 3 μήνες.

Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να σχετίζεται με καταστάσεις παρόμοιες με αυτές της περιστασιακής δυσκοιλιότητας, αλλά διαρκεί περισσότερο. Ωστόσο, άλλες φορές, οφείλεται σε πεπτικά προβλήματα και ορισμένες ασθένειες.

Τα υπόθετα γλυκερίνης έχουν παρενέργειες;

παχύ έντερο απεικόνιση

Εάν χρησιμοποιείτε υπόθετα γλυκερίνης σε περίσσεια ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επιπλέον, μερικές φορές μπορεί να αντιμετωπίσετε συμπτώματα όπως φαγούρα, τσούξιμο και ερεθισμό στην περιοχή του ορθού.

Ωστόσο, η χρήση υπόθετων γλυκερίνης αντενδείκνυται εάν είστε αλλεργικοί στη γλυκερίνη. Επίσης, δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε εάν έχετε αιμορροΐδες, συμπτώματα εντερικής απόφραξης, σκωληκοειδίτιδας ή άλλων εντερικών παθήσεων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης τους;

Υπάρχουν τρία κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης υπόθετων γλυκερίνης:

Γενικά, η συνήθης δόση σε ενήλικες είναι ένα υπόθετο την ημέρα και δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε για περισσότερο από 6 ή 7 ημέρες στη σειρά.

Αντενδείξεις

Τα υπόθετα γλυκερίνης έχουν κάποιες αντενδείξεις, μεταξύ των οποίων είναι τα ακόλουθα:

  • Υπερευαισθησία σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του.
  • Διαταραχές της γαστρεντερικής διέλευσης: δεν πρέπει να τα πάρετε εάν πάσχετε από διαταραχές εντερικής διέλευσης, όπως εάν υποφέρετε από εντερική απόφραξη.
  • Ύπαρξη κοιλιακού πόνου άγνωστης προέλευσης: εάν αισθανθείτε κοιλιακό άλγος χωρίς γνωστή αιτία, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτά τα υπόθετα έως ότου γνωρίζετε την προέλευση του πόνου. Η χρήση καθαρτικών σε αυτές τις καταστάσεις μπορεί να κρύβει μια υποκείμενη κατάσταση που είναι ακόμα άγνωστη.

Επιπλέον, η χρήση υπόθετων γλυκερίνης αντενδείκνυται όταν έχετε μια κατάσταση που ενέχει συγκεκριμένο κίνδυνο εάν διεγείρεται η εντερική περίσταλση..

Πρέπει να χρησιμοποιείτε περιστασιακά υπόθετα γλυκερίνης

Τα υπόθετα γλυκερίνης σας επιτρέπουν να ανακουφίσετε το πρόβλημα της περιστασιακής δυσκοιλιότητας άμεσα και γρήγορα. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, θα πρέπει να προσπαθήσετε να την ανακουφίσετε τροποποιώντας τις συνήθειές σας.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα υπόθετα δεν επιλύουν τη ρίζα της δυσκοιλιότητας. Ανακουφίζουν τα συμπτώματα μόνο γρήγορα και προσωρινά. Επομένως, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν υποφέρετε τακτικά από δυσκοιλιότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Buitrago Navarro, J., Albendin Garcia, L., Toledo Calvo, L., & Martos García, R. (2015). ABORDAJE DEL ESTREÑIMIENTO EN LACTANTES POR PERSONAL DE ENFERMERÍA EN UN DCCU. Nutricion Clinica y Dietética Hospitalaria.

  • DE GRUCCI, J. L., & PEREZ, H. M. (1964). SUPOSITORIOS LAXANTES DE CONTACTO EN LA PREPARACION PARA RECTOSCOPIAS. La Semana Médica.

  • Farmacéutica. (2009). Farmacia Empresa Información de mercado MARIA-JOSEP DIVINS. 32 Farmacia Profesional.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.