Ζάλη όταν σηκώνεστε: Τι την προκαλεί;

Η ζαλάδα όταν σηκώνεστε είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι και που σχεδόν ποτέ δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις. Ωστόσο, εάν τα επεισόδια είναι πολύ συχνά, διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή είναι ιδιαίτερα έντονα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό.
Ζάλη όταν σηκώνεστε: Τι την προκαλεί;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Η ζάλη κατά την έγερση είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, ιδίως στους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον το 20% των ατόμων ηλικίας 18 έως 65 ετών έχουν βιώσει κάποια στιγμή αυτή την ενοχλητική αίσθηση.

Αν και πρόκειται για μια κατάσταση που συχνά προκαλεί ανησυχία, η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές η ζάλη αυτή δεν δημιουργεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε ένα γιατρό, ώστε να καθορίσει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Η ζάλη κατά την έγερση είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, καθώς και σε άτομα με άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως η υπόταση. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, η ζάλη σπάνια πρέπει να αποτελεί αιτία ανησυχίας.

Η κύρια αιτία της ζάλης κατά την έγερση

A woman feeling dizzy.

Μία από τις συχνότερες αιτίες της ζάλης είναι ο ίλιγγος που προέρχεται από το αυτί. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αντιπροσωπεύει το 20 έως 25% των περιπτώσεων. Αυτός ο ίλιγγος είναι γνωστός ως καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV).

Αυτό που συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι μικρά σωματίδια ασβεστίου απελευθερώνονται στο εσωτερικό του αυτιού. Αυτά τα σωματίδια στέλνουν στον εγκέφαλο συγκεχυμένα σήματα σχετικά με τη θέση του σώματος. Τότε εμφανίζεται η ζάλη.

Συνήθως, αυτός ο τύπος ζάλης έρχεται και φεύγει. Ομοίως, παρουσιάζεται συνήθως και κατά τη στροφή του λαιμού και σε όλες τις καταστάσεις στις οποίες οι κινήσεις οδηγούν σε αλλαγή της θέσης των αυτιών.

Ορθοστατική υπόταση: Μια άλλη κοινή αιτία

Μια άλλη συχνή αιτία της ζάλης όταν σηκώνεστε είναι η ορθοστατική υπόταση. Όταν αυτή είναι η αιτία του προβλήματος, η αίσθηση τις περισσότερες φορές παραμένει για αρκετά λεπτά ή και ώρες.

Το πρόβλημα αυτό σχετίζεται με τη χαμηλή αρτηριακή πίεση και γίνεται πιο εμφανές όταν το άτομο στέκεται όρθιο. Μερικές φορές εμφανίζεται περιστασιακά. Μπορεί να προκληθεί από αφυδάτωση ή από το γεγονός ότι έχει περάσει πολύ χρόνο ξεκούρασης στο κρεβάτι, για παράδειγμα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρήζει περαιτέρω προσοχής.

Εάν γίνεται επαναλαμβανόμενο το φαινόμενο, παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν προκαλεί μόνο ζάλη αλλά και λιποθυμία, το θέμα μπορεί να είναι πιο σοβαρό. Είναι πολύ συνηθισμένο η χρόνια ορθοστατική υπόταση να αποτελεί σύμπτωμα άλλου προβλήματος υγείας.

Άλλες πιθανές αιτίες για τη ζάλη κατά την έγερση

A woman rubbing her head because she feels dizzy.

Λιγότερο συχνά, η ζάλη κατά την έγερση μπορεί να έχει άλλες αιτίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται:
  • Προβλήματα στο αυτί. Διάφορες παθήσεις του αυτιού οδηγούν σε ζάλη. Οι πιο συχνές είναι η νόσος του Ménière, κατά την οποία ο ίλιγγος διαρκεί για ώρες και συνοδεύεται από κώφωση και θορύβους στο ένα αυτί και η αιθουσαία νευρίτιδα, με πολύ έντονο ίλιγγο που συνήθως διαρκεί αρκετές ημέρες.
  • Χρήση πολλών φαρμάκων ή πολυθεραπεία. Μερικές φορές, η αλληλεπίδραση πολλών φαρμάκων προκαλεί αυτού του είδους τη ζάλη, ιδίως στους ηλικιωμένους.
  • Κρίση πανικού. Ένα από τα συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι το αίσθημα αστάθειας κατά το περπάτημα, το οποίο εμφανίζεται επίσης πολλές φορές κατά την έγερση. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές παρουσιάζεται ενώ στέκεστε ακίνητοι.
  • Άλλες αιτίες. Σπανιότερα, η αιτία αυτού του τύπου ζάλης μπορεί να είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Πρόκειται για την ξαφνική απόφραξη ενός εγκεφαλικού αιμοφόρου αγγείου, τη ρήξη του ή και τα δύο.

Τι πρέπει να έχετε κατά νου για τη ζάλη

Εάν η ζάλη αποτελείται από ένα μεμονωμένο επεισόδιο ή εμφανίζεται πολύ σπάνια, μάλλον δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Από την άλλη πλευρά, αν είναι πολύ έντονη και εμφανίζεται συχνά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Αν εκτός από τη ζάλη παρουσιάζετε και άλλα συμπτώματα, όπως προβλήματα συντονισμού, προβλήματα στο περπάτημα, λιποθυμία, ή αν η ζάλη εμφανίζεται μετά από πτώση, καλό είναι να επισκεφθείτε γιατρό το συντομότερο δυνατό. Το ίδιο ισχύει και για όσους, εκτός από ίλιγγο, έχουν μαύρα ή αιματηρά κόπρανα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Suarez, J., Pineda, R., Medina, F., & Jiménez, S. (2014). Hipotensión ortostática en el adulto mayor: Frecuencia y factores asociados. Revista Medica Herediana, 25(1), 30-36.
  • Peñafort, F. Desmayo (Síncope). Una historia con múltiples finales.
  • Escobar Pico, E. K. (2016). Entrenamiento del Equilibrio y la Propiocepción en las Personas que Padecen Mareo de Origen no Específico (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias de la Salud-Carrera Terapia Física).
  • Neuhauser HK. The epidemiology of dizziness and vertigo. Handb Clin Neurol. 2016;137:67-82.
  • Post RE, Dickerson LM. Dizziness: a diagnostic approach. Am Fam Physician. 2010 Aug 15;82(4):361-8, 369.
  • Muncie HL, Sirmans SM, James E. Dizziness: Approach to Evaluation and Management. Am Fam Physician. 2017 Feb 1;95(3):154-162.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.