Τι είναι η χρόνια δυσαρέσκεια και πώς να την αντιμετωπίσετε;

Η χρόνια δυσαρέσκεια μπορεί να γίνει εμπόδιο στη συναισθηματική ευημερία. Γιατί συμβαίνει; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Μάθετε τα πάντα σε αυτό το άρθρο.
Τι είναι η χρόνια δυσαρέσκεια και πώς να την αντιμετωπίσετε;
Andrés Carrillo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Andrés Carrillo.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Για να κατανοήσετε τη χρόνια δυσαρέσκεια, είναι πρώτα απαραίτητο να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μπορούν να την προκαλέσουν. Η κακή διαχείριση των προσδοκιών και η άκαμπτη σκέψη κάνει τους ανθρώπους να είναι δυσαρεστημένοι με τα επιτεύγματά τους .

Όταν δεν μπορούμε να νιώσουμε ικανοποίηση, επηρεάζεται η αυτοεκτίμησή μας. Μια αυτοαπαιτητική στάση δεν είναι θετική σε καμία περίπτωση . Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι επιβλαβής.

Γενικά, το περιβάλλον και τα στυλ ανατροφής σχετίζονται με αυτήν τη συμπεριφορά . Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί πόροι που θα μας βοηθήσουν να την ξεπεράσουμε. Παρακάτω, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι είναι και πώς να ξεπεράσετε την έλλειψη εκτίμησης για τα επιτεύγματά σας.

Τι είναι η χρόνια δυσαρέσκεια;

Για να απαντήσετε στο ερώτημα τι είναι η χρόνια δυσαρέσκεια, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε μια εικόνα.

Ας φανταστούμε έναν άνθρωπο που έχει μια ήρεμη ζωή, με φίλους και μια σταθερή δουλειά όπου τον εκτιμούν και είναι καλά στην υγεία του. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτά τα πράγματα. Αντίθετα, είναι συνεχώς δυσαρεστημένος.

Έχοντας αυτό υπόψη, η δυσαρέσκεια γίνεται χρόνια όταν δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε κανένα από τα θετικά πράγματα που έχουμε επειδή είμαστε πολύ απασχολημένοι με το ζητάμε πολλά από τον εαυτό μας. Πρόκειται για γνωστικές και καταστροφικές παραμορφώσεις.

Φυσικά, δεν είναι λάθος να θέλουμε να βελτιώσουμε τα πράγματα με τα οποία είμαστε δυσαρεστημένοι. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε ότι τέτοιες φιλοδοξίες μπορεί να βλάπτουν την ψυχική υγεία. Το να αναζητάς την τελειότητα σημαίνει να υπογράφεις μια ισόβια κάθειρξη απογοήτευσης.

¿Qué es la insatisfacción crónica;
Η χρόνια δυσαρέσκεια μας εμποδίζει να δούμε τα καλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Μας κάνει να εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά πράγματα που συμβαίνουν.

Πώς εμφανίζεται η χρόνια δυσαρέσκεια;

Η μη συμμόρφωση είναι κάτι που όλοι μαθαίνουμε από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης. Τα στυλ ανατροφής επηρεάζουν τη διαμόρφωση της προσωπικότητας. Όσοι μεγάλωσαν σε δυσλειτουργικά περιβάλλοντα είναι πιο πιθανό να μην έχουν μια φυσιολογική ενήλικη ζωή .

Όταν οι γονείς είναι υπερβολικά απαιτητικοί, τα παιδιά μεγαλώνουν με ανασφάλειες. Η αυτοεκτίμηση δεν εδραιώνεται σωστά όταν υπάρχει συνεχής πίεση. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι μεγαλώνουν νομίζοντας ότι δεν είναι αρκετά καλοί, οδηγώντας συχνά σε νεύρωση στην ενήλικη ζωή.

Η συνεχής ενασχόληση με το να είσαι τέλειος σημαίνει να είσαι συναισθηματικά και σωματικά σε μάχη . Είναι εξαντλητικό να προσποιούμαστε ότι ό,τι κάνουμε είναι τέλειο και ξεχωριστό. Στην πραγματικότητα, για τους μη κομφορμιστές, καμία δραστηριότητα δεν είναι εύκολη. Μπορούν να περνούν ώρες απλώς τακτοποιώντας τις ντουλάπες τους.

Τα οφέλη της δυσαρέσκειας

Το να νιώθουμε δυσαρέσκεια με κάτι που μπορούμε να κάνουμε καλύτερα δεν είναι πρόβλημα. Είναι θετικό να αναγνωρίσουμε πότε μπορούμε να βελτιωθούμε σε κάποια πτυχή . Υπό αυτή την έννοια, η δυσαρέσκεια μπορεί να μας ενδυναμώσει. Ωστόσο, το κάνει μόνο εφόσον δεν θέτουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Μερικά συγκεκριμένα οφέλη του αισθήματος δυσαρέσκειας είναι η αναζήτηση νέας γνώσης και ελεγχόμενων προκλήσεων . Είναι απαραίτητο να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας για να βελτιωθείτε σε οτιδήποτε. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα βήμα προς την προσωπική εξέλιξη και την καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης.

Οι κίνδυνοι από τη χρόνια δυσαρέσκεια

Η συχνή δυσαρέσκεια οδηγεί σε έντονη δυσφορία στη ζωή. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι άνθρωποι πέφτουν σε κατάθλιψη επειδή δεν αισθάνονται ποτέ αρκετά καλά. Άλλοι κίνδυνοι της προσπάθειας για τελειότητα περιλαμβάνουν τους εξής :

  • Χαμηλή ανοχή στην απογοήτευση. Το να μην ανέχεσαι ακόμη και τα πιο μικρά λάθη είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς κινδύνους σε αυτές τις περιπτώσεις. Συμβαίνει όταν μικρά σφάλματα προκαλούν δυσανάλογη ενόχληση.
  • Προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις. Οι άνθρωποι γύρω μας μπορεί να αισθάνονται άβολα με τη μη συμμορφούμενη συμπεριφορά μας. Ακόμη και κάποιοι φίλοι μπορεί να καταλήξουν να αποστασιοποιηθούν για να αποφύγουν δυσάρεστα.

Πώς να σταματήσετε να αισθάνεστε δυσαρέσκεια

Είναι δυνατό να μάθουμε να νιώθουμε ευχαρίστηση με τα πράγματα που πετυχαίνουμε. Καθώς η αυτοεκτίμησή σας βελτιώνεται, το επίπεδο της αυτοαπαίτησης προσαρμόζεται . Ακολουθεί μια λίστα με συμβουλές για να ξεπεράσετε τη δυσαρέσκεια.

1. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Οι ρεαλιστικοί στόχοι βοηθούν στην επίτευξη των στόχων σας. Δηλαδή, όταν θέλεις να πετύχεις κάτι, το καλύτερο είναι να βεβαιωθείς ότι μπορείς να το κάνεις. Πρέπει να κάνετε μια αντικειμενική αξιολόγηση των δυνατοτήτων σας και να λάβετε υπόψη τους πόρους που διαθέτετε.

2. Αποδέξου τον εαυτό σου όπως είναι

Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Φυσικά, κάποιοι θα είναι καλύτεροι σε ορισμένα πράγματα από άλλους. Εδώ, ο στόχος είναι να ξέρετε πώς να αποδεχτείτε τις αρετές και τις αδυναμίες σας . Η αποδοχή δεν σημαίνει συμμόρφωση, αλλά κατανόηση ότι ορισμένα πράγματα μας κοστίζουν περισσότερο από άλλα και πρέπει να είστε δίκαιοι με τον εαυτό σας.

3. Αναζητήστε έναν εσωτερικό σημείο ελέγχου

Το εσωτερικό σημείο ελέγχου μας είναι ο βαθμός ελέγχου των πράξεών μας. Όταν είναι εξωτερικό το σημείο, σημαίνει ότι αρνούμαστε την ευθύνη μας για ό,τι μας συμβαίνει. Για παράδειγμα, όταν κάποιος δεν είναι στην ώρα του, δικαιολογείται και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την καθυστέρηση.

Από την άλλη πλευρά, ένα εσωτερικό σημείο ελέγχου αφορά την ανάληψη ευθύνης για τις συνέπειες των πράξεών μας. Γνωρίζοντας ότι μπορούμε να επηρεάσουμε τα γεγονότα, μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αυτό σημαίνει ότι η ικανοποίηση επιτυγχάνεται όταν γνωρίζουμε ότι η προσπάθειά μας έχει αποτελέσματα.

¿Cómo dejar de sentir insatisfacción;
Για να σταματήσετε να νιώθετε δυσαρέσκεια, είναι απαραίτητο να καλλιεργήσετε την αυτοεκτίμηση. Έτσι, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις αρετές μας και να αναλάβουμε πιο ενεργό ρόλο σε κάθε περίσταση.

Πρόληψη της χρόνιας δυσαρέσκειας

Όπως έχετε δει, η δυσαρέσκεια είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής και δεν μπορεί να αποφευχθεί. Ωστόσο, μπορούμε να αποτρέψουμε το να γίνει χρόνια. Η πρόληψη βασίζεται στην αντίληψη ότι δεν είναι όλα εντελώς αρνητικά. Εδώ, ξέρουμε ότι μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη μας.

Η παράλογη σκέψη ότι δεν είμαστε ποτέ αρκετά καλοί μπορεί να ξεπεραστεί. Ο στόχος είναι να νιώθουμε ικανοποίηση στο ταξίδι που διανύουμε και σε όσα μαθαίνουμε στην πορεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Londoño, N. A., Vargas, C. Á., Bustamante, P. L., & Gómez, S. P. (2005). Distorsiones cognitivas asociadas al trastorno de ansiedad generalizada. Informes psicológicos7, 123-136.
  • Veenhoven, R. (1994). El estudio de la satisfacción con la vida. Intervención psicosocial3, 87-116.
  • Heinström, J. (2010). Locus of control. In From Fear to Flow (pp. 133–138). Elsevier. https://doi.org/10.1016/b978-1-84334-513-8.50011-x

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.