Άσκηση ρουτίνας που θα βοηθήσει γρήγορα να τονώσετε τα πόδια σας

Αν θέλετε να τονώσετε τα πόδια σας, θα πρέπει να εστιάσετε στην καρδιαγγειακή άσκηση. Μπορείτε να ξεκινήσετε με λίγα λεπτά την ημέρα και να κάνετε περισσότερο αυξάνοντας την αντίσταση.
Άσκηση ρουτίνας που θα βοηθήσει γρήγορα να τονώσετε τα πόδια σας
Carlos Fabián Avila

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Carlos Fabián Avila.

Τελευταία ενημέρωση: 02 Νοεμβρίου, 2018

Θέλετε να τονώσετε τα πόδια σας; Αν θέλετε να ξεφορτωθείτε το λίπος από μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σας, θα πρέπει να αναζητήσετε μια σειρά ασκήσεων για να βοηθηθείτε, αφού η διατροφή και τα σπορ δεν επαρκούν. Για να τονώσετε τα πόδια σας, επομένως, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια καθορισμένη ρουτίνα.

Σε αυτό το άρθρο, ανακαλύψτε ποιος τύπος ασκήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος από τους μηρούς και τους γλουτούς σας.

Τονώστε τα πόδια σας με άσκηση

Το πλεονέκτημα του να προσπαθήσετε να τονώσετε τα πόδια σας με αυτή την άσκηση είναι ότι θα καταφέρετε να χάσετε λίπος και ταυτόχρονα να τονώσετε τα πόδια σας. Με αυτόν τον τρόπο, τα πόδια σας θα φαίνονται κομψά και σφιχτά.

Το να δοκιμάζετε διαιτητικές διατροφές και παράλληλα να ακολουθείτε έναν καθιστικό τρόπο ζωής μπορεί να είναι ένας τρόπος να ξεφορτωθείτε το λίπος, αλλά οι μυς σας μπορεί να αποδυναμωθούν. Για το λόγο αυτό, το πιο αποτελεσματικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή που να συνοδεύεται από την κατάλληλη δραστηριότητα.

Καρδιαγγειακή άσκηση ή ασκήσεις αντοχής;

Όταν είναι ώρα να επιλέξετε ποιο είδος άσκησης πρόκειται να κάνετε, θα πρέπει να θυμάστε τον στόχο σας για να τονώσετε τα πόδια σας.

 • Αν έχετε κοκαλιάρικα πόδια και θέλετε να τα ενισχύσετε, θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη ή ζώνες.
 • Αν θέλετε να αδυνατίσετε τα πόδια σας, θα πρέπει να επιλέξετε την καρδιαγγειακή άσκηση. Η καρδιαγγειακή άσκηση και τα αερόβια αθλήματα δουλεύουν την καρδιά και τους πνεύμονες, αυξάνουν την εφίδρωση, την καύση λίπους και την κατανάλωση ενέργειας.

Άσκηση ρουτίνας

Παρακάτω, προτείνεται μια ποικιλία αερόβιων ασκήσεων που βοηθούν στην απώλεια λίπους γενικά, ιδιαίτερα στα πόδια. Μπορείτε να επιλέξετε αυτές που σας αρέσει περισσότερο ή να τις συνδυάσετε αφού είναι όλες αποτελεσματικές.

Όταν αρχίσετε, ίσως να παρατηρήσετε ότι κουράζεστε σε σύντομο χρονικό διάστημα, εφόσον είναι μια δοκιμασία για την αντοχή σας.

Ωστόσο, αν ξεκινήσετε απλά να τα κάνετε για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια αυξάνετε σταδιακά το χρονικό διάστημα, θα δείτε ορατά αποτελέσματα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.


1. Χορός

τονώσετε τα πόδια σας - χορός

Οι άνθρωποι που αγαπούν το χορό δεν χρειάζεται να παιδέψουν το μυαλό τους για να βρουν μια καλή άσκηση για τα πόδια τους.

Εάν παρακολουθείτε μαθήματα χορού τρεις φορές την εβδομάδα, αυτό θα βοηθήσει να μειώσετε το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τη μέση, τους μηρούς και τους γλουτούς σας.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι χορού: αίθουσα χορού, αερόμπικ, ζούμπα, σάμπα, ο χορός της κοιλιάς … Στις μέρες μας, μπορείτε επίσης να βρείτε μορφές χορού που συνδυάζουν τις πολεμικές τέχνες, το κολύμπι και άλλους κλάδους. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διαλέξετε για να τονώσετε τα πόδια σας εκείνο που απολαμβάνετε περισσότερο.


2. Κάντε σχοινάκι

τονώσετε τα πόδια σας - σχοινακι

Το πλεονέκτημα του να κάνετε σχοινάκι είναι ότι, εκτός του ότι είναι διασκεδαστικό, θα κάψετε πολλές θερμίδες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, αυτή η άσκηση βοηθά στην ανάπτυξη καλού συντονισμού και ισορροπίας, καθώς και στην καταπολέμηση του άγχους.

Σε μόλις 10 λεπτά που κάνετε σχοινάκι, χρησιμοποιείτε την ίδια ποσότητα θερμίδων με το να τρέχετε για μισή ώρα.

Αυτή η άσκηση βοηθά επίσης στο να τονώσετε το μεγαλύτερο μέρος του σώματός σας, πράγμα που την καθιστά εξαιρετική επιλογή για να κάνετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

 • Μπορείτε να ξεκινήσετε κάνοντας σχοινάκι για 1 λεπτό και στη συνέχεια να ξεκουράζεστε για το επόμενο 1 λεπτό.
 • Κάντε εναλλαγές μεταξύ των δύο για 10 λεπτά συνολικά.

3. Τζόγκινγκ

τονώσετε τα πόδια σας - τρεξιμο

Αν σας αρέσει να τρέχετε, επενδύστε σε μια απλή ρουτίνα τζόκινγκ. Μπορείτε να το κάνετε στο πάρκο, στο δρόμο, στο γυμναστήριο ή σε ένα τερέν. Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε να το κάνετε στην παραλία.

Το τζόκινγκ είναι πραγματικά υγιές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κρατάτε τη σωστή στάση του σώματος, να αναπνέετε σωστά και να κάνετε διατάσεις για να αποφύγετε τους τραυματισμούς.


4. Μίνι τραμπολίνο

Ένα μίνι τραμπολίνο είναι ένα τραμπολίνο για ενήλικες  που πρόσφατα έχουν γίνει πολύ μοντέρνα σε γυμναστήρια. Σας επιτρέπει να κάνετε διαφορετικούς τύπους ασκήσεων και χορών, ενώ χοροπηδάτε πάνω σε αυτό.

Είναι διασκεδαστικό, σας βοηθά να κάψετε αρκετές θερμίδες και επίσης να αποτρέψετε τραυματισμούς των αρθρώσεων.

 • Δεδομένου ότι δεν είναι πολύ ακριβό, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο γυμναστήριο ή ακόμα και στο σπίτι σας, αφού δεν είναι πολύ ακριβό.
 • Απλά βάλτε κάποια από την αγαπημένη σας μουσική και αφιερώστε 5, 10 ή 15 λεπτά την ημέρα σε αυτό. Θα αρχίσετε να ιδρώνετε μέσα σε λίγα λεπτά.

 

Διαβάστε περισσότερα σχετικά τους λόγους που πονάνε οι αρθρώσεις σας.

5. Ξεκινήστε να ανεβαίνετε σκάλες

τονώσετε τα πόδια σας - ανεβασμα σκαλοπατια

Για τα άτομα που δεν έχουν χρόνο να πηγαίνουν στο γυμναστήριο ή  που απλά μπορεί να μην τους αρέσει, η ανάβαση σκαλοπατιών μπορεί να είναι μια σπουδαία εναλλακτική λύση για την καύση θερμίδων και για να τονώσετε τα πόδια σας. Ωστόσο, πρέπει να αφιερώσετε τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα σε αυτή την άσκηση.

Μπορείτε να το συνδυάσετε με το ανέβασμα και το κατέβασμα σκαλοπατιών, καθώς αυτές οι δύο δραστηριότητες χρησιμοποιούν διαφορετικούς μυς. Ωστόσο μ ην το κάνετε αν έχετε υπερβολικό βάρος, ή αν δεν φοράτε τα κατάλληλα υποδήματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bishop, D. (2003). Warm up II: Performance changes following active warm up and how to structure the warm up. Sports Medicine.
 • Cantieri, F. P., Gomes de Barros, M. V., Aires de Arruda, G., Gome, A. C., & Marques Aranha, Á. C. (2019). Metodología de entrenamiento aeróbico utilizado por profesionales de fitness. Cuerpo, Cultura y Movimiento9(1), 55–77.
 • Gray, S. C., Devito, G., & Nimmo, M. A. (2002). Effect of active warm-up on metabolism prior to and during intense dynamic exercise. Medicine and Science in Sports and Exercise34(12), 2091–2096.
 • Noonan, T. J., & Garrett Jr, W. E. (1999). Muscle strain injury: diagnosis and treatment. The Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons7(4), 262–269.
 • Safran, M. R., Seaber, A. V., & Garrett, W. E. (1989). Warm-Up and Muscular Injury Prevention An Update. Sports Medicine.
 • Willis, L. H., Slentz, C. A., Bateman, L. A., Shields, A. T., Piner, L. W., Bales, C. W., … Kraus, W. E. (2012). Effects of aerobic and/or resistance training on body mass and fat mass in overweight or obese adults. Journal of Applied Physiology113(12), 1831–1837.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.