11 Συμβουλές για να μην σας αγχώσουν τα Χριστούγεννα

Στο παρακάτω άρθρο θα σας δώσουμε μερικές ιδέες για να μην σας αγχώσουν τα Χριστούγεννα και να απολαύσετε τις γιορτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μην το χάσετε!
11 Συμβουλές για να μην σας αγχώσουν τα Χριστούγεννα

Τελευταία ενημέρωση: 19 Δεκεμβρίου, 2021

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι να μας κυριεύσει η χριστουγεννιάτικη τρέλα. Τα δώρα, το φαγητό, οι συγκεντρώσεις, το δέντρο… Όλα μπορούν να δημιουργήσουν νεύρα, άγχος και κακή διάθεση, ακόμα και σε αυτούς που έχουν χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Τι να κάνετε φέτος τα Χριστούγεννα;

Στο παρακάτω άρθρο θα δώσουμε μερικές συμβουλές για να μην σας αγχώσουν τα Χριστούγεννα και να απολαύσετε αυτές τις μέρες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μπορείς να το κάνεις!

Φροντίστε το άγχος να μην απομακρύνει τη χαρά των Χριστουγέννων

Έχετε άγχος σε οποιαδήποτε κατάσταση και εποχή του χρόνου. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα Χριστούγεννα.

Τις τελευταίες μέρες, πιθανότατα έχετε βγει έξω και έχετε αγοράσει πράγματα, σκεφτήκατε το μενού και είδατε πώς μπορείτε να εντάξετε όλες τις γιορτές στο πολυάσχολο πρόγραμμά σας. Γι’ αυτό δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να μάθετε μερικές συμβουλές για να το κάνετε λιγότερο αγχωτικό.

1. Φροντίστε την υγεία σας

11 Συμβουλές για να μην σας αγχώσουν τα Χριστούγεννα

Πρώτα, πρέπει να σκεφτείτε την ψυχική, συναισθηματική και σωματική σας υγεία. Φρόντισε τι συμβαίνει μέσα σου εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις σου.

Κάθε μέρα πριν πάτε για ύπνο, αναλύστε πώς νιώθετε και πώς μπορείτε να αισθανθείτε καλύτερα. Κάντε ασκήσεις αναπνοής, διαλογιστείτε ή απλώς ξεκουραστείτε για μια επιπλέον ώρα.

2. Οργανώστε τα πάντα έγκαιρα

Ένα από τα κλειδιά για να μην φτάσει η 24η Δεκεμβρίου και να μην έχετε κοιμηθεί τρεις μέρες είναι να προγραμματίσετε εκ των προτέρων.

Έχετε ήδη αποφασίσει σε ποια πάρτι πρέπει να παρευρεθείτε; Ποιο είναι το μενού που πρέπει να ετοιμάσετε ή τι πρέπει να προσέξετε; Είναι απαραίτητο να κάνετε κάποια αλλαγή στο σπίτι σας για να δεχτείτε επισκέπτες;

Αρκετές μέρες πριν τις διακοπές, αφιερώστε λίγα λεπτά για να φτιάξετε μια λίστα με αυτά που χρειάζεστε και να την εκτελέσετε νωρίτερα.

3. Μην αναλαμβάνετε όλη την ευθύνη

Το να είσαι οικοδέσποινα τα Χριστούγεννα δεν σημαίνει ότι είσαι ο μόνος που εργάζεται. Ζητήστε από άλλους να σας βοηθήσουν ώστε ο καθένας να είναι υπεύθυνος για κάτι συγκεκριμένο.

Για παράδειγμα, η μητέρα σας μπορεί να φέρει το ορεκτικό, η αδερφή σας μπορεί να φέρει το γλυκό και η κουνιάδα σας μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα ποτά. Εν τω μεταξύ, οι υπόλοιποι καλεσμένοι σας μπορούν να σας βοηθήσουν στο καθάρισμα, να στήσουν το δέντρο και να τακτοποιήσουν το δωμάτιο.

4. Αποφύγετε την υπερβολική καινοτομία τα Χριστούγεννα

11 Συμβουλές για να μην σας αγχώσουν τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι συνώνυμα με παραδόσεις που επαναλαμβάνονται. Αυτό μπορεί να είναι λίγο βαρετό αν είστε από αυτούς που προτιμούν την πρωτοτυπία σε κάθε βήμα.

Ωστόσο, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι όσο πιο δύσκολο είναι το πιάτο που θέλετε να ετοιμάσετε, τόσο πιο αγχωμένοι και νευρικοί ή ανήσυχοι θα είστε εκείνη τη μέρα.

Εάν πρόκειται να έχετε πολλούς καλεσμένους στο σπίτι, σας συνιστούμε να μην καινοτομείτε πολύ στην κουζίνα. Δεν ξέρεις σε πόσους θα αρέσει το μενού ή αν θα είναι καλό. Είναι καλύτερα να έχετε μόνο μερικά διαφορετικά πιάτα και να μείνετε στον δοκιμασμένο και αληθινό παλιομοδίτικο τρόπο.

5. Πάρτε τη χριστουγεννιάτικη λίστα σας παντού

Όχι μόνο τη λίστα με τα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο δείπνο σας, αλλά και τη λίστα με τα δώρα για όλους τους συγγενείς, ακόμα και τα έξτρα που πρέπει να αγοράσετε πριν τις γιορτές.

Μην περιμένετε μέχρι την τελευταία μέρα. Για παράδειγμα, όταν είστε στο δρόμο για τη δουλειά, ίσως μπορείτε να πάρετε μερικά από αυτά που γράψατε. Αν διαγράψετε πράγματα από τη λίστα, θα αισθανθείτε υπέροχα και θα έχετε λιγότερο άγχος!

Επίσης, μην κάνετε το λάθος να φτιάξετε μια λίστα με χίλια αντικείμενα γιατί δεν θα μπορέσετε να τα καταφέρετε όλα. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε απογοητευμένοι και με κακή διάθεση.

6. Αποφύγετε τις αντιπαραθέσεις

Lleva la lista a todos lados

«Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες», όπως λένε. Συχνά υπάρχουν προβλήματα από το παρελθόν που έχουν οδηγήσει σε συγκρούσεις.

Ωστόσο, είναι καλή ιδέα αν όλα αυτά θα μπορούσαν να ξεχαστούν ή να συγχωρηθούν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Το να πρέπει να συναντιόμαστε με ανθρώπους που πιθανώς βλέπουμε πολύ λίγες φορές το χρόνο δεν θα πρέπει να είναι βάρος, αλλά κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Κατά τη διάρκεια του δείπνου ή των προετοιμασιών το να είστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και να αποφεύγετε περιττούς καβγάδες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να περάσετε υπέροχα.

Αποφύγετε να αναφέρετε παλιά προβλήματα ή να μιλάτε για ορισμένα ευαίσθητα θέματα στο τραπέζι.

7. Ανάβετε τα φώτα σε ειδικές ώρες

Εδώ, μιλάμε για το δέντρο και τα στολίδια που επιλέξατε για τις γιορτές.

Η κατανάλωση ενέργειας αυτή την εποχή τείνει να αυξάνεται πολύ λόγω όλων των διακοσμήσεων. Για να το αποφύγετε αυτό, μπορείτε να ανάψετε τα φώτα μόνο τη νύχτα ενώ είστε ξύπνιοι ή όταν φτάνουν οι επισκέπτες.

8. Αγοράστε εποχιακά προϊόντα

Compra productos de estación

Οι παραδόσεις μερικές φορές μάς «αναγκάζουν» να ξοδεύουμε πολλά χρήματα σε τρόφιμα που δεν έχουν καμία σχέση με την εποχή του χρόνου.

Για παράδειγμα, πολλές οικογένειες καταναλώνουν επιδόρπια με πολλές θερμίδες ή ξεχωριστά τυριά. Η αγορά τοπικών και εποχιακών προϊόντων θα εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα και λιγότερη ρύπανση.

9. Παίξτε ομαδικά δώρα

Η σκέψη για δώρα για κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να είναι πραγματικό πρόβλημα.

Δεν ξέρουμε πάντα με βεβαιότητα τι αρέσει σε όλους και, επιπλέον, μας παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο για να τα αγοράσουμε.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να αγοράσετε «γενικά» πράγματα. Ακόμα κι αν είναι τα ίδια για όλους, μπορείτε να τα διαιρέσετε κατά ηλικία ή φύλο, για παράδειγμα.

Μια έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας διαπίστωσε ότι το 62% των ανθρώπων έχουν υψηλό επίπεδο άγχους λόγω των δαπανών στις διακοπές. Η προσαρμογή του προϋπολογισμού σας – ξεκινώντας με δώρα – μπορεί να μειώσει την ένταση.

10. Αποφύγετε την υπερφαγία

Evita los atracones

Τρώμε και πίνουμε πάρα πολύ μεταξύ στο σπίτι, στη δουλειά και κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων πάρτι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο στομάχι, hangover, αύξηση βάρους κ.λπ.

Αν και μια μέρα υπερβολής δεν είναι επιβλαβής, το πρόβλημα με τα Χριστούγεννα είναι ότι συνήθως είναι πάρα πολλές. Τι θα γινόταν αν αντί να γεμίσετε το στομάχι σας με το φαγητό, δοκιμάσετε λίγο από κάθε πιάτο;

Εν τω μεταξύ, οι διαιτολόγοι στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια συνιστούν να τρώτε υγιεινά, ελαφριά γεύματα όταν είστε στο σπίτι και να περιορίσετε τις μερίδες των γευμάτων των γιορτών.

11. Απολαύστε την εποχή

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι οι μυριάδες προ-χριστουγεννιάτικες εργασίες δεν σας κάνουν να χάσετε το στόχο. Αυτές είναι γιορτές για να είσαι με την οικογένεια, να απολαύσεις την εποχή και, πάνω απ’ όλα, την ηρεμία.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.