Το σύνδρομο της άδειας καρέκλας. Το ξέρετε;

Ενώ αυτό συνδέεται συνήθως με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου λόγω θανάτου, το σύνδρομο της άδειας καρέκλας μπορεί να εμφανιστεί και λόγω απώλειας κάποιου προσώπου που είναι εν ζωή ως αποτέλεσμα της μοναξιάς ή της εγκατάλειψης.
Το σύνδρομο της άδειας καρέκλας. Το ξέρετε;

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το σύνδρομο της άδειας καρέκλας προκύπτει από το αίσθημα απώλειας κάποιου ξεχωριστού προσώπου. Μπορεί να είναι συνάδελφος, φίλος, αδερφός, αδερφή και ούτω καθεξής.

Συνήθως συγχέεται με τη θλίψη της απώλειας κάποιου ατόμου γενικότερα αλλά αποκαλείται σύνδρομο της άδειας καρέκλας καθώς αποκτά μια ξεχωριστή ένταση ειδικά στις περιπτώσεις όπου θα έπρεπε να γιορτάζετε και να διασκεδάζετε.

Το σύνδρομο της άδειας καρέκλας εμφανίζεται συνήθως κατά τις εορταστικές περιόδους ή σε σημαντικές ημερομηνίες, όπως τα Χριστούγεννα, σε γενέθλια ή κάποια άλλη στιγμή που έχει ιδιαίτερη σημασία για σας.

Παρατηρείτε αυτή την άδεια καρέκλα που βρίσκεται ανάμεσα στους άλλους και αισθάνεστε ένα απέραντο κενό και έτσι το άγχος και ο πόνος ξεκινούν και πάλι από την αρχή.

Το σύνδρομο της άδειας καρέκλας είναι ένας σιωπηλός μάρτυρας

Η άδεια καρέκλα συνεχίζει να είναι η απόδειξη για το τι ή το ποιος ήσασταν πριν ενώ τώρα δεν είστε. Αυτό γίνεται πιο έντονο όταν περιβάλλεστε από άλλους ανθρώπους και ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι κάποιος λείπει.

Το σύνδρομο της άδειας καρέκλας

Αυτό το αίσθημα αποτελεί μέρος του πένθους κάτι που πιθανότατα έχετε ήδη βιώσει.

Όταν αντιμετωπίζετε την απώλεια κάποιου προσώπου που αγαπούσατε, περνάτε μια περίοδο όπου πρέπει να μάθετε να ζείτε χωρίς αυτό το άτομο, μια περίοδο έντονου πόνου.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 4 συμβουλές για να ξεπεράσετε τη θλίψη

Ο θρήνος θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρι να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την απώλεια και να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας χωρίς αυτό το απαίσιο αίσθημα της έλλειψης.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το σύνδρομο της άδειας καρέκλας μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και όταν το άτομο που σας λείπει είναι ζωντανό. Αυτό ισχύει για άλλες περιπτώσεις, όπως είναι η μοναξιά.

Όταν κάποιος σας αφήνει ή σας εγκαταλείπει, μπορεί να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο της άδειας καρέκλας αν και τις περισσότερες φορές συνδέεται με το θάνατο.

Όταν νιώθεις μόνος ή μοναξιά, ανεξάρτητα από τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σου, αυτό είναι το σύνδρομο της άδειας καρέκλας.

Περνάτε πολλά αλλά θα το ξεπεράσετε

Παρά το γεγονός ότι μπορεί να είστε σε θέση να δείτε τα πράγματα μόνο μέσα από τον πόνο της θλίψης σας, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις μεγάλες γιορτές και τις σημαντικές ημερομηνίες, όπως τα Χριστούγεννα – δεν υπάρχει κανένας τρόπος να απωθήσετε αυτό τον πόνο. Θα πρέπει να ζήσετε και αυτή την εμπειρία αλλά θα περάσει.

Το σύνδρομο της άδειας καρέκλας

Αρχικά, προσπαθήστε να ακολουθείτε τις παρακάτω προτάσεις. Μπορεί να σας φανούν χρήσιμες στο μέλλον:

Μην απομονώνετε τον εαυτό σας και μην μένετε σιωπηλοί

Όταν πάσχετε από το σύνδρομο της άδειας καρέκλας, πιθανότατα δεν θέλετε να μιλήσετε για αυτό το θέμα και μπορεί να απομακρύνετε τους ανθρώπους που θέλουν να σας βοηθήσουν. Προτιμάτε να υποφέρετε σιωπηλά.

Αυτό είναι πολύ ανθυγιεινό. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να έρθετε σε επαφή με άλλους ανθρώπους ακόμη και όταν δεν έχετε τη διάθεση να το κάνετε και μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια, αν χρειάζεται. Μερικές φορές το μόνο που χρειαζόμαστε είναι έναν άνθρωπο να μας ακούσει και να μας προσέξει.

Αλλάξτε το νόημα από το σύνδρομο της άδειας καρέκλας

Τα πράγματα θα έχουν πάντα την έννοια που τους δίνετε εσείς. Αν η άδεια καρέκλα σας ισοδυναμεί με τη θλίψη και την απώλεια τότε γιατί δεν της δίνετε μια διαφορετική έννοια;

Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά και προσπαθήστε να εξαλείψετε τα αρνητικά συναισθήματα που της επιτρέψατε να έχει. Κάντε την καρέκλα φίλη σας και όχι εχθρό σας.

Αν είναι απαραίτητο, ζητήστε βοήθεια

Μπορεί να πιστεύετε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πάντα μόνοι σας και ότι αν δεν μπορέσετε μόνοι σας να λύσετε τα προβλήματά σας τότε κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για σας. Ωστόσο, μερικές φορές έχουμε ανάγκη από μια μικρή ώθηση ή βοήθεια για να προχωρήσουμε.

Μην προσπαθείτε να αυτοθεραπευτείτε για να ανακουφίσετε τον πόνο που έχετε μέσα σας – να το κάνετε αυτό μόνο κατόπιν συμβουλής του γιατρού σας. Και πάντα να προσπαθείτε να βρίσκετε άλλους τρόπους για να θεραπεύσετε τη θλίψη σας.

Γιατί δεν επισκέπτεστε κάποιον ψυχολόγο; Αυτοί οι άνθρωποι είναι ειδικοί, επαγγελματίες του μυαλού. Θα σας βοηθήσουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και γι’ αυτό μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια.

μοναξιά

Είναι σημαντικό να αποδεχτείτε το γεγονός ότι οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν από τη ζωή μας με κάποιο τρόπο.

Μερικές φορές θα σας προσπεράσουν, άλλοι θα σας αφήσουν ενώ άλλοι μπορεί να σας πληγώσουν. Δεν έχετε άλλη επιλογή από το να τα αποδεχτείτε όλα αυτά.

Μην αφήνετε μια άδεια καρέκλα να εξαφανίζει τη χαρά που σας κάνει να αισθάνεστε ζωντανοί.

Χωρίς αμφιβολία αυτές οι καταστάσεις θα σας κάνουν να πονέσετε, επειδή είστε άνθρωπος – έχετε αισθήματα! Αλλά θα πρέπει να μάθετε να αποδέχεστε ότι ορισμένα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Echeburúa, E., & Herrán, A. (2007). ¿Cuándo el duelo es patológico y cómo hay que tratarlo? Análisis y Modificación de Conducta33(147), 31–50.
  • Pelegrí, M., & Romeu Figuerola, M. (2011). El duelo, más allá del dolor. Desde El Jardín de Freud: Revista de Psicoanálisis, (11), 133–148. Retrieved from http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4554003&orden=1&info=link
  • El síndrome de la silla vacía. Diario El país de España. (2010). Recuperado el 24 de marzo de 2020.
  • Hartwell-Walker, M. (2018). The Empty Chair at the Holiday Table. Psych Central. Retrieved on March 24, 2020, from https://psychcentral.com/lib/the-empty-chair-at-the-holiday-table/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.