Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο 20/10 για να οργανώσετε το σπίτι

Καθαρίζετε τα σαββατοκύριακα και θυσιάζετε τα ρεπό σας για να τακτοποιήσετε το σπίτι; Αν ναι, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τη μέθοδο 20/10 για να οργανώσετε το σπίτι σας.
Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο 20/10 για να οργανώσετε το σπίτι

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Αν δε σας αρέσει να καθαρίζετε ή αναβάλλετε το καθάρισμα για το Σ/Κ, τότε αυτό το άρθρο για τη μέθοδο 20/10 είναι για εσάς. Θα σας μιλήσουμε γι’ αυτή τη νέα τεχνική καθαριότητας που έχει γίνει δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Rachel Hoffman επινόησε αυτό το σύστημα καθαρισμού για όλα τα άτομα που θέλουν το περιβάλλον τους τακτοποιημένο. Αφορά φοιτητές, άτομα που μένουν μόνα τους, ζευγάρια, και οικογένειες επειδή όλοι μας αξίζουμε να ζούμε σε ένα καθαρό μέρος χωρίς όμως να μας κουράζει η καθαριότητα.

Αυτή η μόδα διαφέρει από άλλες παραδοσιακές αρχές που περιλαμβάνουν, τυπικά, οικογένειες όπου ένα άτομο (συνήθως η γυναίκα) είναι υπεύθυνη για το συγύρισμα. Η Hoffman λέει ότι αυτές οι παλιομοδίτικες μέθοδοι δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τη σύγχρονη κοινωνία, τα άτομα με αναπηρίες, τα άτομα με σωματικές ή ψυχικές ασθένειες, ή τα άτομα που δουλεύουν όλη μέρα εκτός σπιτιού.

Πολλοί δε μπορούν να οργανωθούν για την καθαριότητα εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων. Όμως, αυτή η μέθοδος τους ταιριάζει καθώς θα μπορέσουν να την εφαρμόσουν χωρίς πρόβλημα.

Γνωρίστε τη μέθοδο 20/10

Η πρόταση της Hoffman είναι απλή: Απαλλαγείτε από τις ατελείωτες μέρες καθαριότητας και ανταλλάξτε τις με μικρές περιόδους δουλειάς οι οποίες εναλλάσσονται με διαλείμματα. Προτείνει να καθαρίζουμε για 20 λεπτά και να ξεκουραζόμαστε για 10.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιούμε χρονόμετρο. Έτσι, θα είμαστε σίγουροι ότι τηρούμε ακριβώς τους χρόνους δουλειάς και ξεκούρασης.

Στα 10 λεπτά διαλείμματος, μπορούμε να ελέγξουμε την ηλεκτρονική αλληλογραφία μας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να πιούμε μια κούπα τσάι, ή να πάμε μια βόλτα με τον σκύλο μας. Αυτός ο χρόνος ανήκει σε εμάς και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι επιθυμούμε. Φυσικά, όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι (χρονόμετρο), θα πρέπει να επιστρέψουμε στη δουλειά.

Ταυτόχρονα, η δημιουργός αυτού του συστήματος μάς προσκαλεί να εστιάσουμε στα μικρά πράγματα και όχι στο χάος που έχουμε στο σπίτι μας. Παραδείγματος χάρη, αντί να επικεντρωθούμε στο χάος της κουζίνας, ας πλύνουμε μονάχα τα πιάτα.

Αν τακτοποιούμε ένα πράγμα τη φορά αντί να έχουμε το μυαλό μας στη μεγάλη εικόνα, τα αποτελέσματα θα μας ανταμείψουν περισσότερο.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Μινιμαλιστικό στιλ: Πώς να απλοποιήσετε το σπίτι σας

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο 20/10 για να οργανώσετε το σπίτι σας

Η Hoffman έχει εκδώσει ένα βιβλίο με όνομα “Unf*CK Your Habitat: You’re better than your mess”. Εκεί, μας δίνει ορισμένες συμβουλές τις οποίες θα δούμε παρακάτω.

Ακατάστατο σπίτι
Ορισμένες φορές βλέπουμε την ακαταστασία σαν ένα χάος που μας κατακλύζει και μας αποθαρρύνει. Πρέπει να εστιάσουμε σε μικρές πράξεις για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά.

1. Τραβήξτε μια φωτογραφία πριν και μετά για τη μέθοδο 20/10

Όταν τελειώσετε, θα μπορέσετε να δείτε καθαρά πως η προσπάθειά σας άξιζε τον κόπο και έτσι θα έχετε κίνητρο να συνεχίσετε με αυτό το σύστημα. Επίσης, θα μπορέσετε ν’ αναγνωρίσετε τις πιο προβληματικές περιοχές του σπιτιού και θα γνωρίζετε αν ξεχάσατε να συγυρίσετε κάπου.

2. Φτιάχνετε καθημερινά το κρεβάτι σας

Θα σας πάρει λιγότερο από ένα λεπτό και τα πλεονεκτήματα είναι άπειρα. Η συνολική εικόνα του υπνοδωματίου θα αλλάξει πλήρως μόνο και μόνο επειδή είναι τακτοποιημένο το κρεβάτι σας. Είναι πολύ καλύτερο να πάτε για ύπνο σε ένα τακτοποιημένο κρεβάτι.

3. Ανοίξτε τα παράθυρα

Αερίστε το σπίτι σας για να καθαρίσετε τον αέρα και να εξουδετερώσετε τη μούχλα, τα βακτήρια, και τις οσμές. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε κυρίως τον χειμώνα που δε συνηθίζουμε να ανοίγουμε τα παράθυρα λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας.

4. Πλύντε τα πιάτα

Όταν τελειώνετε το φαγητό είναι φυσιολογικό να τεμπελιάσετε και να θελήσετε να αφήσετε το πλύσιμο των πιάτων για αργότερα ή την επόμενη ημέρα. Λάθος!

Ανεξάρτητα από το τι κάνετε, η σκέψη του πλυσίματος των πιάτων θα σας στοιχειώνει όλη τη μέρα. Επίσης, η βρομιά στα πιάτα δε θα αφαιρείται τόσο εύκολα και η κουζίνα σας θα γεμίσει οσμές. Γι’ αυτό, αν θέλετε να οργανώσετε το σπίτι σας, πλύντε τα πιάτα.

5. Καθαρίστε το ψυγείο

Πετάξτε οτιδήποτε παλιό, ληγμένο, ή που μυρίζει άσχημα. Δείτε όλα τα δοχεία, ακόμη και αυτά που είναι κρυμμένα στο βάθος και τα έχετε ξεχάσει.

Έπειτα, καθαρίστε τα ράφια και όλους τους χώρους πάρα πολύ καλά. Τέλος, τοποθετήστε και πάλι τα πράγματα πίσω βάζοντας ό,τι χρησιμοποιείτε περισσότερο σε σημεία που φτάνετε εύκολα.

6. Ξεκινήστε με τον μεγαλύτερο χώρο

Αν αρχίσετε από τα μικρότερα δωμάτια, κινδυνεύετε να κουραστείτε εύκολα και να μην τελειώσετε τους μεγάλους χώρους που χρησιμοποιείτε περισσότερο. Από την άλλη, αν τελειώσετε με το μεγαλύτερο δωμάτιο πρώτα, θα νιώσετε ευχαρίστηση και θα έχετε κίνητρο να συνεχίσετε.

7. Αρχίστε από πάνω προς τα κάτω στη μέθοδο 20/10

Αυτός ο κανόνας έχει εφαρμογή στα πάντα, από ψηλές ντουλάπες μέχρι τους ορόφους του σπιτιού. Αρχίστε το καθάρισμα από τα ψηλότερα μέρη για τα έπιπλα και τους πάνω ορόφους για το σπίτι.

8. Σηκώστε οτιδήποτε υπάρχει στο πάτωμα

Δε θα πρέπει να υπάρχει τίποτα στο πάτωμα το οποίο δεν ανήκει εκεί. Όταν αρχίζετε να καθαρίζετε, προσπαθήστε να βάζετε τα πράγματα που σηκώνετε στη θέση τους και όχι απλά να τα αφήνετε τριγύρω.

9. Ολοκληρώστε τον κύκλο πλύσης

Η Hoffman δίνει έμφαση σε ένα συχνό λάθος που κάνουμε πολλοί. Πλένουμε τα ρούχα, τα στεγνώνουμε, και έπειτα τα αφήνουμε στην ξαπλώστρα αντί να τα βάζουμε στη θέση τους.

Όταν το κάνουμε αυτό, ο κύκλος δεν ολοκληρώνεται, και τα ρούχα στοιβάζονται σχηματίζοντας βουνό. Να θυμάστε να πλένετε, να στεγνώνετε, να διπλώνετε, και να μαζεύετε αμέσως τα ρούχα.

10. Καθαρίστε το πάτωμα

Τέλος, είμαστε έτοιμοι να καθαρίσουμε το πάτωμα, είτε με μια σφουγγαρίστρα ή μια ηλεκτρική σκούπα.

Τέλος! Το σπίτι θα δείχνει όπως ακριβώς το θέλουμε και θα έχουμε την ενέργεια να απολαύσουμε την ημέρα μας.

Άτομο καθαρίζει πάτωμα
Ο καθαρισμός του πατώματος έρχεται στο τέλος καθώς οι δουλειές γίνονται από πάνω προς τα κάτω.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου 20/10;

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να οργανώσετε το σπίτι σας, όπως το επονομαζόμενο μαραθώνιο καθάρισμα. Σε αυτό ξεκινάτε το καθάρισμα και δε σταματάτε μέχρι να τελειώσετε. Μπορεί να πάρει όλη μέρα.

Το χειρότερο με αυτή τη μέθοδο είναι ότι συνήθως την κάνουμε τα σαββατοκύριακα επειδή τις καθημερινές έχουμε άλλες υποχρεώσεις. Έτσι, σπαταλάμε τα ρεπό μας καθαρίζοντας και όταν αρχίζει και πάλι η εβδομάδα είμαστε κουρασμένοι.

Η κούραση που έχουμε μετά από το μαραθώνιο καθάρισμα δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα προς το καθάρισμα. Ανεξάρτητα από το πόσο πολύ έχουμε προγραμματίσει να διατηρήσουμε την τάξη από εδώ και πέρα, όσο περνούν οι μέρες, η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Στα πλεονεκτήματα που έχει η μέθοδος 20/10 μπορούμε να βρούμε τα εξής:

  • Μπορούμε να διατηρήσουμε καθαρό το σπίτι κάνοντας κάτι κάθε μέρα, αντί να αφήσουμε τη βρομιά να συσσωρευτεί και μετά να πρέπει να καθαρίσουμε όλο το σπίτι.
  • Είναι ένα ελεύθερο σύστημα καθαρισμού, έτσι ταιριάζει στα άτομα που υποφέρουν από σωματικό πόνο ή αναπηρία.
  • Θα δημιουργήσουμε καλές συνήθειες καθαριότητας αν καθαρίζουμε από λίγο κάθε μέρα. Να θυμάστε ότι χρειαζόμαστε 21 ημέρες για να αποκτήσουμε μια συνήθεια την οποία έπειτα μπορούμε να εξασκούμε καθημερινά.

Γιατί θα πρέπει να δοκιμάσετε τη μέθοδο 20/10

Η προσέγγιση του καθαρισμού με διαλείμματα είναι πολύ ελκυστική και αξίζει να τη δοκιμάσετε. Όπως βλέπετε, δε χρειάζεται να είστε ειδικοί στον καθαρισμό.

Με μικρές, καθημερινές πράξεις, το σπίτι σας θα διατηρηθεί καθαρό και τακτοποιημένο και εσείς θα έχετε τον χρόνο για να το απολαύσετε. Τώρα που γνωρίζετε τη μέθοδο 20/10, πάρτε την κάμερά σας και τραβήξτε την πρώτη φωτογραφία πριν ξεκινήσετε!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Álvarez Veloso, D. A., & Soto, G. (2014). Casa limpia.
  • Kondo, M. (2016). Spark joy: An illustrated master class on the art of organizing and tidying up. Ten Speed Press.
  • Kondo, M. (2017). The life-changing manga of tidying up: A magical story. Ten Speed Press.
  • Castellano, M. I. S. (2014). MF1330_1 Limpieza doméstica: Procedimientos y operaciones de limpieza en domicilios particulares. Ideaspropias Editorial.
  • Rubio, N. S. (2019). Limpieza, tratamiento y mantenimiento de suelos, paredes y techos en edificios y locales. MF0972. Tutor Formación.
  • Carrilero, E. L. G. (2010). Casa con pasillo. HipoTesis Serie Alfabética, (5), 14.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.