Ανακαλύψτε 10 φανταστικά οφέλη των σύκων

Το σύκο είναι ένα φρούτο που έχει αρκετές φαρμακευτικές ιδιότητες. Μάθετε τα οφέλη των σύκων σε αυτό το άρθρο!
Ανακαλύψτε 10 φανταστικά οφέλη των σύκων
Karla Henríquez

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Karla Henríquez.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τα σύκα είναι ένα φρούτο με γλυκιά γεύση που πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν συχνά ως μέρος ενός σνακ ή ως επιδόρπιο. Ωστόσο, πολλοί δεν τα έχουν εντάξει στη διατροφή τους επειδή δεν γνωρίζουν τα οφέλη τους. Εδώ είναι τα οφέλη των σύκων και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, ώστε να τα τρώτε πιο τακτικά στη διατροφή σας.

Τα οφέλη των σύκων

Σύμφωνα με ειδικούς της Ένωσης 5 την ημέρα, όπως και η μπανάνα, το σύκο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε υδατάνθρακες. Επομένως, η κατανάλωσή του το πρωί ή ως σνακ μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε λίγη ενέργεια για να εκτελέσετε διάφορες εργασίες.

Επιπλέον, διευκρινίζουν ότι «αν και η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη δεν είναι υψηλή (δεν φτάνει το 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια φρούτου), αυτό το φρούτο έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Επιπλέον, σχολιάζουν ότι ξεχωρίζει για το περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, τα σύκα ξεχωρίζουν από όλα τα φρούτα για τη συμβολή τους σε φυτικές ίνες, απαραίτητο συστατικό για τη διατήρηση της καλής πέψης και της υγείας της καρδιάς.

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κουένκα, «σύκα 250 γραμμαρίων θα προσφέρει περίπου 1300 θερμίδες και σχεδόν 12 γραμμάρια πρωτεΐνης».

Επίσης, η μελέτη δείχνει ότι τα φρέσκα φρούτα αποτελούνται από 80% νερό και 12% ζάχαρη. Αφού στεγνώσουν, αυτές οι αναλογίες ποικίλλουν έντονα σε λιγότερο από 20% και περισσότερο από 48%, αντίστοιχα. Τα θρεπτικά του χαρακτηριστικά ενισχύονται μόλις στεγνώσει.

Το σύκο μπορεί να είναι ένα φρούτο ικανό να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία για όλους αυτούς τους λόγους. Επιπλέον, συχνά λέγεται ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής και ενός ενεργού τρόπου ζωής.

Τα οφέλη των σύκων στην υγεία

Τα σύκα μπορούν να καταναλωθούν ωμά, αποξηραμένα, τουρσί ή σε μαρμελάδα. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, παρέχουν καλή ποσότητα ασβεστίου και διαιτητικών ινών. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα άλλα οφέλη τους.

1. Τα σύκα βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Τα σύκα συνιστώνται συχνά ως συμπλήρωμα της διατροφής γενικά και για εκείνους που στοχεύουν στον έλεγχο των επιπέδων της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

2. Οφέλη των σύκων: Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

Ένα από τα πλεονεκτήματα των σύκων είναι ότι βοηθούν στην αντικατάσταση των επιδορπίων και της λαχτάρας για γλυκό χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Αυτό επιτυγχάνεται γιατί περιέχουν φυσικά σάκχαρα που ηρεμούν την επιθυμία για γλυκό. Τα σάκχαρα που παρέχονται από τα σύκα, η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η σακχαρόζη, δεν είναι πρόσθετα σάκχαρα και επομένως δεν βλάπτουν την υγεία σας όταν καταναλώνονται σε μέτρια ποσότητα.

Αυτό το φρούτο περιέχει επίσης φυτικές ίνες. Αυτό διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης και συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Μια ακαδημαϊκή διατριβή από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Χιλής ICANAP επιβεβαιώνει ότι τα σύκα είναι χορταστική τροφή και θεωρούνται υγιεινά ως επιδόρπιο. Ωστόσο, δεν συνιστώνται στο πρωινό εάν θέλετε να χάσετε βάρος.

3. Βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων ενέργειάς σας

Chica corriendo por un sendero al aire free.

Τα φρούτα που περιέχουν φυσικά σάκχαρα συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και στη βελτίωση της διάθεσης. Τα σύκα είναι καλή πηγή φυσικών σακχάρων.

Η κατανάλωση μερικών σύκων κάθε πρωί, είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, είναι ένας τρόπος για να καταπολεμήσετε την κούραση. Μπορούν να δώσουν ώθηση για να ξεκινήσει η μέρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σε μια συνέντευξη, ο Δρ. Francisco Pérez Jiménez, Διδάκτωρ Ιατρικής και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα και Επικεφαλής Εσωτερικής Ιατρικής στο νοσοκομείο Reina Sofia, ενέκρινε τις ιδιότητες των σύκων ως τροφής που τονώνει την ενέργεια.

4. Τα οφέλη των σύκων: Παρέχουν αντιοξειδωτικά

Εκτός από την παροχή καλής ποσότητας ασβεστίου και φυτικών ινών, τα σύκα παρέχουν επίσης μια καλή ποσότητα αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας όλων των οργάνων και συστημάτων του σώματος.

5. Βοηθούν στη μείωση του κινδύνου αν υποφέρετε από καρδιαγγειακά προβλήματα

Σύμφωνα με ορισμένες υποθέσεις, τα σύκα περιέχουν ωμέγα 3 και 6, τα οποία, μαζί με το ασβέστιο και το κάλιο, συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Μια ακαδημαϊκή εργασία από την Escuela Superior Politécnica del Chimborazo αναφέρει ότι αυτό το φρούτο συμβάλλει στην καρδιαγγειακή ενδυνάμωση. Ωστόσο, δεν υποδεικνύει, ούτε αποδεικνύει ακριβώς πώς συμβαίνει ή τον βαθμό αποτελεσματικότητάς του.

Τα σύκα περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες διαλυτών φυτικών ινών που απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η πηκτίνη, η οποία βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα.

Μάλιστα, μια ακαδημαϊκή εργασία από το Universitat de les Isllas Ballears αναφέρει ότι η υψηλή περιεκτικότητα των σύκων σε φυτικές ίνες συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης έμμεσα.

6. Τα οφέλη των σύκων: Προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Σύμφωνα με ορισμένους, η τακτική κατανάλωση σύκων -στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής- προλαμβάνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλες οφθαλμικές διαταραχές.

Ως εκ τούτου, μερικοί άνθρωποι συνιστούν την κατανάλωση 2 έως 3 μερίδων σύκα την ημέρα για τη μείωση και την καταπολέμηση αυτών των προβλημάτων, ειδικά σε ενήλικες άνω των 60 ετών.

7. Βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη

Το El higo ayuda a prevenir la διαβήτη

Το σύκο είναι πράγματι μια τροφή που περιέχει φυσικά σάκχαρα. Ωστόσο, οι άνθρωποι που καταναλώνουν αυτό το φαγητό τακτικά τείνουν να έχουν πιο ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με εκείνους που δεν το καταναλώνουν.

Γενικά, ο καρπός αυτός, μαζί με τα φύλλα του, μειώνει την ανάγκη για ινσουλίνη. Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν εντάξουν τα σύκα στη διατροφή τους.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο National Arid Zone Biotic Resources Research Meeting υποστηρίζει τις ιδιότητες των σύκων για την πρόληψη του διαβήτη.

8. Αποτελούν φυσικό καθαρτικό

Όπως και με άλλα φρούτα, τα σύκα προάγουν την καλή πέψη. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και στην ήπια καθαρτική τους δράση. Υπό αυτή την έννοια, είναι μια πολύ αποτελεσματική τροφή για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από τη Φαρμακευτική Σχολή του Κεντρικού Πανεπιστημίου της Βενεζουέλας επιβεβαιώνει την καθαρτική ιδιότητα του σύκου.

9. Τα οφέλη των σύκων: Προλαμβάνει την αναιμία

Ανακαλύψτε 10 φανταστικά οφέλη των σύκων

Τα σύκα θεωρούνται ως καλή τροφή για την πρόληψη και τη μείωση της αναιμίας. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το βαθύ χρώμα του καρπού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο, ένα απαραίτητο συστατικό στη θεραπεία αυτής της ασθένειας. Ωστόσο, δεν βρέθηκε καμία επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει την επίδραση των σύκων στην πρόληψη της αναιμίας.

Τα άτομα με αναιμία θα πρέπει να ακολουθούν τη διατροφή που τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός τους και να αποφεύγουν την εισαγωγή νέων τροφών χωρίς τη συμβουλή επαγγελματία.

10. Βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής

Τέλος, τα σύκα έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στη μείωση του πόνου σε διάφορες περιοχές του σώματος. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία του έλκους του στομάχου.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μεσσήνης, Ιταλία, αναγνωρίζει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στα σύκα, αν και δεν αναφέρει τις πιθανές θετικές τους επιπτώσεις στα έλκη.

Πολλοί πιστεύουν ότι η αντιφλεγμονώδης δράση είναι πολύ ορατή στο δέρμα. Συνιστούν την εφαρμογή φρέσκων σύκων στην πληγείσα περιοχή για τη μείωση της φλεγμονής του δέρματος απλά και φυσικά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν.

Σύκα: Πολύ υγιεινό φρούτο

Τα σύκα είναι ένα νόστιμο φρούτο που μπορεί να προσφέρει διάφορα θρεπτικά συστατικά και διαιτητικές ίνες, παρέχοντας πολλά οφέλη για την υγεία. Ως εκ τούτου, μπορείτε να ενθαρρύνετε τακτικά τον εαυτό σας να τρώτε σύκα.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι η κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής πρέπει να γίνεται πάντα με μέτρο, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.