5 λόγοι που σταματάτε να είστε ερωτευμένοι

Γιατί σταματάτε να είστε ευτυχισμένοι και γιατί είναι τόσο δύσκολο για εμάς να το δεχτούμε; Αυτές και άλλες ερωτήσεις θα απαντηθούν σε αυτό το άρθρο.
5 λόγοι που σταματάτε να είστε ερωτευμένοι

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το να σταματήσετε να είστε ερωτευμένοι, όπως και το να ερωτεύεστε, είναι κάτι φυσικό. Ωστόσο, είναι μια κατάσταση που μας στεναχωρεί πάντα. Το να σταματήσουμε να αγαπάμε κάποιον που μας έχει δώσει τόσο πολλά, με τον οποίο έχουμε μοιραστεί όμορφες στιγμές, με τον οποίο ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι, μας βυθίζει σε μια θλίψη που φαίνεται να είναι ατελείωτη.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γι αυτό θα μιλήσουμε στη συνέχεια, γιατί υπάρχουν λόγοι για τους οποίους το τέλος μιας σχέσης μπορεί να είναι πιο κοντά από ό, τι νομίζουμε.

Ποιες είναι οι 5 πιο συνηθισμένες αιτίες που σταματάτε να είστε ερωτευμένοι

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να προκύψει το τέλος μιας αγάπης, αποφασίσαμε να επιλέξουμε 5 από αυτούς για να συζητήσουμε σε βάθος. Είναι πολύ γενικές και συνηθισμένες οι αιτίες και οι λόγοι που οδηγούν μια σχέση σε ένα τέλος.

  1. Τα ενδιαφέροντά σας δεν είναι πλέον τα ίδια

Η πρώτη αιτία για να σταματήσετε να είστε ερωτευμένοι είναι όταν αλλάζουν τα ενδιαφέροντα. Ξαφνικά, ένας από τους συντρόφους θέλει να φύγει ή να αποκτήσει παιδιά, όταν αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Όταν οι προτεραιότητες και τα όνειρα δεν είναι τα ίδια, ο δεσμός εξασθενεί.

άνδρας και γυναίκα σχεση
Όταν τα συμφέροντα του ζευγαριού δεν συμπίπτουν, ο δεσμός τείνει να σπάσει επειδή δεν υπάρχουν πλέον κοινά πράγματα για να μοιραστούν.
  1. Ο σεβασμός έχει χαθεί

Η δεύτερη αιτία έχει να κάνει με τον σεβασμό, κάτι που δεν πρέπει ποτέ να χαθεί σε μια σχέση (τουλάχιστον αν θέλουμε να είναι υγιής η σχέση).

Μόλις υπάρξουν προσβολές ή όταν το ένα από τα μέρη υποβαθμίζει ή υβρίζει λεκτικά το άλλο, τότε δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για αγάπη.

  1. Υπερβολική και αβάσιμη ζήλια

Ο τρίτος λόγος είναι η ζήλια. Οποιοσδήποτε τύπος ζήλιας προς τον σύντροφό σας, ο οποίος διατηρείται με την πάροδο του χρόνου και δεν επιλύεται, είναι παθολογικός.

Μερικές φορές απαιτεί την παρέμβαση ενός επαγγελματία ψυχολόγου. Η ζήλια υπονομεύει τη σχέση, τη γεμίζει δυσπιστία και τη βλάπτει μέχρι να μείνουν τα θραύσματά της.

  1. Έλλειψη φροντίδας για τον σύντροφο

Ο τέταρτος λόγος που σταματάτε να είστε ερωτευμένοι είναι η αδιαφορία, λόγω της καθημερινότητας και των συνηθειών. Η έλλειψη προσοχής στις λεπτομέρειες, το να θέλετε να εκπλήξετε το άλλο άτομο, να αγοράσετε στον σύντροφό σας κάτι που του αρέσει… Αυτή η έλλειψη φροντίδας για το άλλο άτομο θα τερματίσει τη σχέση και θα οδηγήσει σε προοδευτικό χωρισμό.

  1. Οι ανάγκες δεν ικανοποιούνται

Ο τελευταίος από τους λόγους είναι ότι οι ανάγκες του ενός δεν ικανοποιούνται. Δεν μιλάμε μόνο για οικειότητα (έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας ή σεξουαλικών σχέσεων), αλλά και έλλειψη αγκαλιών, ενεργητικής ακρόασης, ποιοτικού χρόνου που περνάμε μαζί. Εάν δεν ικανοποιηθούν οι ανάγκες σας, η σχέση θα γίνει εύθραυστη.

Συμβουλές για όταν σταματήσετε να είστε ερωτευμένοι

Κάτι που είναι πολύ σημαντικό να έχετε κατά νου σε οποιαδήποτε σχέση είναι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φροντίδα του συντρόφου σας, η περιποίηση και η προσοχή για να δημιουργήσετε μια καλή σχέση είναι όλα ζωτικής σημασίας.

Ωστόσο, ορισμένες καταστάσεις δεν είναι στα χέρια μας. Τα ενδιαφέροντα αλλάζουν ή οι ανάγκες μας δεν ικανοποιούνται επειδή δεν είμαστε πλέον συμβατοί. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν; Πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Αποδεχτείτε ότι είναι φυσιολογικό να μην είστε ερωτευμένοι

Το αναφέραμε στην αρχή. Αποδεχόμαστε την αγάπη, αλλά όχι τον χωρισμό. Νιώθουμε μεγάλη απόρριψη λόγω του πόνου που μας προκαλεί, αλλά δεν είμαστε οι μόνοι άνθρωποι που πρόκειται να χωρίσουν.

Εξάλλου, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε τώρα, θα βρούμε κάποιον να ερωτευτούμε ξανά όταν θεραπευτούμε.

Αντιμετώπιση της θλίψης

Η θλίψη πονάει. Είναι σαν αγκάθι στη σάρκα που προσπαθούμε να βγάλουμε. Αλλά είναι λάθος να μπούμε κατευθείαν σε μια νέα σχέση μόνο και μόνο για να μην περάσουμε από τη διαδικασία του πένθους.

Το πένθος μας επιτρέπει να αποδεχτούμε την αγάπη μας, να θρηνήσουμε τον χωρισμό και να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας. Να βγάλουμε τα συναισθήματά μας και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας περισσότερο από ποτέ.

Αποφυγή επαφής με τον σύντροφο όταν δεν είστε ερωτευμένοι

Οι ειδικοί που ειδικεύονται στη συναισθηματική εξάρτηση προτείνουν να έχετε μηδενική επαφή με τον πρώην σας μετά τον χωρισμό. Αυτό είναι απαραίτητο – τοποθετώντας απόσταση μεταξύ εσάς και του πρώην σας, έτσι ώστε οι πληγές να αρχίσουν να επουλώνονται.

Πολλά ζευγάρια που δεν έχουν τελειώσει άσχημα το κάνουν για να μπορέσουν να δημιουργήσουν μια απόσταση και να περάσουν από τη διαδικασία του πένθους.

άνδρας μόνος
Το να μάθουμε να είμαστε μόνοι είναι μέρος της διαδικασίας πένθους και δεν πρέπει να μας τρομάζει. Είναι καιρός να μάθουμε τον εαυτό μας.

Κάντε πράγματα μόνοι σας

Όταν είμαστε μέρος ενός ζευγαριού, μερικές φορές ξεχνάμε τι μας αρέσει να κάνουμε μόνοι ή νιώθουμε ανασφάλεια όταν πηγαίνουμε σινεμά, περπατάμε ή πηγαίνουμε για ένα ποτό σε ένα καφέ χωρίς κάποιον δίπλα μας.

Ήρθε η ώρα να είστε μόνοι με τον εαυτό σας, να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας, να απολαύσετε τον χώρο που έχετε τώρα και τον χρόνο που δεν χρειάζεται πλέον να μοιράζεστε με έναν σύντροφο.

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις όταν σταματάτε να είστε ερωτευμένοι

Έχουμε την τάση να απλοποιούμε την πορεία της απελευθέρωσης από την αγάπη, όταν πρέπει να της δοθεί η σημασία που της αξίζει. Χρειάζεται χρόνος.

Υπάρχει πόνος, αλλά, τελικά, υπάρχει μια πολύ ιδιαίτερη συνάντηση με τον εαυτό μας που θα μας επιτρέψει να είμαστε ξανά με κάποιον και για άλλη μια φορά να απολαύσουμε την πράξη της αγάπης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bustos Caro, A. C. (2011). Cuando se acaba el amor: Estrategias de afrontamiento, duelo por pérdidas amorosas y crecimiento postraumático en estudiantes universitarios (Bachelor’s thesis, Quito: USFQ, 2011).
  • Carrasco, J. C. (2009). La violencia en el seno de las relaciones íntimas, analizadas por un psicólogo clínico. Pensamiento Psicológico6(13).
  • Charnay Rebolledo, M., & Henríquez Fierro, E. (2003). Prevalencia del deseo sexual inhibido en mujeres en edad fértil y factores relacionados. Ciencia y enfermería9(1), 55-64.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.