Πώς να επιλύσετε τα προβλήματα στη σχέση σας

Κάποιες φορές, τα προβλήματα στη σχέση δε σηματοδοτούν και το τέλος της. Αντιθέτως, μπορούν να γίνουν η ευκαιρία για να βελτιώσετε ορισμένες πτυχές και να δυναμώσετε τη σχέση σας.
Πώς να επιλύσετε τα προβλήματα στη σχέση σας

Έχει γραφτεί από Maite Córdova Vena

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Κάποιες φορές, ίσως σας φαίνεται δύσκολο να επιλύσετε τα προβλήματα στη σχέση σας. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσετε και να αισθάνεστε άσχημα επειδή πλησιάζει το “τέλος” της σχέσης.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σχέση τους για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Παρότι κάποιοι μιλούν γι’ αυτά με άλλα άτομα εμπιστοσύνης ή απευθείας σε ειδικούς, άλλοι δεν τολμούν να μιλήσουν για την επίλυσή τους, επειδή πιστεύουν ότι δεν ξέρουν πώς να το κάνουν ή επειδή φοβούνται μη γίνουν χειρότερα τα πράγματα.

Σας έχει συμβεί; Δυσκολεύεστε να μιλήσετε στον/η σύντροφό σας για κάτι που σας κάνει να νιώθετε άβολα; Έχετε κάποιο πρόβλημα και θα θέλατε να το λύσετε αλλά δεν ξέρετε πώς;

Μην ανησυχείτε: αυτό συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους. Για την ακρίβεια είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Για να σας βοηθήσουμε λίγο, παρακάτω θα μοιραστούμε μαζί σας μία περίπτωση καθώς και τα κλειδιά που θα σας βοηθήσουν να επιλύσετε τα προβλήματα στη σχέση σας. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε ειδικό σε κάποιες περιπτώσεις.

Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα στη σχέση;

Ζευγάρι θυμωμένο στο κρεβάτι

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει προβλήματα. Ορισμένοι από αυτούς είναι:

Ζήλια

Μαζί με την έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού για την ιδιωτικότητα του/ης συντρόφου σας, η ζήλια είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα στη σχέση. Συνήθως πηγάζει όχι μόνο από τη φτωχή επικοινωνία, αλλά και από προβλήματα αυτοεκτίμησης και κατανόησηςΣας συμβουλεύουμε να δείτε αυτά τα προβλήματα με έναν/μία ειδικό.

Δυσλειτουργική επικοινωνία

Η έλλειψη ενσυναίσθησης, η παθητική επιθετικότητα, η χειραγώγηση, και άλλες συμπεριφορές αδιαφορίας μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε μια σχέση, δημιουργώντας συχνά συγκρούσεις και δυσφορία και στους δύο.

Από την άλλη, αποφεύγοντας να μιλάτε για ορισμένα θέμα ώστε να “αποφύγετε τη σύγκρουση” κάνετε κάτι αντιπαραγωγικό, καθώς έτσι επιμηκύνεται το πρόβλημα αντί να επιλυθεί. Παρότι η αποφυγή συζήτησης μπορεί να δείχνει μια καλή στρατηγική στην αρχή, στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνει είναι να σας εμποδίζει να μιλήσετε, να φτάσετε σε μία κοινή συμφωνία, και να αντιληφθείτε πως πρέπει να επικοινωνείτε για να έχετε μια υγιή σχέση.

Περνάτε πολύ ή λίγο χρόνο μαζί

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν δύο άνθρωποι δεν περνούν πολύ χρόνο μαζί εξαιτίας υπερβολικών ευθυνών, μπορούν να προκληθούν διάφορα προβλήματα στη σχέση. Για παράδειγμα, ένας από τους δύο ίσως σκεφθεί ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα στη ζωή του/ης συντρόφου.

Όπως λέει και η γνωστή παροιμία, το πολύ το κυρ’ ελέησον το βαριέται κι ο παπάς. Από την άλλη, όταν δύο άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο μαζί, μπορούν να έχουν και πάλι προβλήματα επειδή δε υπάρχει προσωπικός χρόνος τον οποίο χρειάζονται για να κάνουν τα δικά τους πράγματα.

Ζητήματα συμβίωσης

Σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, ένα ζευγάρι μπορεί να έχει προβλήματα συμβίωσης. Γενικά, αυτά περιστρέφονται γύρω από τις δουλειές και τη συντήρηση του σπιτιού, τη φροντίδα του κατοικίδιου, και την ανατροφή των παιδιών. Ωστόσο, μπορούν να προκύψουν εξαιτίας μιας μετακόμισης ή άλλου γεγονότος.

Μιλώντας γι’ αυτό που σας κάνει να νιώθετε άβολα και προσπαθώντας να φτάσετε σε μια συμφωνία, είναι δυνατό να ξεπεράσετε τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις δουλειές του σπιτιού για παράδειγμα.

Έλλειψη κοινού οράματος

Η έλλειψη ενός κοινού οράματος ή ενός στόχου ώστε να δουλέψετε ως ομάδα για να το επιτύχετε, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη σχέση επειδή οδηγεί σε μεγάλη αβεβαιότητα, καθώς επίσης σε αστάθεια και πολλές έννοιες.

Για την ακρίβεια, μπορεί να υπάρχει ακόμη και ανισότητα στη στρατηγική. Παραδείγματος χάρη, ένας από τους δύο ίσως αποφεύγει να μιλά για το θέμα επειδή σκέφτεται ότι “είναι πολύ νωρίς”, ενώ ο άλλος ανυπομονεί για την εδραίωση της σχέση και να έχει μια γενική εικόνα των πιθανοτήτων τουλάχιστον.

Σεξουαλικά προβλήματα

Άλλα συχνά προβλήματα έχουν να κάνουν με το σεξ. Και εδώ η επικοινωνία είναι το κλειδί.

Αν δε μιλήσετε ανοιχτά για τις αδυναμίες, τις αμφιβολίες, ή ακόμη και τις φαντασιώσεις, τις προτιμήσεις, και την επιθυμία σας να πειραματιστείτε, να διεγείρετε το σημείο G, ή ακόμη και να δοκιμάσετε ερωτικά παιχνίδια, ίσως απομακρυνθείτε ο ένας από τον άλλο, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να προκύψουν συγκρούσεις.

Επίσης, θα πρέπει να διευθετηθούν τυχόν σεξουαλικές ασυμβατότητες. Σε αντίθετη περίπτωση, δε θα μπορέσετε να βρείτε ένα κοινό σημείο και να τις επιλύσετε. Γι’ αυτό, ίσως θα πρέπει να καταφύγετε σε κάποιον/α ειδικό.

Μπορεί το σεξ να επιλύσει τα προβλήματα στη σχέση;

Πώς να επιλύσετε τα προβλήματα στη σχέση σας

Στις τηλεοπτικές σειρές και τις ταινίες, ορισμένοι χαρακτήρες αστειεύονται, όταν αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, λέγοντας πως ο καλύτερος τρόπος για την επίλυσή τους είναι το καλό σεξ. Γι’ αυτόν τον λόγο, αρκετοί άνθρωποι έχουν υιοθετήσει αυτή τη συμπεριφορά.

Είναι όμως αυτός ο καλύτερος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων σε μία σχέση;

Σίγουρα όχι. Δεν είναι πρακτικό να εφαρμόζετε τα ίδια μέτρα για κάθε πρόβλημα που εγείρεται στη σχέση.

Παρότι αληθεύει πως η σεξουαλική δραστηριότητα σάς κάνει να νιώσετε κοντά στον άλλον και ν’ αποβάλλετε την ένταση, δε λύνει κάποιο πρόβλημα. Για την ακρίβεια, δεν κάνει τίποτα περισσότερο από έναν επίδεσμο που καλύπτει τη δυσφορία.

Όμως, όταν τα προβλήματά σας σχετίζονται με το σεξ, τότε η λύση ίσως να βρίσκεται εκεί. Αν σας αφορά αυτό, μπορεί να συμβουλευτείτε έναν/μία ψυχολόγο ή σεξολόγο.

Επικοινωνία: Ο πυλώνας που θα σας βοηθήσει να επιλύσετε τα προβλήματα στη σχέση σας

Ζευγάρι μιλά σε ειδικό
Για να λύσετε τα προβλήματα στη σχέση σας, πέραν της συζήτησης, μπορείτε να κάνετε και θεραπεία ζευγαριού. Ο/η ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει πολύ.

Όπως βλέπετε, μπορείτε να επιλύσετε τα προβλήματα στη σχέση σας μιλώντας με σεβασμό για ό,τι σας ανησυχεί, πώς το αντιλαμβάνεται ο/η σύντροφός σας, και πώς μπορείτε να λύσετε τα προβλήματά σας ώστε να είστε άνετοι και ευτυχισμένοι στη σχέση σας.

Παρότι το σεξ μπορεί να είναι ένα καλό συμπλήρωμα σε κάποιες περιπτώσεις, δεν αποτελεί λύση για όλα τα προβλήματα στη σχέση. Έτσι, θα πρέπει να δίνετε πάντα προτεραιότητα στην καλή επικοινωνία, καθώς αυτή θα σας επιτρέψει να δυναμώσετε και να φροντίσετε τη σχέση σας και να βελτιώσετε άλλες πτυχές, όπως τη συμβίωση (ακόμη και το σεξ!).

Η επικοινωνία παίζει θεμελιώδη ρόλο για την επίλυση των προβλημάτων, είτε αυτά αφορούν τον/η σύντροφό σας είτε είναι άλλης φύσης. Θα σας επιτρέψει να εκφράσετε τις ανησυχίες σας και να βρείτε μια κοινή γραμμή όπου θα νιώθουν άνετα και οι δύο πλευρές.

Δοκιμάστε να εφαρμόσετε τις συμβουλές μας!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.