Τα κλειδιά για να διατηρήσετε μια σχέση φροντίδας

Ο χρόνος και η ρουτίνα φθείρουν τις σχέσεις πολλές φορές. Τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε μια σχέση φροντίδας; Σήμερα, θα μοιραστούμε μαζί σας τα κλειδιά για μια υγιή και παντοτινή αγάπη.
Τα κλειδιά για να διατηρήσετε μια σχέση φροντίδας
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η αγάπη είναι σαν ένα λουλούδι, και πρέπει να τη φροντίζετε. Σήμερα, θα μοιραστούμε τα κλειδιά για να διατηρήσετε μια σχέση φροντίδας. Μελέτες έδειξαν ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις κρίσιμες πτυχές για μια σχέση φροντίδας και αγάπης.

Όλες οι σχέσεις αλλάζουν

Στην αρχή της σχέσης όλα είναι όμορφα. Όμως, δυστυχώς, αυτό το αίσθημα φθίνει με τον καιρό. Εκεί είναι που τελειώνουν και πολλές σχέσεις.

Μελέτες δείχνουν ότι μια ρομαντική σχέση είναι μία από τις σπουδαιότερες και πιο έντονες σχέσεις της ζωής μας, έρχεται δεύτερη μόνο μετά τις σχέσεις αίματος. Επηρεάζει σημαντικά την ευεξία μας, καλώς ή κακώς.

Έτσι λοιπόν, πώς μπορείτε να διατηρήσετε μια σχέση φροντίδας; Μπορείτε να έχετε μια σχέση υγιή που δε θα φθαρεί;

Έχει φανεί από έρευνες ότι υπάρχουν τέσσερα σημαντικά στοιχεία για μια σχέση φροντίδας: αφοσίωση, ρομαντισμός, αγάπη, και οικειότητα. Πέραν αυτών των στοιχείων, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να προσέξετε.

Τα κλειδιά για μια σχέση φροντίδας

1. Αυτο-αγάπη

Πρώτα, είναι σημαντικό να αγαπάμε τους εαυτούς μας για να μπορέσουμε να αγαπήσουμε τους άλλους. Έτσι, η αγάπη προς τον εαυτό μας είναι απαραίτητη για να γίνουμε καλύτεροι προς τους άλλους.

Οι περισσότερες διαμάχες σε μια σχέση υπάρχουν εξαιτίας των προσωπικών μας ελαττωμάτων. Όταν συμβαίνει αυτό, αρχίζουμε να απαιτούμε πράγματα από τον άλλο που μόνο εμείς μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας.

Είναι απαραίτητο να γκρεμίσουμε αυτούς τους περιορισμούς που έχουν τις ρίζες τους βαθειά σε ρομαντικούς μύθους. Ο λόγος είναι πως μας κρατούν μακριά από την αληθινή αγάπη. Παραδείγματος χάρη, υπάρχει η πεποίθηση ότι το άλλο μας μισό θα μας ολοκληρώσει.

Αυτό είναι εντελώς λάθος. Γεννιόμαστε ολοκληρωμένοι, κανένας σύντροφος δε θα μας συμπληρώσει.

Γυναίκα ζωγράφισε καρδιά σε καθρέφτη
Για να έχετε μια υγιή σχέση, θα πρέπει να βάλετε στην άκρη τις ρομαντικές σκέψεις που σας περιορίζουν. Θα πρέπει να μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας πριν μπορέσετε να αγαπήσετε κάποιον άλλο.

2. Να είμαστε υπεύθυνοι για τα λάθη μας

Είναι κρίσιμο να μπορούμε να βελτιωθούμε. Η αναγνώριση και η ανάληψη ευθύνης των λαθών μας, αλλά και η θέληση να αλλάξουμε, είναι κλειδιά για μια υγιή σχέση. Εξάλλου, πάντα υπάρχει κάτι που θέλουμε να βελτιώσουμε. Επιπλέον, μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια αν πιστεύουμε ότι δε μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.

Μη φοβάστε να ρωτήσετε έναν ψυχολόγο, αυτοί οι ειδικοί μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τα σημεία της ζωής σας στα οποία μπορείτε να δουλέψετε για να γίνετε πιο υγιείς, ευτυχισμένοι, και καλύτεροι άνθρωποι.

Είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρήσετε μια υγιή σχέση όταν μάθετε να διαχειρίζεστε τις σχέσεις και τα συναισθήματά σας.

3. Κλειδιά για μια σχέση φροντίδας – Χτίζοντας την οικειότητα

Αυτό δεν αφορά μόνο τη σεξουαλικότητα. Το να έχουμε έναν χώρο και να χτίσουμε οικειότητα, μας επιτρέπει να συνδυάσουμε τα όνειρά μας, να εκφράσουμε τους φόβους μας, και να μιλήσουμε για τις ψευδαισθήσεις μας. Αυτό θα μας φέρει πιο κοντά στον σύντροφό μας.

4. Να υποβαθμίζουμε τα μικρά πράγματα

Ορισμένες φορές, ξεσπάμε από το τίποτα. Έτσι, ένα καλό αντίδοτο είναι να διαλύουμε τις ανούσιες διαφωνίες με γέλιο και να επικεντρωνόμαστε σε ό,τι έχει πραγματική σημασία.

Ένα ερωτευμένο ζευγάρι
Είναι σημαντικό να υποβαθμίζετε τα μικρά πράγματα που δημιουργούν δυσφορία στη σχέση. Ο διάλογος και το κοινό όραμα θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις περισσότερες δυσκολίες.

5. Κοινά σχέδια

Το να δουλεύουμε μαζί για έναν κοινό στόχο δυναμώνει τη σχέση. Μας κάνει να κοιτάμε προς την ίδια κατεύθυνση χωρίς να παραμελούμε τα όνειρα του άλλου. Κάποια κοινά σχέδια μπορούν να είναι ένα ταξίδι, η ανακαίνιση του σπιτιού, ακόμη και η έναρξη μιας επιχείρησης.

6. Κλειδιά για μια σχέση φροντίδας  – Αποδράστε

Λίγος χρόνος για να αποδράσετε και να απολαύσετε λίγο ρομαντισμό θα βοηθήσει τη σχέση σας πολύ. Ξεφύγετε μία στο τόσο και βγείτε από τη ρουτίνα σας για να συνδεθείτε με τον σύντροφό σας. Κάντε το χωρίς λόγο και χωρίς να σας αποσπά κάτι.

Πολλά ζευγάρια περιμένουν για μια ειδική μέρα ώστε να ξεφύγουν και να αφιερώσουν την προσοχή τους ο ένας στον άλλο, αλλά δε χρειάζεται να το κάνετε και εσείς. Μην περιμένετε γενέθλια και γιορτές για να φτιάξετε βαλίτσες και να ξεκινήσετε μια περιπέτεια.

Ανακαλύψτε: Πώς να κρατήσετε ζωντανό το πάθος σε μία σχέση

7. Ο διάλογος είναι απαραίτητος για μια σχέση φροντίδας

Ορισμένα ζευγάρια επικοινωνούν μόνο όταν έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Όμως, ο διάλογος είναι πάντα απαραίτητος. Αφιερώστε τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε μέρα για να μιλήσετε και να θυμηθείτε γιατί και πόσο αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Επίσης, δουλέψτε πάνω στις δεξιότητες ακρόασής σας.

Τα κλειδιά για να διατηρήσετε μια σχέση φροντίδας
Ο διάλογος και η ενεργή ακρόαση είναι αποφασιστικά για να έχετε μια καλή σχέση. Είναι σημαντικό να τα εξασκείτε, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν προβλήματα.

8. Προσοχή στις λεπτομέρειες

Οι λεπτομέρειες ενισχύουν καθημερινά μια σχέση, είτε πρόκειται για ένα ρομαντικό σημείωμα, είτε είναι ένα μήνυμα, ή ακόμη και ένα δείπνο έκπληξη. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι ακόμη καλύτερες όταν είναι απρόσμενες. Εξάλλου, σε ποιον δεν αρέσουν οι εκπλήξεις;

9. Μια σχέση φροντίδας απαιτεί αμοιβαίο σεβασμό

Ο σεβασμός είναι ένα κύριο κομμάτι οποιασδήποτε σχέσης. Ωστόσο, θα πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας όσο σεβόμαστε τον σύντροφό μας. Ο λόγος είναι πως θα αισθανθούμε πολύ καλύτερα έτσι. Έτσι, ο σεβασμός είναι το πρώτο βήμα προς την ευτυχία.

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και θα έχετε μια σχέση φροντίδας. Δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε να αγαπάτε αληθινά και βαθειά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
  • Barroso, O. (2014). EL APEGO ADULTO: LA RELACIÓN DE LOS ESTILOS DE APEGO DESARROLLADOS EN LA INFANCIA EN LA ELECCIÓN Y LAS DINÁMICAS DE PAREJA. Revista Digital de Medicina Psicosomática y Psicoterapia.
  • Ferrer, V., Bosh, E., & Navarro, C. (2010). Los mitos románticos en España. Boletín de Psicología.
  • Maureira Cid, F. (2011). Los cuatro componentes de la relación de pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala.
  • Ortiz, J. M. C., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital. https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528
  • Alzugaray, C., & García, F. (2015). Relaciones de pareja y bienestar psicológico. La felicidad de los chilenos. Estudios sobre bienestar, 1.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.